CMC - Apuntes 1 PDF

Title CMC - Apuntes 1
Course Ciencias Naturales
Institution Universitat de Barcelona
Pages 5
File Size 83.2 KB
File Type PDF
Total Downloads 105
Total Views 137

Summary

Apunts sobre el mètode de treball de la ciència...


Description

EL MÈTODE DE TREBALL DE LA CIÈNCIA La ciencia és un treball col·lectiu.

-Mètode científic: 1. Identificar i precisar el problema (recollir observacions) 2. Inventar una explicació raonable (hipòtesi) 3. Deduir d’aquesta explicació alguna predicció 4. Comprovar (observació + experimentació) si la predicció es compleix Si la observació és positiva, s’estableix una teoría provisional i incompleta, però si aquesta és negativa, es rebutja la predicció (noves hipótesis).

LA CIÈNCIA I ELS SEUS MÈTODES -Ciència: (astronomia, matemàtiques) -Pretén explicar fenòmens, interpretar la realitat. -Proposa hipótesis que poden contrastar-se. -Utilitza un llenguatge precís i inequivoc. -Les seves conclusions es basen en fets, observacions i experiències. -És crítica, sotmet les seves propostes a comparacions. -Considera que les seves conclusions són provisionals i poden ser modificades en el futur.

-Pseudociència: (parapsicologia, astrologia ) -El seu camp d’intervenció està fora de la realitat o entre el real i l’irreak. -Els seus enunciats no són verificables. Es creuen o no, però no poden contrastar-se. -Utilitza un llenguatge ambigú, amb doble significat o imprecís. -Les seves conclusions es basen en creences, valoracions o regles pròpies. -És dogmática. Els seus supòsits bàsics es consideren immutables. -Les seves conclusions són definitives i coincideixen amb els supòsits de partida.

BIG BANG  Diferents mites degut a les antigues civilitzacions.  Antiga Grècia (de Pitàgores a Ptolomeu)  Pitàgores (s.V a.c.), deia que la terra era rodona.  Aristarc de Samos (s.IV i s.III a.c.), va dir que la terra girava al voltant del sol i va fer els càlculs de les distàncies Sol-Terra.  Plató (s.V i s.IV a.c.), deia que la Terra es va crear a partir dels quatre elements: aire, aigua, terra i foc.  Aristòtil (s.IV a.c.), va ser el fundador de la teoria geocéntrica (Terra era el centre de l’Univers). És mantenien els quatre elements.  Ptolomeu (s.II a.c.). Model geocèntric i diu que la Terra està envoltada de 8 esferes concèntriques que segueixen trajectòries circulars.

 Copèrnic (s.XV i s.XVI). Model heliocèntric (Sol centre univers). Els planets giren      

 

al voltant del Sol. Terra fa els moviments de rotació in translació. Kepler (s.XVI i s.XVII). Òrbites el·líptiques. Ho demostra a través de les matemàtiques. Galileu (s. XVI i s.XVII). Millora en el telescopi. És el primer científic modern. Corrabora el model heliocèntric. Newton (s.XVII i s.XVIII). Llei de la gravetat. Equilibri entre l’atracció gravitatòria dels cossos i la seva velocitat de translació. Univers en estat d’equilibri immòbil. Einstein (s.XIX I s.XX). Teoria de la relativitat. Relativitat en espai-temps. Hi ha una força oposada a la gravetat. Existeix una atracció entre cossos. Lemaitre (s.XIX I s.XX). Teoria de l’expansió de l’Univers. L’Univers no es troba estàtic. Àtom primitiu. Hubble (s.XIX I s.XX). Telescopi avançat: -Esteroscopia: estudia l’interacció entre la radiació electromagnética i la materia amb l’absorció o l’emissió d’energia. Confirma que hi ha un desplaçament de les línies de l’espectre, ja que es produeix un desplaçament cap al vermell  EFECTE DOPPLER: Quan un objecte que emet una ona, es mou respecte al receptor, aquest percep l’ona amb característiques modificades respecte l’emissor. Alexander Friedman (s.XX-1922). Univers iniciat amb una gran explosió. Temperatura elevada en descens. Arno Penzias i Robert Wilson (s.XX-1964). Van captar la radiació de fons (resta de l’energia alliberada).

 MODEL DEL BIG BANG -Univers es formà fa 13700 milions d’anys. -Univers primitiu era petit i dens amb temperatura molt elevada. -Inicià un procés d’expansió. Al refredar-se s’agrupen les partícules elementals: àtoms. -Els àtoms d’Hidrogen i Heli són els més abundants. -Continua en expansió. -10% visible – 90% matèria i energia fosca.

-Constel·lació: Conjunt d’estrelles properes que, juntes, formen una espècie de dibuix. -Astre: Cos celeste que està a l’espai i que pot emetre llum o no. Si emet  estrella. Si no emet  planeta. -Planeta: Astre que no emet llum pròpia. -Estrella: Astre que emet llum pròpia per si mateixa. -Galàxia: Conjunt d’astres, pols i gas. -Cúmul: Agrupació de galàxies. -Nebulosa: Conjunt de pols i gasos. -Forats negres: Objectes que no deixen escapar cap tipus de radiació per l’acció gravitatòria.

-Asteroide: Astres més petits que els satèl·lits i no consegueixen agrupar-se per formar un planeta. -Cometa: Objectes amb un nucli sòlid format per aigua i ammonia. Òrbita ovalada. -Meteorit: Fragments de cometes i asteroids a la deriva de l’espai. Poden caure sobre la superficie dels planetes.

COM ESTÀ ORGANITZAT L’UNIVERS? Sistema solar (estrelles + planetes)  Via làctia (galàxia)  Grup local (cúmul)  Supercúmul de Virgo (supercúmul)  …

ORIGEN DEL SOL 1. 2. 3. 4. 5.

Explota una supernova La nebulosa formada es col·lapsa i es comprimeix Al centre de la nebulosa, com més a prop, més col·lisions i més temperatura A una certa temperatura es produeix la fusió d’H: fabrica He i allibera energia Neix el Sol

FORMACIÓ DELS PLANETES 1. 2. 3. 4. 5.

La nebulosa es comprimeix. Transformació en un disc Al centre del disc  més temperatura (més col·lisions) Els elements més lleugers emigren cap a l’exterior A cada zona del disc creix un planeta El material sobrant formarà els satèl·lits -Planetes interiors (rocosos): Mercuri, Venus, La Terra i Mart. -Planetes exteriors (gasosos): Júpiter, Saturn, Urà, Neptú i Plutó (planeta nan)....


Similar Free PDFs