Utredning So L (1) (3)-1 PDF

Title Utredning So L (1) (3)-1
Course Juridik i socialt arbete
Institution Malmö Universitet
Pages 7
File Size 199.1 KB
File Type PDF
Total Downloads 45
Total Views 133

Summary

Malmö stadStadsområdesförvaltning InnerstadenAvdelning för Bistånd inom Vård och O msorg Besöksadress: Västra Rönneholmsvägen 39A Postadress: SoF Innerstaden Avdelning för Bistånd inom Vård och Omsorg 205 80 MalmöHandläggare: Evelina Nilsson Telefonnummer : 040 -Personnummer: NN (född 1936) Telefonn...


Description

Malmö stad

Stadso mråde sförvaltning In nerstaden Avdelning f ör Bistå nd inom Vår d och Omsorg Besöksadress: Västra Rönneholmsvägen 39A Postadress: SoF Innerstaden Avdelning för Bistånd inom Vård och Omsorg 205 80 Malmö

Handläggare: Evelina Nilsson Telefonnummer : 040-345050 Personnummer: Telefonnummer: 040-123456

NN (född 1936) Gatuvägen 1 212 30 Malmö

Öppnande av ärende enlig 11 kap 1§ Socialtjänstlagen

Ansökan Ursprunglig frågeställning Ärende aktualiseras för uppföljning i samband med att aktuellt beslut löper ut. NN planeras gå över från att få hjälp från mottagningsteamet till att få hjälp från hemtjänstgrupp Fågelbacken. Förtydligad frågeställning 2016-06-22 görs ett hembesök för att följa upp de insatser NN erhöll i samband med att han kom hem från sjukhuset efter den hjärtinfarkt som han drabbades av 20 maj. NN hade innan hjärtinfarkten inga hjälpinsatser från kommunens vård och omsorg. NN erhöll flera olika hjälpinsatser i samband med hemgång. NN berättar att han har återhämtat sig de senaste dagarna och har kunnat avsluta vissa hjälpinsatser som hjälp med dusch och hjälp med måltider och matlagning. Det som NN i dagsläget behöver hjälp med är aktiviteter som innefattar att han behöver gå ner för trapporna för att gå ut med sopor till sophuset, hämta posten i trapphuset och han kan inte gå ner till tvättstugan. Han berättar att han inte orkar gå längre sträckor då han lätt blir trött och upplever att han har en dålig balans när han blir trött. Därför skulle han gärna vilja fortsätta få hjälp med att handla, tvätta, bädda rent och städa bostaden. NN berättar att han alltid har tyckt om att laga mat och eftersom han är vegetarian så vill han själv påverka vad han äter. Han vill i första hand kunna klara av det nu när krafterna återkommer. Han berättar även att han vill fortsätta behålla trygghetslarmet då han fortfarande känner sig ostadig på benen och är rädd för att ramla.

2 (7)

Utredningsunderlag Som underlag till aktuell utredning har information inhämtats från: - Hembesök 2016-06-22. Vid hembesöket medverkar den sökande NN, omvårdnadspersonal från mottagningsteamet Vera Andersson och biståndshandläggare Evelina Lillerskog. - Tidigare utredning från samordnad vårdplanering på SUS i Malmö daterad 2016-06-08.

Aktuella livsområden för utredning Förflyttning Hemliv Känsla av trygghet Förflyttning

Att rrö öra ssiig oomkr mkr mkrin in ingg p å ooll i k a ppllat atse se serr Den enskildes uppfattning: NN berättar att han inte har ork att gå ner och upp för trapporna i fastigheten där han bor, vilket innebär att han inte kan ta sig ut från lägenheten för att uträtta ärenden. NN berättar också att han tycker balansen är relativt bra, men att han kan bli yr. Uppgifter från andra: Sjukgymnast Christina Andersson framför 2016-06-08 att NN inte är helt stadig när han går, varför hon rekommenderar rollator, men det vill inte NN använda. Sjukgymnast kommer att erbjuda NN hjälp att träna att gå i trapporna när krafterna börjar återkomma och NN är motiverad att kunna börja gå ut igen. Hemliv

