Ozm samenvatting 16 17 PDF

Title Ozm samenvatting 16 17
Course Onderzoeksmethodologie
Institution Universiteit Hasselt
Pages 74
File Size 3 MB
File Type PDF
Total Downloads 155
Total Views 891

Summary

StuDocu wordt niet gesponsord of ondersteund door een hogeschool of universiteitOZM-samenvatting-16'-'Onderzoeksmethoden (Universiteit Hasselt)StuDocu wordt niet gesponsord of ondersteund door een hogeschool of universiteitOZM-samenvatting-16'-'Onderzoeksmethoden (Universiteit Hasselt)Hoofdstuk 1: D...


Description

OZM-samenvatting-16'-'17 Onderzoeksmethoden (Universiteit Hasselt)

StuDocu wordt niet gesponsord of ondersteund door een hogeschool of universiteit Gedownload door Robbe Nelissen ([email protected])

Hoofdstuk 1: De betekenis van onderzoek 1 Inleiding Indien we onderzoek gaan doen, betekent dit dat we behoefte hebben aan informatie. Onderzoeksmethode is een essentiële factor voor de betrouwbaarheid van het onderzoek. Methode is een systematische en doelgerichte werkwijze van een onderzoeker om gegevens te verzamelen, te analyseren en te interpreteren. Bijvoorbeeld een opstelling maken van de verwachtingen alvorens men te werk gaat. Men kan verschillende soorten technieken gebruiken bij het verrichten van je onderzoeksmethode. Een techniek is een activiteit om gegevens te verzamelen bv. interview, enquête… Op basis van de gebruikte methode en technieken, kan men oordelen over het behaald resultaat. We verdiepen ons in het onderzoek om kritisch te zijn over het behaald resultaat. Indien de lezer kennis heeft over methode en techniek dan kan men het behaald resultaat kritisch beoordelen.

2 De betekenis van het onderzoek? Onderzoek is een doelbewust en methodische manier om te zoeken naar nieuwe kennis in de vorm van antwoorden op vooraf gestelde vragen en vervolgens een vooraf opgesteld plan. (KENMERKEN VAN ONDERZOEK) Doelbewust: er is een behoefte aan informatie en het doel is om deze behoefte te voldaan. Systematische// Methodisch: het onderzoek moet gebeuren volgens een systematische manier, men moet dus volgens een vaste werkwijze gewerkt worden. Hetgeen wat we hebben verzameld, moeten ook systematisch geïnterpreteerd worden.

3 Het doel van het onderzoek in organisaties De context en het doel van een onderzoek kan verschillen binnen de organisatie, men kan het begrip ‘onderzoek’ dus onderverdelen in twee delen -> Fundamenteel en Toegepast Fundamenteel onderzoek = zuiver onderzoek Doel: kennis van processen in het bedrijfsleven en het management vergroten - Resulteert in universele principes - Waardevolle resultaten voor de maatschappij - Uitgevoerd door mensen van unief - Keuze onderwerp en doel gekozen door de onderzoeker - Flexibele tijdschema

Toegepast onderzoek Doel: een probleem in het bedrijfsleven begrijpen/oplossen -

Resulteert in de oplossing van het probleem Waardevolle resultaten voor managers Uitgevoerd door bedrijf en unief Onderhandelen met de initiator over doeleinden Strak tijdschema

Figuur 1.1 p8

Gedownload door Robbe Nelissen ([email protected])

4 Het onderzoeksproces 1ste en 2de stap: Het achterhalen wat er precies onderzocht moet worden, zodat men concreet een doel kan opgelegd worden. 3de stap: Vervolgens, het bestuderen van literatuur 4de stap: bepaal je welk type onderzoek er uitgevoerd zal worden en de aanpak van het onderzoek wordt ook bepaald. 5de stap en 6de stap: Achteraf verzamel je alle gegevens en ga je de verzamelde gegevens ook analyseren. 7de stap: Tenslotte noteer je alle bevindingen in een onderzoeksrapport. De fases verlopen niet recht toe recht aan, het kan zijn dat je soms bij onduidelijkheden een stap terug moet zetten. Daarom maakt het je onderzoeksproces efficiënter als je vooruit gaat plannen en dat je het nodige voorbereidend werk voor latere fases al hebt verricht.

