Franse taal en literatuur havo 2021 vakinformatie PDF

Title Franse taal en literatuur havo 2021 vakinformatie
Author laila willems
Course frans
Institution Mountain Home High School
Pages 19
File Size 427.9 KB
File Type PDF
Total Downloads 10
Total Views 124

Summary

De vakinformatie is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is
verantwoordelijk voor de afname van de staatsexamens voortgezet onderwijs en draagt zorg voor de
kwaliteit en het niveau van de examens.
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is belast met d...


Description

FRANSE TAAL EN LITERATUUR HAVO

VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2021

Versie: 1 april 2020

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

De vakinformatie is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname van de staatsexamens voortgezet onderwijs en draagt zorg voor de kwaliteit en het niveau van de examens. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is belast met de praktische uitvoering en organisatie van de staatsexamens. Met vragen over deze vakinformatie kun je contact opnemen met de afdeling Examendiensten van DUO: (050) 599 89 33 of [email protected].

pagina 2 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

Inhoud

1

Algemene opmerkingen

4

2

Examenprogramma

4

3

Centraal examen

5

4

College-examen

5

4.1 Schriftelijk examen

5

4.2 Mondeling examen

5

Berekening eindcijfer

7

5

Bijlage 1 Beschrijving examenstof

8

Bijlage 2 Toelichting schrijfvaardigheid

10

Bijlage 3 Presentatie

13

Bijlage 4 Literatuurdossier

14

Bijlage 5 Voorblad

16

Bijlage 6 Keuzelijst

17

terug naar inhoudsopgave

pagina 3 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

1 Algemene opmerkingen 

Een staatsexamen bestaat voor de meeste vakken uit een centraal examen (identiek aan dat van de reguliere scholen) en een college-examen.



Het staatsexamen Franse taal en literatuur havo bestaat uit een centraal examen (paragraaf 3) en een college-examen. Het college-examen heeft twee onderdelen: een schriftelijk examen (paragraaf 4.1) en een mondeling1 examen (paragraaf 4.2).



Vanaf 2022 vervalt de brief als schrijfopdracht bij het schriftelijk examen.



Je moet een literatuurdossier op papier, in tweevoud, vóór 1 april 2021, opsturen naar DUO (zie bijlagen 4, 5 en 6).



Als je in 2022 (of later) examen doet, dan kun je voor het onderdeel literatuur alleen nog boeken kiezen die op de keuzelijst (Bijlage 6) staan.



Je kunt je voorbereiden met behulp van een lesmethode.



Oefenmateriaal voor het examen staat op de site van DUO onder ‘Oefenen voor het staatsexamen vo’ en ook op examenblad.nl.



Bekijk goed het document ‘Toegestane hulpmiddelen’ op de site van DUO. Je moet de hulpmiddelen zelf naar het examen meenemen.

2 Examenprogramma Het examenprogramma is verdeeld in domeinen en subdomeinen. De beschrijving van de (sub)domeinen en het vereiste niveau staan in Bijlage 1. In onderstaande tabel geven de kruisjes (x) aan in welk examen de (sub)domeinen getoetst kunnen worden. Franse taal en literatuur havo domeinen

centraal examen

schriftelijk examen

mondeling examen

subdomeinen

leesvaardigheid

x

luister- en kijkvaardigheid

x

gespreksvaardigheid

x spreekvaardigheid

schrijfvaardigheid

literatuur

1

x

taalvaardigheden

x

strategische vaardigheden

x

literaire ontwikkeling

x

zie Filmpjes mondeling staatsexamen op de site van DUO onder staatsexamen vo, In het kort, College-examen

terug naar inhoudsopgave

pagina 4 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

3 Centraal examen Het centraal examen heeft betrekking op leesvaardigheid (zie 2 Examenprogramma en Bijlage 1). Je krijgt teksten te lezen waarover je vragen moet beantwoorden. Er zijn meerkeuzevragen en open vragen. Je moet de open vragen in het Nederlands beantwoorden, behalve als een antwoord in het Frans wordt gevraagd. opdracht

