Ges6 - geschiedenis PDF

Title Ges6 - geschiedenis
Author Chloë Vanhoenacker
Course Geschiedenis
Institution ASO
Pages 4
File Size 73.1 KB
File Type PDF
Total Downloads 83
Total Views 136

Summary

geschiedenis...


Description

GESCHIEDENIS HOOFDSTUK 9 : HET MIDDEN OOSTEN

A. Israël-Palestina 1. HET ZIONISME "Een land zonder volk voor een volk zonder land"? Theodor Herzl (1896) —> spreekt over het joodse vraagstuk, de diaspora dat ooit is opgetreden sindsdien zijn ze verdreven uit die streek die nu Israël-Palestina is (is eeuwenlang geleden) maar ze hebben nog steeds geen land, thuis, zijn steeds op de vlucht. (Hij verwijst naar Frankrijk : Dreyfusaffaire) —> eind 19e eeuw : opkomend antisemitisme (als ze terug een eigen staat zouden hebben waar ze veilig zijn zou het probleem er niet meer zijn, het zou zich moeten bevinden in Israël-Palestina • zionisme = joodse beweging (eind 19e eeuw) die streeft naar de oprichting van een Joodse staat in Palestina (Palestina is op dat moment deel van het Osmaanse rijk) Palestina is een land zonder volk, en de joden zijn een volk zonder land, dus is het perfect voor elkaar. –> maar Palestina is geen land zonder volk. —> ze horen dat ze een staat kunnen richten in Palestina, maar er wonen daar mensen.

2. DE BRITTEN EN PALESTINA • beloftes van Groot-Brittannië tijdens WO1 Ze doen 2 beloftes - Belofte aan de Arabieren (1915) —> wij uit GB zijn bereid om jullie te helpen onafhankelijk te worden. Waarom ? Osmaanse rijk is een vijand van hun, ze zorgen dat de Arabieren hun kant kiezen tijdens de 1e wereldoorlog en zo het Osmaanse rijk uit elkaar laten vallen en uitschakelen. - Belofte aan de joden (1917) = Balfour-verklaring —> Balfour = minister Buitenlandse zaken van GB Balfour richt zich tot de Joden en zegt dat ze hun zullen steunen in het creëeren van hun Joodse staat in Palestina. Waarom ? Proberen de Joden gunstig te stellen zodat de Joden hun kunnen helpen in de 1e wereldoorlog, (sommige Joden zaten in Amerika –> Amerika kwam erbij in '17) —> het zijn heel tegenstrijdige beloftes. Arabieren moeten onafhankelijk worden, Joden moeten naar Palestina gaan.

Pagina 1  van 4

• Palestina na WO1 : Brits mandaatgebied —> mandaat : ze krijgen bestuur over het land, maar het is geen kolonie meer Palestina wordt een Brits mandaatgebied. De Arabieren waren hier niet akkoord mee, ze waren onafhankelijkheid beloofd maar de Britten houden hun hier niet aan. De Britten zullen Palestina openstellen voor de Joden, ze staan toe dat de Joodse bevolking kunnen immigreren naar Palestina en de Joden konden grondgebied overkopen van Palestina. —> Britten hielden hun wel aan hun belofte. Het aantal Palestijnse volk zal verdubbelen, maar ook het Joodse volk verdubbelt. Veel Joden gingen rond de jaren '30 immigreren, dit nam sterk toe omwille van Hitler en het antisemitisme. In 1946 was er ook veel immigratie, na de 2e wereldoorlog, ze vluchten massaal naar Palestina om daar veilig te zijn. Europa heeft dit toegelaten uit schuldgevoel, als schadevergoeding zal men toestaan dat de Joden massaal naar daar vluchten. Europa heeft door dat dit een probleem kan vormen maar het wordt toegelaten als schadevergoeding / schuldgevoel. Er komen grote spanningen tussen de Palestijnen en de Joden.

3. HET ONTSTAAN VAN DE STAAT ISRAËL (1948) (Palestijnen : iedereen die in Palestina woont Arabieren : iedereen die Arabisch spreekt ) 1947 : Spanningen tussen de Joden en de Palestijnen lopen op, de Britten hebben het niet langer onder controle, ze vragen hulp aan de VN (het wordt een internationaal probleem) de Britten heeft hun mandaat terug aan de VN. VN-verdelingsplan (1947) Vn zegt dat de enige werkbare manier het land verdelen is. Palestina wordt opgedeeld in 3 deelstaten. - stadsgebied Jeruzalem onder internationaal bestuur - Arabische staat - Joodse staat (Jeruzalem houden ze onder internationaal bestuur, om problemen te voorkomen. Jeruzalem is een heilige plek, ze steken er ook internationale troepen om moeilijkheden voor te zijn) De palestijnen (Arabisch) zijn niet tevreden omdat ze minder land hebben dan de Joden. De Arabieren zijn in de meerderheid in Palestina, maar ze krijgen minder land. Een aantal extreme zionisten (Joden) zijn ook niet tevreden, ze willen het volledige land. De spanningen nemen opnieuw toe. 1948 : eenzijdige onafhankelijkheisverklaring Israël –> Israël roept eenzijdig die onafhankelijkheidsverklaring af, zonder toestemming van GB, Fr, .... Na een tijdje zal de VN dit goedkeuren (nog steeds uit schuldgevoel) —> er is een oorlog uitgebroken tussen Israël - Palestijnen ('48-'49) —> de Palestijnen krijgen steun van de Arabische buurlanden , ze gaan samen een oorlog gaan met Israël. Israël is op dat moment militair-technologisch superieur tegen over de Palestijnen en de arabische buurlanden, ze zullen de oorlog van 1948 - 1949 winnen. Pagina 2  van 4

