PAC2 Atencio Suport Tormo Matencio PDF

Title PAC2 Atencio Suport Tormo Matencio
Author Rosa Tormo Matencio
Course Atenció i Percepció
Institution Universitat Oberta de Catalunya
Pages 8
File Size 202.4 KB
File Type PDF
Total Downloads 86
Total Views 129

Summary

pràctica sobre l'atenció i l'acompanyament de les persones grans...


Description

TORMO MATENCIO, ROSA PAC 2 La propia valoració i l’atenció centrada en la persona o en el sistema

INVULNERABLES, és una iniciativa que aposta per la infància. El programa treballa per als nens i nenes i les seves famílies, que es troben en condicions molt desfavorides i està liderat per Sor Lucía Caram que dirigeix la Fundació Rosa Oriol conjuntament amb la Fundació Bancaria La Caixa. El que es pretén amb aquest programa, és que totes les famílies tinguin les mateixes oportunitats de futur, no només en l’àmbit social sinó també en el personal sense importar la seva situació o el seu origen. L’objectiu bàsic és contribuir a trencar el cercle de pobresa que es passa de generació a generació mitjançant una eina fonamental que és l’educació. Per tant, es tracta d’anar a la recerca d’aquelles necessitats i potencialitats de les famílies i de facilitar-los les eines i els recursos necessaris per poder donar forma a un procés de canvi exitós. Concretament, el programa va dirigit a famílies amb fills entre 0 i 18 anys que es trobin en risc o en situació d’exclusió social. Projecte iniciat per Fundació La Caixa. https://projecteinvulnerables.org/es/

TORMO MATENCIO, ROSA PAC 2 La propia valoració i l’atenció centrada en la persona o en el sistema

TORMO MATENCIO, ROSA PAC 2 La propia valoració i l’atenció centrada en la persona o en el sistema

Debilitats

Amenaces

*És un programa que es gestiona en part gràcies a la bona voluntat de les persones. *Poques subvencions en relació amb la quantitat de familíes que necessiten ajuda. *Arriba a pocs municipis per manca de recursos. *Necessitat de calcular els indicadors de pobresa anualment per detectar nous municipis amb alt risc d'exclusió.

Fortaleses

*Programa centrat en el trencament de la pobresa mitjançant l'educació. *Es treballa conjuntament amb la família en la recerca de necessitats i potencialitats. *Arriba a nens i joves d'una àmplia franja d'edat. *Formació de vincles entre famílies que es troben en la mateixa situació. *Ofereix recolzament i acompanyament integral a la família de manera permanent.

*Necessitat de més suport per part d'altres institucions tant públiques com privades. *Arrel de la pandèmia, el creixement de famílies en aquesta situació ha anat en augment. *L'estigma de la pobresa fa que algunes famílies no demanin ajuda per vergonya. *Necessitat de crear més xarxes, recursos i sinèrgies entre empreses i entitat socials *Més persones interessades en formar part del programa. *Proposta de noves activitats encaminades al reforç educatiu i l'esport per als més joves. *Donacions a títol personal o aportació de recursos en espècies. *El programa té com a entitat impulsora " La Caixa", entitat financera de gran renom. A part, compte amb el suport del FC Barcelona. *Bon enteniment entre els serveis socials i la xarxa.

TORMO MATENCIO, ROSA PAC 2 La propia valoració i l’atenció centrada en la persona o en el sistema

De quina manera el programa Invulnerables contribueix a que l’exclusió social poc a poc es pugui convertir en un fet aïllat? Quin paper té la societat en aquest programa? Aquest informe, ens donarà una visió de com el programa Invulnerables liderat per Sor Lucía Caram amb la col·laboració principal de la Fundació La Caixa, treballa per aconseguir la igualtat d’oportunitats per aquelles famílies que es troben o es poden trobar en risc d’exclusió social. Per poder donar resposta a aquestes qüestions, el primer que hem de fer és saber com es defineix el concepte de ciutadania. “La paraula ciutadania es refereix a el conjunt de drets i deures als quals el ciutadà o individu està subjecte en la seva relació amb la societat en què viu. Per tant, ciutadania és la condició que s'atorga al ciutadà de ser membre d'una comunitat organitzada.” És convenient també, definir el concepte de vulnerabilitat: “implica una combinació de factors que determinen el grau fins al qual la vida i la subsistència d’algú queda en risc per un esdeveniment diferent i identificable de la naturalesa o de la societat” ( glossari capítol IV ). Així doncs, tots els membres d’aquesta comunitat organitzada han de tenir les seves necessitats bàsiques cobertes i tenir les mateixes oportunitats de futur, sigui quin sigui el seu estatus social. Com bé sabem, això no sempre és així i aquí és on el programa Invulnerables es presenta com a candidat per oferir un acompanyament i recolzament integral a les famílies i una orientació als pares i mares per tal de promoure la igualtat d’oportunitats.

EL PROGRAMA Invulnerables és una iniciativa que aposta per la infància, per donar als nens i nenes i a les famílies més desfavorides les mateixes oportunitats que tenen la resta dels membres de la societat. Per tant, treballen per aconseguir l’accés a una vida digna i amb possibilitats d’èxit tant personal com social sense tenir en compte cap altra circumstancia. És evident però, que tenir cobertes les necessitats elementals és fonamental però no és suficient, ja que aquesta etiqueta de “vida digna” va més enllà de factors personals i del context social de cada individu perquè el paper de determinats factors culturals prenen importància en aquest concepte. La finalitat primordial, que no la única, de Invulnerables és cobrir aquelles necessitats bàsiques de les famílies, i per aconseguir-ho treballen des de l’acompanyament, centrat en la implicació i la proximitat del professional, preservant sobretot la dignitat de la persona lligada a la autonomia de l’individu, en paraules de Mañós ( 2012 ). Per això, s’esforcen per aconseguir diversos objectius amb la participació dels professionals del món social. OBJECTIUS Trencar el cercle de la pobresa que es transmet de pares a fills.

