Treball sobre estrelles PDF

Title Treball sobre estrelles
Author mireia mauri solé
Course Biologia
Institution Universitat de Vic
Pages 3
File Size 129.6 KB
File Type PDF
Total Downloads 8
Total Views 136

Summary

Treball sobre les estrelles, parla de diferents característiques d'aquestes com per exemple com es formen o com es moren. També pot servir per estudiar...


Description

Mireia Mauri Solé

CMC - Sobre les estrelles…

Escorial de Vic

Sobre les estrelles...

Què són les estrelles?

Les estrelles neixen, viuen i moren?

Com podem determinar la

Paraules clau

Conceptes nous

Explicació breu de la idea principal de l’article

-Grans masses de plasma. -Equilibri hidroestatic. -Pressions i temperatures molt altes. -Fusió nuclear.

La ionització d’elements, la qual aconsegueixen guanyar estabilitat perdent electrons. La composició de les estrelles que la formen un 74% d’H, un 25% d’He i un 1% d’altres. Com les estrelles aconsegueixen aquest equilibri hidroestatic, mantenint una guerra entre dues forces oposades, la gravetat i la pressió del nucli.

Les estrelles són grans masses de plasma (materia de la qual els àtoms es troben ionitzats), aquests els hi dona estabilitat i juntament amb la fusió nuclear que s’hi produeix aconsegueixen que l’energia alliberada d’aquesta emeti en l’estrella llum i calor. Aquest conjunt de massa seria descontrolada si no existís aquest equilibri hidroestatic que ens ha ajudat a veure les estrelles com a punts de llum concentrats a milers de quilòmetres desde la Terra. Per entendre tots aquests conceptes només ens hem de fixar en el nostre Sol, es materia estable que emet llum i calor i lluita amb aquest equilibri delicat per mantenir la forma desde fa 4.500 milions d’anys

-Hidrogen i Heli -Protoestrella -Massa solar -Univers mutable

Una protoestrella son grumolls densos que provenen d’una supernova. Els núvols interestel·lars, d’aquí provenen els naixements de les estrelles, estan formats per gas i pols dels quals la seva composició la majoria són H i He. La mort estelar, aquest fet esdevé quan s'acaba l’H de l’estrella i segons la seva massa la decadència és diferent em cada una.

Una estrella, com la majoria de cossos en aquest univers, neix, viu i mort. En el seu cas el sistema en el qual ho fan és diferent als que estem acostumades les persones. Una estrella neix a partir de l’estabilitat que aconsegueix un estel format en un núvol interestel·lar per la fusió nuclear desenvolupada a grans temperatures d’una protoestrella. Un cop ha aconseguit aquesta estabilitat entre la gravetat i la pressió del nucli, aquesta estrella es dedica a viure, en aquesta etapa l’estrella transforma àtoms d'hidrogen de la seva massa en àtoms d’heli. Finalment arriba a la seva mort quan en la seva massa ja no s’hi troba hidrogen perquè tot ha estat ja reaccionat. La mort estelar al igual que el període de vida depèn de la seva massa. Una estrella molt gran viurà molts milions d’anys i la seva mort consistirà en una gran explosió que alliberarà tota la matèria, encanvi en una estrella amb menys massa la seva mort serà més discreta i la seva vida més curta.

-Paral·laxi -Anys llum

La paral·laxi, és l'efecte del canvi de posició d'un observador

Durant molt de temps s’han estat estudiant diferents mètodes per calcular la distància en que es troben les estrelles. Els millors

Mireia Mauri Solé

-Trigonometria distància a les estrelles?

CMC - Sobre les estrelles…

respecte de l'objecte observat, amb aquest mètode podem calcular la distància que es troben les estrelles més properes de la Terra per raons trigonomètriques ja que formen un triangle des dels dos punts d’observació amb l’estrella.

Escorial de Vic

astrofísics han arribat a la conclusió que el mètode més eficaç per fer-ho és el de la paral·laxi ja que les estrelles es troben a grans distàncies nostres i aquest ens permet formar angles més precisos comparat amb altres mètodes. Tot i així l’espai es tan gran que només podem mesurar la llum que ens arriba d’estrelles properes a nosaltres ja que quan intentem calcular la distància en estrelles que es troben per sobre de 300 anys llum aquests angles que calculem per obtenir resultats són inapreciables i el resultat és imprecís. Aquesta imatge representa el mètode paral·laxi, les rodones blanques són els dos angles que agafem de la terra i les línies que s’uneixen en un punt groc és on es troba l’estrella que en volem determinar la seva distància. Entre els 3 formen un triangle.

De què estan fetes les estrelles?

-Espectroscòpia -Espectre continu -Línies d’absorció -Metal·licitat

La metal·licitat és la quantitat de metalls present que varia en cada estrella i es molt petita en percentatge de massa, ens informa sobre la seva joventut. La llum que absorbeixen els elements, és diferent en cada un de la taula periòdica i consten de diferents longituds d’ona, aquestes llums que ens arriben de les estrelles atrevassant l’atmosfera ens poden donar pistes sobre els elements que contenen aquelles estrelles si coneixem quin són els preferits de cada un.

Com sabem les estrelles estan formades majoritàriament d’hidrogen i d’heli però hi ha un petit percentatge que esdevé a altres elements, aquests són diferents en totes les estrelles i per això és difícil saber amb precisió quins altres elements formen part de cada estrelles. Tot i així els astrofísics van trobar una tècnica per realitzar-ho,aquesta és la espectroscòpia, que es basa en detectar l’absorció o emissió de radiació electromagnètica de certes energies que ens arriben d'estrelles concretes, i relacionar aquestes energies amb l'emissió que desprenen els diferents elements que coneixem. D’aquesta manera podem conèixer de què està format aquest petit percentatge normalment d’elements metàl·lics que contenen les diferents estrelles.

Mireia Mauri Solé

CMC - Sobre les estrelles…

Escorial de Vic...


Similar Free PDFs