5 Kwaliteit van het onderzoek Om betrouwbare resultaten voor te leggen uit het onderzoek, moet men voldoen aan de eisen van een goed onderzoek. Deze criteria moeten voldaan zijn om te kunnen spreken over een betrouwbaar resultaat: Controleerbaarheid: de mate waarin beoordeeld kan worden wat er tijdens een onderzoek is gedaan, hoe iets is uitgevoerd en welke gegevens dat heeft opgeleverd. (Onderzoeksmethode moet transparant zijn, beperkingen moeten expliciet worden gemaakt…) Betrouwbaarheid en validiteit: Indien je je eigen werk wilt laten beoordelen, laat je dit doen door je baas (meer valide, betrouwbaarheid want kennis over de zaak en objectief) en niet door je moeder (mindervalide en subjectief) Objectiviteit: Het vermijden van vooroordelen en subjectieve selectie tijdens het uitvoeren en beschrijven van onderzoek.

Gedownload door Robbe Nelissen ([email protected])

Etnisch verantwoord: tijdens het onderzoek worden alle belangen in acht genomen van alle meewerkende mensen o.a. privacy, normen en waarde.

6 Samenvatting -

Methoden en technieken van onderzoek zijn de systematische wijzen waarop en activiteiten waarmee een onderzoeker gegevens verzamelt en interpreteert.

-

Onderzoek is een proces met een duidelijk doel, waarbij gegevens systematisch verzameld en geïnterpreteerd worden.

-

TO wordt toegepast om problemen op te lossen terwijl FO gericht is op het opdoen van kennis voor het ontwikkelen van wetenschappelijke theorieën.

-

Een onderzoek is een proces: Een Onderzoeksproces bestaat uit verschillende fases, hoewel dit niet standaard rechttoe rechtaan doorlopen wordt.

-

De kwaliteit van onderzoek wordt bepaald door criteria als controleerbaarheid, betrouwbaarheid, validiteit, objectiviteit en de mate waarin je je onderzoek etnisch verantwoordelijk hebt uitgevoerd.

Hoofdstuk 2: Formuleren van doelstelling en vraagstelling 1 Inleiding “Een goede voorbereiding is het halve werk.” De onderzoeker zal de doelstellingen eerst op kaart moeten brengen vooraleer hij geld of dergelijke investeringen kan krijgen voor het onderzoek. Hij moet bewijzen dat het onderzoek zal leiden tot een nut/succes/meerwaarde. Het verduidelijken en formuleren van de noodzaak en relevantie van het onderzoek is het STARTPUNT van het onderzoek. Als dit voldaan is, kan men denken over de geschikte onderzoeksstrategie en -methode. Ook hier moet men goed opletten want een onjuiste selectie kan leiden tot irrelevante resultaten.

2 Kenmerken van een goed onderzoeksonderwerp -

Haalbaarheid van het onderzoek   

De vereiste vaardigheden bv. kennis over SPSS Tijd en financiële middelen bv. onderzoek over het hele land kan je niet in 1 week uitvoeren Toegang tot gegevens bv. bedrijfsgegevens die niet tot iedereen toegankelijk kunnen zijn

-

Belang opdrachtgever en publicatievorm bv. wat is de meerwaarde van het onderzoek voor de maatschappij/bedrijf of dergelijke instellingen?

-

Noodzaak en relevantie

Gedownload door Robbe Nelissen ([email protected])

3

Soorten vraagstelling

De onderzoeker maakt duidelijk wat er precies wordt onderzocht. Een centrale vraag kan soms niet in één keer beantwoord worden waardoor men ook kan werken met deelvragen o.a. onderzoeksvragen. DRIE VERSCHILLENDE VRAGEN: 

Beschrijvende vragen: onderzoek waarvan het doel is om een nauwkeurig verslag te geven van personen/situaties



Verkennende vragen: onderzoek waarbij men streeft naar nieuwe verschijnselen/theorieën, in vraag te stellen en te beoordelen. Dus een vooronderzoek over een onderwerp waar je nauwelijks iets van afweet. Niet om een definitief antwoord te krijgen maar om meer inzicht te krijgen in het onderwerp.



Verklarende vragen: onderzoek waarbij men het probleem/situatie bestudeert om het verband tussen verschillende variabelen te kunnen verklaren.

