1. Geschiedenis van de communicatie PDF

Title 1. Geschiedenis van de communicatie
Author Yannick Van Damme
Course Communicatie Essentials
Institution Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Pages 6
File Size 91.2 KB
File Type PDF
Total Downloads 96
Total Views 153

Summary

Download 1. Geschiedenis van de communicatie PDF


Description

Communicatie Essentials

1. Geschiedenis van de communicatiemedia Communicatiemedia. Onder media verstaan wij, letterlijk, een “middel” / “medium” om te communiceren.

1.1.

Mondelinge communicatie

Middelen om te communiceren bestaan er in overvloed. De oudste, dat is de mondelinge communicatie. Het was de eerste vorm van communicatie die mogelijk werd door de fysieke ontwikkeling om te spreken ca. 40 000 v.C. Dit is heel lang de enige vorm geweest van communicatie, Point-to-point. Een heel efficiënte vorm van communicatie blijkt vandaag de dag nog, je krijgt directe feedback. Je hebt direct contact met de ontvanger, als je boodschap niet goed aankomt zie je het direct. MAAR, mondelinge communicatie heeft zijn beperkingen: 1. Afstand: Hoe verder we van elkaar staan, hoe minder goed we elkaar kunnen horen. 2. Tijd A.d.h.v. nieuwe uitvindingen gaat de mens, doorheen de geschiedenis, proberen deze 2 beperkingen te overbruggen.

1.2.

Afbeeldingen

Mensen probeerden te communiceren met andere middelen. Afbeeldingen maken werd een 2de vorm van communicatie (bv. rotswandschilderijen). Vele verhalen zijn zo ook verdwenen, omdat dit niet gebeurd op duurzaam materiaal, er is geen bewijs meer (bv. Chauvet, Lascaux).

1.3.

Het schrift

Een belangrijk evolutie in de communicatie is het ontstaan van het schrift (5000 v.C.):  Het spijkerschrift: Ontstaat in Mesopotamië (huidige Irak); Klankenschrift.  Hiërogliefen: Ontstaat in Egypte. Ieder woord heeft 1 teken. Beiden schriften ontstaan dus aan rivierdelta’s (Egypte=Nijl, Mesopotamië= ). Dit omdat deze belangrijke kruispunten waren van geloof, politiek en handel. Mensen moesten hier dus op een duidelijke manier kunnen communiceren met elkaar. 1600 v.C. : Ontstaan van het alfabet. Elk teken staat vast voor een klinker of een medeklinker, in tegenstelling tot het hiërogliefenschrift waar elk teken voor 1 woord stond. Er konden dus veel meer combinaties worden gemaakt. Schrift ontwikkelde zich wereldwijd, maar overal op een andere manier.

1.4.

Boekdrukkunst

Schrijven kostte veel tijd, waardoor mensen zochten achter een oplossing: De boekdrukkunst. In Europa ontstond de boekdrukkunst ca. 1400 met de techniek van Gutenberg Press. Loden blokjes die met inkt om een papiervel werden gedrukt. In China ontstond dit veel vroeger (594), maar zij gebruikten houten blokjes die minder duurzaam waren. Voorheen was er veel tijd nodig om een boek te schrijven, dit kostte veel geld en daarmee was informatie/kennis niet voor iedereen weggelegd. Dit stuitte op macht.

Maar door middel van de boekdrukkunst werd tijd overbrugt en werd het toegankelijker voor iedereen. Maar nu afstand?

1.5.

De postduif

Deze werd al gebruikt in de tijd van de Grieken en de Romeinen. Waarom was deze zo efficiënt? Mensen konden duig mee naar huis nemen en zo een boodschap sturen, omdat duiven altijd hun weg terugvinden. Het nadeel was wel dat je niet zomaar een duif dus naar iemand kon sturen. In WO I werden velen duiven doodgeschoten, en ging veel informatie verloren. Afstand overbruggen blijft moeilijk.

1.6.

