Riksdag och regering - Frågor till texten PDF

Title Riksdag och regering - Frågor till texten
Author Ajla Sinanovic
Course samhällskunskap
Institution Gymnasieskola (Sverige)
Pages 3
File Size 102 KB
File Type PDF
Total Downloads 61
Total Views 127

Summary

Download Riksdag och regering - Frågor till texten PDF


Description

Riksdag och regering A. ORD OCH BEGREPP 1. Talman Ordförande i riksdagen. 2. Utskott En mindre del av en beslutande församling med en särskild uppgift. Riksdagens fördelning. 3. Motion Förslag från en eller flera riksdagsledamöter. 4. Proposition Regeringens förslag till riksdagen. 5. Remiss Organisationer och myndigheter som berörs av frågan får komma med synpunkt på utredningens förslag 6. Parlamentarism Regeringen måste ha riksdagens förtroende. 7. Statsminister Regeringschef 8. Statsråd Övriga medlemmar i regeringen 9. Minister Övriga medlemmar i regeringen 10. Majoritetsregering Bildas av ett eller flera partier som tillsammans har mer än hälften av platserna i riksdagen. 11. Minoritetsregering Har inte stöd av en majoritet i riksdagen utan måste samarbeta med ett eller flera partier. 12. Koalitionsregering Består av flera partier som samarbetar med varandra. 13. Departement Där huvuddelen av regeringsarbetet sker. Regeringens fördelning. 14. Statsförvaltningen Innefattar myndigheter som lyder under regeringen. 15. Länsstyrelse Riksdagens och regeringens ”förlängda arm” på den regionala nivån. Har uppgifter som handlar om allt från tillsyn av jordbruk till infrastrukturplanering.

B. FRÅGOR TILL TEXTEN 1. Beskriv i stora drag hur ett beslut fattas i riksdagen. Använd följande ord i ditt svar: Proposition/motion, utskott, utredning, remiss, riksdagen 1. Förslag skickas från antingen regeringen eller riksdagen (proposition/motion). 2. När propositioner och motioner kommer till kammaren så talar talmannen om det. Förslagen skickas sedan till ett lämpligt utskott. 3. Utskottet förbereder och skrivet ett betänkande om vad utskottet tycker om lagförslaget. Partierna i riksdagen diskuterar förslaget i sina partigrupper och bestämmer vad man ska tycka om förslaget. 4. Riksdagen debatterar och fattar beslut i kammaren om den nya lagen eller lagändringen. 5. Regeringen får veta vad riksdagen har beslutat om i riksdagsskrivelse. Sedan ska regeringen se till beslutet träder i kraft.

2. Varför är riksdagens arbete uppdelat på olika utskott? Eftersom att det inte är möjligt att som riksdagsledamot sätta sig in i alla frågor. 3. Förklara varför man kan kalla riksdagens utskott för ”miniriksdagar”. Platserna fördelas på liknande sätt som fördelningen av mandaten i riksdagen. Det största paritet har flest platser. Därav kallar man riksdagens utskotten för ”miniriksdagar”. Varje ledamot har ständig kontakt med den egna partigruppen och företräder partiets åsikts i frågan. 4. Varför skickas många ärenden på remiss? För att regeringen vill veta vad de som berörs av frågan tycker och vilket stöd som förslaget har. 5. Hur går det till när en ny regering bildas? Använd följande ord i ditt svar: val, talman, riksdag, partier Tal mannen lägger fram förslag på vilka kandidater man ska rösta mellan i riksdagen. De olika partierna bestämmer hur dom vill rösta.

6. Vad gör departementen?

I departementen sker regeringsarbetet. Motsvarar Riksdagens utskott. 7. Vad är statsförvaltningen och vilket ansvar har den? Statsförvaltningen innefattar de myndigheter som lyder under regeringen. Dom ansvarar för att genomföra de beslut som fattas i riksdag och regering. 8. Ge tre exempel på statliga myndigheter. Trafikverket, skolverket och polisen 9. Vilka uppgifter har länsstyrelserna? Länsstyrelsernas uppgifter kan sammanfattas med att de ska följa utvecklingen i länet och se till att beslut från riksdag och regering följs i hela landet. Riksdagens viktigaste uppgifter: • Stifta lagar • Beslut om statens finanser (inkomster och utgifter) • Kontrollerar regeringen Partiledare för riksdagspartierna: Moderaterna: Ulf Kristersson Vänsterpartiet: Jonas Sjöstedt Sverige Demokraterna: Jimmie Åkesson Kristdemokraterna: Ebba Busch Liberalerna: Nyamko Sabuni Centerpartiet: Annie Lööf Miljöpartiet: Isabella Lövin, Per Bolund Statsminister: Stefan Löfven Utrikesminister: Ann Linde Finansminister: Magdalena Andersson...


Similar Free PDFs