schriftelijk beantwoorden van vragen over teksten

tijdsduur

150 minuten

cijfer

A

4 College-examen 4.1 Schriftelijk examen Het schriftelijk examen betreft schrijfvaardigheid (zie 2 Examenprogramma en Bijlage 1). Je krijgt schrijfopgaven die kunnen bestaan uit een formele brief of e-mail en/of een informele brief of e-mail (Bijlage 2). Bij de beoordeling van de schrijfopdracht wordt gelet op: inhoud, grammaticale correctheid, spelling/lay-out/interpunctie, woordkeus en coherentie. Bovendien wordt gelet op het aantal woorden. Het minimum aantal te gebruiken woorden bij de schrijfopdracht is 200. opdracht

schrijven van een (in)formele brief of e-mail

tijdsduur

120 minuten

deelcijfer

a

4.2 Mondeling examen Het mondeling examen betreft luister- en kijkvaardigheid, spreek- en gespreksvaardigheid en literatuur (zie 2 Examenprogramma en Bijlage 1). Dit examen bestaat uit bestaat uit drie onderdelen: een presentatie, een gesprek over een casus en een gesprek over literatuur. Voorbereiding casus Voorafgaand aan het mondeling examen krijg je 20 minuten tijd om je voor te bereiden aan de hand van een casus (een tekst en/of afbeelding) die je in het voorbereidingslokaal ontvangt. Presentatie Het examen begint met jouw presentatie in het Frans over een van tevoren (thuis of op school) voorbereid onderwerp. Je maakt hierbij gebruik van een poster. In Bijlage 3 staat uitgebreide informatie over de presentatie.

terug naar inhoudsopgave

pagina 5 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

Gesprek naar aanleiding van de casus Na de presentatie volgt een gesprek in het Frans over de casus die bestudeerd is in de voorbereidingstijd. Kennis van land en samenleving kan hierbij ter sprake komen. Er wordt van je verwacht dat je de gestelde vragen begrijpt, daarop reageert en actief deelneemt aan het gesprek. De examinatoren kunnen je vragen om een stukje tekst voor te lezen: de uitspraak wordt betrokken bij de beoordeling van gespreksvaardigheid. Het onderdeel luistervaardigheid wordt beoordeeld tijdens het gesprek. Bespreking literatuur De kennis van de literatuur wordt getoetst aan de hand van het opgestuurde literatuurdossier. In Bijlage 4 staan voorwaarden waaraan dit literatuurdossier moet voldoen. Bij dit deel van het examen mag je kiezen of je het in het Frans of in het Nederlands wilt doen. De vragen die gesteld worden over de gelezen werken kunnen betrekking hebben op: -

auteur en periode waarin deze leeft/leefde genre inhoud structuur titel (eventueel ondertitel), motto, thema, plaats van handeling, tijd en ruimte en de personages rijm, metrum, beeldspraak bij de gedichten leeservaringen: je moet beargumenteerd verslag kunnen uitbrengen van je mening, gevoelens en ideeën over de gelezen werken voor aanvang van het mondeling examen opdracht

bestuderen van de casus in het voorbereidingslokaal

taal tijdsduur

20 minuten

mondeling examen

presentatie

gesprek naar aanleiding van de casus

bespreking literatuur

Frans

Frans

Frans of Nederlands

ca. 5 minuten

ca. 10 minuten

ca. 10 minuten

totaal 25 minuten deelcijfer

terug naar inhoudsopgave

b

c

pagina 6 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

5 Berekening eindcijfer examenonderdeel

centraal examen

weging

cijfer per onderdeel (afgerond op één decimaal)

1

A

B

eindcijfer (afgerond op een geheel getal)

college-examen

-

deelcijfer a

0,3

-

deelcijfer b

0,4

-

deelcijfer c

0,3

terug naar inhoudsopgave

(A+B) gedeeld door 2

pagina 7 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

Bijlage 1 Beschrijving examenstof Leesvaardigheid Bij het lezen van een tekst in de doeltaal kun je: aangeven wat voor een tekst het is; relevante informatie opzoeken; de belangrijkste informatie eruit halen; aangeven hoe de tekst is opgebouwd; verbanden tussen teksten of tekstdelen aangeven en conclusies trekken; details begrijpen; kennis van land en samenleving gebruiken om teksten te begrijpen; strategieën gebruiken om een onbekende formulering te begrijpen; de bedoeling, de opvatting of het gevoel van de auteur begrijpen.

