Objectius de les matemàtiques a l\'educació Infantil PDF

Title Objectius de les matemàtiques a l\'educació Infantil
Course Matemàtiques I
Institution Universitat Internacional de Catalunya
Pages 5
File Size 118.6 KB
File Type PDF
Total Downloads 93
Total Views 117

Summary

...


Description

TEMA 1. INTRODUCCIÓ A LA MATEMÀTICA INFANTIL Per/a què ensenyar matemàtica a l'educació infantil? 26/09/2013

Aïda Corretger i Vila

Aspectes formals (Currículum d'E.I.): Paper del docent  Atendre les curiositats que manifesten els infants i els interessos del grup.  Atendre què succeeix a l'entorn que ens envolta per resoldre problemes i dubtes dels nens.

Característiques dels infants que influeixen en l'aprenentatge Passen de ser subjectes passius a subjectes actius a l'entrar a l'escola. De dependents a autònoms. De impulsius a reflexius. De donar respostes incondicionades a respostes conscienciades. De percebre-ho tot en una globalitat a observar amb diferenciació.

1. Competències del professorat:  Conèixer els fonaments científics, matemàtics i tecnològics del currículum.  Entendre les matemàtiques com un coneixement sociocultural, en relació amb l'entorn.  Ser competent en la seva actuació, som un model.  Tenir l'habilitat de buscar estratègies d'aprenentatge per als nens a l'aula.  Ser responsable en la pròpia formació al acabar el Grau. (formació continuada)  Ha de ser capaç d'establir els ponts entre les possibilitats, capacitats dels nens i els aprenentatges fent-nos valer de les nostres habilitats personals i professionals.

2. L'etapa: La finalitat dels centres d'Educació Infantil tenen com a finalitat contribuir en el desenvolupament integral (físic, afectiu, social i cognitiu) dels infants en col·laboració amb les famílies. Contribuir al desenvolupament del procés del més concret al més abstracte.

Aspectes teòrics: 3. Tractament de les matemàtiques: GLOBAL, els espais d'aprenentatge han d'abastir les tres àrees; Descoberta d'un mateix i dels altres, Descoberta de l'entorn, Comunicació i llenguatge. INTERDISCIPLINARI, s'ha de treballar en tots els àmbits i en les diferents disciplines.

4. Orientacions per a la intervenció educativa: Hem d'aprofitar els elements de la vida quotidiana, ja que ens poden aportar coneixements bàsics sobre un mateix i sobre l'entorn. La participació de les famílies dels nens és molt important, hem de fer que s'impliquin.

5. Paper de la matemàtica: És fonamental per contribuir a la descoberta de l'entorn. L'entorn ofereix moltes possibilitats on podem tocar, observar, comparar, experimentar... A. Experimentació amb la quantitat: amb diferents materials. Treballem l'apartat sinestèsic. Relació amb la realitat. Iniciació al recompte. B. Organització de l'espai i el temps: seriació i organització del pas del temps, números, gomets i sanefes. És molt positiu treballar l'horari del dia amb pictogrames. Observant l'entorn, les estacions. Iniciació al pensaments abstractes. C. La lògica del concret a l'abstracte: Per a assolir un concepte els infants han d'haver experimentat, manipulat, observat amb ell. Per mitjà de l'experimentació sensorial l'infant va adquirint i assimilant les característiques i atributs dels objectes, així com la seva influència en

l'entorn. D'aquesta manera passarà del més concret (llençar una pilota a l'aire) al més abstracte (entendre que tot allò que es llença a l'aire acaba baixant).

6. Funcionalitat de l'aprenentatge matemàtic (segons Angel Alsina):  Observar l'entorn i interpretar-lo matemàticament. Què trobem a la classe per treballar les matemàtiques?  Vivenciar situacions a través del propi cos i moviment. Podem utilitzar les hores del rellotge per treballar les fraccions.  Manipular, experimentar i actuar sobre els objectes. A partir de la manipulació arribarem a l'abstracte (concepte).  Jugar. Jugar i experimentar com a mètode d'investigació educativa.  Verbalitzar les observacions, accions i vivències. Parlant sobre les matemàtiques i verbalitzant allò que hem aprés.

7. Desenvolupament del pensament matemàtic: Factor interns:  Base Biològica ()Fodor, Karmiloff - Smith) Factors externs:  Base contextual (Vigotski)  Base interactiva (Bruner)  Piaget Desenvolupament (F.I.) --> Aprenentatge (F.E.)

8. Per/a què ensenyar matemàtiques? Per a desenvolupar actituds en l'infant i la mestra/e Per afavorir aprenentatges:  Formatiu, conceptual

 Simbòlic, significatiu  Procedimental, instrumental  Aplicat, funcional

Resum Tema 1. Introducció a la matemàtica infantil. Importància de donar-hi sentit i significat a tot allò que treballem. En la resolució de problemes hem de passar del concret a l'abstracte. Hem de verbalitzar allò que aprenem i, també, el que fem en cada moment. S'han de fer preguntes directes i indirectes. Per fer-los pensar i alhora interioritzar els coneixements que van adquirint. Treballar la reflexió com a eina bàsica. Per afavorir la interiorització. Comprendre quelcom, motiva. Per aquest motiu hem de fer conscients als nens dels seus aprenentatges....


Similar Free PDFs