Lesvoorbereiding - Cijfer: 7 PDF

Title Lesvoorbereiding - Cijfer: 7
Author Robbe Balcaen
Course Praktijk 1
Institution Arteveldehogeschool
Pages 8
File Size 438.9 KB
File Type PDF
Total Downloads 39
Total Views 130

Summary

lesvoorbereiding...


Description

Lesvoorbereiding Naam

Robbe Balcaen

Onderwijsvakken

LO

Academiejaar

2018-2019

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9, BE-9000 Gent Tel. 09 234 82 70 - Fax 09 234 80 01 E-mail: [email protected]

Stageschool

Stageles

Naam

Basisschool Mozaïek

Datum

06/0(/2019

Gemeente

Astene

Vak

LO

Naam vakmentor

Nick De Groote

Lesonderwerp

MZgm2 Een voorwerp in beweging brengen en houden.

Lesuur

van

Lokaal

Sportzaal

Graad, afdeling… Leerjaar

de

2

de

3

Aantal lln

19

10:35

tot 11:50

Beginsituatie Beschrijving van relevante kenmerken voor deze les

Concrete acties in functie van de opgenomen kenmerken van de beginsituatie

Leerling

Geen zorgnoden.

Klasgroep groepsdynamisch

De klas is verdeeld in ongeveer evenveel jongens als meisjes.

Er worden gemixte groepen gemaakt tussen jongens en meisjes.

Klasgroep inhoudsgebonde n

De leerlingen kunnen al goed overweg met de bal.

Extra aandacht besteden aan algemene afspraken.

Schoolse en/of situationele gegevens

Afspraken – rituelen en gewoontevorming: Bij de instructies worden er duidelijke afspraken gemaakt. Accommodatie: De zaal wordt verdeeld in 4 platformen.

Voor het begin van de les wordt het materiaal klaargezet.

Bronnen

Bijlagen

https://www.spelensite.be/spel/dode-vis

Bijlage 1: zaaloverzicht en inventaris materiaal Bijlage 2: Organisatiewijzer

De lesvoorbereiding

1

LESONDERWERP: MZgm2 Een voorwerp in beweging brengen en/of houden.MZgm2 Een voorwerp in beweging brengen en houden. LEERPLANDOEL(EN) Persoonsdoelen: MZgm2 Een voorwerp in beweging brengen en/of houden. IKnw2: leeftijdsgenoten aanspreken wanneer deze zich wel of niet aan de regels houden. MZgm9: voldoende basisvaardigheden (passen en aannemen) beheersen om de verschillende oefeningen te kunnen uitvoeren. MZlb7: (8-12) beweging gelijktijdig - opeenvolgend uitvoeren: de bal krachtig overspelen naar de overkant en deze goed aannemen. SErv3: (5-10) kunnen samenwerken ( communiceren - plannen) door goed samen te werken help je elkaar om een goed pas of aanname uit te voeren. MZzo2: (6-10) uit veelheid visuele prikkels de juiste selecteren en vlug reageren om de bal op te vangen. Cultuurdoelen GVL:2.5 De leerlingen handelen volgens veiligheidsafspraken .

REALISEREN VAN EEN KRACHTIGE LEEROMGEVING – INTEGREREN VAN DIDACTISCHE PRINCIPES Omcirkel de didactische principes die geïntegreerd worden in de les. - aanschouwelijkheidsprincipe - geleidelijkheidsprincipe - andere didactische principes:

- activiteitsprincipe - integratieprincipe

- differentiatieprincipe - motivatieprincipe

Plaats volgende codes in je lesvoorbereiding:

D LL

Op het moment dat je differentieert Op het moment dat je aandacht hebt voor ‘leren leren’

De lesvoorbereiding

2

LESDOELEN LEERINHOUD

WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE

TIJD

De leerlingen kunnen…

Lesbegin MZzo2: (6-10) uit veelheid visuele prikkels, de juiste selecteren ( gevaar botsen - tikker die dichtbij komt) en er vlug op reageren door te stoppen of weglopen. MZrt1: (6-8) met lln plats innemen in de ruimte binnen ruimtelijke begrenzingen (lijnen), tg. Tegenspelers ( bewaker-tikker) MZrt2: (6-10) de eigen loopbewegingen en bewegingsrichtingen aanpassen aan beweging van anderen- kunnen versnellen en vertragen, en zich strategisch (veilig) weten op te stellen voor de tikkers. MZgm2 Een voorwerp in beweging brengen en/of houden.

Media: 2 ballen

Balspel Spelidee: Een leerling probeert de anderen aan te raken. De andere leerling proberen weg te lopen.

Organisatie:

Spelomschrijving: De klas wordt in 2 groepen verdeeld. Elke groep maakt een cirkel en zorgt dat 1 leerling in het midden van de cirkel staat en een bal vastheeft. Deze leerling moet de bal in de lucht gooien. Wanneer hij dit doet moet hij een naam zeggen van iemand die de cirkel vormt. De persoon die wordt gekozen loopt zo snel mogelijk naar de bal. Wanneer hij de bal vastheeft stopt iedereen met weglopen en staat bevroren. De leerling met de bal probeert iemand aan te gooien. Wanneer iemand wordt aangegooid gaat deze persoon in het midden staan. Spelregels: Fair play Wanneer de persoon de bal vangt moet iedereen stoppen met weglopen. Elkaar niet hinderen D Variaties De leerling die de bal moet vangen mag maximum 2 stappen zetten De leerlingen die bevroren staan mogen de bal nu ontwijken maar ze mogen hun voeten niet verplaatsen Gradatie Wanneer het te moeilijk wordt voor de leerling om iemand aan te gooien kunnen we 2 mensen in het midden zetten.