Luister- en kijkvaardigheid Tijdens -

een gesprek in de doeltaal kun je: vragen begrijpen die gesteld worden; informatie begrijpen die gegeven wordt; strategieën toepassen om je gesprekspartner (beter) te begrijpen; conclusies trekken met betrekking tot bedoelingen, opvattingen en gevoelens van je gesprekspartner; anticiperen op het meest waarschijnlijke vervolg van het gesprek; strategieën gebruiken om een onbekende formulering te begrijpen; de woorden van je gesprekspartner gebruiken in jouw reacties;

-

kennis van land en samenleving gebruiken om je gesprekspartner te begrijpen.

Gespreksvaardigheid Tijdens een gesprek in de doeltaal kun je: adequaat reageren; informatie vragen en geven; je mening en gevoelens uiten, en argumenten formuleren; zaken, personen en situaties beschrijven; strategieën toepassen om het gesprek gaande te houden; je taalgebruik, toon en houding aanpassen aan je gesprekspartner en het doel van de communicatie; strategieën gebruiken om een formulering te vinden voor woorden of uitdrukkingen die je niet kent.

Spreekvaardigheid (presentatie) Je kunt mondeling in de doeltaal informatie die je verzameld hebt, presenteren en daarbij rekening houden met doel en publiek; zaken, personen en situaties beschrijven; standpunten en argumenten verwoorden.

terug naar inhoudsopgave

pagina 8 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

Schrijfvaardigheid Je kunt schriftelijk in de doeltaal: adequaat communiceren met andere doeltaalgebruikers; informatie vragen en geven; je mening en gevoelens uiten en vragen naar die van anderen; zaken, personen en situaties beschrijven; standpunten en argumenten formuleren; informatie gebruiken uit gegeven bronnen; adequaat informatie uit een woordenboek gebruiken.

Literatuur Literaire ontwikkeling Je kunt een gesprek voeren over jouw leeservaringen aan de hand van literaire werken geschreven in de doeltaal. Je kunt uitleggen wat jouw ideeën zijn over een werk en je mening geven. Je kunt vertellen over de auteur, het genre, de inhoud, de personages, de plaats en tijd van handeling, het thema, de titel. Bij gedichten kun je vertellen over inhoud, rijm, metrum, en beeldspraak.

Een uitgebreide beschrijving van de examenstof staat op:  examenblad.nl, Frans havo, syllabus 2021 moderne vreemde talen  slo.nl, handreikingen

Vereist niveau taalbeheersing Frans havo: Domein Domein Domein Domein

A leesvaardigheid: B luister- en kijkvaardigheid: C gespreksvaardigheid: D schrijfvaardigheid:

5% A2, 85% B1 en 10% B2 B1 B1 A2+

Beschrijving niveaus: Europees Referentie Kader, erk.nl

terug naar inhoudsopgave

pagina 9 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

Bijlage 2 Toelichting schrijfvaardigheid 1. Informele brief: Adres van de afzender: Wordt niet in het briefhoofd vermeld. Adres van de geadresseerde: Wordt niet in het briefhoofd vermeld. Datering: De datum wordt boven in de brief vermeld. Vermeld de plaats waarvandaan je de brief schrijft, gevolgd door een komma en de datum. De maandnamen schrijf je met een kleine letter. De datumaanduiding begint met het lidwoord ‘le’. Alleen de eerste van de maand krijgt het achtervoegsel ‘er’. La Haye, le 1er janvier 2021 Nimègue, le 3 avril 2021 Aanhef: Cher Marc, Chère Marianne, Afsluiting: Amitiés, Marc Amicalement, Marianne NB. Gebruik van spreektaal in de afsluiting (b.v. à plus tard) is niet correct Lay out Houd de linkerkantlijn aan voor het uitlijnen van de brief.

