Hoofdstuk 1 Natuurrampen PDF

Title Hoofdstuk 1 Natuurrampen
Author Adiel Essed
Course Agogische Wetenschappen
Institution Anton de Kom Universiteit van Suriname
Pages 15
File Size 628.2 KB
File Type PDF
Total Downloads 57
Total Views 144

Summary

Was zeer gemakkelijk...


Description

Hoofdstuk 1 Natuurrampen 1.1

Wat zijn Natuurrampen?

Een natuurramp is een gebeurtenis die catastrofale gevolgen heeft voor levende wezens, met name mensen, in de omgeving. Een lawine die in onbewoond gebied plaatsvindt, zal minder snel een natuurramp genoemd worden dan een lawine waarbij huizen met mensen onder de lawine worden bedolven. Een natuurramp heeft, in tegenstelling tot een cultuurramp meestal een natuurlijke oorzaak en is dus niet het gevolg van menselijk handelen. Het onderscheid is in een aantal gevallen steeds moeilijker te maken, onder andere doordat de opwarming van de Aarde mede een gevolg is van menselijk handelen en aanleiding geeft tot meer en zwaardere natuurrampen, zoals orkanen.

Hoofdstuk 2 Soorten Rampen      

Vulkanen Aardbevingen Tornado’s Tropische cloon Overstromingen Blikseminslag

1

2.1 Vulkanen

Wat zijn vulkanen? Een vulkaan is een gat in de aardkorst, waardoor gesmolten gesteente en andere materialen naar de oppervlakte komen. Sommige vulkanen zijn gewoon scheuren in de aardkorst. Andere zijn zwakke plekken in de aardkorst, die ontstaan op plaatsen waar magma door de korst brandt en omhoog borrelt waardoor het aan het aardoppervlak komt. Magma is heet gesmolten gesteente, dat ontstaat door het gedeeltelijk smelten van de korst en de mantel bij hoge temperaturen diep onder de grond. Als magma aan de oppervlakte komt, noemt men dit lava. Wat voor soort vulkanen zijn er? Uit vulkanen komt niet altijd lava gestroomd. We praten vaak over drie types vulkanen. De eerste zijn actieve vulkanen. Die kunnen jaren achtereen redelijk rustig zijn en dan in eens toch uitbarsten. Het tweede type is de slapende vulkaan. Die zijn eeuwenlang stil en komen dan plotseling tot een zware uitbarsting. Het derde type is de uitgedoofde vulkaan of ook wel dode vulkaan. Bij dit type is de aardkorst in de loop van de eeuwen van onderen zo aangegroeid, dat het magma er niet meer doorheen kan branden. Daardoor kunnen deze vulkanen niet meer tot uitbarsting komen.

2.2 Aardbevingen 2

Wat zijn aardbevingen? Een aardbeving wordt veroorzaakt door het schuiven van platen en schollen, door de schoksgewijze verschuiving ontstaan schokgolven waardoor de bodem licht of soms wel hevig gaat schudden. Ergens diep in de aarde, op ongeveer 20 kilometer diepte begint de beving, dit punt heet het hypocentrum. Het punt op het aardoppervlak, recht boven het hypocentrum, heet het epicentrum. Daar voel je de zwaarste schokken. Een voorbeeld van een zware aardbeving is de beving van San Francisco in 1989. Een aardbeving met de kracht van 7.1 op de schaal van Richter. De beving duurde maar 15 seconden en heel de stad werd verwoest, er was voor €6.000.000.00 schade verricht en er vielen 62 doden. Maar toch zijn deze natuurverschijnselen nodig voor de planeet, zonder aardbevingen en andere natuurrampen zou de aarde koud en levenloos zijn, net zoals de maan.

Waar komen aardbevingen voor? Aardbevingen komen voor op de randen van platen of schollen. Daar worden de platen op de 3 manieren in beweging gebracht door het rondstromende magma onder de platen. ( de stroming van het magma is namelijk zo sterk dat de platen erop mee kunnen drijven). Hoe worden ze gemeten? De kracht van een aardbeving wordt aangegeven op de Schaal van Richter, in 1935 ontworpen door Charles Richter. De score op de schaal geeft aan hoe sterk de beving is. Er is wel wat voor nodig: een apparaat dat kan meten hoeveel de grond tijdens de aardschok beweegt en de afstand tot het epicentrum. Met die gegevens berekent een seismoloog de kracht van de aardbeving. Hoe krachtiger hoe meer schade en hoe minder ze voorkomen. Wat te doen bij een aardbeving? 3

1. Al het vuur doven. Branden kunnen nog gevaarlijker zijn dan de aardbeving zelf. 2. Niet buiten rondlopen, Je kunt worden geraakt door vallende dakpannen, stukken glas of stenen van gebouwen. 3. Bescherm het hoofd. Zoek mogelijk een kussen om je mee te beschermen. De veiligste plek om te schuilen is een deurkozijn.

