Alonso Soliva Rebeca PAC 2 PDF

Title Alonso Soliva Rebeca PAC 2
Author Rebeca Alonso
Course Pedagogia Social
Institution Universitat Oberta de Catalunya
Pages 5
File Size 137.9 KB
File Type PDF
Total Downloads 45
Total Views 147

Summary

PAC 2 Pedagogia Nota C+...


Description

PAC 2: Elements crítics en l’acció educativa Rebeca Alonso Soliva

- Busca ajudar a l'individu a que es realitzi en ell/a de la millor manera possible i acompanyar-lo/a en el procés de socialització (en l'adaptació a la vida social i les seves normes) a través de la pedagogia.

Petrus

Busca una acció per a l'inadaptació, el control social, la formació política del ciutadà i la prevenció de les causes.

Quintana

Caride

Busca educar la societat a través de la pràctica pedagògica per a acabar amb l'inadaptació i la marginació social.

Definició d'educació social (ASEDES): Professió de caràcter pedagògic generadora de contextos educatius i accions mediadores i formatives dutes a terme per l'educador social. Possibilita el desenvolupament de la sociabilitat, la circulació social i la promoció cultural. Busca l'igualtat de tots els ciutadans en quant als seus drets.

Sáez

Busca la millora de determinades persones i grups vivint en situacions específiques, com per exemple la marginació, a través de procesos de prevenció, promoció o reinserció. 1

Ortega

Busca ajudar a ser i conviure amb els demés per a poder viure junts en comunitat.

Núñez

Busca la promoció cultural i la cohesió social a través del patrimoni cultural per a diferents grups i sectors socials que en un moment donat per a poder integrar-se.

PAC 2: Elements crítics en l’acció educativa Rebeca Alonso Soliva Tasca 1 – Comentari de mapa mental -

Al mapa mental exposat, com es pot observar, he centralitzat una síntesi de la definició d’educació social realitzada per l’ASEDES i he afegit fragments de les definicions dels sis autors i autores esmentats que des del meu punt de vista coincideixen amb la primera definició. Partint dels criteris a tenir en compte, sembla que n’hi ha dos que coincideixen a totes les definicions, els quals són “per a què” i “qui”. En totes les definicions trobem que l’educació social busca una cohesió de la societat i una ajuda a la integració d’aquells individus o grups que ho necessitin, és a dir, el qui, no és mai ningú en concret, si no que va variant depenent de la necessitat del moment. L’única de les definicions que ens parla d’un moment en el temps en el qual es du a terme aquesta acció seria la de Petrus, el qual ens indica que és contemporani, les demés definicions, incloent la de l’ASEDES no fan una referència exacta, però es dona a entendre que l’acció depèn del moment, per tant sempre serà contemporània de qui la dugui a terme. En quant a la manera de dur a terme aquesta acció educativa, ens trobem amb moltes variacions en les diferents definicions, com l’animació sociocultural, la reinserció, promoció cultural... però el punt que trobo en comú, és a través de la pedagogia, ja que és necessària per a posar en pràctica qualsevol de les propostes esmentades. Per últim, m’agradaria fer referència a l’agent educatiu, que no he incorporat al mapa, però que es pot donar per suposat, que és l’educador/a social, en quasi totes les definicions.

Tasca 2 A. Acció El subjecte actua per si sol/a (és

Intervenció Pla establert i realitzat per a una

el/la protagonista), l’educador/a

persona qualificada

només el guia i l’acompanya No està planejada

Objectius establerts en referència a

No es fan valoracions en relació al

una situació semblant o anterior Temps d’assoliment d’objectius

resultat d’aquesta No hi ha punts establerts (objectius

establert Es valora/qualifica el resultat

fixes)

d’aquesta intervenció

2

PAC 2: Elements crítics en l’acció educativa Rebeca Alonso Soliva

L’acció educativa dins d’un centre penitenciari de dones, podria ser, per exemple, l’acompanyament d’una d’elles a l’hora de reprendre els seus estudis dins el centre penitenciari. Es tractaria de conversar amb ella i entendre quines son les seves preferències envers a les diferents famílies d’educació i quin és el seu desig laboral o vocació. A partir d’aquesta informació, es podrien anar consultant entre les dues, la professional i el subjecte, les diferents alternatives que podria encaminar la subjecte per iniciar-se novament en el sistema educatiu i de quina manera. Una intervenció dins d’aquest mateix supòsit, seria, per exemple, un pla de desintoxicació cap a una dona dependent. Es faria un estudi dels hàbits de dependència de la mateixa i amb aquesta base i comparant el cas amb altres casos similars, la professional realitzaria un pla esglaonat cap a la desintoxicació amb uns temps i diferents objectius marcats. Durant el procés, la mateixa professional avaluaria el comportament i els resultats del subjecte per tal de deixar un registre del pla marcat. B. El primer principi ètic que trobo interrelacionat amb el terme acció és el del respecte pels subjectes de l’acció socioeducativa. Un dels punts claus de l’acció educativa és que el subjecte pren les seves pròpies decisions, és a dir, el/la professional el/la guia i aconsella, però l’última paraula la té ell/a i, un dels punts d’aquest principi, indica que sempre es respectarà l’autonomia i la llibertat del subjecte. Una funció que encaixa amb aquesta acció seria la de mediació social, cultural i educativa, ja que tracta d’enriquir els processos educatius a partir d’acompanyaments, en els quals el/la professional proporcionarà eines al o als subjectes per a la relació amb elements culturals i altres persones o grups, però serà el subjecte qui les utilitzi com vulgui o no.

Un altre principio que va lligat de l’acció, com bé diu el seu propi nom, és el de l’acció socioeducativa. Aquest principi, inclou una definició de l’acció educativa i comenta que l’objectiu d’aquesta acció educativa serà sempre tractar de millorar la qualitat de vida del subjecte, tant personalment com grupalment, sempre intervenint amb una aproximació directa i propera cal al

3...


Similar Free PDFs