Uiteenzetting Toetsweek 3 PDF

Title Uiteenzetting Toetsweek 3
Course Lifespan I
Institution Central Community College
Pages 2
File Size 93.5 KB
File Type PDF
Total Downloads 88
Total Views 142

Summary

eeeeee...


Description

Nepnieuws verandert je leven! Nepnieuws, een actueel onderwerp waar niemand zijn vingers aan wil branden. Het is gevaarlijk, jong en onvoorspelbaar. In 2013 verscheen er bijvoorbeeld een twitterbericht dat er een explosie in het Witte Huis was geweest waarbij de president Barack Obama gewond was geraakt. De gevolgen van zo’n klein bericht kunnen catastrofaal zijn. Zo kelderden er naar aanleiding van deze tweet de Amerikaanse beurzen met wel 130 miljoen euro in maar een paar minuten tijd (Engels 2018). Maar hoe gevaarlijk is nepnieuws eigenlijk? Hoe ziet ons nieuws eruit in de nabije toekomst?

Ondanks dat mensen meestal denken dat nepnieuws helemaal van deze tijd is, bestaat het al een lange tijd. Zo is er een voorbeeld van nepnieuws dat meer dan 3000 jaar oud is. In 1200 v C leefde er namelijk een Egyptische farao genaamd Ramses II die toen al nepnieuws gebruikte. De Egyptenaren geloofden het verhaal van Ramses II al eeuwenlang totdat er door onderzoekers werd ontdekt dat dat verhaal helemaal niet waar was. Ramses II heeft namelijk laten opschrijven dat hij een overwinning op de Hittieten had gehaald. Dat was onjuist want er was sprake geweest van een staakt het vuren (Kemmerling 2020). Zo zijn er nog wel meer voorbeelden over nepnieuws in het verleden. Er namelijk veel nepnieuws gebruikt in de Tweede Wereldoorlog door de Nazi’s om de ingevallen gebieden in toom te houden. Ze deden dat via radio, kranten, pamfletten en zelf in toespraken. Nepnieuws is vaak gebruikt om oorlogen mee te starten. Landen kunnen nepnieuws gebruiken om hun tegenstander zonder dat dat ter sprake is als de agressor te bestempelen en zo een reden hebben om in oorlog te gaan. Ook in de Vietnamoorlog en de inval van de Verenigde Staten in 2003 zou nepnieuws een grote rol hebben gespeeld (Kemmerling 2020).

Nepnieuws wordt dus al geruime tijd gebruikt door mensen, maar zo actueel als dat het nu is, is het nog nooit geweest. Het is een relatief nieuw concept waar we nog weinig van weten. Het verspreiden van nepnieuws is het grootste gevaar op dit moment. Door sociale media kan en wordt nepnieuws heel snel verspreid. Dat komt door de zogeheten fabeltjesfuik. De meeste sociale mediabedrijven verdienen geld door advertenties te laten zien. Elke keer als je op een filmpje klikt, verschijnt er een advertentie voordat je het filmpje kan kijken en daardoor verdient het bedrijf geld. Sociale media hebben zo een manier gevonden om heel veel advertenties te laten zien. Dat doen ze door je steeds filmpjes te laten zien die je misschien wel leuk vindt, gebaseerd op wat je allemaal kijkt. Als ik bijvoorbeeld heel veel filmpjes kijk over schattige katten, komen er automatisch als ik het filmpje af heb gekeken meer kattenfilmpjes op mijn scherm. Voor mij is dat leuk, want ik kan meer kattenfilmpjes kijken, en voor bedrijven is dat ook leuk omdat ik langer blijf kijken en zo meer advertenties kijk. Je zou denken dat dat goed is. Helaas is dat niet het geval. Mensen die één keer op een filmpje klikken waarin nepnieuws wordt gebruikt, komen er automatisch meer filmpjes met nepnieuws op het scherm. Zo raken die mensen helemaal geïndoctrineerd met nepnieuws en zo gaan ze die filmpjes ook nog geloven. En dat schaadt de samenleving omdat er zo een verdeling ontstaat in het volk.

Dus hoe ziet ons nieuws er eigenlijk uit in de toekomst? Kunnen we nog wel alles geloven wat we zien op internet en op het journaal, of moeten we bij alles wat we zien een tweede keer nadenken? Dat ligt eigenlijk aan onszelf want wij kunnen nu nog wat aan de fabeltjesfuik van social media doen. Mocht je nog wel twijfelen of iets nepnieuws is of niet? Lees bijvoorbeeld het hele artikel en niet alleen de titel, check de bron, check het account of kijk bijvoorbeeld welke techniek er is gebruikt. En

onthoudt alsjeblieft goed: check altijd of de informatie die je gebruikt betrouwbaar is! Zo behouden wij onze vrijheid.

Bronnen Kemmerling, L. (2020, 1 oktober). Wees bewust van de gevaren van social media. BD. Geraadpleegd via pdf in studiewijzer Engels, J. (2018, 8 maart). Nepnieuws een gevaar? Denk even na voordat je reetweet. Trouw.nl. Geraadpleegd via https://www.trouw.nl/nieuws/nepnieuws-een-gevaar-denk-even-na-voor-jereetweet Onbekend. (Onbekend). Checklist ‘is die informatie echt?’ Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd via https://www/rijksoverheid.nl/desinformatie-nepnieuws Van Bosse, P. (2018, september). Nepnieuws vroeger en nu. Civismundi.nl. Geraadpleegd via: https://www.civismundi.nl/?p=artikel&aid=4377...


Similar Free PDFs