De lesvoorbereiding

3

Legende:

= Leerling

= Leerkracht

Overgang: Bij het fluitsignaal van de leerkracht verzamelen de leerlingen bij de afgesproken post

10

LESDOELEN LEERINHOUD

WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE

TIJD

De leerlingen kunnen…

Lesuitwerking MZgm2 Een voorwerp in beweging brengen en/of houden. MZgm9: voldoende basisvaardigheden (passen en aannemen) beheersen om de bal naar de andere speler te spelen en hem aan te nemen.

Gooien en vangen van de bal in groep

Media: 4 ballen

Spelidee: De leerlingen gaan in groepjes van 4 staan. 3 groepjes zullen met 4 leerlingen zijn en 1 groepje met 5 leerlingen

Werkvorm: samenwerken Organisatie:

MZlb7: (8-12) beweging gelijktijdig - opeenvolgend uitvoeren: de bal krachtig overspelen naar de overkant en deze goed aannemen.

Spelomschrijving: De leerlingen gooien de bal naar elkaar en vangen telkens op. Ze krijgen een punt wanneer ze de bal 5 keer omhoog kunnen gooien en opvangen zonder de grond te raken. Het groepje met de meeste punten wint. 1 leerling telt de punten en 1 leerling telt het aantal gevangen ballen.

SErv3: (5-10) kunnen samenwerken(communiceren - plannen) door goed samen te werken help je elkaar om een goed pas of aanname uit te voeren.

Spelregels: Er wordt niet vals gespeeld De leerlingen tellen correct Variaties: De eerste leerling gooit de bal omhoog, klapt en vangt hem terug op. Dan speelt hij de bal door naar de volgende. Je krijgt een punt per keer het per student lukt Gooien, draaien en vangen Gooien, de grond tikken en vangen. Gooien, high five doen met de persoon naast jou en vangen.

Legende

Overgang: Bij fluitsignaal leerkracht verzamelen de leerlingen bij de startlijn De lesvoorbereiding

4

30

LESDOELEN LEERINHOUD

WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE

TIJD

De leerlingen kunnen… MZgm2 Een voorwerp in beweging brengen en/of houden.

Bal rollen

MZgm9: voldoende basisvaardigheden (passen en aannemen) beheersen om de bal naar de andere speler te spelen en hem aan te nemen.

Spelomschrijving De leerlingen staan per 2 tegen over elkaar. Voor elke leerling staan er 2 kegeltjes. De bedoeling is dat ze de bal rollen tussen de kegeltjes van de persoon die tegen over hun staat.

MZlb7: (8-12) beweging gelijktijdig - opeenvolgend uitvoeren: de bal krachtig overspelen naar de overkant en deze goed aannemen.

Spelregels: de bal eerst tussen de kegels laten gaan en niet ervoor al nemen Niet te overhaast gooien

Media: kegels, ballen Organisatie:

SErv3: (5-10) kunnen samenwerken(communiceren - plannen) door goed samen te werken help je elkaar om een goed pas of aanname uit te voeren.

Variaties: De kinderen trappen de bal De kinderen stuiteren de bal De kinderen rollen de bal

Overgang Bij fluitsignaal verzamelen de leerlingen bij startlijn

Lesafsluiting Dode vis

Media: Geen materiaal nodig

Spelidee: niemand mag bewegen

Organisatie:

Spelomschrijving: Iedereen zit of ligt of staat, ... maar moet beweegloos kunnen blijven gedurende lange tijd. 1 persoon is de 'tikker'. Als deze roept "dode vis", mag niemand nog bewegen. Als de tikker iemand ziet bewegen zegt hij deze persoon z'n naam en dan is deze laatste de 'tikker'. Het spel begint dan opnieuw wanneer deze "dode vis" roept. De lesvoorbereiding

5

10

LESDOELEN LEERINHOUD

WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE

De leerlingen kunnen… Spelregels: zelf eerlijk zijn Niet tegenspreken als je denkt het zelf beter te weten

Legende:

Variaties: Als je eraan bent mag je proberen de andere te doen bewegen

Overgang: Als je eraan bent mag je je rustig gaan omkleden in de kleedkamer

Reflectie op de lesvoorbereiding (na het geven van de les) Na elke les zoek je een antwoord op de vraag: ‘Hoe kan ik uit de ervaringen van deze les een volgende les nog beter voorbereiden?’  Duid met groen in de lesvoorbereiding aan waarover je het meest tevreden bent.  Duid met oranje in de lesvoorbereiding aan waarover je het minst tevreden bent. Deze reflectie kan aan bod komen tijdens een gesprek met je vakmentor of stagebegeleider.

De lesvoorbereiding

6

TIJD

Bijlage 1: Organisatiewijzer Inventaris van het te gebruiken materiaal: lesbegin: 2 ballen, Lesuitwerking ballen, kegels afsluiting: Geen materiaal van toepassing. Globale zaalopstelling + legende: Tekening van zaalopstelling bij de aanvang van de 3 lesfasen met legende

Lesbegin

Lesuitwerking

Leseinde

ste

1

2de

De lesvoorbereiding

7

Legende

De lesvoorbereiding

Legende

8...


Similar Free PDFs