ZSO 3 -Wervelkolom PDF

Title ZSO 3 -Wervelkolom
Author Si DR
Course Anatomie en fysiologie I
Institution UC Leuven-Limburg
Pages 6
File Size 550.2 KB
File Type PDF
Total Downloads 8
Total Views 145

Summary

Download ZSO 3 -Wervelkolom PDF


Description

ZSO 3 – Wervelkolom Het ruggenmerg (medulla spinalis) is een cillindrische structuur: - 42-45cm lange buis & 1,5cm dik - in wervelkanaal (canalis vertebralis): In het wervelkanaal ligt het ruggenmerg (= medulla spinalis), - dat samen met de hersenen het centrale zenuwstelsel (CZS) vormt. - vanuit medulla oblongata (‘verlengde merg’) vanaf atlas tot aan L1 - omgeven door 3 vliezen = meninges - omgeven door Cerebro-spinaal-vocht (CSV) - Omgeven door ruggenmergvliezen of spinale meninges. Binnen de vliezen bevindt zich het cerebrospinaal vocht (= liquor cerebrospinalis) (CSV). - lumbale punctie thv L3-L4 (duravlies loopt tot S2) cauda equina!

Ruggenmerg (= medulla spinalis) Het ruggenmerg is het lange, bijna cilindrische deel van het CZS dat zich voortzet vanuit het verlengde merg (medulla oblongata) en dat loopt van de bovenrand van de atlas tot de onderrand van de eerste lendenwervel. Bij een volwassen man is het ruggenmerg ongeveer 45 cm lang en ongeveer zo dik als een pink. Het ligt in het wervelkanaal en wordt omgeven door de ruggenmergvliezen en het cerebrospinale vocht. Er kan een monster van dit vocht worden genomen door middel van een lumbale punctie. Met uitzondering van de hersenzenuwen, vormt het ruggenmerg de zenuwverbinding tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Banen die prikkels van de hersenen naar de organen en weefsels transporteren, dalen af door het ruggenmerg (dalende banen noemt men ook wel efferente banen). Op een bepaald niveau komt de info via spinale zenuwen naar buiten en zo gaat de info naar de structuur die ze bedienen. Op dezelfde wijze komen sensorische zenuwen uit organen en weefsels het ruggenmerg binnen en stijgt deze info via banen (opstijgende banen noemt men ook afferente banen) op naar de hersenen. Sommige activiteiten van het ruggenmerg zijn onafhankelijk van de hersenen en worden geregeld op ruggenmergniveau door de spinale reflexen. Om deze mogelijk te maken, bestaan er uitgebreide verbindingen tussen sensorische en motorische neuronen op gelijke of verschillende niveaus in het merg. Een dwarsdoorsnede van het merg laat zien dat de kern uit grijze stof bestaat, omgeven door witte stof die wordt ondersteund door neuroglia (geeft uitzicht van een vlinder). Ruggenmerg stopt op L1 (durazak loopt verder tot S2-S3 => geen risisco om RM te raken Durazak loopt tot S1/S2

Ruggenmerg/medulla spinalis

Cauda equina (paardenstaart) is een bundel van de zenuwwortels van alle ruggenmergzenuwen die onder de eerste lendenwervel het ruggenmergkanaal verlaten. Deze zenuwwortels waaieren dan uit als een soort paardenstaart. Foramina intervertebrale: Van opzij gezien zit er tussen 2 wervels een foramen (= gat/opening), gevormd door een ruimte tussen de pediculi arcus vertebrae. Over de lengte van de wervelkolom bevindt zich aan elke zijde tussen elk paar wervels een foramen intervertebrale. Hierdoor passeren de spinale senuwen en bloed-en lymfevaten.

Een discushernia kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen wordt een hernia veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding of een overbelasting van de rug. Hoe groter de druk op de tussenwervelschijven, hoe meer kans een persoon heeft om een hernia te ontwikkelen. Een hernia kan het gevolg zijn van verkeerd tillen, het dragen van te zware lasten of een verkeerde beweging. Een persoon kan zijn rug op een verkeerde manier belasten door bijvoorbeeld een verkeerde zit- of sta beweging te maken. Door deze verkeerde belasting, wordt een wervel te zwaar beladen en kan de onderliggende tussenwervelschijf scheuren. Wanneer een wervel beschadigd is, kan ook de tussenwervelschijf verslijten en zelfs barsten. De hernia is een feit.

