Procedures - College aantekeningen schadevergoedingsrecht Marc Kruithof PDF

Title Procedures - College aantekeningen schadevergoedingsrecht Marc Kruithof
Author Kyndra Jones
Course Krachtige leeromgevingen
Institution Universiteit Gent
Pages 4
File Size 91.1 KB
File Type PDF
Total Downloads 109
Total Views 131

Summary

College aantekeningen schadevergoedingsrecht Marc Kruithof...


Description

o o

Legis actio Oud-Romeinse periode Hiervoor= oordeel via de goden.

Vordering gebaseerd op de wet of gewoonte. o Actio= handeling waarmee men de procedure opstart. o Zeer formalistisch, zonder formele handeling verliest men proces. Enkel voor Romeinen Verloopt in twee fases o Verschijning voor magistraat (praetor) o De rechter (privé-persoon) doet in opdracht van de magistraat uitspraak.

De formula procedure o o

Hiervoor= legis actio De Voor-Klassieke Periode

Ontstaan o Aanvankelijk enkel voor geschillen met perigrini, omdat de legis actio enkel voor Romeinen mogelijk was. o Veel minder formalistisch. Voor het proces o Eiser moet verweerder dagvaarden.

o

Blijft bestaan tot 17 v.C o

Proces= Fase 1 in iure Twee partijen verschijnen voor de praetor. Eiser gaat een actio gaan vragen. De praetor kan: Weigeren= einde of Toestaan= Verweerder kan twee dingen doen: 1. Verweer ten gronde= hij ontkent het recht van de eiser of de door hem aangehaalde feiten. 2. Exceptief verweer= hij gaat niet betwisten, maar gaat zich beroepen op een eigen recht. Deze feiten moeten tot zijn vrijspraak leiden. Hij doet dit door middel van een exceptio. Hierop kan de eiser een replicatio gaan vragen en dan vervolgens de verweerder een duplicatio. Staat de praetor de actio toe en is er verweer dan kan de eerste faese worden afgesloten. Dit door het opstellen van de formula en door de litiis contestatio. 1. Formula= praetor laat recht spreken door de rechter, deze krijgt instructies van de praetor. Één lange zijn, is voor elke actio anders. Maar soms standaardopstelling= o o o

Intentio= bewering van de eiser. Condemnatio= wat de rechter moet doen indien de eiser zijn beweringen kan bewijzen. Exceptio= voorwaarde bij het tweede deel. Indien de eiser zijn beweringen kan bewijze, moet de rechter veroordelen, voor zover de andere partij zijn verweer niet kan bewijzen.

2. Litis contestatio= de partijen moeten zich akkoord verklaren met de bewoordingen van de formula. Verweerder kan weigeren, maar consequenties. Gevolgen= aanvaarden beslissing rechter. Alsook het consumeren van de actio, EXCEPTIO REI IUDICATE. Er kan nooit meer een vonnis gegeven worden over dezelfde zaak, vgl met non bis in idem bij ons.

o o o

Proces= Fase 2 apud iudicem Partijen leveren de bewijzen, rechter doet daarna uitspraak. Elke partij gaat zijn eigen bewijzen leveren voor zijn beweringen. Veroordeling kan niet in natura, maar enkel voor een geldsom (condemnatio pecunaria). De uitzondering hierbij is de actiones noxales (voor slaven en kinderen).

Na het proces o Als veroordeelde weigert van beslissing (vonnis) uit te voeren dan kan gedwongen tenuitvoerlegging. Maar vonnis= geen uitvoerbare titel, men moet eerst een actio iudicatie verkrijgen. o ALLE GOEDEREN VAN VEROORDEELDE en niet EEN DEEL (zie later verschil)! Eindigt in 324 n.C

o o

De cognitio extraordinaria Klassieke periode LET OP: formula blijft bestaan tijdens deze periode.

Ontstaan o Grote macht van de keizer, dus hij wil ook recht spreken. Deze procedure is volledig onder zijn macht, of zijn ambtenaren. o Gebruikt indien formula niet mogelijk, omdat ze niet gekend was in desbetreffend gebied. Verloop o Begin tot eind= keizer. o Geen litiis contestatio, direct rechterlijke ‘keizer’ macht. Dus nu ook veroordeling bij verstek. o Litiis= begin van de procedure voor de rechter, wanneer de gedaagde ingaat op de beweringen van de eiser door deze te bestrijden. o Actio= gewone vordering. o Exceptio= elk argument in voordeel van de beklaagde. o Praescriptio= verweer opgeworden door verweerder exceptio. o Prestatie in natura. o Recht op beroep= bij de keizer. Na het proces o ENKEL AFZONDERLIJK VERMOGEN.

o o

De libelprocedure Na- klassieke periode. Omvorming van de cognitio-procedure.

Veranderingen o Opkomst libelus= schriftelijk verzoek aan het gerecht om de gedaagde ambtshalve te dagvaarden. Dit verzoekschrift vermeld de eis en de gronden. o Actiones= geen nut meer. o Rechter richt zich tot beide partijen. o Praescriptio en exceptio= verweer. o Rechter is actiever in de bewijsvoering. o Procesdossier. o Eindvonnissen vs tussenvonnissen. Na het proces o ENKEL AFZONDERLIJK VERMOGEN....


Similar Free PDFs