2.3 Tornado’s

Wat is een tornado? Tornado’s zijn de krachtigste natuurrampen. Het is een draaikolk vol met tegengestelde krachten.

Hoe ontstaat deze draaikolk? Koudere lucht blijft meestal dicht bij elkaar. De warme lucht stroomt dan onder de koude lucht door. Soms blijft de warme lucht een tijdje opgesloten in de koude lucht. Dan breekt de warme lucht er toch door heen, en stijgt snel op, want warme lucht stijgt! De warme lucht is een soort buis, andere lucht botst er tegenaan en gaat eromheen draaien. Zo ontstaat er een draaiende trechter: een tornado! Je kan zien hoe sterk een tornado is. Is hij dun, dan is hij ook sneller en sterker. Is hij breed, dan gaat hij waarschijnlijk langzamer.

4

Waar kunnen tornado’s voorkomen? Tornado’s kunnen bijna overal toeslaan maar in het middenwesten van de VS komen de meeste tornado’s voor. Ze komen alleen in bepaalde gebieden voor: waar de zeewatertemperatuur hoog genoeg is, de lucht vochtig en de wind niet te krachtig. Langs de evenaar draait het aardoppervlak te weinig.

2.4 Tropische cloon

Tropische cyclonen of ook wel orkanen zijn zeer zware stormen die ontstaan boven zeewater dat warmer is dan 27°C. De kracht van de orkaan neemt toe als hij naar kusten toe gaat. Tropische cyclonen komen het meest voor in de maanden juni t/m november en ze ontstaan op het noordelijk halfrond. In het centrum van de storm blijft het rustig maar rondom bevinden zich vaak enorme onweersbuien en sterke windkrachten. In tegenstelling met een tornado is de tropische cycloon tot grote hoogte gevuld met warme lucht. Wat is het verschil tussen een tornado en een cycloon? Tussen een tornado en een cycloon bestaan veel duidelijke verschillen, namelijk: 1. Tropische cyclonen zijn veel sterker en verwoestender dan de tornado’s. 2. Cyclonen beslaan in tegenstelling van de smalle baan van tornado’s een enorm gebied. 3. Cyclonen duren dagen en tornado’s hooguit een uur. 4. Tropische orkanen ontstaan pas bij een zeewater temperatuur van 27°C, terwijl een tornado bij eigenlijk iedere temperatuur kan ontstaan. 5. Tropische cyclonen zijn tot grote hoogte gevuld met warme lucht en de tornado’s bevatten maar een klein beetje warme lucht.

5

2.5 Overstromingen

Wat is een overstroming? Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.

6

2.6 Blikseminslag

Wat is een blikseminslag? Het inslaan van de bliksem in een voorwerp op aarde. Dit wordt er gezegd in een woordenboek over het begrip blikseminslag, wij gaan in dit deel van ons werkstuk het inslaan van de bliksem op een mens verder behandelen. Bliksem is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Het gevaar om persoonlijk door de bliksem getroffen te worden is relatief klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Gemiddeld worden in Nederland vijf mensen per jaar dodelijk door de bliksem getroffen. Vroeger lag dit aantal nog veel hoger: er werden honderd jaar geleden gemiddeld zo'n 20 mensen per jaar dodelijk getroffen in Nederland. Dit aantal is afgenomen omdat we anders zijn gaan bouwen en omdat de landbouw minder arbeidsintensief is geworden. Wat is bliksem? Bliksem is een elektrische ontlading tussen elektrisch geladen wolken en de aarde, of tussen 2 elektrische geladen wolken, de meeste ontladingen zijn tussen 2 elektrisch geladen wolken.

Waar ben je veilig als het gaat onweren? Als je binnen bent tijdens onweer ben je meestal veilig. De kans dat jouw huis wordt geraakt is erg klein. Zeker als je in de buurt van hoge gebouwen woont. Die worden altijd als eerste geraakt. Maar toch kan het natuurlijk gebeuren dat de bliksem dichtbij inslaat. Deskundigen die huizen beveiligen tegen bliksem zeggen dat je bij onweer het beste het volgende kunt doen: * Ga niet voor een open raam staan kijken. 7

