Ciutat de valors, ciutats valuoses PDF

Title Ciutat de valors, ciutats valuoses
Course Teoria de la Comunicació
Institution Universitat de Girona
Pages 5
File Size 146.5 KB
File Type PDF
Total Downloads 84
Total Views 146

Summary

Treball llibre "Ciutats de valors, Ciutats valuoses"...


Description

Fonaments i història de la comunicació Ciutats de valors, ciutats valuoses

Exposeu el significat del títol de l’assaig “ciutats de valors, ciutats valuoses”. Amb referència al títol “ciutats de valors, ciutats valuoses” i des de la meva perspectiva personal de l’assaig, considero el títol una gran aportació de contingut. A través d’aquest joc de paraules i fent ús de la repetició dels mots principals que apareixen a la lectura, aconsegueix definir l’objectiu del llibre i el que vol expressar l’autor a la perfecció. Segons Joan M. del Pozo els valors són, quelcom intangible, d’una gran importància i que aporten a la societat un benestar col·lectiu, creant una ciutat ideal. Per aquest motiu, expressa que una ciutat que té en compte els valors és una ciutat molt més perfecta, molt més efectiva. Les ciutats dotades i compostes de valors, són considerades per l’autor ciutats valuoses. Com expressa l’autor resumidament, les ciutats capaces de crear, mantenir i promoure els valors, són les que les justifiquen com a tals. Segons la meva opinió, expressar els dots mots principals, relacionats i expressant d’una forma clara i concisa el pensament crític de l’autor, fa que el títol sigui imprescindible i immillorable.

Desenvolupeu les idees principals del llibre. Valoracions argumentades amb pensament crític. En primer lloc, esmentar la idea principal del llibre, com a la participació dels valors ètics per tal de crear una ciutat valuosa, correcta i efectiva. Amb la cooperació dels valors desenvolupats es pot aconseguir una millora de la situació urbanística i ens permet delimitar la paraula: ciutat i ciutat valuosa. L’autor dóna suport a la idea que si no es creen, mantenen i es promouen els valors, una ciutat mai podrà ser considerada valuosa. Per tant, ens parla de la importància d’adquirir-los per tal de ser estimada com a ciutat valuosa. Els valors reflectits són: l’educació, la llibertat, la cohesió social, el pluralisme, la cultura i la sostenibilitat. Respecte a l’educació, considero que és una de les aportacions més important. El valor de l’educació és el que ens permet desenvolupar la majoria de valors existents i és el valor referent per excel·lència. L’educació personal de cada individu ajuda al fet que els valors es puguin traspassar generació a generació. Si ets educat, possiblement respectes amb major quantitat els altres valors ajudant a fer de la ciutat, un lloc millor.

El valor de la llibertat, expressat resumidament i en total harmonia amb l’autor, és el fet el qual ets lliure de poder, i saber triar. En totes les situacions quotidianes o que podem estar exposats, la lliure elecció ens permet desenvolupar el concepte de llibertat. La capacitat que té un individu per poder fer el que vol i quan vol, tenint en compte les conseqüències. La cohesió social i el pluralisme prenen com a referència la igualtat, la justícia, l’equitat, l’equilibri, la simetria, la democràcia i la tradició, per poder definir-los com a valors bàsics i potencials per tal de poder conviure i relacionar les diferents cultures existents. Fa referència a la cultura i la seva vital importància de tenir establerta i conèixer la manera de fer i la varietat de formes de vida que hi ha presents a la ciutat. I per últim ens parla del valor del futur, la sostenibilitat, un concepte pràcticament nou i que és molt important per mantenir la vida humana i el planeta.

Quins valors volem per a les ciutats del futur? Quan fem referència a la situació futura de les ciutats, crec convenient en primer lloc tenir interioritzats els valors comentats en punts anteriors, i tenir-los presents en la societat futura. En consideració a la necessitat d’establir la perfecció per aconseguir un planeta net, saludable i capaç d’allotjar a la gran quantitat de societat existent, el valor que és imprescindible pel futur és la sostenibilitat. Un valor, de significat molt ampli i de gran valor significatiu, que definiria com a l’essencial per tal de poder optar a la cura del planeta i poder seguir amb l’existència humana. En un inici de la societat, era impensable pensar en la possible falta de recursos, o en què el planeta seria danyat en grans mesures, que poden arribar a una possible d’exteriorització. Però la inconsciència de la societat ha portat a realitzar un diagnòstic que assenyala la insostenibilitat per part de la població del planeta que pot ser en un futur causa de la destrucció i finalització de la vida humana. D’aquest motiu, ha aparegut el terme “sostenibilitat”, el qual està dotat de processos i de millores que aporten la necessitat de cuidar el planeta. La sostenibilitat consisteix a produir el millor possible actualment sense posar en perill els recursos que seran necessaris en un futur, protegir el medi ambient de forma indefinida.

(Imatge 1: Sostenibilitat. Font: Google)

Havent llegit aquest assaig, quins arguments teòrics i pràctics doneu en referència al vostre municipi o ciutat del qual esteu empadronats? Quin és l’estat actual i què aportaríeu per transformar el vostre municipi a través de la comunicació institucional? Poseu exemples sintètics i clars.

