L\'energia. Característiques, formes i transferències PDF

Title L\'energia. Característiques, formes i transferències
Course Didàctica De La Matèria, L'Energia I La Interacció
Institution Universitat de Barcelona
Pages 4
File Size 143.3 KB
File Type PDF
Total Downloads 2
Total Views 124

Summary

Resums elaborats a partir dels power points i dels apunts fets a classe dels blocs 1, 2 i 3....


Description

Didàctica de la Matèria, l’Energia i la Interacció a Primària Resum bloc 3 Professor: Eduard Martin BLOC 3: L’ENERGIA. CARACTERÍSTIQUES, FORMES I TRANSFERÈNCIES. L’ENERGIA ELÈCTRICA Energia: força en acció, força eficaç. Propietat dels cossos o sistemes materials que els permet produir canvis en ells mateixos o en altres cossos o sistemes. Magnitud present en tots els processos (i que els fa possibles), que adopta diverses formes, es pot transformar, es pot transferir i es pot transportar, però, tot i aquests canvis, es conserva al llarg del procés, encara que es degrada en més o menys grau. FORMES D’ENERGIA: -

Energia mecànica: està lligada a la posició o al moviment dels cossos. L’energia mecànica d’un cos és la suma de les seves energies cinètica i potencial. Si no hi actua cap altre força l’energia mecànica no varia.

-

Energia cinètica: energia que tenen els cossos a causa del seu moviment. Si un cos està en repòs i el volem posar en moviment li haurem d’aplicar una força, un treball.

-

Energia potencial gravitatòria: energia que té un cos a causa de la seva posició en el camp gravitatori de la Terra. Depèn de la massa i de l’altura a què es trobi el cos.

-

Energia potencial elàstica: energia que té un cos que pateix una deformació. El seu valor depèn de les constant d’elasticitat del cos i del que s’ha deformat.

-

Energia tèrmica: energia que es transfereix quan es posen en contacte dos cossos que estan a diferent temperatura.

-

Energia química: energia deguda als enllaços que s’estableixen entre els àtoms i altres partícules que formen una substància.

-

Energia nuclear: energia que emeten els àtoms quan els nuclis es trenquen (energia de fissió) o s’uneixen (energia de fusió). 1

Didàctica de la Matèria, l’Energia i la Interacció a Primària Resum bloc 3 Professor: Eduard Martin -

Energia

radiant:

energia

que

es

propaga

mitjançant

ones

electromagnètiques, com la llum. Ex: energia solar -

Energia elèctrica: energia deguda al moviment dels electrons.

Característiques de l’energia: -

Es pot transferir/transformar Les transferències es poden fer de dues formes: Treball: amb forces que produeixen desplaçaments Calor: per la diferència de temperatura entre sistemes Es pot transformar passant d’una forma a una altra: cinètica-elèctrica; tèrmica-elèctrica;

solar-química

(instal·lació

energia

solar

tèrmica);

potencial-cinètica. En cada transformació, una part de l’energia no podrà ser reutilitzada. Aquesta es perd energia tèrmica deguda al fregament. Al fregar dos materials entre si, la seva temperatura augmenta. -

Es degrada

-

Es conserva

-

Es pot emmagatzemar

-

Es pot transportar

2

Didàctica de la Matèria, l’Energia i la Interacció a Primària Resum bloc 3 Professor: Eduard Martin COM ELABORAR UN DIAGRAMA DE FLUX D’ENERGIA Establir quin és el moment inicial i el moment final de l’estudi d’energies -

A l’esquerra del diagrama s’indica l’energia inicial (EI).

-

D’aquí sorgeix una fletxa cap a dalt i una cap a baix.

-

La part de baix representa les energies resultants. S’ha d’indicar l’energia inicial, el tipus i a sota (l’objecte que té aquesta energia).

-

Dibuixem una fletxa i a sota indiquem si es tracta (d’una transformació i/o transferència). A sobre la fletxa s’indica qui o què ha fet possible aquesta transformació.

-

Després indiquem la forma d’energia resultant i repetim el procés.

-

La part superior representa les energies que es dispersen cap a l’entorn.

-

A sobre de cada transformació i/o transferència s’indica l’energia que es dispersa cap a l’entorn i la seva causa.

-

Quan s’arriba a l’última energia es torna a u nir amb una fletxa les dues parts i s’indica l’energia final (EF).

3

Didàctica de la Matèria, l’Energia i la Interacció a Primària Resum bloc 3 Professor: Eduard Martin TIPUS DE CENTRALS: -

Hidràuliques: produeixen energia elèctrica a partir de l’energia potencial gravitatòria de l’aigua dels rius, mitjançant una turbina/generador. La presa acumula aigua per formar un embassament que permet que l’aigua adquireixi una energia potencial que, després, es transformarà en electricitat. A sobre la presa hi ha una vàlvula que controla l’entrada de l’aigua. L’aigua a pressió de la canonada a pressió transforma la seva energia potencial en cinètica. Quan arriba a les màquines la turbina hidràulica transforma l’energia en mecànica. L’eix de la turbina està unit al generador elèctric que envia la corrent a la xarxa i es converteix en energia elèctrica.

-

Tèrmiques: l’energia que posseeix el combustible fòssil (carbó, petroli, gas) es transforma en calorífica a la caldera, mecànica a la turbina i elèctrica al generador. El vapor en moviment fa girar les paletes del generador.

-

Eòliques: el vent fa girar les aspes d’un mo lí (energia cinètica ) les quals fan girar el generador, que produeix energia elèctrica.

-

Solars: amb la llum del Sol es fa bullir aigua (energia tèrmica), i el vapor que es forma fa girar les paletes del generador (energia cinètica).

-

Nuclears: primer es posseeix energia nuclear, que manté els nuclis dels àtoms cohesionats. Quan es realitza la fissió nuclear del nucli dels àtoms es converteix en energia tèrmica. Aquesta genera vapor i produeix energia cinètica (o mecànica no sé) que acciona la turbina. I s’aprofita aquesta energia per accionar el generador elèctric que genera energia elèctrica.

4...


Similar Free PDFs