Pautes per al comentari de text PDF

Title Pautes per al comentari de text
Course Historia Universal Contemporánea
Institution Universidad San Jorge
Pages 12
File Size 372.2 KB
File Type PDF
Total Downloads 80
Total Views 122

Summary

Nada...


Description

Valencià: Llengua i Literatura

-

2n de Batxillerat

-

Curs 2020-21

Model de prova PAU La prova durarà una hora i mitja i tindrà dues opcions completes (sense possibilitat d’opcionalitat interna a excepció del curs passat, com veureu als exàmens inclosos). L’examen constarà de tres parts: 1 Comprensió del text (3 p.) Es demanarà a l’alumnat que responga quatre preguntes sobre un text de 25 a 30 línies de caràcter literari o no literari. Les preguntes seran del tipus següent: Descriure el tema i les parts bàsiques del text. (1 p.) Resumir el contingut del text amb una extensió màxima de 6 línies. (1 p.) Identificar la tipologia textual especificant els trets corresponents que apareixen al text. Identificar el registre (formal/informal) i la varietat geogràfica especificant els trets corresponents que apareixen al text. 5. Identificar recursos expressius o tipogràfics presents al text: metàfora, metonímia, hipèrbole, tipus de lletra, cometes, etc. 6. Identificar les veus del discurs. 7. Identificar i justificar les marques de modalització del text.

1. 2. 3. 4.

Les dues primeres preguntes generalment es correspondran amb els enunciats 1. i 2., i les altres dues (0,5 p. cadascuna) se seleccionaran a partir dels altres enunciats d’acord amb les possibilitats que oferirà cada text. 2 Anàlisi lingüística del text (3 p.) Avaluarà la competència lingüística i el coneixement reflexiu del model lingüístic de referència. Es demanarà a l’alumnat que responga tres preguntes sobre qüestions de pronúncia, gramaticals, lèxiques i fraseològiques relacionades amb el text, com ara les següents: 1.

Qüestions sobre aspectes bàsics de la pronúncia: distinció entre vocals obertes i tancades (o/e), entre consonants sibilants sordes i sonores, entre consonants palatals sordes i sonores, enllaços fonètics (fonosintaxi: “le s ales”, “una hora”). Quan la pregunta s'acompanye de les opcions de resposta, cada error suposarà una penalització, val a dir, descomptarà una resposta encertada.

2. Qüestions sobre l’ús dels temps verbals: alteració de les referències temporals d’un fragment (ex.: de present a passat, de passat a present). 3. Qüestions sobre aspectes sintàctics i discursius: identificació de les funcions sintàctiques, tipus d’oracions compostes, mecanismes gramaticals de referència (pronominalització –febles, relatius–, ús de connectors i de la dixi). 4. Qüestions de lèxic, semàntica, fraseologia i terminologia: definir o donar un sinònim, un antònim, hiperònim o un hipònim de mots o termes extrets del text; explicar (per mitjà d’un sinònim o d’una definició) el significat d’unitats fraseològica extretes del text o generar una frase en què es faça servir correctament mots, termes o unitats fraseològiques extretes del text.

3 Expressió i reflexió crítica (4 p.) Avaluarà la capacitat de l’estudiant d’elaborar textos en un registre formal i de valorar críticament un text. S’hi plantejaran dues qüestions. La primera (3a) se centrarà en la literatura i tindrà dos apartats valorats en 1 punt cadascun. L’extensió de les respostes estarà al voltant d’unes 75-80 paraules) per pregunta. Partiran d’un fragment breu (10-15 línies) d’un dels texts seleccionats amb la identificació de l’autoria i de l’obra completa.

5

1. La narrativa des de 1939 a l’actualitat. L’obra narrativa de Mercè Rodoreda. La plaça del Diamant.

2. L’assaig des de 1939 a l’actualitat. L’obra assagística de Joan Fuster. Diccionari per a ociosos . Selecció de 8 entrades. (inclosos a l’apartat Literatura, al final del dossier)

3. La poesia des de 1939 a l’actualitat. L’obra poètica de V. A. Estellés. Llibre de meravelles. Selecció de 10 poemes. (inclosos a l’apartat Literatura).

