2021 5.2 Vormcomponenten van de beeldhouwkunst - Middelheimmuseum 1 PDF

Title 2021 5.2 Vormcomponenten van de beeldhouwkunst - Middelheimmuseum 1
Author Tiyay Ronie
Course Onderzoeksseminarie esthetica
Institution Universiteit Antwerpen
Pages 9
File Size 841.4 KB
File Type PDF
Total Downloads 52
Total Views 113

Summary

Document fazhedkzezafe azefyzafeaje azyazger zehurghe eiue eurgzure e erye euue rev rfuz c ezcrzuic v euriy xezu xze zeury zex ezuryey euyzeiryzuer erzuyerzuery ueyrueyzieryzurehsjej...


Description

5.2. Vormcomponenten van de beeldhouwkunst

Opdracht 2: Middelheimmuseum Ga op zoek naar de volgende 8 bijzondere kunstwerken in het Middelheim beeldenpark. Download de app van het museum op je smartphone of tablet: https://www.middelheimmuseum.be/nl/app  Kies de route 30’ - Een snelle blik De tour is rijkelijk voorzien van tekst, foto’s, audio en video die je zullen helpen om de volgende vragen op te lossen. Je kan ook gebruik maken van de plattegrond die je gratis krijgt aan de ingang.

1. Rik Wouters, “Het Zotte Geweld”, 1912 Wie wordt hier afgebeeld? Nel: de vrouw van de kunstenaar Omcirkel wat van toepassing is: Dit beeld behoort tot “sculptuur” / “gietkunst” Leg kort uit waarom: Dit is een bronzen beeld en gietkunst is een techniek waarbij bronzen beelden gegoten worden.

Het beeld van Rik Wouters heeft een open / gesloten karakter. Leg kort uit waarom: Er zijn veel uitstekende delen en ze breekt uit de outline. Er is ook veel beweging.

Communiceert ze met de ruimte? Ja Dit beeld is tectonisch / atectonisch ( = kaderbevestigend / kaderontkennend)

1

2. Henry Moore, “Koning en Koningin”, 1952

Bespreek het pre-iconografisch aspect van dit beeld. Wat zie je? Je ziet een man en een vrouw naast elkaar op een bank zitten. Bespreek de mate van overeenkomst met de waarneembare wereld: Dit beeld van Henry Moore is figuratief / gestileerd / abstract. Verklaar kort waarom: De beelden zijn vereenvoudigd tot de essentie. De figuren zijn karakteristieke bijna primitieve vormen.

3. Gustave Rodin, “Balzac”, 1897 Honoré de Balzac is gekend als één van de grootste Franse schrijvers. Auguste Rodin krijgt de opdracht van de “Société des gens de Lettres” de opdracht om een beeld te maken van deze auteur. Het moet “een machtig werk worden, Balzac waardig”. Rodin stort zich op dit project. Hij zoekt niet naar de ‘schoonheid’ maar kiest voor een doorleefd en realistisch ontwerp. Kijk naar het gezicht van de schrijver en omschrijf zo goed mogelijk zijn uitdrukking (emotie): De kracht van zijn emotie weerspiegelt de kracht van de schrijver. Door het feit dat je kunt zien dat zijn kin hoog staat en zijn haren los zijn.

2

Het ‘monument’ voor Balzac lijkt afgewerkt / niet afgewerkt. Voor Rodin primeert de sculpturale waarde van massa en volume. Deze directe en zeer spontane vormgeving is een bewuste keuze van Rodin. Hij breekt met de academische tradities en stuurt zo de beeldhouwkunst een nieuwe richting uit. Dit werk wordt vaak gezien als een scharnierpunt tussen de klassieke en moderne beeldhouwkunst.

4. Antony Gormey, “Firmament III”, 2009 “Firmament 3” is een grillig web van knopen die met elkaar in verbinding staan. Bekijk dit kunstwerk van Antony Gormley aandachtig. Wat zie jij in dit beeld? Gebruik je verbeelding (er is geen fout antwoord!). Een spinnenweb maar niet degene die we kennen. Ik zie hier een soort van 3Dspinnenweb in. Bekijk het filmpje op de app. Wat schuilt er volgens het filmpje in dit beeld? De vorm van een menselijk lichaam maar dan zo’n tien keer groter.