TORMO MATENCIO, ROSA PAC 2 La propia valoració i l’atenció centrada en la persona o en el sistema

Oferir als més petits de la família oportunitats de futur. Igualtat d’oportunitats dels infants i joves en risc d’exclusió. Potenciar aquelles competències que posseeixen tant els infants i joves com els seus pares. Promoure noves maneres d’atenció enfocades al desenvolupament personal i educatiu. És important destacar, que la pròpia educació social es pot definir com “aquella educació en la societat, una transmissió de valors educatius propis d’una societat, una influencia de la societat en l’individu, una manera de prevenció i control social”. ( Ortega Esteban, citat per Cano 2012 ). METODOLOGIA Entre l’any 2014 i 2015 mitjançant els indicadors de pobresa a Catalunya, es va detectar que el 19% de la població es trobava en situació de pobresa o en risc d’exclusió social, xifra que es disparava prop del 30% quan al domicili hi havia menors. Així doncs, la situació de vulnerabilitat i de pobresa que patien i encara pateixen aquestes famílies va donar pas a l’embranzida d’aquest programa. El projecte, a hores d’ara, ha atès a uns 1.200 menors en situació de pobresa i al voltant de 700 famílies de diverses poblacions catalanes ( 11 territoris ) , i per decidir quins territoris hi podien participar es van tenir en compte diferents indicadors com per exemple, els indicadors de la renta, de l’atur, de protecció social i la demografia. En el cas per exemple del risc de pobresa, s’han realitzat diferents enquestes anomenades Condicions de vida per tenir informació de la distribució personal de la renta a través dels ingressos anuals nets, i també per poder mesurar la incidència i composició de la pobresa mitjançant l’establiment d’un llindar de risc de pobresa. Després de realitzar aquests informes amb les dades, es va detectar que la pobresa infantil té més impacte a Manresa, Manlleu, Tarragona, el Vendrell o Lloret de Mar entre d’altres. Una vegada escollits els municipis i les famílies amb més dificultats per poder cobrir les seves necessitats, s’ha treballat amb elles mitjançant la realització d’entrevistes per veure exactament quines són les necessitats a cobrir de manera més urgent. Això sí, per participar en el programa es demana un compromís de corresponsabilitat a les famílies, és a dir, participar en els tallers o acompanyar als nens i també es demana d’altra banda, un retorn de la solidaritat, com per exemple netejar zones públiques per tal d’habilitarles per dur a terme determinades activitats. En paraules de Caram, “volem als rostres amb esperança, no fer pena, i aconseguir que tothom s’hi impliqui”. Per tant, tal i com ens deia Planella ( 2004 ), la paraula no pot ser tutelada només pel professional sinó que s’ha de reconèixer a totes les parts com a parts implicades i participants en l’acció.

TORMO MATENCIO, ROSA PAC 2 La propia valoració i l’atenció centrada en la persona o en el sistema

Aquest programa doncs, està basat en un model centrat en les persones, orientat cap al desenvolupament de les capacitats i habilitats de les persones ateses, ja siguin els nens o els adults. López Fraguas i altres ( 2004 ), ens diuen que aquesta planificació centrada en les persones marca com a element principal de l’acció a la persona, al seu desenvolupament tenint en compte diversos aspectes de la seva vida per tal que la puguin viure amb plenitud. Així doncs, com és el cas del programa Invulnerables, el subjecte és el protagonista del seu procés i no un mer consumidor de recursos. “ Es fa evident que som davant d’un paradigma centrat en els suports i els recursos personals, fonamentat en l’autodeterminació personal i que ha de permetre un procés personalitzat centrat en la persona com a ésser, a més d’un constructe metodològic” ( López Fraguas; 2004 ). Hem de tenir present que organitzar un programa d’aquestes característiques on s’atenen moltes persones i de franges d’edat diferents no és senzill, i més quan en ocasions es depèn del voluntariat. És necessari, donar una certa formació als voluntaris i per poder atendre a més persones es necessitaria tenir una estructura de personal més gran, el que comporta la contractació de més professionals que suposen una despesa econòmica. Per aquest motiu és vital la participació de més empreses públiques i privades. És fonamental tenir present que el recurs més important en aquest programa, és el recurs humà, totes aquelles persones que s’impliquen i participen en el projecte de manera voluntària, treballant de manera conjunta tant per aconseguir els objectius inicials com per esborrar aquesta etiqueta de pobresa que dificulta tant la feina dels treballadors perquè les famílies demanen ajuda en ocasions massa tard, com per incloure a tothom dins d’una única societat sense distincions. Per tant, si el programa es dediqués únicament a treballar des del model centrat en el servei des de la vessant d’una planificació individual de tipus clàssic, no es tindrien en compte les opinions ni desitjos de la persona si no que gairebé tot el procés es basaria en plans d’actuació realitzats i executats pels professionals on la persona seria tan sols un subjecte receptor d’un servei. Es perdria aquesta flexibilitat que ens ofereix un programa que es va adaptant a aquelles necessitats canviants que tenen les famílies o els nens. CONCLUSIONS DAFO Veiem que per tal de poder augmentar el número de municipis que es puguin beneficiar d’aquest programa, és necessària la participació de més empreses tant públiques i privades i també la implicació de més entitats socials. Fomentar la participació de la ciutadania és una acció fonamental, en primer lloc per reduir l’estigma social que genera el fet d’estar en exclusió social i per l’altre, perquè és vital el treball de persones voluntàries per poder dur a terme les diferents activitats....


Similar Free PDFs