CAP V Co-evolutia in CAS PDF

Title CAP V Co-evolutia in CAS
Author Bogdan Comanescu
Course Bazele ciberneticii economice
Institution Academia de Studii Economice din București
Pages 8
File Size 721.8 KB
File Type PDF
Total Downloads 90
Total Views 632

Summary

CAPITOLUL 5. CO-EVOLUŢIA ȊN SISTEMELE ADAPTIVECOMPLEXE5 Noţiuni anterioareObiectul de studiu al ciberneticii actuale ȋl reprezintă sistemele adaptive complexe. (CAS 1 ).Un sistem adaptiv complex (CAS) este definit de 10 caracteristici generice:5 Co-evoluţia ȋn cadrul ecosistemelorCo-evoluţia se refe...


Description

Cap 5. Co-evoluţia ȋn sistemele adaptive complexe. Suport de curs 2020, Conf. Băncescu Mioara

CAPITOLUL 5. CO-EVOLUŢIA ȊN SISTEMELE ADAPTIVE COMPLEXE

5.1 Noţiuni anterioare Obiectul de studiu al ciberneticii actuale ȋl reprezintă sistemele adaptive complexe. (CAS1). Un sistem adaptiv complex (CAS) este definit de 10 caracteristici generice:

5.2 Co-evoluţia ȋn cadrul ecosistemelor Co-evoluţia se referă la faptul că traiectoriile de evoluţie a două sisteme interferează în timp, adaptându-se una la alta. Evoluţia unui sistem este parţial dependentă de evoluţia altui sistem adaptiv complex.

Plantele si insectele reprezinta un exemplu clasic de co-evoluţie. Plantele depind de polenizatorii lor, iar polenizatorii depind de plante. Există o interdependenţă strânsă între cele 2 specii.

1

În engleză Complex Adaptive Systems.

Cap 5. Co-evoluţia ȋn sistemele adaptive complexe. Suport de curs 2020, Conf. Băncescu Mioara

Termenul de co-evoluţie îşi are originea în biologie, referindu-se la schimburile succesive dintre doua sau mai multe specii interdependente, dar unice astfel încât traiectoriile lor de evoluţie interferează în timp, adaptându-se una la alta. Co-evoluţia se deosebeşte de evoluţie. Diferenţa se poate explica prin prisma felului in care selecţia acţionează2.

Studierea schimbării ce are loc la nivele multiple reprezintă elementul esențial al abordării coevolutive. Co-evoluţia are loc întotdeauna în cadrul unui ecosistem. Un ecosistem presupune că fiecare tip de organism are, ca parte a mediului său înconjurător, alte organisme de acelaşi tip şi de tipuri diferite. În economie, prin ecosistem ne vom referi la toate afacerile care sunt interdependente în cadrul aceleiaşi industrii sau a unor industrii diferite şi care au influenţă sau sunt influenţate de o organizaţie.

2

În procesele de evoluţie, selecţia acţionează în cadrul unui sistem considerat ca un întreg. Se va selecta intregul sistem sau nu se va selecta nimic. În procesele co-evolutive, selecţia poate acţiona atât la nivelul elementelor sistemului cât şi la nivelul sistemului ca un întreg. Se va selecta intregul sistem, componente ale acestuia care sunt capabile sa se adapteze, sau nu se va selecta nimic.

Cap 5. Co-evoluţia ȋn sistemele adaptive complexe. Suport de curs 2020, Conf. Băncescu Mioara

Exemple de ecosisteme din domeniul economic ȋn care co-evoluţia este prezentă :

Industria auto şi cea a componentelor auto

Industria extracţiei de petrol & gaze şi industria energetică

Cap 5. Co-evoluţia ȋn sistemele adaptive complexe. Suport de curs 2020, Conf. Băncescu Mioara

Industria bunurilor de consum şi comerţul cu amănuntul

5.3 Co-evoluţia şi peisajul fitness În contextul co-evoluţiei e important să înţelegem noţiunea de peisaj fitness. Noţiunea a fost introdusă de biologul S. Wright în 1932 ca o modalitate de vizualizare a evoluţiei Darwiniene, a variaţiei genetice datorită mutaţiei, recombinării şi selecţiei indivizilor cu cel mai mare succes reproductiv3. Co-evoluţia poate fi descrisă ca o relaţie în care un sistem deformează peisajul fitness al celui de-al doilea sistem şi invers, rezultând un anumit tip de interdependenţă prin schimbarea fitnessului ambelor sisteme. Peisajul fitness este utilizat în reprezentarea interacţiunilor dinamice dintre sistemele adaptive complexe. Mişcarea unui sistem de-a lungul unui peisaj fitness schimbă peisajul fitness al altui sistem.