Att sskk a ffa vvaa ror oc h tj ä n s te terr Den enskildes uppfattning: NN berättar att han inte har ork att gå upp och ner för trapporna i fastigheten där han bor, vilket innebär att han inte kan ta sig till affären för att skaffa varor. Han berättar att han i dagsläget inte heller skulle orka gå runt i en matbutik för att plocka varor. Däremot kan han själv planera inköpen och skriva inköpslista till hemtjänsten. Uppgifter från andra: Sjukgymnast Christina berättar 2016-06-08 att NN snabbt blir trött och andfådd bara av att förflytta sig i hemmet.

Att tvä vätta tta oc h tork orkaa k lä lädd e r Den enskildes uppfattning: NN berättar att han inte har ork att gå upp och ner för trapporna i fastigheten, vilket innebär att han inte kan ta sig till tvättstugan för att tvätta och torka kläder och sängkläder. Han berättar att han inte heller skulle

2

3 (7)

orka utföra momenten vid tvätt, att lägga in kläder i tvättmaskinen eller hänga upp kläder för torkning. NN berättar att han även skulle behöva hjälp att byta sängkläder inför att de behöver tvättas då han saknar ork till detta. NN uppger att det är tillräckligt att få kläder och sängkläder tvättade var tredje vecka. NN klarar själv att sortera tvätten och stoppa in dem i lådor och skåp Uppgifter från andra: Sjukgymnast Christina berättar 2016-06-08 att NN snabbt blir trött och andfådd vid aktivitet. Christina berättar även att NN är ostadig när han går.

Att s tä tädd a b os osta ta tadd e n Den enskildes uppfattning: NN berättar att han inte har ork nog att utföra tyngre hushållssysslor som att städa. NN uppger att han sällan brukar dammtorka men dammsuger och städar toalett vid behov. Han är inte så noga med när det görs. Uppgifter från andra: Sjukgymnast Christina berättar 2016-06-08 att NN snabbt blir trött och andfådd vid aktivitet. Christina berättar även att NN är ostadig när han går.

Att av avll ägsn ägsnaa av avffal alll Den enskildes uppfattning: NN berättar att han inte har ork att gå upp och ner för trapporna i fastigheten där han bor, vilket innebär att han inte kan ta sig ner till markplan för att slänga sopor i sophuset som finns på gården. Han brukar lägga återvinning i de specifika hållarna som finns på gården. NN brukar inte kasta sopor dagligen utan när soppåsen är full. Uppgifter från andra: Sjukgymnast Christina berättar 2016-06-08 att NN snabbt blir trött och andfådd bara av att förflytta sig i hemmet. Känsla av trygghet Den enskildes uppfattning: NN berättar att han kände sig orolig över att komma hem till bostaden när vårdplaneringen gjordes. I dagsläget mår han mycket bättre och tycker att det har gått bra med hjälpen från hemtjänsten. Han upplever att det är tryggt att komma i kontakt med hemtjänsten via trygghetslarmet. Med tanke på att han fortfarande saknar krafter och är ostadig på benen samt blir ibland blir yr vill han fortsätta kunna påkalla hjälp vid behov.

Relaterade faktorer

Kroppsfunktioner/kroppsstrukturer Från tidigare utredning daterad 2016-06-08 framgår följande: NN inkom till sjukhuset på grund av bröstsmärtor 2016-05-20. Har behandlats för STEMI hjärtinfarkt, utvecklat även kraftig hematuri (blod i urinen) som sedan normaliserades. Erhöll spoldropp till KAD som sedan avvecklades. Utvecklad hjärtsvikt, insatt på behandling. Har behandlats med vätskedrivande intravenöst på grund av dålig syresättning.

