Epicondilita plan eveluare exercitii principii PDF

Title Epicondilita plan eveluare exercitii principii
Course Recuperare
Institution Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa
Pages 3
File Size 65.7 KB
File Type PDF
Total Downloads 15
Total Views 142

Summary

plan eveluare exercitii principiiplan eveluare exercitii principiiplan eveluare exercitii principiiplan eveluare exercitii principiiplan eveluare exercitii principii...


Description

Epicondilita –mediala - laterala

1. Definitie Epicondilita este un tip de reumatism abarticular localizat la nivelul pumnului care se manifesta prin dureri spontane sau provocate la nivelul marginii externe sau interne a cotului. Este cea mai frecventa suferinta la nivelul cotului intalnita in special la tineri care suprasolicita cotul in diferite activitati fizice Epicondilita laterală – cotul tenismenului (tenis elbow)- Morris 1882 Fiziopatologic se constată că boala este produsă de degenerescenţa tendonului extensor comun la locul de inserţie a pe epicondilul lateral. Debutul apare cel mai adesea la dreapta şi se manifestă printr-o durere care iradiază de la faţa antero externă a cotului spre marginea externă a braţului şi antebraţului Epicondilita laterala : Există două semne cu rol de diagnostic:  Durere pe faţa laterală a antebraţului la extensia pumnului contra unei rezistenţe cu cotul extins;  Durere crescută pe faţa lateral a antebraţului la extensia cotului contra unei rezistenţe cu pumnul flectat.  Durerea se exacerbează la mişcările de extensie şi de supinaţie asociate.  Durerea dispare in repaus şi reapare la reluarea activităţilor.  Impotenta funcţională este crescândă si este direct proportională cu intensitatea durerii.

2. Obiective Calmarea şi combaterea durerii; Combaterea tensiunilor musculare şi a contracturilor; Refacerea forţei muscular şi a rezistenţei; Combaterea suprasolicitării locale; Prevenirea recidivelor.

3. Principii Nu se mobilizează cotul inflamat. Acesta va fi imobilizat în atelă, care se va scoate în timpul nopţii. Nu se efectuează mobilizări pasive, numai autopasive în scripeţi. Nu se va încărca mâna cu greutăţi pentru recuperarea extensiunii, acestea ducând la creşterea hipertoniei muşchilor flexori.

Nu se fac exerciţii analitice intense, deoarece pot reapărea reacţiile inflamatorii. În recuperarea cotului este utilă reeducarea globală a membrului superior, orientată către gesturile uzuale, antrenând obligatoriu umărul şi mâna. Este obligatorie menţinerea mobilităţii articulaţiilor neafectate (umăr-pumn-mâna), prin mişcări pasive, activopasive şi active. Se va asocia terapia ocupaţională. 4. Stadii evolutie Epicondilita laterala Examenul clinic si funcţional  Aspectul si mobilizarea cotului sunt normale;  Există la palpare un punct dureros sensibil situat pe epicondil;  Mişcările de flexie şi extensie a cotului sunt normale;  Supinaţia este dureroasa, mai ales cu cotul extins;  Extensia pumnului si degetelor este sensibilă;  Nu există cracmente si atrofie;  Examenul radiologic este normal

   

Epicondilita medială – cotul jucătorului de golf Este mai putin mai frecventă comparative cu epicondilita lateral. Fiziopatologic este produsă de compresia tendonului flexorului comun la locul de inserţie pe epicondilul medial. Pacienţii prezintă o sensibilitate dureroasă localizată la nivelul epicondilului medial. Durerea pe faţa medial a antebraţului la flexia forţată a pumnului cu cotul extins este semnul care orientează diagnosticul.

5. Tratament               

Repaus 10-21 zile; Infiltraţii la locul dureros cu corticoizi AINS - unguent 3-4 aplicaţii zilnic Masaj la nivel cervical, la nivelul cotului şi antebraţului: framantat, MTP pe punctele de inserţie, 10-20 minute; Tehnici active şi neuromusculare: întinderi ale epicondilienilor, manipulări şi tracţiuni ale cotului cu tensiuni finale, exerciţii de tonifiere a musculaturii antebraţului, exerciţii de stimulare neuromusculară şi proprioceptivă. Crioterapie locală de 3-4 ori pe zi, timp de 20 minute, cu punerea în repaus a articulaţiei Aplicaţii de caldură: infraroşii, aplicaţii cu parafină SETA – simulare electrică transcutanată antalgică Stimulare electrică la nivelul musculaturii antebraţului Ultrasunet pe muşchi şi tendoane 2W/cm2 cu o durată de 8-10 minute.

Corectarea factorilor de risc 

Combaterea suprasolicitării;



Îmbunătăţirea pregatirii fizice generale;



Schimbarea condiţiilor de muncă sau joc;



Îmbunătăţirea tehnicii;



Schimbarea materialelor de lucru...


Similar Free PDFs