OG 2 blok 1.1.1 menstruatiecyclus etc PDF

Title OG 2 blok 1.1.1 menstruatiecyclus etc
Author Femke Franco
Course Vroedkunde
Institution Hogeschool PXL
Pages 5
File Size 69.9 KB
File Type PDF
Total Downloads 34
Total Views 131

Summary

menstruatiecyclus, vruchtbaarheidsvenster, de weg dat sperma naar de eileider aflegt, veranderingen in de borsten tijdens zwangerschap,.......


Description

De link tussen menstruatiecyclus en hormonen Hormonen en de menstruatiecyclus Fases menstruatiecyclus: menstruatie – proliferatiefase – secretiefase Progesteronen en oestrogenen nemen af wanneer het gele lichaam (corpus luteum) degenereert. Menstruatie is hier het gevolg van. Enkele dagen is er een verlies van endometriumweefsel (baarmoederslijmvliesweefsel) totdat een stijgende oestrogeenconcentratie de vernieuwing van de functionele laag van het baarmoederslijmvlies (endometrium) stimuleert. De Proliferatiefase gaat door tot stijgend progesteronconcentratie het begin van nieuw secretiefase start. Vervolgens leidt de combinatie van oestrogeen en progesteron tot een vergroting van de klieren in het endometrium die hierna ook meer klierproducten gaan afgeven. Een afname van de concentraties oestrogeen en progesteron is een aanwijzing dat de menstruatiecyclus is beëindigd en de menstruatie begint.

Menstruatie, daarmee begint je menstruatiecyclus.Het vindt plaats wanneer je lichaam de verdikte bedekking van je baarmoeder verwijdert uit je lichaam via je vagina. Dit veroorzaakt bloeding gedurende je ongesteldheid, en gewoonlijk houdt dit tussen 3 en 7 dagen aan. Het markeert ook de eerste dag van de folliculaire fase, waarbij de groei van follikels, die eieren bevatten, gestimuleerd wordt. Deze fase eindigt wanneer de eisprong plaatsvindt. De folliculaire fase duurt gewoonlijk 13-14 dagen, maar het kan variëren tussen 11-21 dagen. De ovulatiefase vindt plaats wanneer het gehalte aan luteïniserend hormoon dramatisch verhoogt. Dit stimuleert het vrijgeven van een ei. Deze fase is kort, gewoonlijk duurt deze maar 16-32 uur, en eindigt wanneer het lichaam het ei vrijgeeft.[4] De luteale fase begint na de eisprong en duurt voort tot het begin van je volgende ongesteldheid. Het bereidt je baarmoeder voor, voor het geval dat een ei bevrucht wordt en in de baarmoederwand innestelt. Deze fase begint gewoonlijk ongeveer rond de 14e dag van je cyclus en duurt ongeveer 14 dagen.[5] Adeno hypofyse??? Elk hormoon functie geven.

De link tussen vruchtbaarheidsvenster en ovulatie en de twee manieren om de ovulatie vast te stellen

Rond dag 10 van uw cyclus verandert het effect van oestrogeen. oestrogeen stimuleert dan de LH in plaats dat het afgeremd wordt. op dag 14 is de oestrogeenconcentratie maximaal wat gepaard gaat met de rijping van het tertiaire ovarium follikel. doordat de LH (luteïniserend hormoon) een maximale afgifte bezorgd scheurt de follikelwand en bevindt er een ovulatie plaats. om vast te stellen wanneer juist uw ovulatie is kan je op 2 manieren doen namelijk. Een vrouw die niet ovuleert kan niet zwanger worden. -lichaamstemperatuur (basale temperatuur): op het moment van de ovulatie daalt uw LT waardoor de temperatuur stijgen de volgende da sterk opvalt -urine test: gedurende enkele dagen voor uw ovulatie kan men urinetests doen hier wordt bepaald door middel van LH Billingsmethode (vaginale afscheiding) Sensiplan controle combinatie lichaam, afscheiding, baarmoederhalsverandering

Bouw en functie van het borstweefsel tijdens zwangerschap en algemeen en bij verandering tijdens de zwangerschap

Vanaf het einde van de eerste maand van de zwangerschap beginnen je borsten te transformeren in melkproducerende organen.

In deze periode nemen je melkkanalen in aantal en complexiteit toe, en beginnen ze zich te vertakken in een steeds complexer voedingssysteem. Tegelijkertijd beginnen zich in je borsten melkproducerende cellen, lactocyten, te ontwikkelen. En de hoeveelheid bloed die door je borsten stroomt, verdubbelt tijdens de zwangerschap; daardoor zie je de aderen mogelijk door je huid heen. Prolactine zorgt voor aanmaak melk Oxytocyne zorgt voor afbraak melk (knuffelhormoon)

De weg die sperma aflegt vanuit de testes tot de eicel Vanuit de testes worden fysiek rijpe spermacellen gevormd die nog niet instaat zijn om een eicel te bevruchten. Later gaat de spermacel zich lossen van de steuncellen en liggen ze in de holte van de testiskanaaltjes. Vloeistofstromen veroorzaakt door de cilia vervoeren deze cellen naar de epididymis (bijbal). De bijbal is gedraaid en opgerold zodat hij minder ruimte in beslag neemt, in totaal is hij zo’n 7 meter lang. Hierin worden de rijpe spermacellen opgeslagen. Het duurt zo’n 2 weken lang voor de spermacel om hierdoor te reizen en zijn fysieke rijping te voltooien. Vervolgens gaat de spermacel de eileider binnen. De cel is nu nog steeds niet beweeglijk (actief zwemmend). Om beweeglijk en volledig functioneel te worden moeten de cellen capacitatie ondergaan. Dat is wanneer de spermacellen gemengd zijn met klierproducten van de zaadblaasjes en blootgesteld zijn aan de omstandigheden binnen de vrouwelijke voortplantingsorganen. De epididymis geeft een stof af die voortijdige capacitatie (beweeglijkheid en volledig functioneel) tegengaat. Epididymythis (ontsteking bijbal)

60 procent zaadblaasjes 30 procent prostaat Functies van de stoffen Hormonen geregeld in hersenen hypothalumus en hypofyse Functie verschillende bestandsdelen zaadvocht

Bouw en functie van spermatosoa (zaadcellen) en samenstelling van sperma Een spermacel heeft een totale lengte van slechts 60 micrometer (µm) Een rijpe spermacel bestaat uit vier duidelijke te onderscheiden gedeelten: kop – hals – middelste gedeelte – staart (zweephaar) kop: bevat kern met dicht opeengeplakte chromosomen. Boven de kop ligt het acrosoom dat enzyme bevat die ervoor zorgen dat de eiwit laag van het eicel afgebroken wordt zodat de spermacel binnen kan dringen. Kop is met een korte hals verbonden met het middelste gedeelte. Hals: verbinding van kop en middelste gedeelte, bevat beide centriolen van oorspronkelijke spermatide. Middelste gedeelte: mitochondria gerangschikt in spiraal. De mitochondriën leveren ATP, deze word gebruikt in de staart voor beweging. De staart: zweephaar, maakt een kurkentrekachtige beweging voor het voortbewegen. Een spermacel bevat geen endoplasmatisch reticulum, golgi-apparaat, lysosomen, peroxisomen,… De spermacel bevat geen energiereserves, hij neemt voedingsstoffen (voornamelijk fructose) op uit de omringende vloeistof.

Functies spermacellen: Bevat informatie die het geslacht van een kind bepaald. Zorgt voor voortplanting....


Similar Free PDFs