* Haal alle stekkers uit de stopcontacten, anders kunnen elektrische apparaten stuk gaan. Ook al slaat de bliksem een straat verderop in. * Haal ook de kabelaansluiting van de radio en tv eruit. * Ga niet douchen en raak voorlopig geen kranen en verwarmingsbuizen aan. Buiten tijdens onweer Ben je buiten, reken dan eerst uit hoe ver het onweer weg is. Dit doe je door het aantal seconden te tellen tussen flits en donder en dat door 3 te delen. Je krijgt dan de afstand in kilometers. Is het onweer binnen 3 kilometer, dan moet je beslist gaan schuilen. Liefst in een huis of een auto met de ramen dicht. Ga weg van open ruimten, heuveltoppen, bomen, meren, telefoonpalen en masten. Lukt dat niet, houdt dan rekening met het volgende: * Ga in het open veld zo ver mogelijk van allerlei hoge of metalen dingen af staan en hurk, met je voeten bij elkaar. Wanneer je je benen wijd hebt staan ontstaat er een te groot verschil in spanning, verschil in elektrische lading tussen je benen. Daardoor kan er stroom door je lichaam gaan lopen. * Ga niet languit liggen, want de bliksem loopt vaak horizontaal over de grond. * Schuil nooit onder een boom of bij een metalen afrastering. Je kunt dan namelijk worden getroffen door een indirecte inslag. Dit is een inslag die jou alsnog via de grond bereikt. * Als je op de fiets bent in een open veld. Dan moet je de fiets op ruime afstand, meer dan 10 meter, neerleggen. De fiets is immers van metaal en dit is dus gevaarlijk. * Zwemmers, surfers, vissers, golfers en andere sporters in de open lucht moeten bij onweer stoppen met sporten en een veilige plek zoeken * Wanneer het regent, laat je dan doornat worden. Er is dan geen kans dat het water de bliksem om je heen leidt.

8

Hoofdstuk 3 Oorzaken en Gevolgen 3.1 Oorzaken Oorzaken van een Vulkaan De overdruk in een magmakamer kan ertoe leiden dat een vulkaan uitbarst. Door de grote druk in de magmakamer opent een spleet in het gesteente boven de magmakamer, waardoor het magma naar het oppervlak beweegt om daar als lava uit te stromen.

Oorzaken van een Aardbeving Een aardbeving ontstaat bij een trilling in deze aardkorst. Meestal wordt een aardbevingveroorzaakt door het schuiven van de platen waaruit de aardkorst bestaat. Deze platen zijn voortdurend in beweging en dit kan trillingen veroorzaken.

Oorzaken van een Tornado’s Een tornado ontstaat onder een sterke en onstabiele opwaartse luchtstroom in een buienwolk van warme lucht. De rotatie kan onderdeel zijn van een rotatie van de hele bui, die in dat geval dan supercel genoemd wordt.

Oorzaken van een Tropische cloon Bij het ontstaan van een tropische cycloon is een lagedrukgebied aanwezig. Warm zeewater verdampt en stijgt op, de waterdamp condenseert en daarbij komt energie vrij, deze energie doet de lucht opstijgen en de luchtdruk daalt, de nog aanwezige waterdamp koelt af en condenseert ook. Door de dalende luchtdruk wordt (vochtige) lucht uit de omgeving aangezogen. Deze condenseert weer en het gaat harder regenen. Er komt nog meer energie vrij, waardoor de luchtdruk nog verder daalt en het gaat harder waaien. De windkracht en de lage druk zorgen ervoor dat de lucht snel gaat draaien, als de orkaan naar de kust trekt wordt de windkracht hoger en veroorzaakt hij veel schade. Oorzaak van een Overstroming Een overstroming ontstaat als er meer water de grond binnen komt dan de planten kunnen opnemen. Water kan de grond binnen komen door regen, riviren, doorgebroken dijken gesmolten sneeuw. Er zijn 5 verschillende soorten van overstromingen: -periode overstromingen: dit gebeurt wanneer veel rivieren te veel water hebben -Regen overstromingen: dit gebeurt wanneer er zeer veel regen op de zelfde plek valt. -Rivier overstromingen: dit gebeurt wanneer een rivier meer water heeft dan ze kan hebben bv de nijl in Egypte. -Kust overstromingen: dit komt alleen voor wanneer vloedgolven zo hoog zijn dan dijken ze niet meer kunnen tegen houden. Al deze overstromingen ontstaan eigenlijk door hetzelfde probleem, dat is water.

9

Oorzaken van een Blikseminslag Doordat druppels op grote hoogte bevriezen krijgt de wolk een negatieve lading. De aarde is altijd positief. Als het spanningsverschil groot genoeg is volgt er een onzichtbare voorlading. Gevolgd door de echte flits. Die zo snel gaat dat je niet kunt zien dat hij van onder naar boven gaat.

