Proiect Bazele Ciberneticii Economice PDF

Title Proiect Bazele Ciberneticii Economice
Author GABRIELA DUMITRAȘCU
Course Bazele ciberneticii economice
Institution Academia de Studii Economice din București
Pages 4
File Size 319.1 KB
File Type PDF
Total Downloads 150
Total Views 861

Summary

Aplicație Venituri NETLOGOSeria BGrupa 1008: Dăscălescu DianaDumitrascu GabrielaOlteanu Andrada TeodoraDin figura 1, se observă că există diferențe de distribuire a claselor, întrucât distribuirea nu e făcută în mod egal. Predomină clasa de jos, cea a personelor cu venituri foarte scăzute, iar celel...


Description

Aplicație Venituri NETLOGO Seria B Grupa 1008: Dăscălescu Diana Dumitrascu Gabriela Olteanu Andrada Teodora

Din figura 1, se observă că există diferențe de distribuire a claselor, întrucât distribuirea nu e făcută în mod egal. Predomină clasa de jos, cea a personelor cu venituri foarte scăzute, iar celelalte două clase, cea de mijloc și cea de sus, ajung să se suprapună la un moment dat (Fig. 2).

Fig. 1

Fig. 2

Legea lui Pareto afirmă faptul că, în unele cazuri, 80% din evenimente sunt datorate a 20% dintre cauze. Cu alte cuvinte, 80% din venituri aparțin a 20% din populație.

Variind indicatorul PERCENT-BEST-LAND, pentru 5% și 25%, observăm că în cazul valorii mai mici, diferența dintre clasa de jos si cea de mijloc și sus se mărește.

Variind indicatorul NUM-PEOPLE, de la 100 la 1000, se observaă diferențe considerabile între clasa de jos și celelalte două, validate prin legea lui Pareto.

În momentul inițial, când veniturile sunt distribuite în mod egal, clasele, de asemenea, au aceeași proporție, excepție făcând cea de mijloc ușor mai numeroasă (Fig. 3). Fig. 3

În primele momente după ce se pornește modelul, se observă creșterea rapidă a clasei de jos și scăderea celorlalte două (Fig. 4).

Fig. 4

Se observă, la timpul 103, clasele care deja s-au stabilizat, cu diferența clară între cea de jos și celelalte două (Fig. 5).

Fig. 5

Diferențele dintre clasele sociale pe glob

În poza dată mai sus este reprezetat coeficientul Gini pe glob. Valorile cu verde indică o diferență mai mică dintre clasele sociale, în timp ce culoarea roșie arată una mai mare. Se observă o inegalitate mare în țăriledin America de Sud și în partea sudică a continentului african, recunoscute ca zone cu un grad ridicat de sărăcie, dar și în China. Tendința de inegalitate apare și în cazul țărilor foarte dezvoltate, cum ar fi Statele Unite ale Americii. Deși pare paradoxal, datorită faptului că SUA conduce piața pentru aproape toate produsele și că s-a remarcat prin inovații și servicii, este normal să găzduiască oameni cu venituri foarte mari. În sens invers, se observă diferențe foarte scăzute între clase în țări precum India, Canada, Astralia și întregul continent european....


Similar Free PDFs