Hiernaast gaat de onderzoeker ook een onderzoeksdoelstelling formuleren a.d.h.v. SMARTcriteria. (Specifiek/Meetbaar/Haalbaar/relevant/tijdsgebonden) Tip: onderzoeksvragen uitdrukken in onderzoeksdoelstelling (beter geformuleerd) en men maakt meestal gebruik van meerdere onderzoeksvragen

-

-

Eenheden bepalen (dit deel kwam tijdens de werkzitting voor) 

Eenheid van analyse = individuen of groepen waarover een uitspraak wordt gedaan



Eenheid van observatie = eenheid waarbij de informatie verzameld wordt.

Variabelen bepalen 

Variabelen/concepten bepalen = een kenmerk van een eenheid waarop gegevens verzameld worden bv. geslacht/opleidingsniveau/merkvoorkeur…

-

Begrippen uitwerken

-

Relaties tussen variabelen 

Theorie = formulering betreffende de oorzaak en gevolgverbanden tussen 2 of meer variabelen die al dan niet getest is. 

Correlatie: de mate waarin variabelen verband met elkaar hebben.



Causaal verband: verband tussen twee of meer variabelen waarin de veranderingen in de ene variabele wordt veroorzaakt door veranderingen in de andere variabele(n).



Afhankelijke variabele: variabele die verandert bij veranderingen in andere variabelen.



Onafhankelijke variabele: variabele die veranderingen veroorzaakt in een of meerdere afhankelijke variabelen.



Externe variabele: variabele die naast de onafhankelijke variabelen ook van de invloed kunnen zijn op de afhankelijke variabelen.

Gedownload door Robbe Nelissen ([email protected])

-

Onderzoek benaderingen 

Hypothese = een dergelijke verwachting



Deductieve methode = op basis van bestaande studies een hypothese formuleren die vervolgens worden getoetst op juistheid (~ Kwantitatief)



Inductieve methode = op basis van verzamelde gegevens een hypothese maken (~ Kwalitatief)

Onderzoeksmethoden: 

Kwantitatief onderzoek: wil kwantificeren (=omzetten in getallen), om zoiets zinvol te zeggen over relaties tussen variabelen. vb.: relatie tussen beloning en prestatie, numerieke data



Kwalitatief onderzoek: Moeilijk te definiëren: koepelterm voor sterk uiteenlopende benaderingen. Vb. Bestuderen van aspecten uit de sociale werkelijkheid op basis van tekstuele data (interviews, mediamateriaal, observaties van bv. vergaderingen, …)

4 Schrijven van een onderzoeksvoorstel Doel van het onderzoeksvoorstel is om de opdrachtgever te overtuigen en een contract af te sluiten. De onderzoeker heeft de toestemming indien de opdrachtgever overtuigd is over de haalbaarheid en de relevante bijdrage van het onderzoek.

5 Samenvatting -

Goed onderzoek wordt gekenmerkt door relevante bijdrage en de haalbaarheid

-

Onderzoeker probeert eerst het probleem te begrijpen, de context waarin zich het afspeelt en waarover de opdrachtgever informatie/advies over wil, alvorens de onderzoeker een centrale vraag stelt.

-

Tijdens het formuleren van onderzoeksdoelstellingen probeert de onderzoeker alle variabelen, eenheden en relaties in kaart te brengen. Daarbij stelt hij een onderzoeksvraag op waarmee de opdrachtgever de relevante informatie zal krijgen.

-

Afhankelijk van het gewenst resultaat kan men drie verschillende vragen stellen: beschrijvende, verkennende of verklarende vragen.

-

Een onderzoeksvoorstel is een document waarin de onderzoeker weergeeft wat de aanleiding; het doel en het onderwerp is. Daarnaast staat er ook in hoe het uitgevoerd wordt en ook de tijdsplanning. Door middel van een onderzoeksvoorstel kan men de opdrachtgever een weergave geven waardoor je hem kan overtuigen over de haalbaarheid en de relevante bijdrage.

Hoofdstuk 3: Een kritische literatuurstudie 1 Inleiding

Gedownload door Robbe Nelissen ([email protected])

Kritisch literatuuroverzicht*, ook wel theoretisch kader genoemd. (Zie stap 3 van het onderzoeksproces) = Een gedetailleerde en verantwoorde analyse van sterke en zwakke punten van de literatuur op een bepaald gebied, dit laat zien dat je op de hoogte bent van wat er al over je onderzoeksonderwerp bekend is. Dit bevordert de validiteit van het onderzoek en zorgt voor relevante bronnen. Revelante bronnen moeten ook aanwijsbaar in het onderzoek rapportage zodat je laat merken dat je kennis hebt over het onderwerp.

