Oefeningen Koop II PDF

Title Oefeningen Koop II
Course Bijzondere overeenkomsten
Institution UC Leuven-Limburg
Pages 4
File Size 105 KB
File Type PDF
Total Downloads 66
Total Views 123

Summary

///...


Description

OPO Bijzondere overeenkomsten MBP16a Koop (2 (2))

Opgave 1 a) Mies en Karel baten een bakkerij uit. Na enkele jaren (einde 2019) is één van de industriële ovens aan vervanging toe. Karel koopt op 15 januari 2020 een nieuw toestel, met de meest moderne snufjes uitgerust, en verkoopt het oude toestel aan Jimmy die een artisanale bakkerij wil openen. Na 5 maanden begeeft de oude oven het. Kan Jimmy van Mies en Karel de herstelling van het goed verkrijgen, evenals vergoeding van de schade? De verkoper is gehouden tot vrijwaring van de koper voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak Vrijwaring voor verborgen gebreken (artikel 1641) - Jimmy moet kunnen aantonen dat het om een gebrek gaat o -

Het gebrek moet ernstig zijn o

-

Hier het geval, namelijk intrinsiek gebrek: de oven die niet meer werkt.

Jimmy kan niets meer bakken in zijn bakkerij

Het gebrek moet bestaan tijdens de koop of minstens in de kiem aanwezig zijn o

Het kon in dit geval in de kiem aanwezig zijn omdat het al ging om een oud toestel

Actiemiddelen van de koper – hoe vrijwaren? Jimmy moet de vordering instellen binnen een korte termijn beschreven in artikel 1648 BW. Hij heeft vervolgens de keuze (artikel 1644 BW.) - Jimmy kan de ontbinding van de koop vorderen - Prijsvermindering vragen - Eventueel schadeve’rgoeding op basis van artikel 1645 BW, maar dit is enkel als Mies en Karel ter kwader trouw hebben gehandeld. De wetgever voorziet niet in een herstelling of vervanging

Lector

K. Vanderschot

2RP Academiejaar 2019-2020

b) De vreugde om de nieuwe oven is van korte duur: het toestel doet niet wat moet. De pistolets op steen gebakken lijken veeleer op smoutebollen. Nadat Mies en Karel de verkoper op de hoogte hebben gesteld van de gerezen problemen en wat over en weer gediscussieer, beslissen zij een procedure op te starten tegen de verkoper. Welke vordering zullen zij idealiter stellen? Op welke juridische grondslag? Vrijwaring voor geborgen gebreken op basis van artikel 1641 BW, de verkoper is gehouden tot de vrijwaring van de verborgen gebreken aan de nieuwe oven in dit geval. - Kunnen aantonen dat het om een gebrek gaat o Intrinsiek gebrek: de oven doet niet wat hij moet doen - Het gebrek moet ernstig zijn o Bakkerij kan geen pistolets bakken - Het gebrek moet bestaan tijdens de koop of minstens in de kiem aanwezig zijn o Het gebrek was nog niet zichtbaa tijdens de koop Op basis van artikel 1644 BW hebben Mies en Karel twee opties - Ze kunnen de ontbinding van de koop vorderen - Ze kunnen prijsvermindering vragen Opgave 2 Op 5 februari koopt Klare in Vandeborre een Garmin-sportwatch, een subliem sportaccessoire dat niet alleen de hartslag en snelheid meet maar ook in een aantal trainingsprogramma’s voorziet. Na een goede maand – op 12 maart 2020 – werkt de sportwatch al niet meer. Heel vervelend, want de aankoopprijs was niet min! a) Welke vorderingen kan Klare instellen tegen de verkoper? Op welke grondslag? Artikel 1649 quinquies BW. hij kan op basis van dit artikel primair een kosteloze herstelling of vervangen vragen (= uitvoering in natura). Subsidiair kan hij een passende prijsvermindering of de ontbinding van de koop vragen.

b) Kan Klare ook de fabrikant rechtstreeks aanspreken? Leg uit. Nee, Vanden Borre zal in dit geval Garmin moeten aanspreken

Opgave 3 Stef koopt in juni 2014 een puppy, meer bepaald een Engelse cocker spaniel van 9 weken oud. Enkele dagen nadat Stef de puppy bij de professionele fokker heeft gehaald blijkt deze een erfelijke aandoening te hebben aan de heupen en last te hebben van epileptische aanvallen. Op welke grondslag kan Stef een vordering instellen tegen de verkoper? Artikel 1649 ter BW geeft weer welke goederen in overeenstemming zijn met de besloten verkoopsovereenkomst. Je kan dus vaststellen dat een hond met aandoeningen niet in overeenstemming is met de gesloten overeenkomst.