4. El teatre des de 1939 a l’actualitat. L’obra teatral de Rodolf Sirera. El verí del teatre. Al primer apartat la pregunta se centrarà en la descripció i el comentari d’aspectes formals (recursos, figures retòriques, tècniques, estil, mode genèric…) o dels continguts (temes, argument, característiques dels personatges, espai, temps…) de l’obra/fragment. Al segon apartat la pregunta se centrarà en la contextualització i atendrà la relació de l’obra/fragment amb l’autor (la seua trajectòria o etapes i les característiques pròpies), amb el context històric i/o amb el context literari (models, corrents, subgèneres propis de cada gènere o altres autors destacats del gènere durant el període 1939-actualitat). La segona qüestió (3b) valdrà dos punts, serà oberta, tot i que vinculada amb el text de l’opció triada. L'estudiant hi mostrarà la seua competència comunicativa i, segons els casos, la seua capacitat per a donar una opinió raonada, per a reelaborar informació pròpia i la que puga fornir-li el text, per a connectar el contingut del text amb lectures o altres produccions culturals i amb experiències pròpies, etc. En cas que el text siga literari hom podrà demanar l'elaboració d'una reflexió sobre l’adaptació d’alguna obra literària al cinema; una reflexió sobre la creació literària personal o sobre els propis hàbits lectors; la ressenya crítica sobre una lectura; la redacció d’un text narratiu connectat amb el contingut del text de l’opció triada i basat en experiències pròpies, etc. Criteris de valoració Part 2: Si es desconeix la resposta d’un dels ítems sobre pronunciació, cal deixar-la en blanc, ja que, si la resposta és incorrecta, descompta el valor corresponent. Parts 1 i 3: La valoració atendrà aspectes com la precisió, la claredat i l'ordre les idees i els conceptes, l'estructuració harmònica del text (paràgrafs, signes de puntuació, connectors discursius) i el domini de la normativa gramatical i de l’expressió lèxica. En aquest aspecte, es descomptaran 0’05 punts per error gramatical i d’expressió. El descompte es farà per preguntes. Si en una pregunta el descompte per errors supera la puntuació de la pregunta, la puntuació serà 0. Les faltes idèntiques només descompten una vegada.

6

IES JOANOT MARTORELL. València. Valencià. Llengua i literatura. 2n batxillerat

PAUTES'PER'AL'COMENTARI'DE'TEXT' FASE'PRÈVIA' a) Llegeix)el)text)una)primera)vegada)per)comprendre)el)seu)contingut.) b) Fixa’t)en)les)dades)generals)del)text:)autor,)lloc)i)data)de)publicació.)Aquestes)dades)solen) aparéixer)al)final.) c) Si)és)necessari)numera)les)línies)de)cinc)en)cinc)per)poder)donar)exemples)del)text.) d) Ara) és) el) moment) de) llegir) el) text) una) segona) vegada) amb) més) atenció.) No) passes) de) paràgraf)si)no)l'has)acabat)de)comprendre.)Pots)anar)anotant)les)idees)fonamentals)que)et) serviran)per)elaborar)el)resum)i/o)realitzar)un)esquema)de)les)idees)del)text.)Alhora)també) pots)anar)destacant)allò)que)consideres)interessant)i)que)estiga)relacionat)amb)l'estructura) del)text,)la)seua)tipologia)o)amb)d'altres)aspectes)que)hauràs)de)comentar)posteriorment) (variació)dialectal,)modalització,)veus)del)discurs,...).) e) Després) de) tot) aquest) treball) segur) que) ja) sabràs) la) modalitat) textual) predominant) (narratiu,) descriptiu,) dialogat,) expositiu,) argumentatiu),) l'àmbit) (literari,) humanístic,) científic,)periodístic,)etc.))i)el)registre)lingüístic)emprat.)

