Enunciat PAC 3 intro periodisme (en catalán) PDF

Title Enunciat PAC 3 intro periodisme (en catalán)
Course Introducción al periodismo
Institution Universitat Oberta de Catalunya
Pages 4
File Size 88.9 KB
File Type PDF
Total Downloads 21
Total Views 125

Summary

Enunciado de la tercera PEC de introducción al periodismo (está en catalán)....


Description

-1-

Universitat Oberta de Catalunya

Aula

16.520 - Introducció al periodisme aula 2 PAC3 Inici:

Lliurament:

23/11/21 00:00h Hora Central Europea (CET)

20/12/21 24:00h Hora Central Europea (CET)

Solució: Solució Qualificació: programada 30/12/21 30/12/21

Presentació i objectius L’objectiu principal d’aquesta tercera PAC de l’assignaturaIntroducció al periodismeés abordar la importànciade la forma i de l’ètica en el periodisme a partir d’alguns textos i casos pràctics. Prenent com a referència els continguts de les unitats 4 (Les noves narratives) i 5 (Ètica periodística) , ens proposem aproximar-nos a nous formats i a la hibridació dels gèneres, reflexionar sobre els conceptes d’objectivitat i manipulació, i també sobre aspectes ètics relacionats amb el periodisme. A més, reflexionarem sobre noves maneres de consumir i produir informació. Així, la PAC3 constarà d’un exercici individual que cada alumne ha d’enviar a la bústia de Lliurament d’Activitats, abans de la finalització del termini corresponent. Els resultats d'aprenentatge d'aquesta tercera pràctica consistiran en analitzar com els nous formats trenquen amb les barreres tradicionals dels gèneres periodístics i en analitzar el pes de l'ètica en el periodisme i en la generació d'opinió pública. Les competències es basaran en la capacitat de recerca, la gestió i l'ús de la informació, a més de l'ús i aplicació de tècniques i llenguatges propis dels diferents mitjans de comunicació i la capacitat d'exercir la professió d'acord amb els principis ètics i el codi deontològic.

Enunciat Llegeix atentament els tres casos que se't plantegen i respon totes les preguntes plantejades ajudantte dels materials i recursos de l'assignatura:

-2-

CAS 1 La cobertura informativa de la violació brutal contra una menor de 16 anys a Igualada ha evidenciat greus deficiències en el periodisme pel que fa al tractament de casos de violència masclista. Referències: E-noticies (2021, 3 de novembre). “Violada una noia de 16 anys de Masquefa a Igualada”. Accessible a: https://politica.e-noticies.cat/violada-una-noia-de-16-anys-de-masquefa-a-igualada-138203.html La Vanguardia (2021, 2 de novembre). “Una joven de 16 años está hospitalizada tras una grave agresión sexual en Igualada”. Accessible a: https://www.lavanguardia.com/vida/20211102/7833722/agresionsexual-igualada-joven-menor-les-comes-hospitalizada.html ICD (2009, novembre). “Recomanacions per a les bones pràctiques a la informació sobre violència de gènere”. Accessible a: https://dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/docs/ mco_recomanacions_tractament_violencia.pdf A partir d'aquestes peces informatives i de les recomanacions deontològiques, hi reflexiona: Quins principis deontològics s'han sobrepassat? Per què l'ètica periodística és important en aquests casos? Compara les informacions de manera crítica. CAS 2 L'estrany cas d'un home que afirmava haver despertat després de 35 anys de coma va fer que molts mitjans de comunicació donessin protagonisme al personatge i a la seva història. Tot i això i després que les xarxes evidenciessin contradiccions en el seu relat, Manel Monteagudo va acabar confessant que mai havia arribat a estar el coma. Referències: TV3 (2021, 10 doctubre). “Desperta després d'estar 35 anys en coma”. Accessible a: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/desperta-despres-destar-35-anys-en-coma/ video/6128927/ A partir dels materials, les lectures associades i els codis deontològics del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de la FAPE, reflexiona sobre la mala praxi d'aquest cas.  CAS 3 El nou paradigma comunicacional ha donat peu a noves narratives informatives com és el cas del memorial interactiu que RTVE va fer a les víctimes del coronavirus.