5

C a l d e r ,

“De hond”, 1958 3

Calder vertrekt van 2D figuren, die hij dan tot een 3D geheel monteert. Loop rond de hond en laat je verrassen door alle standpunten. Deze hond heeft verschillende gedaantes. Bespreek het medium: Materiele aspect: ijzeren platen en zwarte verf Technische aspect: Zagen, smeden en assemblage

Bespreek de inplanting van het beeld: Calder begint bij 2D-figuren en door ze te assembleren wordt het een 3D-figuur. Door het in een veld te plaatsen kan je er volledig rondlopen en zo het beeld vanuit vele hoeken bekijken.

6. Ai Weiwei, “The Bridge without a name”, 2012 Ai Weiwei heeft een passionele band met zijn thuisland China. Zijn werk zit dan ook vol met referenties naar zijn culturele achtergrond. Probeer eens aan de overkant te komen van deze brug. Dat gaat niet zo vlotjes. Het loopdek is een reliëf. Het vormt de contouren van China, met zijn gekartelde landkaart. De moeilijke weg symboliseert de relatie tussen Ai Weiwei en China. Met zijn kunst wilt hij de realiteit in vraag stellen. Hij doet dit door de heersende machten uit te dagen en probeert een mentaliteitsverandering op gang te brengen. “In een rationele samenleving moet de kunstenaar de rol spelen van een virus”, zegt hij. “Zelfs het kleinste ontwerp kan chaos in de wereld veroorzaken”.

7. Chris Burden, “Beam Drop Antwerp”, 2009 4

In 2009 werd de Burden-tentoonstelling spectaculair geopend. Toeschouwers konden live het ontstaansproces volgen van “Beam Drop Antwerp”. In een vierkante put van 12m x 12m werd tot 2,5m diep vloeibaar beton gestort. Met hulp van een kraan werden meer dan 100 stalen balken van op een hoogte van 45m ‘gedropt’.

Chris Burden realiseerde zo één van zijn wildste kinderdromen. Het resultaat is een regelrechte chaos van balken. Dit werk is figuratief / gestileerd / abstract.

Tot welke stijl behoort dit kunstwerk? Abstract expressionisme Dit schilderwerk “Autumn Rhythm No. 30” uit 1950 kan tot dezelfde stijl gerekend worden. Hoe heet de kunstenaar van dit werk? Jackson Pollock Bespreek twee overeenkomstige stijlkenmerken: 5

Abstract beeldtaal: Je herkent er niets in. Expressie en emotie: Deze staan allebei centraal.

8. Richard Deacon, “Never Mind”, 1993-2017

Oorspronkelijk was dit kunstwerk in hout gemaakt. Het originele werk bleek niet bestand te zijn tegen weer en wind. Vierentwintig jaar later maakt Deacon in samenwerking met het Middelheimmuseum een ‘refabricatie’ van het kunstwerk. Welke radicale keuze werd er gemaakt wat betreft het materiaal-technische aspect? Duurzaam materiaal: Het beeld werd gemaakt van roestvrij staal. Richard Deacon is een hedendaagse kunstenaar die al meer dan veertig jaar de grenzen van het creatieve maar ook van het technische maakproces opzoekt. Kijk aandachtig naar de vorm van de figuur en de manier waarop het plaats inneemt in de werkelijke ruimte. Extra bonuspunten: Neem nu - met je smartphone - een foto van jezelf in de derde dimensie en laad deze op (voor vrijdag 26/11!) in de daarvoor voorziene uploadzone. (->Zie SMARTSCHOOL)

6

INDIVIDUELE KIJKOPDRACHT De bedoeling van deze opdracht is om op een “andere” manier naar kunst te kijken. Jouw persoonlijke beleving van het kunstwerk staat hierbij centraal. Als je erin slaagt om de tijd te nemen om je emotioneel voor kunst open te stellen, zal je inzien dat kunst een betekenis heeft. Je zal het ervaren als iets uniek. Kies daarom een beeldhouwwerk dat je echt aanspreekt. (Neem iets dat bij jouw persoonlijkheid past want je zal het tijdens je proefwerk verdedigen!) Noteer de titel van het werk.

Bull Neem een selfie met het gekozen kunstwerk. Indien je geen smartphone hebt, zoek je een afbeelding op de website van het Middelheimmuseum.

7

Neem de tijd om naar het beeldhouwwerk te kijken. Dit is het ideale moment om het communicatieschema nog eens te oefenen. Wie is de zender?