3

4 (7)

Sedan tidigare har NN högt blodtryck, opererats 2 gånger för prostatacancer, Bcells lymfom som strålbehandlats. Använder glasögon samt hörapparat. NN berättar under hembesöket att han har hämtat sig betydligt från hjärtinfakten, men fortfarande är påverkad av den. Han känner sig trött, yr och ostadig. Omgivningsfaktorer NN bor ensam i en lägenhet om två rum och kök på tredje våningen utan hiss. NN har inga anhöriga i närheten. NN trivs i sin lägenhet och är glad att vara hemma igen från sjukhuset. Personfaktorer NN är änkeman och har en son som bor i Stockholm. De har främst telefonkontakt med varandra en gång i veckan. NN och sonen brukar träffas någon gång om året. NN har nära kontakt med arbetskamrater från tiden han arbetade som lärare inom grundskolan. Tillsammans med dem följer han MFFs hemma matcher och tippar på närbelägen kiosk med café. Då passar de på att fika, tippa och umgås. Det vill NN kunna göra så snart han kan igen. I dagsläget kommer vännerna på besök i bostaden.

Bedömt och avsett funktionstillstånd Att skaffa varor och tjänster Bedömt funktionstillstånd 2016-06-22: Måttlig begränsning. NN bedöms sakna ork att sig upp och ner för trapporna i fastigheten och till matbutiken för att skaffa varor. NN klarar själv att skriva inköpslista och planera sina inköp. NN klarar själv att ställa in matvaror i skåp och kyl/frys. Avsett funktionstillstånd: Lätt begränsning Målet är att NN ska återfå krafter och träna på att gå i trappan för att kunna följa med till matbutiken för att skaffa varor. Undertecknad bedömer att behov finns av en stödjande och tränande insats som inte kan tillgodoses på annat sätt. Undertecknad bedömer att behov av hjälp vid momentet föreligger för att NN skall uppnå en skälig levnadsnivå. Utifrån dessa två rekvisit har NN rätt till bistånd från socialnämnden för sin livsföring enligt 4 kap 1 § Socialtjänstlagen Att tvätta och torka kläder Bedömt funktionstillstånd 2016-06-22: Svår begränsning. NN bedöms sakna ork att sig upp och ner för trapporna i fastigheten för att kunna ta sig till tvättstugan i källaren. NN kan själv sortera tvätten men klarar inte att hänga tvätt, vika tvätt eller byta lakan i sängen då det tar mycket energi från övriga dagliga aktiviteter.

4

5 (7)

Avsett funktionstillstånd: måttlig begränsning Målet är att NN ska behålla sina funktioner att kunna fylla i listan till tvätten1 och ansvara för vad som ska tvättas. Även om NN återfår krafter och kommer kunna ta sig upp och ner för trapporna kan det vara svårt för honom att få med sig tvätten i trappan. Undertecknad bedömer att behov finns av en stödjande och tränande insats som inte kan tillgodoses på annat sätt. Undertecknad bedömer att behov av hjälp vid momentet föreligger för att NN skall uppnå en skälig levnadsnivå. Utifrån dessa två rekvisit har NN rätt till bistånd från socialnämnden för sin livsföring enligt 4 kap 1 § Socialtjänstlagen Att städa bostaden Bedömt funktionstillstånd 2016-06-22: Svår begränsning. NN bedöms sakna ork och balans för att kunna städa bostaden. Avsett funktionstillstånd: måttlig begränsning Målet är att NN ska få hjälp med städningen så att han orkar annat som att bereda måltider och i framtiden följa med och handla. Undertecknad bedömer att behov finns av en stödjande och tränande insats som inte kan tillgodoses på annat sätt. Undertecknad bedömer att behov av hjälp vid momentet föreligger för att NN skall uppnå en skälig levnadsnivå. Utifrån dessa två rekvisit har NN rätt till bistånd från socialnämnden för sin livsföring enligt 4 kap 1 § socialtjänstlagen Att avlägsna avfall Bedömt funktionstillstånd 2016-06-22: Svår begränsning. NN bedöms sakna ork att sig upp och ner för trapporna i fastigheten för att kunna slänga sopor i soprummet på gården. Avsett funktionstillstånd: Ingen begränsning Målet är att NN ska återfå krafter att klara ta sig upp och ner för trappan på egen hand för att kunna avlägsna avfall. Undertecknad bedömer att behov finns av en stödjande och tränande insats som inte kan tillgodoses på annat sätt. Undertecknad bedömer att behov av hjälp vid momentet föreligger för att NN skall uppnå en skälig levnadsnivå. Utifrån dessa två rekvisit har NN rätt till bistånd från socialnämnden för sin livsföring enligt 4 kap 1 § Socialtjänstlagen