COMENTARI' Introducció.)Podem)començar)amb)una)breu)introducció)—d’un)parell)de)línies,)per)exemple,)que) implique)el)lector)en)el)nostre)text.)

1.'DESCRIURE'EL'TEMA'I'LES'PARTS'BÀSIQUES'DEL'TEXT.'' Establiment'del'tema'o'els'temes'de'què'tracta'el'text.'' Per) determinar) el) tema) d’un) text) és) molt) útil) haver) realitzat) la) lectura) comprensiva) que) hem) plantejat) a) la) fase) prèvia.) Si) ho) considereu) necessari,) l’enunciat) del) tema) es) pot) concretar,) responent)així)a)la)pregunta)“de)què)tracta)el)text?”.)No)és)convenient)concretarUlo)si)a)més)del) tema)hem)de)realitzar)un)resum)del)text.) La) formulació) del) tema)ha) de) ser) breu' i' clara.) S’ha) d’expressar) generalment) amb) un) substantiu) abstracte)acompanyat)de)complements.)Tindrà,)per)tant,)l’estructura)d’un)sintagma)nominal)(per) exemple,)la#consciència#de#la#mort#a#través#del#temps).)També)és)acceptable)enunciar)el)tema)amb) una)oració)breu.) En) els) textos) argumentatius,) la) tesi) sol) coincidir) amb) el) tema.) També) pot) haverUhi) temes) secundaris) (motius) secundaris).) Hem) de) tenir) en) compte) els) elements) paratextuals,) que) són) els) que)acompanyen)al)text,)i)que)poden)donar)pistes)sobre)el)tema.)El)principal)element)paratextual) és)el)títol)però)també)podem)trobarUhi)fotos,)elements)subratllats)i)d’altres)aspectes)tipogràfics.)) El)títol)pot)ser:)) a. temàtic.) Títol) que) concentra) la) idea) fonamental) del) text,) bé) de) manera) total) o) parcial.) Podem)distingir)entre:)temàtic)total)(“La)guerra)d’Iraq,)una)guerra)colonial)pel)petroli”).) Típics) dels) textos) expositius) per) a) introduir) la) informació) de) manera) clara) (“La) variació) lingüística”,)“Conflicte)lingüístic)i)disgregació”))o)parcialment)temàtic)(“Tecnologia”).)) b. Remàtic.)Títol)que)presenta)una)relació)amb)el)text)que)no)és)temàtica,)sinó)que)es)tracta) d’una) ) metàfora,) una) relació) causaUefecte,) una) paròdia) del) contingut,) etc.) (“Massa) hipotèrmia”,)“Em)sent))indi”,)“Pena)de)mort)a)Enrique)Iglesias”).)) c. Altres' elements' paratextuals:) Fotografies) o) il··lustracions) ,elements) subratllats) ,) altres) aspectes)tipogràfics)(grandària,)color)o)tipografia).)) 1

7

IES JOANOT MARTORELL. València. Valencià. Llengua i literatura. 2n batxillerat

Delimitació'de'les'parts'constitutives'del'text'i'progressió'temàtica'del'text.'' Analitzar)l’estructura)d’un)text)consisteix)a)precisar)en)quantes)parts)es)divideix)i)quina)relació)hi) ha)entre)elles.) ) Com'identifiquem'l’estructura'd’un'text?' Per)identificar)l’estructura)d’un)text)és)convenient)fixarUse)en)alguns)dels)seus)trets)formals:) a) El)nombre)de)paràgrafs.)Cada)paràgraf)expressa)una)idea)diferent;)per)tant,)és)probable)que) constituïsca)un)apartat)del)text.) b) L’existència) de) signes) ortogràfics) (guions,) numeracions...)) que) serveixen) per) ordenar) lògicament)el)discurs.) c) L’estructuració)en)estrofes)–quan)es)tracte)de)textos)poèticsU,)que)poden)constituir)unitats) similars)als)paràgrafs.) d) La)distribució)dels)connectors)textuals)que)posen)en)evidència)l’ordenació)del)text.) e) El)canvi)en)l’ús)dels)temps)verbals.) ) Distingim)generalment)entre)estructura'externa')i)estructura'interna.) Quan)parlem)d’estructura) externa)d’un)text,)ens)referim)a)la)seua)disposició)tipogràfica.)Així,)si)es) tracta)d’un)text)breu,)es)divideix)en)paràgrafs)o)estrofes;)si)es)tracta)d’obres)extenses,)les)unitats) solen)ser)capítols,)escenes,)actes...) Quan)ens)referim)a)l’estructura) interna)d’un) text,)estem)parlant)de) com's’ordena'lògicament'la' informació.' He) d’analitzar) la) informació) seleccionada) i) establir) com) s’organitza:) si) hi) ha) un) únic) tema)(tema)constant),)si)apareixen)temes)derivats)(subtemes))o)si)es)passa)d’un)tema)a)un)altre) (progressió)lineal).)) En)els)textos)narratius)és)habitual)l’estructuració)en)tres)parts:) 1. Plantejament''

