3 -Colosseu.Fitxa tècnica. PDF

Title 3 -Colosseu.Fitxa tècnica.
Author JORDI AGUT
Course Història de l'Art
Institution Batxillerat
Pages 4
File Size 147.7 KB
File Type PDF
Total Downloads 57
Total Views 134

Summary

Fitxa tècnica. Professor de l'assignatura:Miquel Chacón...


Description

COLOSSEU

1)Fitxa tècnica a)Títol Colosseu b)Autor Desconegut c)Cronologia 72-80 d.C d)Tècnica Arquitravat i voltat e)Mides 187 m. (llarg) x 155 m. (amplada); i 525 m. (perímetre de la circumferència). f)Estil Roma imperial g)Tipologia Arquitectura civil h)Tema Edifici per a espectacles,recreatiu i)Localització Vall del Colosseu Roma (Itàlia).

2)Context a)Històric El Colosseu es va començar a construir l’any 72 d.C., durant el mandat de l’emperador Flavi Vespasià (69-79), i va ser inaugurat l’any 80 pel seu successor Tit (79-81), encara que no es va acabar completament fins a l’any 82 gràcies a la iniciativa de Domicià (81-96). Acabades les obres, el Colosseu es va convertir en l’amfiteatre més gran que s’havia construït mai. 3)Anàlisi formal i estilística a)Planta Els tres primers nivells estan formats per una successió de 80 arcs de mig punt, acompanyats per columnes adossades que suporten un entaulament purament decoratiu. La planta el·líptica defineix l’espai de manera concèntrica. Al centre hi ha l’arena, on tenia lloc l’espectacle, i al voltant hi ha la càvea, lloc on se situaven les graderies en les quals s’asseien els 50.000 espectadors que podia arribar a acollir. b)Alçat Construcció arquitravada i voltada als tres primers pisos. Arcs de mig punt sobre pilars gruixuts que també sostenen columnes adossades de tipus decoratiu. Els pilars aguanten els arquitraus, frisos i cornises que limiten cadascun dels tres primer pisos. Interior: graderia (o càvea). No aprofita el desnivell del terreny, sinó que s’aixeca sobre voltes superposades, recolzades damunt pilastres de travertí. A causa de les voltes, el cor de l’edifici són km. de passadissos amb voltes i escales (pensat per circular molta gent). Tenim volta de canó i volta d’aresta.

c)Façana La façana s’erigeix sobre un estilòbat (podi), no es corresponen amb els pisos interiors.

Façana de quatre pisos. 1r pis, 80 arcades, dòric toscà, robustesa i virilitat. 2n pis, ordre jònic, base, fust esvelt i capitell de volutes.3r pis, ordre corinti, més decorat, capitell de fulles d’acant. 4t pis, construït en època de Domicià, és un àtic massís, decorat amb lesenes (faixes verticals estretes i de poc gruix), d’estil corinti que emmarquen les finestres quadrades. Exterior recobert d’estuc que li donava un aspecte luxós. d)Espai interior Planta el·líptica, que defineix l’espai de forma concèntrica. Intercolumnis del segon i tercer pis hi havia escultures. Passadissos de la graderia relleus de marbre i d’estuc (avui tot buit). Graderia, envolta l’arena. Arena, espai central (74m x 46m), on es feien les celebracions. Subsòl, construït per l’emperador Domicià, obra d’enginyeria importantíssima, les feres eren transportades en ascensors (politges de tiratge manual). e)Estil Amfiteatre (unió de dos teatres), innovació genuïnament (els grecs només tenien teatres) romana. Arcs, volta de canó i d’aresta. Combinacions d’estructura arquitravada i de volta. Façana conservadora, superposició d’ordres. Ho farà Alberti en el Renaixement al Palau Rucellai.

4)Entorn i integració El Colosseu es va construir sobre les ruïnes del gran parc creat per Neró al voltant del seu palau, la Domus Aurea, concretament al lloc que ocupava el llac artificial. Situat en un dels extrems dels antics fòrums de la ciutat de Roma i proper al circ Màxim, el paisatge urbà que envoltava aquest monument es veurà alterat l’any 1936 amb l’obertura de la Via dei Fori Imperiali.

5)Significat i funció a)Simbolisme Situat al llac dessecat de l’antiga Casa Daurada de Neró.

Regal de l’emperador Vespasià al poble de Roma, per compensar les extravagàncies de Neró . Caràcter públic on s’oferien espectacles gratuïts de lluites de gladiadors i feres, batalles mitològiques i navals (naumàquies). Espectacles diürns que necessitaven tendal. b)Funció Significa la glorificació de Vespasià, poder, gestes Imatge de benefactor “panem i circenses” La seva inauguració en època de Titus, van ser 100 dies de festa. Els seu nom no és per ser un edifici colossal, sinó al fet de ser construït a prop d’una estàtua colossal de Neró (40 m.) Lluita de gladiadors (munera), feres salvatges (venationes) i navals (naumàquies). 6)Models i influències a)Antecedents b)Influències posteriors Tant el sistema de graderies com les instal·lacions de l’arena al subsòl van ser un model prototípic molt seguit en la construcció d’altres amfiteatres. Fins i tot, algunes solucions han servit de model per a la construcció de recintes esportius moderns, entre els quals, els estadis de futbol. c)Relació amb altres obres Palau Rucellai de Florència...


Similar Free PDFs