Signalen

Signalen kunnen zowel visueel/optisch, als auditief zijn. Deze kan je op afstand waarnemen. Bv. Rooksignalen bij de Indianen, Tamtam bij Afrikaanse volkeren (bewijs?).

1.7.

Lichtsignalen

Met licht kon mijn ook gaan spelen, zo ontdekte verschillende wetenschappers:  Heliograaf: We gaan een spiegel gebruiken om zon te weerkaatsen en zo signalen te vormen om te communiceren.  Heliotroop: Gebaseerd op heliograaf, modernere versie; Karl Gaus. Kan je hele grote afstanden al met afleggen. 240 km +Zelfs dag van vandaag worden deze soort signalen nog gebruikt. Bv. In een militair vliegtuig als modernere snufjes uitvallen.

1.8.

Optische telegraaf

De gebroeders Chappe vonden de optische telegraaf uit. Dit was een paal op het dak van een gebouw. Deze was beweegbaar waardoor andere in de verte, aan een andere paal, konden zien wat men wou communiceren. Zo heeft mijn een boodschap kunnen afleggen over en afstand van Parijs-Lille. (22 palen)

1.9.

Telegrafie

Telegrafie = Op afstand schrijven (Grieks) Met telegrafie ging men elektrische signalen versturen via kabels van de ene locatie naar de andere. Bv. Morsecode. Samuel Morse zijn code werd de basis voor de latere standaardcode. Morscodes werd eerst op papier gedrukt en later vertaald. Maar specialisten konden de boodschap zelfs afleiden a.d.h.v. het geluid. Dit werd dus ook populair als beroep. 1858: 1ste trans-Atlantische telegraafkabel wordt gelegd. Men kan intercontinentaal communiceren. GEVOLG: Start globalisering.

1.10. De telefoon Zoals telegrafie, maar i.p.v. morsecodes gaat men stem doorsturen. Nog steeds met kabels! Eerst centrale bellen vooraleer je de ontvanger kon bereiken.

Voordeel? Je hoort direct de ontvanger en hebt geen specialisten nodig om de morsecodes te vertalen. 1876: Uitvinder? Alexander Graham Bell was eerste die patent heeft aangevraagd. Maar Grey, stond even ver met ontwikkeling van telefoon maar had later patent. Niet 1 enkel persoon heeft de telefoon uitgevonden. 1ste telefoongesprek was met Mr. Watson.

1.11. Opnemen van geluid  Fonograaf (1877, Thomas Alva Edison)  Grafofoon (1885, Bell & Tainter): kon geluid dupliceren. Het werd toegankelijker voor iedereen. Basis van massamedium.  Grammofoon (1887, Emile Berliner) Dit lag aan de basis van de muziekindustrie.

1.12. De radio Radio werd als een mijlpaal gezien om het feit dat het draadloos was. Lijnen tussen zender en ontvanger waren niet langer meer nodig. Al lang zocht de scheepsvaart nar zulke communicatietechnieken. Uitvinders: 2. Marconi: Morsecode 3. Fessenden: Stemgeluid (1906) Begin jaren 1900 werd radio enorm veel maritiem gebruikt. 1910: VS beseft dat regelgeving veel te beperkt is rond radio. (Bv. Titanic zinkt, vele doden omdat niemand aan radiopost zat). GEVOLG: Radiopact: Radiopost moet altijd bemand zijn, zodat scenario’s als Titanic niet meer kunnen voorvallen. De echte radio 1909: De eerste ‘echte’ radio: Charles D. Herrold zond op regelmatige basis muziek en stemgeluid uit naar het algemene publiek (ook al hadden weinig mensen nog maar radioontvangers). Dit is de radio die wij vandaag de dag kennen. WO I: Tijdens WO I ziet de overheid de radio als het perfecte middel om in te investeren, om uiteindelijk te gebruiken voor oorlogsdoeleinden (bv. Propaganda). De overheid neemt alle netwerken over. Na WO I was technologie enorm verbeterd door investeringen. 1922: Ontstaan van commerciële radio. Er wordt plaats gemaakt voor advertentieinkomsten.

