Tema 1 - Demografia i indicadors sanitàris PDF

Title Tema 1 - Demografia i indicadors sanitàris
Course Bioestadística, Epidemiologia i Demografia
Institution Universitat de Girona
Pages 7
File Size 391.7 KB
File Type PDF
Total Downloads 57
Total Views 125

Summary

Tema 1 - Demografia i indicadors sanitàris. Assignatura: Bioestadística, epidemiologia i demografia 2020-2021, 1r d'Infermeria....


Description

DEMOGRAFIA / INDICADORS SANITARIS! Tema 1! La demografia éa una disciplina interdesciplinaria que estudia estadísticament l’estructura i la dinàmica de les poblacions humanes.! Mitjançant càlculs i interpretacions del diferents indicadors, explica com és i com evoluciona una població a través del temps i que les fa semblants o diferents d’altres.! Les disciplines amb una clara prespectiva comunitària i poblacional, com la Salut Pública, Epidemiologia, Medicina Preventiva o l’Administració Sanitària: la Demografia és de gran valor per mesurar adequadament les caracterísitiques d’una població i la seva dinàmica amb l’objectiu i conèixer l’Estat de Salut de la Població i Gestionar els recursos disponibles amb la màxima efectivitat.! Demografia i Salut Pública

Aportacions de la Demografia en l’àmbit de la salut

- Composició de la població.! - Les tendències i comportaments al llarg del temps de la població.!

- La freqüència dels fenòmens vitals naixements, defuncions, migracions, etc.!

- Proporciona dades de gran utilitat en Salut Pública (morbiditat, mortalitat i factors de risc associats a malalties).!

- Comparacions poblacionals entre regions, països.

Teoria Pesimista de Thomas Malthus

- Suport a la planificació sanitària.! - Orientar els Plans de Salut.! - Orientar la dotació dels recursos sanitàris.!

- Investigació epidemiològica i sanitària.!

- Dur a terme estudis epidemiològics.

Controlar la població! Frens +

-

Fam! Misèria! Malalties! Guerres!

Frens preventius

- Controlar la natalitat! - Retardar l’edat del matrimoni! Altres autors

Teoria de la transició demogràfica (Stolnitz, 1930)!

- Model que fa referència al procés històric de canvi en el patró de mortalitat i fecunditat articulat en diverses fases.!

- Stolinitz, 1930, va estudiar el comportament d’aquestes dues variables a llarg de la història, en la població europea.!

1ra fase: Règim demogràfic antic. Societats preindustrial o agrícoles. Taxes de mortaliat i natalitat altes. Creixement total de la població baix.! 2na fase: Les taxes de mortaliat inicien un descens. La natalitat es manté alta. Creixement de població.! 3ra fase: Les taxes de mortalitat continuen en descens i descens brusc de la natalitat. Creixement de població estabilitzat.! 4ta fase: Fase on es troben la majoria de països desenvolupats. Caracteritzats per una natalitat i mortalitat baixa. Creixement demogràfic baix.

Teoria de la Transició epidemiològica Omram (1971)! ESQUEMA!

- S. XIX i XX S’hauria passat d’un patró de mortalitat infantil a un altre patró on augmenta la mortalitat per malalties degeneratives i tumors.! ETAPES! 1) Epidèmies, fam, desnutrició, endèmics de malalties parasitàries. La mortalitat es concentre en nens i joves, en el primer, per processos patològics destaquen pneumònia i diarrea, i en aquest últim, tuberculosi i febre post-puerperi.! 2) Retrocés de les epidèmies (Grip, Verola, Colera, Tifus, etc.)! 3) Malalties cròniques, degeneratives i estils de vida. MODELS! 1) Clàssic occidental: Europa occidental.! 2) Accelerat: Japó, Europa de l’est.! 3) Contemporàni: Països en vies de desenvolupament.! ———! Definició de demografia Etimològicament el mot DEMOGAFIA prové del grec DEMO - poble i GRAFOS - descripció.! Definició segons la ONU: “La Demografia és una ciència que té per objectiu estudiar les poblacions humanes i analitzar-les en funció de la seva dimensió, estructura, evolució des d’un punt de vista QUANTITATIU.! Dimensió: grandària de població.! Estructura: característiques (lloc de residència, sexe, edat).! Evolució: canvis al llarg del temps (natalitat, mortalitat, migracions).! Objectius de la demografia

- Estudiar i analitzar els moviments i canvis que es produeixen en les poblacions humanes.! - Comprendre, explicar i interpretar els canvis de les poblacions en funció de l’evolució històrica, política, econòmica, social i cultural que esdevenen al món al llarg del temps.!

Dues formes d’estudiar la població

- Demografia estàtica: coneixement de la població en un moment determinat - és una fotografia de la població.!

- Demografia dinàmica: coneixement de la població al llarg del temps - evolució de la població.! Demografia estàtica!

- Descriu la composició de la població segons la seva dimensió i estructura en un moment determinat del temps.!

- És una imatge fotogràfica de la població.! - Tall transversal (mesura puntual).! - Descriptiva (edat, sexe, lloc de residència).!

Demografia dinàmica!

- Estudia els canvis que es produeixen en l’evolució de la població pel que fa a la seva dimensió, estructura i distribució geogràfica de la població.!

- Analitza l’evolució de la població al llarg del temps i els mecanismes d’entrada i sortida dels individus d’una població determinada.!...


Similar Free PDFs