Comentari El Discòbol (Miró) PDF

Title Comentari El Discòbol (Miró)
Author Laura Riera
Course Història de l'art
Institution Institut d'Educació Secundària Isidor Macabich
Pages 3
File Size 148.6 KB
File Type PDF
Total Downloads 107
Total Views 146

Summary

Introducció - Context històric - Estil - Anàlisi formal - Funció/Significat + Símbols...


Description

UNITAT 1: L’ ART CLÀSSIC Martín

Laura Riera

L’ ART GREC: Escultura

EL DISCÒBOL: Fitxa tècnica: Autor: Miró Cronologia: Cap al 460 - 450 a.C Estil: Grec Clàssic Tipologia: Escultura exempta Tècnica: Fosa (bronze) i talla (marbre) Localització: Museu ‘Nazionale Romano delle Terme’ Roma.

CONTEXT HISTÒRIC I CULTURA DE L’OBRA: El Discòbol, representa a un jove atleta en el precís moment de llançar el disc. El seu autor és Miró, un escultor i broncista atenenc de mitjans del segle V a.C, que a més fou deixeble d’Agelades i contemporani de Fídies. La creació del discòbol es va fer entre el 460 i el 450 a.C aproximadament, es va construir en bronze però només la coneixem per les còpies romanes en marbre. Aquesta obra de període clàssic sublim es troba actualment al ‘Nazionale Romano delle Terme’, museu situat en Roma. L’època clàssica va ser el període de major esplendor de les polis tant política com econòmicament, sobretot per Atenes i Esparta tenint en compte el gran nombre de guerres que hi va haver. Atenes fou la ciutat més representativa de l’època i es on es desenvolupa la democràcia sota la democràcia de Pericles. Baix la seva direcció varen destacar artistes i filòsofs com: Fídies, Miró, Políclet, Sòcrates i Hipòcrates. A conseqüència de la derrota d’Atenes enfront d’Esparta en la Guerra del Peloponès a l’any 431 al 409 a.C., es va provocar la pèrdua de l’hegemonia política d’Atenes, però igualment va seguir sent el centre de referència intel·lectual i cultural de l’antiga Grècia. ESTIL: Característiques formals i conceptuals. Aquesta obra pertany a l’estil grec clàssic que es desenvolupa del entre el s.V i el s.IV a C, desde la fi de les Guerres Mèdiques a la mort d’Alexandre el Gran. El Discòbol és un exemple de l’escultura grega clàssica i de l’interès que mostrava per representar la figura humana (ideal antropocèntric) i l’ideal de bellesa, basat en la raó i l’harmonia de les formes. L’escultura d’aquest període mostra com a principals característiques:

-

La proporció: ús de canons per assolirl'equilibri i proporció és fonamental en aquesta etapa, tot i que realment serà Policlet el que l' adopti com a ideal de bellesa. Expressió serena, continguda i equilibrada. Major naturalisme en la representació de les formes. Abandona la rigidesa i es comença a mostrar dinamisme. Contrapposto: Alternança de músculs tensos amb d’altres relaxats. Perd frontalitat i eviten la simetria. Els homes segueixen nus i es mostra transparència als vestits de les dones. El material segueix sent el marbre o el bronze. Es representen atletes, deus i herois. La funció és essencialment la contemplació estètica.

ANÀLISI FORMAL (Vocabulari específic): El material utilitzat per a la creació de l’obra és el marbre, encara que, com he esmentat abans, l’original grega era de bronze. La tècnica emprada és la talla i per a la original de bronze, la de cera perduda. La composició vista de perfil mostra el cos dibuixant una forma de ‘S’ que que recorre de dalt a baix, donant així una línia corba, que aporta un gran dinamisme també afectat pel contrapposto d e les cames i els braços. El cabell sense gairebé textura recorda l’estil arcaic. L’obra ens mostra un atleta a punt de llançar el disc, però sense cap tipus d’expressivitat a la cara que reflexi el seu esforç. Els seus músculs són naturals i l’obra ens presenta un intent de representar el dinamisme però que esdevé un moviment aturat. La posició sencera està en complet equilibri, d’altra banda la original si que es sostenia sense cap suport. El punt de vista òptim és únicament el frontal. En relació a l’acabat, el marbre està polit; gràcies a la llum, es creen efectes clarobscurs sobre la figura. Com ja sabem, l’estil del Discòbol és el clàssic, i ho podem notar a través de les característiques i elements significatius d’aquest estil, com són: el ritme, el dinamisme i la pèrdua de frontalitat, l’ús del cànon per a la seva construcció, l’expressivitat continguda, i el naturalisme que s’aconsegueix amb l’intent de representar de forma realista el cos humà (aparició de venes i tendons…). SIGNIFICAT I FUNCIÓ de l’obra: El tema que tracta l’obra és un ideal atlètic i la seva funció és decorativa, commemorativa i històrica. Es representa al jove atleta Jacint, que morí en uns jocs dedicats a Apol·lo. En aquell temps, els atletes eren considerats herois de les polis que competien i representaven molt bé, aquell ideal de bellesa que es perseguia en l’etapa clàssica. Els guanyadors obtenien una altíssima reputació social i els hi dedicaven monuments que eren exposats en públic en un punt estratègic de la ciutat perquè el poble el contemplés. Encara que aquesta escultura trencava alguns dels cànons de l’època arcaica, mostrainterès per avançar en la representació naturalista del cos humà, com ideal de bellesa i proporció, que marcarà la producció artística de l'època clàssica i d' altres autors com, Policlet (El Dorífor).

Fou un punt de partida molt significatiu en l’obra de Miró i ha tingut una gran importància en la història de l’Art, gràcies a ella s’han portat innovacions decisives per al futur de l’art.

Bibliografía: 11 / 10 / 2020 - Powerpoints de l'assignatura. - Context i fitxa tècnica: https://www.slideshare.net/mcarmearanda/el-discbol-mir - Miró: https://ca.wikipedia.org/wiki/Mir%C3%B3_(escultor) - Anàlisi: http://bcn-art.blogspot.com/2010/06/el-dicobol.html - Funció: https://es.slideshare.net/idelalmamia/discbol-de-mir...


Similar Free PDFs