2.'Nus' '

3.''Desenllaç'

Els)textos)de)caràcter)expositiu)intentarem)establir)una)estructura)tripartita:) 1. Introducció' 2.'''Cos'expositiu'

3.''Conclusió'

La)informació)als)textos)expositius)es)pot)organitzar)seguint)aquestos)esquemes)organitzatius:))) a.)Problema/solució.))) d.)Comparació/contrast.))

b.)Causa/conseqüència.)) e.)Seqüència)temporal.)

c.)Descripció/enumeració.))

En) el) text) argumentatiu' l’estructura) serà) (introducció,' exposició' d’arguments' i' conclusió)' o,) si) segueix)l’estructura)de)la)retòrica)clàssica,)'(introducció,'exposició'de'fets,'exposició'd’arguments' i'conclusió)' Segons)el)lloc)de)la)tesi'als)textos)argumentatius'caldrà)identificar)estructures)de)tipus:)  Estructura)sintetitzant:)s’exposen)les)idees)per)tal)d’abstreure’n)una)conclusió)al)final.)  Estructura)analitzant:'es) parteix)d’una)tesi) o)idea)que) després)es)prova) o)de)la) qual)se’n) treuen)conclusions.)  Estructura) enquadrada:' la) tesi) del) principi) dóna) peu) a) una) explicació) que) condueix) a) la) mateixa)idea)del)principi.)  Estructura)paral··lela:'s’exposen)les)idees)sense)que)cap)d’elles)estiga)subordinada)a)l’altra)i) totes)tenen)la)mateixa)importància.)  Estructura)repetitiva.)La)tesi)apareix)al)llarg)de)tot)el)text.))  Estructura)oberta.)Si)el)contingut)pot)ser)completat.)) A)banda)de)les)estratègies)argumentatives,)poden)aparéixer)diferents)recursos)que)determinen)el) tipus'd’argumentacions)(mitjançant)exemples;)per)analogia;)per)autoritat;)per)deducció;)posar)de) manifest) determinats) valors,) com) la) llibertat) o) la) solidaritat...);) o) contraargumentacions) (per) refutació;)per)concessió)a)l’adversari...).)) 2

8

IES JOANOT MARTORELL. València. Valencià. Llengua i literatura. 2n batxillerat

En))altres'tipus'de'text)trobarem:) En)els)textos)instructius:)Estructura)enumerativa)o)dividida)en)fases)d’un)procés.)) En)els)textos)descriptius:)Informació)jerarquitzada)(de)més)general)a)més)concreta).)) En)els)textos)retòrics:)Transgressió)lingüística)basada)en)figures)retòriques)semàntiques.)) En) els) textos) conversacionals:) Estructura) basada) en) la) successió) dels) torns) de) paraula) (intercanvi)dialògic).))

