Hvem er vores kunder - segmentering og købsmotiv opgaver PDF

Title Hvem er vores kunder - segmentering og købsmotiv opgaver
Author Victor Andersen
Course Erhvervsøkonomi
Institution Gymnasie (Danmark)
Pages 4
File Size 125.7 KB
File Type PDF
Total Downloads 69
Total Views 125

Summary

Download Hvem er vores kunder - segmentering og købsmotiv opgaver PDF


Description



Modul 20

Strategi og Marketing

Hvem er vores kunder? -

Segmentering og købsmotiver

Pensum: - Segmentering og købsmotiver i ”Luk Virksomheden op” 2. udgave: https://lvo.ibog.forlagetcolumbus.dk/?id=p167

1. Redegør kort for de 4 segmenteringskriterier: a. Geografiske Det er hvor brandet tilpasser sig landenes kultur, så de rammer de rigtige målgrupper

b. Socioøkonomiske Det betyder at skabe socioøkonomisk udvikling, hvor man tager et kig på BNP, forventet levealder, køn, læsefærdigheder osv.

c. Psykologiske Er hvor kunderne opdeles i segmenter ud fra livsstil, værdier, kultur, hobby og interesser. Denne metode er meget målrettet og betyder også at man skræddersyer produktet til præcis kundens behov.

d. Adfærdsmæssige kriterier. Man kigger her på, hvordan de forskellige forbrugere rent faktisk ”bruger” og køber produkterne. Kunderne deles op i kategorier eller i ”segmenter” efter hvordan deres adfærd udspiller sig. Man ser på hvor meget produktet bruges, samt hvornår og hvordan forbrugeren bruger et givent produkt.

2. Henvender Mathilde Cacaomælk og Cocio sig til samme segment? Se de to korte reklamefilm og bestemt kundesegmentet for de to kakaodrikke og hvilket af de 4 ovenstående kriterier de har til fælles og/eller adskiller sig på:



Modul 20

Strategi og Marketing

a. Mathilde Cacaomælk: https://www.youtube.com/watch?v=YX_2Ivyo-ZU b. Cocio: https://www.youtube.com/watch?v=Q3dgnFflJCk

Begge reklamer har karismatisk indhold, men er forskellige ved at de rammer forskellige målgrupper. De begge benytter sig af ”Socioøkonomiske segmentering” dvs. de i dette tilfælde kigger på alder og køn. Mathilde Kakao reklamen rammer børn som målgruppe, hvor Cocio forsøger at ramme ungevoksne drenge.

3. Redegør for de 4 grupper af brand-loyalitet. 

Hard-core loyals; kunder, der altid køber det samme brand, for eksempel Applebrugere



Spilt loyals; kunder, der er loyale over for to-tre brands.



Shifting loyals; kunder, som skifter fra ét brand til et andet brand.



Swifters; kunder, som ikke er loyale over for noget brand.

4. Redegør kort for minervamodellen og de forskellige segmenter. Minerva modellen er en model, som virksomheder kan bruge til at udarbejde livsstilsanalyser af deres kunder/målgrupper. Den danske befolkning bliver inddelt i 5 grupper (i et lignende koordinatsystem), hvor man ser tydeligt hvilken slags dansker tilhører hvilken slags gruppe. På den måde er det nemt at finde ud af hvilken gruppe deres produkt tilhører. Blå segment: Personer med en høj uddannelse, samt en høj indkomst. Her er fokus på individet og selvrealisering. Typisk alder 20-39 år. Det grønne segment: Også høj uddannelse og høj indkomst, men støtter det moralske i at købe rigtige produkter som gavner miljøet og dyrene. Typisk alder 40-49 år. Violette segment: I det violette segment har personerne også et højt forbrug – dog knokler personerne i den violette gruppe for sine penge og har en knap så høj indkomst. Typisk alder 15-29 år Rosa segment: Her finder vi personer, med en lavere indtægt. Disse bor ofte uden for de større byer. Her er familien i centrum og traditionerne får frit spil. Samtidig er her også fokus på tryghed i familien. Typisk alder 50 + (kvinder) Det grå segment: Her finder man ofte personer, der er usikre på sig selv. Det er derfor også mange unge mennesker, der befinder sig her i det grå segment. Det er ofte unge, som endnu ikke har



Modul 20

Strategi og Marketing

placeret sig klart i et af de andre fire segmenter. Kun 10% af befolkningen befinder sig i dette segment.

5. Hvor vil du placere dig selv i minervamodellen og hvorfor? Som ung og studerende (lige nu) så vil jeg befinde mig imellem det blå og violette segment. Lidt blåt fordi jeg går op i karriere og selvrealisering men også violet, fordi jeg hverken har høj uddannelse eller indkomst, men må knokle mig til det.

6. Vurder købsmotivet (Band-waggon-effekten, Veblen-effekten, Snob-effekten eller Thriftyeffekten) for følgende produkter (HUSK at begrunde dine svar og at der ikke nødvendigvis kun er ét rigtigt svar): o En Tesla Veblen-effekten: Her købes der dyre og prestigebetonede produkter, ofte for at imponere andre og fremstå økonomisk stærk.

-

o Fair to Wear www.fairtowear.dk Snob-effekten: Henviser til, at kunderne ønsker at være unikke og anderledes – de ønsker at skille sig ud fra mængden. Kunderne går ikke nødvendigvis efter de dyre varer, men går for eksempel op i økologi og fairtrade.

-

-

o Den nyeste IPhone Band-waggon-effekten: Henviser til, at kunderne køber produktet, fordi andre køber det. Man vil gerne være med på moden og vil være en del af et fællesskab. Hjælper med at opfylde det sociale behov.

o Tilbudsvare fra Harald Nyborg https://publikationer.harald-nyborg.dk/uge/ (Måske ikke linket virker, men hvilken tilbudsvare der er tale om, er heller ikke så vigtig..). Thrifty-effekten: Her er kunderne prisbevidste og ønsker at sende et signal herom. De går ikke nødvendigvis efter de billigste varer, men går efter at lave et godt køb og efterfølgende kunne fortælle venner og familie om, at de har gjort et godt køb.



Modul 20

-

Strategi og Marketing...


Similar Free PDFs