Israel was oorspronkelijk enkel het donkere gedeelte maar ze veroveren meer gebied dan oorspronkelijk het plan was en wordt groter dan de bedoeling was. Veel Palestijnse dorpen werden vernietigd. Men heeft dit land op heel veel vlakken leeggemaakt (het werd echt ene land zonder volk) De Palestijnen hebben 2 keuzes : - vluchtelingenkampen (de VN zal die mensen proberen helpen, maar niet met hun gebied terug te krijgen) –> er waren kampen in de Palestijnse gebieden en in de buurlanden. - Tweederangsburgers (Palestijnen die in Israël blijven wonen, ze hebben minder rechten en minder te zeggen hebben dan de anderen, bijvoorbeeld door checkpoints gaan.) [cartoon : 'de erfenis'] [Britten gaan terug naar GB en laten de problemen van Palestina achter (op de cartoon zijn het kinderen : Joden en Arabieren (Palestijnen) Israël-Palestina is de erfenis van die imperialistische politiek (imperialisme : eigen grond groter maken)] 4. ISRAËL IN OORLOG • zesdaagse Oorlog (1967) (Belangrijke oorlog op de dag van vandaag) –> er ontstaat een zoveelste oorlog tussen Israël en Palestina en Arabische buurlanden, ze veroveren gebieden (stukken uit Syrië, Egypte en Palestina) –> 'bezette gebieden' = gazastrook, golanhoogten, westelijke jordaanoever. –> Israël is erkend, maar de bezette gebieden werden niet erkent door de VN. (Israël : 78% & Palestina : 22%) 5. DE PALESTIJNSE REACTIE • verzetsorganisaties en terroristische aanslagen Arafat : bekende voorvechter van Palestijnse zaak —> voorzitter van de PLO (leider), spreekt in naam van de Palestijnen, vertegenwoordiger op internationaal vlak PLO = Palestijnse bevrijdings/verzets organisatie (Palestine Liberation Organsiation) (Ze proberen Palestina erkend te krijgen) —> door wraak, ook door internationale aandacht te krijgen voor de Palestijnse zaak door aanslagen te plegen (zorgt ervoor dat andere landen weten dat er daar iets gaande is) - aanslag in München (1972) op de Olympische spelen, hebben het Israëlische sportteam gegijzeld en sommigen zijn omgekomen. • eerste intifada (1987) : spontane Palestijnse volksopstand in de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever (Intifada = opstand) [2 foto's] [kleine Palestijnse kindjes die met stenen smijten naar een Israëlische tank. Ze leven in de Gazastrook (gebied van Israel), er komt een volksopstand in 87 door Palestijnse kinderen die smijten met stenen, Israel wist niet hoe ze hierop moesten Pagina 3  van 4

reageren, de tanks stonden hier machteloos tegenover, als ze dit deden konden ze het niet uitleggen.] 6. OP WEG NAAR VREDE? • Oslo-vredesakkoorden (1993) [foto] [Amerikaanse president (Clinton) bemiddeld die vrede / akkoorden tussen de Israëlisch premier (Rabin) & Palestijnse leider (Arafat) —> er komen vredesakkoorden] • belangrijke punten Oslo-vredesakkoord* * vredesakkoord in het geheim in Oslo - Wederzijdse erkenning : beide partijen erkennen elkaars bestaansrecht - Palestijnse autoriteit (vertegenwoordigers Palestijnse volk) krijgt gedeeltelijk zelfbestuur in de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever (ze gaan het niet spontaan afgeven, maar er komt gedeeltelijk zelfbestuur, op termijn kan het gebeuren. Als het bestuur blijkt te lukken, kunnen die gebieden zich uitbreiden en na een aantal jaren kunnen ze volledig zelfbestuur hebben in de Gazastrook) - Wil om verder te onderhandelen • Provocaties en confrontaties leidden tot heropenen geweld —> radicalisering aan beide zijden —> nog meer provocaties en confrontaties —> ... • (Rabin (Israëlische premier) is vermoord door een extreme zionist (Israëliet) (2e intifada : er was wel geweld, soort van burgeroorlog) 7. DE TWEESTATEN-OPLOSSING : HAALBAAR? (Proberen gebieden te verdelen zoals de situatie van voor '67) • bemoeilijkende factoren - joodse nederzetting —> Israël bouwt op grond die internationaal (door de VN) niet erkend wordt als zijnde Israëlisch (hebben in 1967 een aantal gebieden veroverd die Palestijns waren, Israël plant steeds Israëlische gebouwen in die grond, ze bouwen daar nederzettingen. Moeilijk om terug te keren naar de situatie van voor 1967 omdat er al Joodse nederzetting zijn.)

- de (meer dan 2 miljoen) Palestijnse vluchtelingen —> Moeten zij voor hun verlies gecompenseerd worden ? Hoe? (Want hun dorpen bestaan immers niet meer)

- water —> Levensnoodzakelijk. Meeste waterbronnen bevinden zich in de Palestijnse gebieden, die nu evenwel gecontroleerd worden door de Israeli's (Israël is bang dat ze niet meer bij de waterbronnen geraken.

- heilige gebieden —> Voor beide partijen gaat het om religieus erg belangrijke (heilige) gebieden, zoals Jeruzalem. Zijn we op weg naar een derde intifada? —> als er iets kleins zal gebeuren, ontploft de situatie. Pagina 4  van 4...


Similar Free PDFs