Lector

K. Vanderschot

2RP Academiejaar 2019-2020

Artikel 1649 quinquies voorziet naast een schadevergoeding, ook nog in een vervang of een passende prijsvermindering of de ontbinding van de koopovereenkomst. Een herstelling is in dit geval niet mogelijk. Opgave 4 Evenementenbureau Xtra-time gaat over tot de aankoop van vijftien nieuwe lasers die ze wensen te gebruiken voor diverse lightshows. NV Lasertechnology levert begin februari 2019 tien lasers en belooft de resterende vijf zo spoedig mogelijk na te leveren (‘er was een probleem met één van de onderleveranciers’). a) Begin april 2019 wacht Xtra-time nog steeds op de 5 ontbrekende toestellen. Ze beginnen ongeduldig en bezorgd te worden: ze hebben de lasers spoedig nodig om een disco-evenement op te luisteren. Wat kan Xtra-time doen? Wat zou jij adviseren? Xtra – time kan eerst een in gebrekestelling versuren naar NV Lasertecnology, op deze manier gaat het risico van de lampen terug naar de verkoper over (hier NV L). Artikel 1610 BW ingeval van dat NV L niet reageert op de ingebrekestelling. Op basis van dit artikel kan Xtra – time kiezen tussen ofwel de ontbinding van de koopovereenkomst ofwel de inbezitstelling te vorderen.

b) Eind goed, al goed: de vijftien lasers zijn geleverd en Xtra-time kan onbezorgd aan het festivalseizoen beginnen. De pret is evenwel van korte duur: 21 augustus 2019 blijken reeds 4 lasers defect.Kan Xtra-time de leverancier aanspreken? Wat kan ze verkrijgen? Vordering tot vrijwaring van verborgen gebreken op basis van artikel 1641 BW. voorwaarden zijn in oefening 1 al opgesomd. Artikel 1644 BW. Xtra – time kan de ontbinding van de koopovereenkomst vorderden of prijsvermindering vragen. Een bijkomende schadevergoeding kan hier ook gevorderd worden op basis van artikel 1645 BW.

c) Fuifbeest Stefaan O. was op een van de party’s die opgefleurd werden door Xtra-time. Hij heeft er niet alleen een kater aan overgehouden, maar ook oogschade. Blijkbaar was de stralingsenergie van sommige lasertoestellen zo hoog dat men er blijvende oogschade aan kan overhouden. Tot wie kan Stefaan zich wenden voor het bekomen van een schadevergoeding. Op welke grondslag? NV L., zij zijn de producent van het product (artikel 1 WAP Wet)

Lector

K. Vanderschot

2RP Academiejaar 2019-2020

Opgave 5 Naar jaarlijkse gewoonte is Bernard afgezakt naar de Leuvense handelsbeurs in de Brabanthal. Naast ontmossingsproducten, boenwas en microvezeldoeken heeft Bernard een heel linnenpakket gekocht bij de stand van De Witte Leipaar. Het betreft 12 washandjes, 12 badhanddoeken, 6 douchehanddoeken en 2 strandlakens, die onmiddellijk ter plaatse geborduurd werden met de initialen van Bernard “B.V.”. Thuis gekomen vreest Bernard dat hij wat te impulsief is geweest en wil hij de verkoop herroepen. Volgens Bernard heeft hij dat recht omdat de verkoop gesloten is buiten de verkoopruimten. Klopt dit? Geef het toepasselijke artikel. Artikel I.8, 31° WER, het gaat hier om een verkoop die buiten de verkoopsruimten is gesloten. Op basis van artikel VI.67, §1 WER heeft Bernard een herroepingsrecht van 14 dagen. MAAR zie artikel 73, 3° WER! Bernard kan de goederen niet terugbrengen omdat het bepaalde specificaties bevat, hier de initialen van Bernard.

Lector

K. Vanderschot

2RP Academiejaar 2019-2020...


Similar Free PDFs