Comparació de la Teoria del Coneixement de Descartes i de Hume PDF

Title Comparació de la Teoria del Coneixement de Descartes i de Hume
Course Història de la Filosofia
Institution Batxillerat
Pages 2
File Size 99.1 KB
File Type PDF
Total Downloads 94
Total Views 138

Summary

Aquest document és una comparació de la teoria del coneixament de Descartes i Hume, que et pot servir per els examens del curs i per la Selectivitat....


Description

COMPARACIÓ TEORIA DEL CONEIXEMENT DESCARTES – HUME SEMBLANCES: 1. Mateix objectiu filosòfic: cercar un fonament sòlid per a la ciència 2. El coneixement es duu a terme des del subjecte. La pregunta fonamental és com el subjecte coneix la realitat. 3. Tots dos defensen l’evidència com a criteri de veritat, però interpretada de diferent manera. Descartes defensa l’evidència de la raó, Hume l’evidència dels sentis. DIFERÈNCIES: DESCARTES

HUME



Racionalista: l’única font vàlida del coneixement és la raó. Rebuig dels sentits, els sentits enganyen.



Empirista: l’única font vàlida del coneixement és l’experiència.



Criteri de veritat: evidència racional. Tot el que la ment percep de manera clara i distinta és vertader.



Criteri de veritat: evidència sensible. Només podem conèixer allò que podem experimentar.



Certesa com objectiu de coneixement. Només ens la pot proporcionar la raó.



Certesa: l’únic que coneixem amb certesa són les nostres percepcions: impressions i idees. La causa d’aquestes ens és desconeguda.



Concepte d’idea: Les idees són representacions mentals. Hi ha de tres tipus: adventícies (provenen de l’experiència), factícies (les construeix la nostra imaginació combinant altres idees) i les innates (les elabora la raó amb independència de l’experiència).



Concepte d’idea: les idees són imatges febles de les impressions. Poden ser simples o complexes i poden provenir de la memòria o de la imaginació. La ment pot relacionar les idees de diferent manera seguint unes lleis: llei de la semblança, llei de la contigüitat en l’espai i el temps, llei de la causa i l’efecte.



Innatisme: les idees més importants que tenim i de les que no podem dubtar són les idees innates que són universals i a priori. Són idees innates la idea del jo, la idea de Déu i la idea del món.



Crítica a l’innatisme: la ment no té idees de manera innata. La ment és com un full en blanc que es va omplint d’idees a partir de l’experiència . Les idees tenen el seu origen en les impressions. Principi de la còpia.



El coneixement humà no té límit, si deixem de banda els sentits i fem servir la raó amb mètode, l’ésser humà és capaç d’assolir un coneixement absolutament cert de les coses.



El coneixement humà és limitat, comença i acaba en l’experiència. Només podem conèixer, allò que podem experimentar. Les coses tal i com són en sí mateixes no les podem conèixer. Només coneixem allò que els nostres sentits poden percebre. Fenomenisme.



Model de ciència: Descartes pren com a model de ciència la matemàtica. Un coneixement universal, necessari i absolutament cert.



Model de ciència: Hume defensarà la ciència empírica que es basa en l’observació i en l’experiència. El coneixement que prové de l’experiència és sempre particular, concret i contingent....


Similar Free PDFs