2 Het kritisch literatuuroverzicht Doel: een hulpmiddel bij het ontwikkelen van een goed begrip en inzicht in relevant onderzoek. Kritisch overzicht van een literatuur = basiskennis hebben van het onderwerp en begrip over de literatuur zodat je erover kan nadenken en analyseren d.m.v. enkele vaardigheden namelijk previewing, annotating, summarising, comparing and contrasting Inhoud: de belangrijkste wetenschappelijke theorieën, kennis moet up-to-date zijn dus actuele bronnen gebruiken en duidelijk verwijzen naar je bronnen Structuur: een beschrijving en kritische analyse van wat je hebt geschreven, gebaseerd op je onderzoeksvragen en doelstellingen. Je centrale vraag en de bijbehorende deelvragen zijn je invalshoeken.

3 Literatuurstudie plannen Het plannen van een literatuurstudie kan enkele zaken vermijden o.a. je krijgt een idee hoeveel informatie je hebt over je onderwerp bovendien kan men onnodige informatie buiten houden d.m.v. een duidelijk onderzoeksvraag te stellen. Vooraleer je begint met je literatuurstudie, is het beter om je zoekstrategie te beschrijven: -

Trefwoorden en zoektermen die je gaat gebruiken (basistermen die je onderzoeksvraag beschrijft) Zoektermen van je zoekactie Databases en zoekmachines die je gaat gebruiken De criteria die je gebruikt om relevante bronnen te selecteren

Gedownload door Robbe Nelissen ([email protected])

Zie figuur 3.3 p51 relevantieboom Relevantieboom is een methode om structuur aan te brengen aan literatuuronderzoek en als leidraad in je zoekproces.

4 Beschikbare literatuurbronnen Er bestaan drie soorten bronnen; primair, secundair en tertiaire bronnen. In de werkelijkheid overlappen deze elkaar. PRIMAIR: de eerste keer dat een bepaald werk voorkomt, waaronder gepubliceerde bronnen zoals overheidsdocumenten en ongepubliceerde manuscripten bv. rapporten, congresverslagen en dissertaties (= academisch proefschrift) SECUNDAIR: Latere publicatie van primaire literatuur zoals kranten, boeken en tijdschriften (wetenschappelijke en vaktijdschriften) TERTIAR: Bron die bedoeld is als hulpmiddel voor het vinden van primaire en secundaire literatuur zoals woordenboek, samenvattingen

5 Zoeken in de literatuur Boole-logica = een systeem waarmee de verscheidenheid aan onderwerpen in een zoekopdracht kan worden gecombineerd, beperkt of uitgebreid, op basis van logische proposities die waar of onwaar kunnen zijn. Zoekstring = combinatie van sleutelwoorden die wordt gebruikt bij het doorzoeken van onlinedatabases. Zoekmachine = Software waarmee een index van documenten op internet wordt doorzocht, met gebruikstelling van trefwoorden en Boole-logica. (algemene -, metazoekmachines en gespecialiseerde -)

Gedownload door Robbe Nelissen ([email protected])

Onderwerp directory = Hiërarchische georganiseerde index met brede onderwerp-categorieën, die door mensen samengesteld en beoordeeld is, en daarvoor waarschijnlijk beperkt is. (Indexeren enkel de belangrijkste documenten) Tip: Indien je een document over een bepaalde onderwerp zoekt, gebruik dan een onderwerpdirectory maar gebruik een zoekmachine indien je met duidelijke termen een vaag omgeschreven document zoekt.

6 Literatuur opzoeken en kwaliteit beoordelen -

Relevantie nakijken = Hoe recent is dit artikel/boek... Waarde in vraag stellen = de objectiviteit in vraag stellen… Toereikendheid beoordelen = zelf weten hoeveel informatie je nodig hebt, je kan niet blijven lezen want je moet ooit beginnen met schrijven van je opstel

7 Literatuur vastleggen Bij het lezen van literatuur moet je aantekeningen maken, in hoeverre de gelezen informatie een meerwaarde kan opleveren voor je onderzoek. Ook vermelden van: 

Bibliografische details(literatuurlijst), bronnen goed vermelden = kwaliteitsindicator



Een korte samenvatting van de inhoud



Aanvullende informatie vermelden.