2. Formele brief: Adres van de afzender: Wordt links bovenaan de brief vermeld. Adres geadresseerde: Vermeld de geadresseerde (voor wie de brief bedoeld is). Vermeld ook de afdeling en/of de naam van degene aan wie je de brief schrijft. Onder de bedrijfsnaam schrijf je voluit de naam van de persoon aan wie de brief gericht is. ‘À l’attention de’ betekent ‘ter attentie van’. Voorafgaand aan de naam schrijf je Monsieur of Madame. Achternamen worden vaak in hoofdletters geschreven. Het huisnummer wordt gevolgd door een komma en de straatnaam. De postcode bestaat uit vijf cijfers en staat voor de plaatsnaam. Een postbus heet ‘Boîte Postale’ (BP). Plaatsnamen worden in het Frans, en met hoofdletters geschreven.

terug naar inhoudsopgave

pagina 10 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

Voorbeeld: Université de Paris à l’attention de Monsieur Claude DUJARDIN 200, Avenue de la République 92001 PARIS France

Betreft: Boven de datering vermeld je met ‘objet’ of ‘concerne’ in een paar woorden het onderwerp. Voorbeeld: objet : obtention du diplôme Datering: zie informele brief Aanhef: Madame, Monsieur, Mesdames, Messieurs, Monsieur le Directeur, Madame la Directrice, Let op: de achternaam wordt niet genoemd. Slotalinea De traditionele afsluiting bestaat uit drie delen: 1. Opening (bijv. Je vous prie d’ agréer,… of : Je vous prie de recevoir,…; of : Acceptez,…; Recevez, … ; Agréez,…) 2. Herhaling van de aanhef (Monsieur, Madame, Monsieur le Directeur) 3. Het toegewenste (mes salutations distinguées; l’expression de mes sentiments respectueux) Voorbeeld: Veuillez agréer, Monsieur, l’assurance de mes sentiments distingués.

3. E-mail: Bij een e-mail wordt de adressering vervangen door: DE: [email protected] À : mdujardin@université.nl OBJET: lettre DATE: le 19 mars 2021 Verder: zie tekst (in) formele brief

terug naar inhoudsopgave

pagina 11 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

Voorbeeld formele brief: Maasstad Nederland BV Postbus 10000 9501 AA Amsterstad Pays-Bas E-mail: [email protected] Université de Paris, à l’attention de Monsieur Claude DUJARDIN 200, Avenue de la République 92001 PARIS France Objet: lettre Amsterstad, le 19 mars 2021 Madame, Monsieur, En réponse à votre lettre du 8 mars 2021, dans laquelle vous m'interrogez au sujet de la mise en page correcte d'une lettre, je vous fais parvenir le modèle ci-joint. Une lettre doit être composée de plusieurs alinéas. Le premier alinéa sert d’introduction. Le dernier alinéa sert de conclusion. D´abord vous mentionnez votre nom et votre adresse en haut de la page. Ensuite vous écrivez le nom et l’adresse du destinataire et la date. Finalement vous terminez votre lettre par une formule de politesse et votre signature. En espérant vous avoir ainsi suffisamment informé, je vous prie d'agréer, Madame, Monsieur, l’expression de mes sentiments distingués.