El poble el qual faré referència i que ja hem comentat en sessions anteriors per tal de realitzar el pla de comunicació institucional és El Port de la Selva; un poble petit, d’aproximadament mil habitants, situat al nord de Catalunya a l’Alt Empordà. En un inici vam detectar el problema de la poca realització d’activitats per joves d’entre 18 i 21 anys, però en aquest punt faré referència a la poca distribució de recursos de mobilitat pública. Al ser un poble rodejat de naturalesa i pertanyen majoritàriament a territori protegit, no hi ha accés a transport ferroviari. Tampoc hi ha present carril bici i és de difícil accés a causa de les corbes. En canvi, tenim el servei públic de l’autobús, és un servei que es freqüenta amb habitualitat i sobretot de fàcil accés per la gent d’edat avançada la qual prefereix fer ús del transport públic que no fer ús de vehicle propi. Tot i això, el problema detectat és el fet el qual, els horaris són mínims; dos al matí i dos a la tarda, depenent del dia. Per aquest motiu, disposo a donar dues solucions principals perquè sigui factible l’ús del transport i la població disposi del màxim de mobilitat possible: -

Realitzaria un canvi en els horaris, i demanaria la possible inserció de més busos i en hores de gran mobilitat. D’aquesta manera a part de poder desplaçar-nos amb més regularitat, augmentem la possibilitat de combinació amb un tren a la població de Llançà i poder moure'ns sense preocupació.

-

Només hi ha una parada de bus en tota la població, al final del poble, i crec necessari augmentar els punts de recollida, per proporcionar una ajuda a la gent gran.

Són dues solucions, que pensant de manera pressupostària, no impliquen un cost elevat i per aquest motiu crec que són de fàcil rectificació. La comunicació de la institució amb el poble, per tal de poder transmetre aquesta nova oportunitat es faria a través de tres mitjans principals: -

El taulell de notícies disposat a l’Ajuntament, en forma de nota de premsa, un format molt més formal i a disposició dels habitants.

-

Una reunió, de participació voluntària, on s’anomenen els canvis que es realitzen al poble, també seria una font de coneixement pel poble.

-

És un poble petit, el qual el boca-orella està molt present i és de fàcil difondre entre tota la població.

D’aquesta manera l’organització fonamenta el valor de la col·laboració i de pertinença, sentir que la institució reflexiona i posa solució a un problema, fa sentir al poble sentiment d’estima i de valor.

Reflexió al voltant dels següents conceptes: ciutat intel·ligent - intel·ligència artificial. La reflexió pertanyent a la ciutat intel·ligent i intel·ligència artificial la trobem disposada dins el valor de llibertat. És de gran pensar, l’obliqua relació que tenen el terme tecnologia i llibertat i la relació causa-efecte que comporten. La ciutat intel·ligent o -smart city- és descrita com aquella que fa ús de la tecnologia i dels avenços tecnològics per oferir a la població els diferents serveis urbans que faciliten la vida i la convivència humana. Hem de tenir en compte que èticament existeix el risc de sobreposar el progrés tecnològic i posar-lo per davant la seguretat humana. Tot i això, en aspectes polítics no es pot enfocar la ciutat intel·ligent únicament amb relació a la tecnologia, ja que també busca apropar-se a una democràcia representativa que fomenta la participació humana. D’aquest risc podem fer referència a la intel·ligència artificial, la qual tracta no només d’igualar o reproduir la intel·ligència humana, sinó de superar-la. És evident, les grans aportacions que ha dut a terme la tecnologia, però no es pot comparar respecte a valor amb la producció humana. L’autor defensa la posició de la participació de la tecnologia però que sigui basada en la racionalitat de l’humà.

Després d’haver dedicat un temps profund i pausat en aquesta lectura, com pot actuar la comunicació institucional del futur? Propostes individuals i conclusió final.

En referència a l’aportació de l’autor amb l’explicació detallada dels valors fonamentals per la ciutat, m’ha fet reflexionar sobre la vital importància del seu compliment. Segons la meva opinió, considero que si la societat fes i respectes els valors esmentats, s’aproximaria al que ell anomena una ciutat “utòpica”. Els valors són de vital importància per la convivència humana, i s’han de respectar de manera global, no únicament per la creació de la ciutat perfecta, sinó per fer del món un lloc millor. La comunicació institucional del futur, pot afectar en gran manera al comportament humà. Són institucions i administracions les quals tenen poder de convicció sobre el públic. Per aquest motiu crec que seria adequat fomentar els valors a través de la comunicació institucional.

En primer lloc, crec convenient que tota institució estigui fomentada a través dels valors ètics universals. D’aquest mode, aportar a la societat una millora i una estabilitat urbanística. A través dels discursos aportats en qualsevol dels mitjans de comunicació, com per exemple a la premsa, en aparicions televisives, en programes electorals, es poden manifestar la participació dels valors i crear una consciència social. Per finalitzar, m’agradaria donar la meva opinió i emfatitzar el fet que considero la comunicació institucional el millor mètode per interioritzar el valor del futur dins la societat, la sostenibilitat, i acabar amb les causes de la d’exteriorització del planeta....


Similar Free PDFs