2.'RESUMIR'EL'CONTINGUT'DEL'TEXT'AMB'UNA'EXTENSIÓ'MÀXIMA'DE'10'LÍNIES'' Heu)de)mostrar)que)heu)entés)el)text)i)sabeu)destriar)les)idees)principals)de)les)secundàries.)) Amb)el)resum)s'ha)d'aconseguir)reproduir)fidelment)(no)copiar))el)contingut)i)l'organització) d'un) text) original,) però) de) manera) reduïda.) Cal,) doncs,) saberUhi) distingir) primer) la) informació) que) és) essencial) de) la) que) és) accessòria,) per) poderUla) expressar) després) d'una) manera) condensada) i) objectiva.) Característiques'del'resum:'  Ha)de)ser)breu)i)clar.)  No)ha)de)presentar)informacions)que)no)s’incloguen)al)text.)  Les) frases) emprades) en) el) resum) han) d’estar) cohesionades.) No) s’ha) de) fer) mai) una) enumeració)o)llista)de)frases)soltes.)  S’ha)de)redactar)en)to)objectiu.)  Es)pot)redactar)en)3a)persona)o)respectar)la)persona)del)text.)  No)s’han)d’incloure)cites)textuals)ni)exemples.)  Ha) d’estar) redactat) amb) les) teues) pròpies) paraules) (hauràs) de) cercar) sinònims) per) a) les) paraules)del)text).)Només)pots)mantenir)els)tecnicismes.)  El)subratllat)i)l’esquema)previ)són)bàsics)per)fer)un)bon)resum.) Has'd’evitar:''

#

   

La)còpia)literal)de)frases)del)text)original.) L’estil)esquemàtic)o)telegràfic,)sense)connectors.) Les)opinions)personals.) Les)indicacions)del)tipus)l’autor#considera...#el#text#tracta#de...#

3.'' IDENTIFICAR'LA'TIPOLOGIA'TEXTUAL'ESPECIFICANT'ELS'TRETS'CORRESPONENTS'QUE'APAREIXEN'AL' TEXT! ) Has) d’indicar) quina) modalitat) predomina:) narració,' descripció,' instrucció,' exposició,' argumentació,' conversacional.' No) oblides) justificar) la) teua) resposta) atenent) tant) a) criteris) estructurals)com)lingüístics.)Aporta)exemples)dels)aspectes)que)vages)senyalant.) És) convenient) indicar) si) s’aprecien) altres) modalitats) secundàries) i) indicar,) en) qualsevol) cas,) a) quines)línies)o)paràgrafs.)Heu)de)tenir)en)compte)que)no)trobareu)“textos)purs”)(per)exemple,)en) una)narració)s’hi)inclouen)descripcions...).) A)més)establireu:) 'l’àmbit'd’ús:)acadèmic,)periodístic,)publicitari,)jurídic,)administratiu,)literari,)col··loquial)o)familiar,) polític...)) Gènere:' article)d’opinió,)carta)al)director,)ressenya,)conte,)debat,)conferència,)article)de) divulgació)científica,)assaig...))) Finalitat'comunicativa:)informar)sobre)un)tema,)persuadir,)orientar) l’opinió)o)la)conducta,)etc.)Pel)que)fa)al) canal,)trobem)les)característiques)previsibles)dels)textos) 3

9

IES JOANOT MARTORELL. València. Valencià. Llengua i literatura. 2n batxillerat

escrits:) alt) grau) de) preparació,) temps) i) espai) de) l’enunciació) no) compartits) per) l’emissor) i) el) receptor,)absència)de)possibilitat)d’interacció)entre)els)participants)en)la)situació)comunicativa.)) ) Tipus'text' Narratiu'

Finalitat' Contar)fets)i) accions:)) què'passa?)

• • • • •

Descriptiu'

Informa)sobre) l’estat)de)les) coses:)) com'és?)

• • • • • •

Explicatiu' 'o' expositiu'

Fer)entendre)una) cosa,)un) concepte,)un) fet...):)) què'és?'

• • •

• • •

Argumentatiu'

Convéncer) d’alguna)cosa:) per'què?'

• • • • • •

Instructiu'

Donar)informació) sobre)processos,) ordres)o) obligacions:)) com'es'fa?)