3

Succesul reproductiv al unui genotip este analizat prin valoarea fitness care măsoară, în acest caz, numărul de descendenţi (fertili) din următoarea generaţie. Mecanismul Darwinian al selecţiei operează asupra unei populaţii de-a lungul mai multor generaţii.

Cap 5. Co-evoluţia ȋn sistemele adaptive complexe. Suport de curs 2020, Conf. Băncescu Mioara

Ecosistemele sunt vizualizate ca având peisaje fitness. Terenul muntos cu vârfurile cele mai înalte reprezintă strategiile de supravieţuire cele mai de succes. Cu cât mai neted este peisajul fitness, cu atât există mai puţine diferenţieri dintre competitori şi mai puţină incertitudine a schimbării.

Peisajul fitness poate fi privit prin analogie cu peisajul terestru: latitudinea x, longitudinea y şi funcţia f(x,y) pentru altitudine.

Cap 5. Co-evoluţia ȋn sistemele adaptive complexe. Suport de curs 2020, Conf. Băncescu Mioara

În domeniul economic, noţiunea de peisaj fitness poate fi utilizată, de exemplu, pentru optimizarea unor funcţii de cost. Cum funcţia de cost depinde de un număr de variabile, cum ar fi distanţe, dimensiuni, consumuri, aceste dependenţe pot fi privite sub forma unor coordonate spaţiale.

În ecosistemele naturale, de exemplu, o transformare în evoluţia morfologiei unei plante poate determina transformări în evoluţia morfologiei unui animal ierbivor care se hrăneşte cu acea plantă. Iar ierbivorul influenţează la randul sau evoluţia plantei.

Cap 5. Co-evoluţia ȋn sistemele adaptive complexe. Suport de curs 2020, Conf. Băncescu Mioara

Un alt exemplu: o specie de arbori Acacia şi o specie de furnici. Arborele dispune de spini goi şi de pori la baza frunzelor prin care secretă nectar. Aceşti spini reprezintă adapostul exclusiv al unei specii de furnici care se hrăneşte cu nectarul arborelui. Furnicile ajută la randul lor ca arborele sa fie apărat de ierbivori.

Creşterea interesului pentru co-evoluţie în ştiinţele economice se datorează faptului că este aproape imposibil să înţelegi comportamentul şi performanţele unei organizaţii fără să studiezi cum se schimbă mediul său înconjurător.

Firmele care sunt active pe o piaţă depun eforturi de explorare în timp pentru a rămâne competitive la circumstanţele din mediu care se schimbă. Astfel, înzestrarea firmei se va adapta la noile şi mereu în schimbare condiţii de mediu: •

înzestrarea cu cunoştinţe din cadrul firmei se va adapta



înzestrarea cu capital



înzestrarea cu platforme tehnologice

Cap 5. Co-evoluţia ȋn sistemele adaptive complexe. Suport de curs 2020, Conf. Băncescu Mioara

În 2007, Apple Inc. a lansat primul iPhone cu ecran lat si atingere tactilă. Competitorii precum Samsung s-au adaptat regândind produsele. Au renunţat la taste şi clapete în favoarea ecranului cu atingere tactilă. Neinformarea firmelor privind schimbările din piaţă poate fi fatală.

Mecanismele prin care sistemele sunt interdependente în cursul evoluţiei lor sunt: •

cooperarea



competiţia



inovarea.

Bibliografie 

Scarlat, E., Chiriţă N. (2012), “Bazele Ciberneticii Economice”, Ed. Economică, Bucureşti, pag. 133 – 149



Scarlat, E., Chiriţă N. (2015) ”Bazele Ciberneticii Economice”, editia a 2-a, Ed. Economică, Bucureşti, pag.161 – 177...


Similar Free PDFs