-3-

Referència: Lab RTVE. “Memorial del coronavirus: Despedidas por una pandèmia". Accessible a: https:// www.rtve.es/coronavirus-memorial A partir d'aquest cas, els materials i articles vinculats reflexiona sobre les noves dinàmiques de producció i els nous formats informatius que sorgeixen, explorant l'interactiu proposat. Quines diferències hi ha entre aquest format i una notícia convencional? En aquest cas, podem parlar d'hibridació de gèneres?

Pautes d'elaboració i criteris d'avaluació Pautes per a l'elaboració i presentació de la PAC •

La redacció i argumentació haurà de ser clara, correcta (ortografia i sintaxi) i concisa. En la mesura que sigui possible, raoneu i fonamenteu cada argument.



El text de la PAC no pot superar en cap cas els 9.400 caràcters (amb espais)d'extensió, escrits amb lletra verdana , mida 12 i interlineat senzill. En el treball lliurat no es reproduirà ni la presentació ni l'enunciat; si escau, únicament les preguntes.



L’exercici ha de reflectir que s’han llegit i treballat els materials i les lectures de les untats 4 i 5, als quals s’haurà de fer referència i citar en les respostes.



La PAC es lliurarà com a fitxer de Word anomenat Cognom1Cognom2_PAC3.doc a través de l’aplicació Lliurament i registre d’AC (en l’apartat “Avaluació” de l’aula)



Al final de la PAC ha de constar el nom de l’estudiant (o estudiants) que l’ha(n) realitzada i la data de finalització.

Criteris d'avaluació  A banda del compliment de les normes apuntades, en l’avaluació de les diferents parts del treball es consideraran especialment els següents aspectes: •

La capacitat d’anàlisi i reflexió



la vinculació de les contribucions amb el tema tractat, els materials del mòdul 4 i 5 i, addicionalment, la bibliografia recomanada



l’originalitat/innovació d’aquestes contribucions i l’ús d’exemples



la redacció: claredat i correcció en les exposicions



la creativitat a l’hora de proposar arguments comunicatius i la seva adequació al cas plantejat

Recursos d'aprenentatge Per a la realització de la PAC 3és necessari haver estudiat els mòduls didàctics 4 i 5 i les lectures obligatòries associades i citar-los a l’hora de fer l’argumentació.

-4-

Per respondre les preguntes pots ajudar-te de les indicacions contingudes en el Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya o de la Federación de Asociaciones de la Prensa de España (FAPE), així com d’altres codis que publiquin col·legis o associacions ubicades en altres àmbits geogràfics.

Recursos d'aprenentatge Materials Toolkit de gènere Web

Periodisme Web

Unitat 1. El Rol del Periodisme Recursos complementaris . "Cap. VIII Tendencias". En: Orihuela, Colliva, José Luis (2015). Los medios después de Internet. p. 125-135. Barcelona : Edeitorial UOC, 2015ISBN 9788490647035 Web

Unitat 3. Rutines productives Recursos complementaris Burguet, F. (2008). "Cap. 2 - Los despropósitos de la clasificación de los géneros periodísticos". En: Las trampas de los periodistas. Barcelona: Trípodos, 2008. p. 25-34. Col·lecció Extensiones ; 2. ISBN 978-84-93-53606-0. Web

Unitat 4. Discurs Narratiu Llibre (PDF): Franco, Marta ; Pellicer, Miquel. "Optimismo para periodistas. Claves para entender los nuevos medios de comunicación en la era digital". Barcelona : Editorial UOC, 2014. 157 p. ISBN 9788490641743 Web

Unitat 5. Ètica Professional Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya Web

Codi deontològic de la FAPE Web

Consejo de Europa. Código Deontológico Europeo de la Profesión Periodística Web

Llibre: Juan Carlos Suárez Villegas. "Desafíos éticos en el periodismo digital". Dykinson, 2016. ISBN: 9788490859971 Web...


Similar Free PDFs