Interactuar) socialment)dos)o) més)interlocutors)



• •



Conversacional'

Retòric/poètic'

Predictiu'

Estètica)i)lúdica:) atraure)l’atenció) del)receptor) produintUli) sensacions) diverses) Avancen)fets)que) encara)no)han) esdevingut)



• • • •

Característiques' Estructura:)plantejament,)nus)i)desenllaç) Desenvolupament)temporal) Incorpora)diàlegs)i)descripcions) Connectors)temporals)i)causals) Verbs)amb)valor)perfectiu) Estructura:)Informació)jerarquitzada) Adjectivació) Oracions)de)predicat)nominal),)coordinades)i) juxtaposades) Adverbis)de)lloc)i)de)manera) Temps)imperfet)i)present) Sinònims)i)antònims,)frases)fetes)i)locucions) Estructura:)introducció,)cos)expositiu)i) conclusió) Exposició)analítica)i)sintètica) Recursos)que)afavoreixen)el)didactisme:) resums)i)ampliacions,)exemplificacions,) gràfics...) Ús)de)connectors) Recursos)d’objectivitat) Predomini)de)l’aspecte)atemporal)en)formes) verbals)(present)d’indicatiu)) Estructura:)introducció)(premisses),)cos) (arguments),)conclusió)(tesi)) Verbs)relacionats)amb)causalitat)i) conseqüència) Cites,)cometes)i)cursives)) Connectors)d’ordre,)causa)i)conseqüència) Recursos)retòrics)de)persuasió)) Recursos)modalitzadors) Estructura)enumerativa)o)dividida)en)fases) d’un)procés) Frases)simples) Ús)de)l’imperatiu)o)altres)formes)verbals) d’instrucció)()futur,)condicional,)perífrasis) d’obligació)) Connectors)organitzadors) Estructura)basada)en)la)successió)dels)torns)de) paraula)entre)els)diferents)interlocutors) Trets)típics)de)l’oralitat:)díctics,)codis)no) verbals,)varietat)entonativa,)connectors) conversacionals,)fórmules)discursives)(saluts,) comiats),)frases)inacabades,)repeticions...) Estructura:)vers,)estrofa) Ús)de)figures)retòriques)sintàctiques,) semàntiques)i)fòniques) Llenguatge)molt)elaborat) Jocs)de)paraules:)doble)sentit,)polisèmia)

Textos)breus) Temps)verbal)predominant:))futur) • Presència)de)l’expressió)de)la)condició)(si,) posat)que,)a)condició)que,)mentre)que...))i)de) la)possibilitat)(és)possible)que,)possiblement,) pot)ser)que)+)present)de)subjuntiu,)tal) vegada...)) •



Gèneres' Conte,)novel··la,)notícies,) acudits,)cròniques,) cinema,)còmics...)

Descripcions)literàries:) de)personatges,) ambients,)paisatges...,) endevinalla,)catàleg,) guies)turístiques...)

Textos)acadèmics,) definicions,)reportatges,) articles)divulgatius,) exposicions...)

Articles)d’opinió,) editorials,)assaig,) debats,)discurs)polític)...)

Receptes,)maneig) d’aparells,)regles)de)joc,) ordres,)notificacions,) lleis,)plans)de)treball...)

Diàlegs,)entrevistes,) qüestionaris,) representacions,) enquesta)...)

Poemes,)endevinalles,) embarbussaments,) dites/refranys,)rodolins,) cançons,)eslògans)...)

Horòscops,)previsions) diverses:) meteorològiques,)estat) de)les)carreteres)...)

) 4

10

IES JOANOT MARTORELL. València. Valencià. Llengua i literatura. 2n batxillerat

4.' IDENTIFICAR' EL' REGISTRE' (FORMAL/INFORMAL)' I' /O' LA'VARIETAT'GEOGRÀFICA' ESPECIFICANT' ELS' TRETS'CORRESPONENTS'QUE'APAREIXEN'AL'TEXT.' Varietat'lingüística:)determinar)el)dialecte)geogràfic)(variació)diatòpica),)el)dialecte)social)(variació) diastràtica)) i)el) registre) (va...


Similar Free PDFs