1.13. Televisie De ontwikkeling naar televisie onderging net zoals de telefoon een patentenstrijd: MECHANISCHE ONTWIKKELING (Nipkow, John Logie Baird) Vs. ELEKTRONISCHE ONTWIKKELING (Zworykin, Farnsworth) Wij zijn met de laatste verdergegaan. Televisie was complexer dan hoe een radio in elkaar zat, het koste dan ook veel tijd om een televisie te maken. Televisie als massamedium heeft dus heel lang geduurd, niet iedereen kon dit hebben. Tijdens WO II, is de ontwikkeling gestagneerd omdat materiaal/grondstoffen gebruikt werden om wapens te maken (omgekeerd als bij radio, want televisie was geen oorlogsdoeleinde). Na 1948: Technologie verhoogt met dalende productiekosten. GEVOLG: Toegankelijk voor meer mensen; massamedium.

1.14. Communicatiesatelliet = Kunstnaam om signalen van de aarde te versterken en terug te zenden. We hebben 2 fasen in deze evolutie:  1ste fase:  Spoetnik I Deze werd niet uitgevonden als voordeel voor de communicatie, maar om onderzoek mee verrichten in de ruimte.  Spoetnik II Diende ook niet voor communicatie. Werd de ruimte ingeschoten samen met het hondje Lyca. de  2 fase:  1e communicatiesatelliet (1960): Echo Passief, kon enkel signalen verder kaatsen.  2e communicatiesatelliet (1962): Telstar Nam signaal op, versterkte dit en stuurde het terug. De energie om dit te doen werd opgewekt door zonnepanelen.

1.15. Gsm Eerste communicatietoestel waarbij men ‘point to point’ of ‘one to one’ kan communiceren. 1973: Martin Cooper (vader van de Gsm) voert het allereerste telefoongesprek met een mobiele telefoon. 1983: Eerste mobiele telefoon komt uit; Motorola Dynatac 8000 X. Men noemde deze ook wel ‘The bric’ wat we kunnen vertalen als ‘de baksteen’.

1.16. De computer De voorloper van de computer was het rekenmachine. Tijdens de oorlog zochten de Britten naar een toestel om berichten van de Duitsers te decoderen. Ze vonden de Colossus uit (1943). Vervolgens werd ook de ENIAC (1946) uitgevonden die gebruikt werd door de Amerikaanse defensie (= electronic numerical intergator and computer). Werd gebruikt om wetenschappelijke berekeningen te maken.

De eerste persoonlijke computer De uitvinding van de Pc is te danken aan de uitvinding van de microprocessor (1971) 1975-1985: Computer wordt steeds kleiner en goedkoper door verbetering van de technologie. Belangrijke spelers in deze ontwikkeling/evolutie:  Apple (Steve Jobs)  Microsoft (Bill Gates)  IBM

1.17. Het internet Betekenis: Inter = tussen; Net= netwerk. Communicatie tussen netwerken. Communicatieprotocol dat connectie/communicatie tussen netwerken mogelijk maakt. Communicatieprotocol dat connectie tussen netwerken mogelijk maakt (Many to many). In de aanloop naar:  Uitvinding van computernetwerken met hun eigen communicatie-protocol (Mark 1, NPL, Cyclades, Merit Network, Telenet...). Verschillende netwerken die incompatibel waren – die niet konden geconnecteerd worden.  1966: Arpanet (Advanced Research Projects Agency Network )  1981: Arpanet werd uitgebreid door de NSF (National Science Foundation) die interconnectie mogelijk maakte tussen universiteitscentra. Tot late 1980’s blijft internet een netwerk voor militaire en academische doeleinde. Eind 1980’s – begin 1990’s neemt interesse in commerciële mogelijkheden van het internet toe. Er kom optimisme over de eindeloze mogelijkheden van het internet in traditionele media. 1991: Tim Berners-Lee en Robert Caillau: Uitvinding van de ‘World Wide Web’.

Conclusie Het medialandschap is doorheen de tijd veel veranderd. (Zie cijfers pwp)...


Similar Free PDFs