Bianca JANSSEN Sécretariat

terug naar inhoudsopgave

pagina 12 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

Bijlage 3 Presentatie Het mondeling examen begint met jouw posterpresentatie. Je houdt een presentatie in de taal waarin je examen doet. Na afloop kan de examinator enkele vragen over jouw onderwerp stellen. De presentatie met eventuele vragen zal circa 5 minuten duren. Onderwerp: Je bent vrij in de keuze van het onderwerp, maar er moet wel een directe relatie zijn met het Franse taalgebied. Let erop dat de diepgang van jouw onderwerp overeenkomt met het niveau waarop je het examen aflegt: havo. Poster: minimaal A3-formaat Op de poster staan een titel, illustraties en weinig tekst (maximaal 10 trefwoorden). Je mag geen powerpointpresentatie gebruiken.* Presentatie: Je houdt de presentatie aan de hand van de poster. Je mag geen aantekeningen gebruiken; de poster is voldoende steun. Beoordeling: De presentatie wordt beoordeeld op thema en niveau, opbouw (introductie, hoofdelementen, argumentatie, afsluiting), taalgebruik (grammaticale correctheid, woordenschat, uitspraak), de beantwoording van eventuele vragen en algemene presentatievaardigheden.

* Er is een uitzondering voor vso-leerlingen. Zij mogen voor de presentatie bij de moderne vreemde talen wél gebruik maken van een digitale presentatiemethode. Er mag slechts één afbeelding (slide) worden getoond, vergelijkbaar met een papieren poster. Voorwaarde is dat de school de beschikking heeft over voldoende middelen om dit te kunnen faciliteren.

terug naar inhoudsopgave

pagina 13 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

Bijlage 4 Literatuurdossier SAMENSTELLEN LITERATUURDOSSIER keuze

vrij, verder: zie de keuzelijst (Bijlage 6) met geadviseerde boeken

niet toegestaan zijn scholieren-of studentenuitgaven

aantal

vier boeken

een van de boeken mag vervangen worden door ten minste vijf gedichten vijf fabels van De la Fontaine worden samen als één werk gezien

taal

volledige en oorspronkelijk Franstalige werken

variatie

één titel per auteur

Op -

bewerkingen worden alleen geaccepteerd als het vertalingen betreft van een oude variant van het Frans van vóór 1700 naar hedendaags Frans

een lijst vermeld je per gelezen boek: de schrijver de titel het jaar van eerste publicatie het aantal bladzijden

De boeken dienen in chronologische volgorde te worden vermeld. Ga hierbij uit van het eerste jaar van publicatie. Je maakt per gelezen boek een samenvatting van minimaal 10 tot maximaal 16 regels in het Nederlands of Frans. Gebruik het voorblad (Bijlage 5) voor het noteren van jouw gegevens. Hierop vermeld je ook het onderwerp van je presentatie. Neem voor jezelf de lijst, samenvattingen en de teksten van de gedichten mee naar het examen. OPSTUREN Je stuurt op papier in tweevoud vóór 1 april 2021:

- het voorblad - de lijst met gelezen werken - de teksten van de gekozen gedichten - de samenvattingen van de boeken naar:

terug naar inhoudsopgave

pagina 14 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

DUO staatsexamens vo Postbus 30158 9700 LK Groningen Kandidaten die geen literatuurdossier hebben opgestuurd, worden voor dit vak niet opgeroepen voor het mondeling examen. Bovenstaande regeling geldt alleen voor reguliere staatsexamenkandidaten. Kandidaten uit het vso sturen het literatuurdossier niet op, maar hebben hem wel op school klaarliggen, uiterlijk op 1 april. Je mag na het opsturen van het literatuurdossier één werk vervangen door een ander werk. Dit kan alleen op voorwaarde dat je de gewijzigde lijst met gelezen werken op de dag van het examen uiterlijk 9.30 uur in tweevoud inlevert bij het secretariaat. Wie geen gewijzigde lijsten inlevert, wordt geëxamineerd aan de hand van de lijst die vóór 1 april is opgestuurd.

terug naar inhoudsopgave

pagina 15 van 18

Franse taal en literatuur havo | vakinformatie staatsexamen 2021

Bijlage 5 Voorblad

Literatuurdossier Franse taal en literatuur staatsexamen havo (inzenden vóór...


Similar Free PDFs