8 Plagiaat = het werk van anderen overnemen en presenteren alsof het je eigen werk is. Zonder de oorspronkelijke eigenaar erbij te vermelden. Dit moet je vermijden! EXTRA: De modules 1, 2, 3, 5 en 6 van Informatievaardigheden op de website van de UHasselt http://bibliotheek.uhasselt.be/nl/informatievaardigheden Module 1: waarom is Google niet goed genoeg? -

Door de algemene zoekmachines is ‘zoeken zonder inspanning’ een hype/norm geworden. Om relevante wetenschappelijke informatie te handhaven moet je meer kunnen googelen want google bevat nog steeds niet de helft van het hele internet, de zoekresultaten bij een AZ zijn niet gecontroleerd op kwaliteit en betrouwbaarheid, niet alle wetenschappelijke informatie is beschikbaar of ze zijn betalend toegankelijk.  Liever naar de bibliotheek gaan en gebruik maken van wetenschappelijke informatiebronnen.

-

Wetenschappelijke informatiebronnen kunnen onderverdeeld worden op basis van inhoud en finaliteit: 

Databank bevat de bibliografische referentie en soms ook de elektronische versie van wetenschappelijke publicaties, vaak tijdschriftartikels vb.Web of science, google scholar, ERIC, econlit



Catalogi bevat een beschrijving van boeken, tijdschriften en/of audiovisuele materialen, inclusief hun bewaarplaats (dit is de precieze vindplaats van een gedrukt exemplaar op de boekenplank of een directe link naar de elektronische versie) vb. anet, worldcat, unicat BEVAT GEEN TIJDSCHRIFTARTIKELS!!!!!

Gedownload door Robbe Nelissen ([email protected])



Naslagwerken bevat een hele reeks korte bijdragen over een woord/persoon/begrip, alfabetisch geordend per lemma of sleutelwoord. Naslagwerken zijn erg geschikt om zeer snel een onderwerp af te bakenen en te verkennen. Vb. Wikipedia, encyclopedie

UHasselt Discovery Service: de centrale zoekinterface voor UHasselt via één zoekactie diverse wetenschappelijke informatiebronnen tegelijk kunnen doorzoeken. Module 2: Hoe formuleer ik een geode zoekactie? Kies de juiste zoektermen, begin niet lukraak aan een zoekopdracht want dat leidt niet tot een betrouwbaar resultaat. 1ste fase = exploratieve fase  Om relevante zoektermen te bekomen, ga je het verkennen en afbakenen van je onderwerp. Door gebruik te maken op AZ, beroep te doen op naslagwerk, wetenschappelijke tijdschriften door te nemen  Doel: informeren over het onderwerp, relevante zoektermen vinden en ontdekken van deelaspecten van het onderwerp 2de fase = onderwerp gieten in een probleemstelling  Geeft antwoord op wie, wat, waar en wanneer  Uit je probleemstelling haal je zoektermen en sleutelwoorden (gericht zoeken)  Zoektermen samenvoegen door middel van drie technieken: booleaanse operatoren, wildcards, string search en filtreren Module 3: hoe vind ik de gezochte informatie? Publicaties terugvinden via de UHasselt Discovery Service 

Er is zowel een eenvoudig als een geavanceerd zoekscherm beschikbaar. De zoekresultaten worden standaard weergegeven op basis van hun relevantie.



De UHasselt Discovery Service zal bij het tonen van zoekresultaten onmiddellijk controleren of er een elektronische en/of gedrukte versie van de gevonden publicaties beschikbaar is.



Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden: o

De elektronische versie is full text beschikbaar voor UHasselt Via de link Full Text Online of Available Online kan je meteen doorklikken naar de elektronische versie van deze publicatie.

o

De gedrukte versie is beschikbaar in de Universiteitsbibliotheek Hasselt Je krijgt het plaatskenmerk uit de UHasselt bibliotheekcatalogus te zien (cf. de aanduiding van de vindplaats op het rek), alsook de locatie waar de publicatie te vinden is (bijvoorbeeld Campus Diepenbeek - Leeszaal). Door op het plaatskenmerk te klikken, spring je rechtstreeks naar de UHasselt bibliotheekcatalogus en kan je meteen nagaan of de...


Similar Free PDFs