Een discushernia duikt vaak op als gevolg van een plotse factor, bijvoorbeeld een hevige hoest- of niesbui, waardoor de druk op de wervels en de bijhorende tussenwervelschijf plotseling flink toeneemt. Smptomen ontwikkelen: rugpijn, uitstralingspijn, zenuwuitval, verlammingsverschijnselen en andere klachten. De meeste klachten van een discushernia zitten in het been (bij een hernia in de lumbale wervelzuil), omdat hier de (geknelde) zenuwbanen naartoe lopen.

Gewrichten tussen de wervels: De gewrichtsuitsteeksels van aangrenzende wervels vormen glijdende gewrichten. - Elke tussenwervelschijf bestaat uit een stevige buitenste laag van vezelig kraakbeen. Het vezelige kraakbeen omgeeft een zachte, elastische en gelatineuze kern, waardoor de tussenwervelschijven veerkrachtig zijn en als schokdempers kunnen werken. Door deze elasticiteit wordt voorkomen dat wervels onderling in contact komen. Naarmate we ouder worden, neemt het watergehalte van de schijven af; dit verlies verklaart het kenmerkende ‘krimpen’ bij het ouder worden.

Wervelkolom en spinale zenuwen met bezenuwingsgebieden Regel: de zenuw krijgt de naam van de onderliggende wervel

Ligamenten en de wervelkolom

-De ligamenten houden de wervels bij elkaar en houden de tussenwervelschijven op hun plaats. -Het ligamentum transversum atlantis houdt de dens van de axis in de juiste positie tov de atlas. -Het ligamentum longitudinale anterius strekt zicht uit over de lengte van de wervelkolom en ligt voor de wervellichamen. -Het ligamentum longitudinale posterius ligt binnen het wervelkanaal en strekt zich uit over de hele lengte van de wervelkolom, in nauw contact met de posterieure zijde van de wervellichamen. - Het ligamentum flavum verbindt de laminae van de buurwervels -Het ligamentum nuchae en supraspinale verbinden de processus spinosi van het os occipitale tot het sacrum.

Epidurale punctie (niet door durazak!)

L4 L5 L4 L5

Lumbale Punctie

-Ruggenmerg loopt tot L1/L2 -Dura (met daarin het CSV dat men wilt verzamelen) loopt tot S2 -Waarom lumbaal? Lumbaal L3/L4 prikken want hier zijn de proc. Spinosi bijlvorming  als patiënt plooit, epidurale ruimte toegankelijker * Op welk niveau het ruggenmerg eindigt, hoe de spinale zenuwen het ruggenmerg en de wervelkolom verlaten en wat de cauda equina is? Het ruggenmerg loopt tot de onderrand van de eerste lendenwervel. (tussen L1 en L2). De spinale zenuwen zijn de zenuwen die aftakken van het ruggenmerg en verlaten de wervelkolom via openingen genaamd foramen intervertebrale .

* Met je huidige kennis van de wervelkolom kan je eveneens te weten komen hoeveel spinale zenuwen er zijn en hoe ze genummerd worden. Spinale zenuwen of ruggenmergzenuwen zijn zenuwen die beiderzijds uittreden van uit de verschillende ruggenmergniveaus (cervicaal tot sacraal). De mens telt 31 paar spinale zenuwen: 8 paar cervicaal, 12 paar thoracaal, 5 paar lumbaal, 5 paar sacraal en 1 paar nervi coccygeus. * Als men een staal wil nemen van het cerebrospinaal vocht, op welk niveau doet men dit en waarom? Lumbaal L3/L4 prikken want hier zijn de proc. Spinosi bijlvorming  als patiënt plooit, epidurale ruimte toegankelijker (in durazak) * Waarom “krimpen” we als we ouder worden? Naarmate we ouder worden, neemt het watergehalte van de schijven af; dit verlies verklaart het kenmerkende ‘krimpen’ bij het ouder worden....


Similar Free PDFs