1

I Innerstaden utförs tjänsten tvätt inte av hemtjänstpersonal utan av Samhall. För att få det att fungera skall bl.a. en lista fyllas i och en specifik säck fylls med tvätten.

5

6 (7)

Trygghet Bedömt funktionstillstånd 2016-06-22: måttlig begränsning NN bedöms behöva komma i kontakt med hemtjänsten mellan besöken om NN skulle falla i bostaden. Avsett funktionstillstånd: liten begränsning. Målet är at NN skall känna sig trygg i bostaden. Undertecknad bedömer att behov finns av en kompenserande insats som inte kan tillgodoses på annat sätt. Undertecknad bedömer att behov av hjälp vid momentet föreligger för att NN skall uppnå en skälig levnadsnivå. Utifrån dessa två rekvisit har NN rätt till bistånd från socialnämnden för sin livsföring enligt 4 kap 1 § socialtjänstlagen

Förslag på insatser Behov av att avlägsna avfall och förflyttning ska tillgodoses med stödjande/tränande insats i form av hjälp med att slänga sopor två gånger i veckan. Behov av att hämta post och förflyttning ska tillgodoses med stödjande/tränande insats i form av hjälp med att hämta posten dagligen. Behov av att skaffa varor och tjänster och förflyttning i huset ska tillgodoses med stödjande/tränande insats i form av inköp en gång i veckan. Behov av hjälp med att tvätta och torka kläder och förflyttning skall tillgodoses med stödjande/tränande insats i form av tvätt och byte av lakan var tredje vecka. Behov av städa bostaden ska tillgodosed med stödjande/ tränande insats i form av hjälp stödjande/tränande insats med städning var tredje vecka. Behov av trygghet ska tillgodoses med stödjande tränande insats i form av trygghetslarm.

Övergripande mål enligt socialtjänstlagen Möjliggöra kvarboende i ordinärt boende. Leva och bo självständigt under trygga förhållanden. Beslut bifall Med stöd av 4 kap 1§ Socialtjänstlagen (SoL) Stadsområdesförvaltning Innerstaden beviljar sökt bistånd i form av: - Hjälp att hämta upp posten till lägenheten en gång per dag - Hjälp att slänga sopor två gånger i veckan - Hjälp med inköp en gång i veckan - Hjälp med tvätt var tredje vecka - Hjälp med att byta lakan var tredje vecka - Hjälp med städning var tredje vecka - Trygghetslarm

6

7 (7)

Beslutet gäller under perioden 2016-06-22 till och med 2016-09-30. Serviceinsatserna i form av hjälp med inköp, tvätt och städning kommer att utföras med 10 antal timmar och 55 minuter per månad.

Beslutsmotivering: Enligt 4 kap. 1§ Socialtjänstlagen har den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt, rätt till bistånd av socialnämnden för sin livsföring i övrigt. Den enskilde ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Biståndet ska utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv. Bedömningen är att NN inte själv kan tillgodose de behov som lyfts i ansökan till följd av nedsatt ork och nedsatt balans. Behoven bedöms inte heller kunna tillgodoses på annat sätt. Genom beviljad hjälp bedöms NN tillförsäkras skälig levnadsnivå. Beslutet verkställs så snart insatsen kan erbjudas. Beslutet kommer att omprövas om behovet förändras, vilket innebär att insatsen kan komma att öka/minska eller helt upphöra. Är något oklart eller om ert behov förändras vänligen kontakta undertecknad. Beslutsdatum 2016-06-22 Evelina Nilsson Biståndshandläggare Telefon 040-34 50 50

7...


Similar Free PDFs