Tema 2 - Apunts 2 PDF

Title Tema 2 - Apunts 2
Course Bases Didácticas y Diseño Curricular
Institution Universitat de les Illes Balears
Pages 5
File Size 501.1 KB
File Type PDF
Total Downloads 56
Total Views 134

Summary

Toni bauza...


Description

GRAU D’EDUCACIÓ PRIMÀRIA BASES DIDÀCTIQUES I DISSENY DEL CURRICULUM

Tema 2: MODEL CURRICULAR DE L'ACTUAL SISTEMA EDUCATIU

1

GRAU D’EDUCACIÓ PRIMÀRIA BASES DIDÀCTIQUES I DISSENY DEL CURRICULUM

Diferents concepcions del currículum 1. Currículum com a PLA, com a document, com a projecte … que recull allò que es vol fer o aconseguir. 2. Currículum com a REALITAT, com allò que realment succeeix a les aules. Pla modificable, visió dinàmica, el que es fa a les aules (no necessariament el que s’havia previst o planificat) 3. Currículum com a PLA I ACCIÓ: relació entre les intencions i la realitat educativa, entre les teories educatives i la pràctica. 4. Concepció que unifica les anteriors: proposta d’idees i d’intencions que s’han d’experimentar en la pràctica acceptant que en ella poden ser transformades i recreades. DIFERENTS

FORMES DE CONCEBRE EL CURRÍCULUM

Currículum explícit

currículum implícit

Currículum flexible

currículum prescrit imposat

Currículum obert

currículum tancat

Currículum conscient intencionat

currículum ocult

Components del currículum El currículum és el projecte que presideix les activitats educatives escolars, precisa les seves intencions i proporciona guies d’acció adequades i útils per als professors que tenen la responsabilitat directa de la seva execució. Per això, el currículum proporciona informacions concretes sobre que ensenyar, quan ensenyar, cóm ensenyar i que, quan i com avaluar (César Coll, 1990)

2

GRAU D’EDUCACIÓ PRIMÀRIA BASES DIDÀCTIQUES I DISSENY DEL CURRICULUM

Fonamentació del currículum 1. Font sociològica: demandes socials i culturals que la societat espera del sistema educatiu, valors socials i ideologies dominants, organització social, tipus de subjecte. 2. Font epistemològica: Pes dels coneixements de cada disciplina, avanços científics, quins són els coneixements essencials, quina és l’estructura lògica i quina relació es dóna entre ells. 3. Font psicològica: aporta coneixements sobre com es produeix l’aprenentatge, sobre les condicions que l’afavoreixen i les característiques dels aprenents (nivells desenvolupament, estils cognitius, ritmes aprenentatge, motivació…). 4. Font pedagògica: aporta coneixements sobre l’ensenyança, com ajudar els alumnes a aprendre i analitzar les pràctiques educatives.

Fases del currículum DISSENY CURRICULAR

DESENVOLUPAMENT CURRICULAR

ORIENTA REPLANTEA ?

Explicitació teòrica sobre

INTENCIONS Què s’ha d’ensenyar ? Què s’ha d’aprendre ?

PLA D’ACCIÓ Com i quan ensenyar i avaluar?

Posada en pràctica del disseny

ORGANITZACIÓ

SEQÜENCIACIÓ RECURSOS HUMANS RECURSOS MATERIALS

Característiques del currículum -

Obert: estableix una part comuna per tot el territori espanyol (65%-55%) però la resta ho concreta la comunitat autònoma.

-

Flexible: adaptable a la realitat del centre i dels alumnes

-

Orientador: Guia per a l’acció educativa.

-

Contextualitzat: permet incloure les diferències o senyes d’identitat de cada comunitat autònoma / centre i fins i tot col·lectiu

-

Afavoreix la construcció del coneixement i l’aprenentatge significatiu

-

Promou l’aprenentatge funcional.

-

Integrador: Perspectiva globalitzadora.

-

Respectuós amb la diversitat: se reconeixen les diferències individuals i el context social i cultural

-

Equilibrat: Formació comú combinada amb optativitat. Educació integral

-

Professorat: un currículum amb aquestes característiques requereix un mestre reflexiu, guia i orientador, mediador.

-

L’avaluació: qualitativa i quantitativa 3

GRAU D’EDUCACIÓ PRIMÀRIA BASES DIDÀCTIQUES I DISSENY DEL CURRICULUM

El terme currículum apareix a Espanya per primera vegada a la LOGSE (1990)

Títol de Tècnic Superior

UNIVERSITAT

FP GRAU SUPERIOR Admissió segons oferta

PBAU Títol de Batxiller

BATXILLERAT

Ensenyaments Artístics Superiors

Títol de Tècnic

2n BATX. 1r BATX.