3.2 Gevolgen Gevolgen van een Vulkaanuitbarsting Hele dorpen worden verwoest door de een of meerdere lavastromen. Als het eenmaal zover is dat een stroom een dorp of stad bereikt dan kan je moeilijk vluchten, omdat een lavastroom ongeveer 60 kilometer per uur bergafwaarts gaat. Maar ondanks het gevaar van de uitbarstingen blijven veel mensen toch in de buurt van een vulkaan wonen, omdat daar vruchtbare grond is. Iedere keer na een uitbarsting vormt het as op de bodem weer een nieuwe vruchtbare bodemlaag en dat is heel gunstig voor de akkerbouw.

Gevolgen van een Tornado Tornado’s eisen vaak veel levens dit ligt er ook aan hoe krachtig de tornado is. Hoe krachtiger de tornado hoe meer doden er vallen. De sterkte van een tornado kun je aangeven met de schaal van Fujita deze wordt overal in de wereld gebruikt. Een tornado eist niet alleen levens maar ook veel materiële schade. Laag ontwikkelde landen hebben meer moeite om alles weer op te bouwen na een tornado, dit duurt soms wel tientallen jaren. Gevolgen van een Aardbeving Een aardbeving kan veel of in tegenstelling weinig slachtoffers eisen. Dat ligt maar net aan de kracht van de beving. Bij een sterkte hoger dan 6.0 op de schaal van Richter vallen er vaak veel doden, maar het kan dan ook zo zjn dat het epicentrum in zee of in dunbevolkte gebieden ligt, dan vallen er vaak weinig of geen slachtoffers. Behalve levens eist een aardbeving ook materiële schade. Deze schade is hoger is hoog ontwikkelende landen dan in laag ontwikkelende landen. Dit komt doordat men in hoog ontwikkelende landen meer geld uitgeeft en meer materiaal heeft. Verder is een stad of dorp na een beving totaal verwoest, dit moet allemaal weer op gebouwd worden. Gevolgen van een Orkaan Door de enorme windkracht, kan een orkaan hele steden en dorpen plat leggen. Bossen kunnen plat gaan liggen en er kunnen veel slachtoffers vallen. Behalve schade van de sterke wind neemt een cycloon ook water mee van zee. Dit kan ook nog vloedgolven veroorzaken en dus ook flinke overstromingen. Dus een orkaan heeft vaak een dubbele angst voor mensen.

10

Gevolgen van een Aardbevingen Een aardbeving is het gevolg van gesteente dat zich verplaatst onder de aardkorst. De aarde is niet een gehele grote blok maar bestaat uit stukken. Door het verschuiven van deze onderaardse seismische platen onstaat er immens veel druk. Door het barsten en bewegen komt deze druk vrij en ontstaan er seismische golven waardoor het aardoppervlak gaat daveren en soms zelfs scheuren. Een aarbeving word gemeten door de kracht die het uitstoot aan de hand van de Schaal van richter die een getal erop plakt van 0 tot 12. De grootste aarbeving die ooit gemeten is had een sterkte van 9. Gevolgen van Overstromingen Overstromingen hebben vaak een grote invloed in de levens van de slachtoffer. Er zijn landen waar er veel schade aan word gericht. Helaas kan je je nog niet verzekeren

11

Bronnen

 https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurramp

 http://natuurtijdschriften.nl/download? type=document&docid=415342

 https://www.scholieren.com/werkstuk/37237

12

Natuurrampen

Vak

:

Groep :

Aardrijkskunde Adiël Essed Meledie Gomperts Darsy Wens

Klas

:

Leerjaar:

A4a 2018-2019

13

Voorwoord

In opdracht van Juf Soeto hebben wij als onderwerp “Natuurrampen”. We zijn meer te weten gekomen over natuurrampen, hoe te voorkomen en de oorzaken. Bij deze willen we een ieder bedanken die ons op zijn manier geholpen heeft met het verslag “Natuurrampen”.

14

Inhoudsopgaven Voorwoord H 1. Natuurrampen..................................................blz 1 1.1 Wat zijn natuurrampen?.....................................blz 1 H 2. Soorten Rampen...................................................blz 1 2.1 Vulkanen..............................................................blz 2 2.2 Aardbevingen......................................................blz 3-4 2.3 Tornado’s............................................................blz 4-5 2.4 Tropische clonen.................................................blz 5 2.5 Overstromingen...................................................blz 6 2.6 Blikseminslag......................................................blz 7-8 H 3. Oorzaken En Gevolgen.......................................blz 9 3.1 Oorzaken.............................................................blz 9-10 3.2 Gevolgen.............................................................blz 11-12

15...


Similar Free PDFs