Fitxa Tècnica PDF

Title Fitxa Tècnica
Course Art i Història
Institution Universitat de Barcelona
Pages 3
File Size 201 KB
File Type PDF
Total Downloads 13
Total Views 183

Summary

Fitxa tècnica d'un quadre per art i història...


Description

COMENTARI DE L’OBRA LA CHAMBRE À ARLES VINCENT VAN GOGH FITXA TÈCNICA Autor: Vincent Van Gogh Títol: L’habitació a Arles (La Chambre à Arles en francès; Slaapkamer te Arles en holandès) Tècnica/matèria: Oli sobre llenç Mides: 72 × 90 cm Cronologia: Octubre de 1888 Procedència: Arles, Boques del Roine, França Localització: Museu van Gogh, Amsterdam DESCRIPCIÓ Forma: Es tracta d’un rectangle lleugerament més llarg que alt. Contingut: Aquest quadre representa l’habitació de Van Gogh a Arles, França, durant la seva estància entre 1888 i 1889. Hi veiem dues portes, una a cada costat de la habitació. La porta de la dreta donava a la planta superior i a l'escala, i la porta de l'esquerra a l'habitació de convidats. A la paret del fons trobem una finestra que donava a la Plaça Lamartine i als seus jardins públics. És un allotjament modest, amb poc mobiliari: un llit a la dreta, un penjador, dues cadires, una tauleta de nit de fusta, i diversos quadres a les parets. Van Gogh pretenia transmetre la idea de descans i son, a partir de l'ús de tons verdosos i blavosos. Va utilitzar tres parells de colors complementaris: vermell i verd, groc i violeta, blau i taronja. Tot i la intenció de Van Gogh de donar «una sensació de solidesa, de permanència, de tranquil·litat», el resultat és més aviat un sentiment d'angoixa a causa de la gruixuda línia que envolta els objectes, els colors purs i privats d'ombres, i les parets inclinades, reforçant l'estranya perspectiva. COMENTARI ARTÍSTIC – HISTÒRIC Estat de la qüestió: Tot i la intenció de Van Gogh de donar una sensació de solidesa, de permanència i de tranquil·litat, el resultat és més aviat un sentiment d'angoixa a causa de la gruixuda línia que envolta els objectes, els colors purs i privats d'ombres, i les parets inclinades, reforçant l'estranya perspectiva.

En una carta dirigida al seu germà Théo, Vincent explica el que l'incita a pintar una obra semblant: vol expressar la tranquil·litat i ressaltar la senzillesa del seu dormitori mitjançant el simbolisme dels colors. Per a això, descriu: “els murs lila pàl·lid, el sòl d'un vermell gastat i apagat, les cadires i el llit groc de crom, els coixins i el llençol verd llimona molt pàl·lid, la manta vermella sang, la taula de lavabo ataronjada, la palangana blava, la finestra verda " , afirmant: Hi havia volgut expressar un repòs absolut mitjançant tots aquests tons diversos”. Mitjançant aquests diferents tons, Van Gogh fa referència al Japó. Es justifica d'aquesta manera: “Els Japonesos han viscut en interiors molt senzills i quins grans artistes han viscut en aquest país”. Malgrat que, per als japonesos, una habitació decorada amb quadres i mobles no sembli realment senzilla, per a Vincent és només un dormitori buit amb un llit de fusta i dues cadires. Aconsegueix, malgrat tot, una certa austeritat, per la seva composició constituïda gairebé únicament de línies rectes i per la combinació rigorosa de superfícies de color que compensen la inestabilitat de la perspectiva. Context històric – social L’apartament d’Arles va ser el primer apartament propietat de Van Gogh, situat a l’edifici anomenat La Casa Groga, un altre quadre de l’autor. El va pintar abans de l'arribada a Arles de Paul Gauguin, un artista amic seu. La trobada va fer néixer després un cercle artístic. Història física de l’obra Van Gogh va començar la primera versió a mitjans d'octubre de 1888 mentre s'allotjava a Arles i va explicar els seus objectius i mitjans al seu germà Théo i al seu amic Gauguin, a qui va enviar diferents cartes acompanyades amb esbossos i dibuixos de l’habitació. El pintor la considerava la millor obra que havia fet a Arles i la va mantenir amb ell. Avui en dia és propietat de la fundació Van Gogh. COMENTARI PERSONAL Des de sempre he sentit admiració per la vida i obra de Van Gogh, sobre com va sobreviure en una època en la que la seva passió i do, la pintura, no era apreciada i havia de malviure dedicant-se al que podia; sobre com va portar la seva malaltia, sent capaç de només dedicar-se a pintar quan es trobava millor, ja que mai va fer un quadre durant els seus pitjors moments, perquè la pintura li portava alegria i calma i no volia espatllar aquest sentiment. Des de sempre, les seves obres m’han transmès una sensació de que quan les miro tot està bé, que no hi ha res del que preocupar-se, un sentiment de serenitat, però també m’han fet sentir immers, com si al mirar un quadre de Van Gogh marxés d’on era i em capfiqués a dins. Quan vaig veure per primera vegada la seva obra més reconeguda, La nit estelada, vaig quedar completament enamorat. En mirar aquesta pintura, sempre m’he sentit fascinat pels seus colors i la seva sensació de moviment, així que em vaig proposar que un cop a la vida havia de tenir-la davant.

Uns anys després em va sorgir la oportunitat de viatjar a Amsterdam i de visitar el museu Van Gogh, així que no vaig dubtar en anar. Innocent de mi, em vaig recórrer el museu de dalt avall durant hores, fins que una guia em va explicar que el quadre es trobava al MOMA de Nova York (culpa meva per no haver investigat abans). Abatut, vaig continuar visitant el museu fins que vaig veure L’habitació a Arles a una gran galeria amb un banc davant. Al seure a contemplar l’obra, vaig poder veure a Van Gogh a una cadira, amb els seus pinzells i els seus llenços per tot arreu, fent tranquil·lament un esbós del que seria potser un dels seus pròxims quadres. Per un moment, al veure’l tan relaxat i feliç dibuixant, vaig creure escoltar el que el pintor pensava mentre feia les seves obres: que l’art no ha de forçar-se ni ha de ser obligat, que ha de sortir d’un mateix quan un es sent capaç. Aquesta és la única manera de fer una obra que perdurarà en el temps encara que no sigui apreciada en la seva època. BIBLIOGRAFIA I WEBGRAFIA https://ca.wikipedia.org/wiki/El_dormitori_de_Van_Gogh_a_Arle https://es.wikipedia.org/wiki/El_dormitorio_en_Arl%C3%A9s http://www.fondation-vincentvangogh-arles.org/en/documentation-2/vincent-van-gogh/ https://www.artehistoria.com/es/obra/dormitorio-de-van-gogh https://www.vangoghmuseum.nl/en?v=1 https://en.wikipedia.org/wiki/The_Starry_Night...


Similar Free PDFs