FP GRAU MITJÀ

2n 1r

Educació d’Adults

Estructura sistema educatiu espanyol

Ensenyaments d’idiomes

Inicialment entès com programes, plans d’estudi, conjunt de coneixements que s’han de transmetre a l’alumnat, allò que ha d’aprendre en una etapa concreta de l’escolaritat.

Admissió segons oferta

Títol de Graduat en ESO 2n cicle

1r cicle

Títol d’FP Bàsica

4t ESO ( E. acad. o aplicades) 3r ESO 2n ESO 1r ESO

2n PMAR 1r PMAR

2n 1r

Formació Prof. Bàsica -FPB-

ED. PRIMÀRIA 1r 2n 3r

4t 5è 6è

ED. INFANTIL

La concreció del curriculum a l’estat espanyol -

L’ESTAT: fixa els objectius, competències , continguts, criteris d’avaluació, estàndards i resultats d’aprenentatge avaluables que configuren els elements comuns del currículum per a tot el territori espanyol: LOMCE i REIALS DECRETS DE CURRÍCULUM.

-

Cada COMUNITAT AUTÒNOMA desenvolupa el currículum bàsic per a tot l’estat per al seu àmbit de competència, respectant sempre allò establert per la llei i disposicions de rang superior: DECRETS DE CURRÍCULUM de les Illes Balears.

-

Els CENTRES EDUCATIUS en el seu PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE –PEC - han d’incloure la CONCRECIÓ CURRICULAR de centre i les PROGRAMACIONS DOCENTS de cada àrea.

-

Cada MESTRE elabora la PROGRAMACIÓ D’AULA, adaptant el currículum de cada àrea al grup concret d’alumnes.

4

GRAU D’EDUCACIÓ PRIMÀRIA BASES DIDÀCTIQUES I DISSENY DEL CURRICULUM

NORMATIVA BÀSICA

EDUCACIÓ PRIMÀRIA



LOMCE_ LLEi ORGÀNICA 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa (BOE 10/12/2013 núm. 295)



REIAL DECRET 126/2014, de 28 de febrero, por el que se establece el currículo básico de la Educación Primaria (BOE 1/03/2014 núm. 52)



Decret 32/2014, de 18 de juliol, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a les Illes Balears (BOIB núm. 97, de 18 de juliol de 2014) VERSIÓ CONSOLIDADA



Annexos als decrets – Currículums de les àrees d’EP-

Es pot consultar a www.weib.caib.es - Normativa -

15

LOMCE - 6 cursos : dels 6 als 12 anys amb caràcter gratuït i obligatori. - Finalitat : facilitar als alumnes els aprenentatges de l’expressió i la comprensió orals, la lectura, l’escriptura, el càlcul, l’adquisició de nocions bàsiques de la cultura, l’hàbit de convivència i els d’estudi i treball, el sentit artístic, la creativitat i l’afectivitat… - 9 àrees: C. Naturals, C. Socials, Ll. castellana i literatura, Ll. catalana i literatura, Ll. Estrangera, Matemàtiques, Ed. Artística, Ed. Física, Religió o valors socials i cívics - Referents per a l’avaluació: els criteris d’avaluació i estàndards d’aprenentatge. - Repetició: només 1 vegada i acompanyada d’un pla de reforç. - Referències a l’atenció a la diversitat de l’alumnat, acció tutorial, plans d`orientació i suport, … LOMCE, Capítol III , art 6 2. El currículum està integrat pels elements següents: a) Els objectius de cada ensenyament i etapa educativa. b) Les competències o capacitats per aplicar de manera integrada els continguts propis de cada ensenyament i etapa educativa… c) Els continguts, o conjunts de coneixements, habilitats, destreses i actituds que contribueixen a l’assoliment dels objectius de cada ensenyament i etapa educativa i a l’adquisició de competències.[…] Els continguts s’ordenen en assignatures… d) La metodologia didàctica, que comprèn tant la descripció de les pràctiques docents com l’organització del treball dels docents. e) Els estàndards i resultats d’aprenentatge avaluables. f) Els criteris d’avaluació del grau d’adquisició de les competències i de l’assoliment dels objectius de cada ensenyament i etapa educativa.» 5...


Similar Free PDFs