Vojin Bakic

Bespreek de inhoud van het werk. Wat zie je? (= pre-iconografisch aspect) Een zwart dier op een blok steen. Wie is de ontvanger? De toeschouwers (mensen die in het park rondwandelen, bezoekers van het museum,…) Wat is het medium? Denk aan het materiaal-technische aspect. Het gebruikte materiaal is brons en de techniek die is toegepast is gietkunst. Omcirkel wat van toepassing is. Het beeld is … figuratief / gestileerd / abstract Beschrijf zo goed mogelijk de stijl van de kunstenaar. Kijk naar de manier waarop de kunstenaar zijn inspiratie heeft verwerkt. Om je te helpen: Zijn er zichtbare sporen van het maakproces? Wat zijn de gevolgen van het materiaal? Welke kleur(en) kiest de kunstenaar? Hebben die een betekenis? Hoe denk je dat de kunstenaar zich voelde tijdens het maakproces? Zie je wat voor type mens het is? Heeft de omgeving impact het beeld? … Er zijn geen zichtbare sporen van het maakproces. Bakic gebruikt alleen de kleur zwart en door het feit dat hij het brons zeer fijn gepolijst heeft reflecteert het licht op het kunstwerk. Door dat hij gekozen heeft voor een eenvoudig kunstwerk denk ik dat hij op dat moment in rust was want dat is wat het beeld uitstraalt. Het beeld is een stier dus heeft de omgeving vrijwel een grote impact op het beeld omdat het geplaatst is in de natuur omdring door planten. Welke biografische aspecten van de kunstenaar hebben volgens jou invloed gehad op het kunstwerk? Bespreek de context van de kunstenaar. Vojin Bakic is geboren in 1915 in Bjelovar (Kroatië) en is gestorven in 1992 in Zagreb (Kroatië) en was etnisch Servisch. Maar omdat hij leefde tijdens de tweede wereldoorlog wou hij een humane wereld creëren daardoor werd hij beïnvloed door het socialistische realisme later verschoof hij naar het modernisme en maakte hij nog veel andere werken waaronder de stier. Er zijn geen biografische aspecten die invloed gehad hebben op dit kunstwerk.

8

In welke tijdsgeest werd het kunstwerk gemaakt? Bespreek kort de context van het kunstwerk. Denk hierbij aan waar/wanneer/waarom/… Het beeld is gemaakt in het jaar 1955 in Zagreb (Kroatië).

Wat zou de boodschap van de kunstenaar kunnen zijn? Vanwege het feit dat hij voor een geabstraheerde stijl kiest en gladde gepolijste oppervlakte gebruikt voor dit beeld, denk ik dat de boodschap is dat de kracht van het leven en de natuur verborgen ligt onder de eenvoudigheid. We hebben tijdens de lessen esthetica gezien dat de boodschap van een kunstwerk niet éénduidig is. Iedereen kan de boodschap anders ervaren. Maak nu “de weg andersom”. Wat zie jij in dit kunstwerk? Je hebt bewust voor dit beeldhouwwerk gekozen. Waarom heeft dit kunstwerk je aangetrokken? Probeer je antwoord zo goed mogelijk te structuren en te argumenteren door rekening te houden met je eigen context. Oorspronkelijk koos ik voor een ander kunstwerk dat komt omdat dit beeld al op de PowerPoint stond waardoor ik dacht dat het niet origineel zou zijn. Toen ik door het museum wandelde koos ik voor een ander beeld maar het interesseerde mij niet echt en ik vond gewoon geen link met de boodschap en mijn achtergrond. Uiteindelijk koos ik toch voor dit beeld omdat ik geen andere keus had en omdat ik enkel met dit beeld een link kon vinden tussen de boodschap die ik erin zag en mijn eigen context. De boodschap die ik zag was krachtig zijn in de vorm van eenvoudigheid. Het kunstwerk straalt vooral eenvoudigheid. Ikzelf geloof in de Islam en wat de Islam ons vertelt is dat eenvoudigheid een belangrijke rol speelt in het leven. Een van de boodschappen in de Islam is: Wees blij met wat je hebt en hecht niet te veel belang aan materiele zaken. Wat bedoeld wordt met het blij zijn met wat je hebt is dat je niet te veel moet kijken naar wat anderen meer of beter dan jou hebben. Hierdoor ga je jezelf minder vergelijken met de rest. Het resultaat wordt dan dat je gelukkiger en minder onzeker gaat leven ondanks alle mankementen. En wat bedoeld wordt met het stoppen met hechten aan materiële zaken is dat hoe meer je geeft, hoe vrijgeviger je wordt en hoe gelukkiger je uiteindelijk wordt. Dit waren de krachten die figuurlijk achter de eenvoudige boodschappen schuilden en wat ook wordt uitgebeeld met het eenvoudige beeldhouwwerk waarin de kracht van de stier geschuild ligt.

9...


Similar Free PDFs