Les roques magmàtiques Tema 4.2 (PA2) PDF

Title Les roques magmàtiques Tema 4.2 (PA2)
Author Júlia cai Pons Tadeo
Course Geologia
Institution Universitat de Girona
Pages 5
File Size 395.4 KB
File Type PDF
Total Downloads 73
Total Views 143

Summary

Resum del T4 (Materials geològics) de les diapositives "Roques magmàtiques"...


Description

Les roques 1.Roques magmàtiques/ígnies: Magmes Les roques magmàtiques o ígnies, sn les que procedeixen de la solidificaci de material rocs fos: el magma. Els magmes s’originen per la fusi de roques a la base de l'escorça terrestre o al mantell superior i tendeixen a ascendir cap a zones més superficials de l'escorça, atès que tenen una densitat menor que les roques on s'encaixen. Un magma és una massa fosa de composici silicatada, en la que solen coexistir cristalls i fragments de roques en suspensi, i també una proporci més o menys gran de gasos dissolts. Components del magma: ● ● ●

Sòlids. Cristalls i fragments de roca en suspensi Gasos dissolts Líquids. Fos silicatat

Tots aquests components es troben a pressi i temperatura elevades Ascens del magma -

En nivells superficials de l’escorça ascendeixen a través de fractures. En zones profundes de la litosfera, els magmes ascendeixen en forma de “gotes” que travessen les roques encaixants.

Tipus de magmes ● ● ● ●

Fèlsics → +63% SiO2 Intermedis → 63%-52% SiO2 Màfics → 52%-45% SiO2 Ultramàfics → 45% SiO2

Origen dels magmes a) Magmes fèlsics/granítics - Es formen per diferenciaci de magmes intermedis o bé per fusi de roques de l’escorça - Es localitzen majoritàriament a les zones subducci (S)

-

La disminuci de la pressi quan un magma ascendeix afavoreix l’increment de la fusi de les roques. La incorporaci de volàtils (aigua, CO2) fa que disminueixi la temperatura a la que fonen les roques. Aquest procés és habitual a les zones de subducci b) Magmes intermedis/andesítics - Es formen per la diferenciaci de magmes màfics o per fusi parcial de l’escorça c) Magmes màfics/basàltics - Es formen per fusi parcial dels materials peridotítics del mantell superior - Es localitzen majoritàriament a les zones de dorsal oceànica (A), als rifts continentals (B) i punts calents (C).

-

El flux de calor ascendent incrementa la temperatura del mantell litosfèric. Això fa augmentar la temperatura a les roques de l’escorça. Les roques de l’escorça es fonen. El magma ascendent pot evolucionar i, ocasionalment, originar magmes intermedis o àcids (fèlsics)

Consolidació magmàtica: és el procés pel qual un magma es transforma en roca magmàtica. Equival a “cristal·litzaci”.

Formes d’emplaçament dels magmes dins l’escorça Els magmes consoliden i donen lloc a plutons, que sn cossos ignis emplaçats a l’interior de l’escorça. Poden ser concordants (paral·lels a l’estratificaci) o discordants si la intersequen. Els més comuns sn: a) Sill: és un cos tabular concordant relativament prim disposat entre estrats. b) Lacòlit: és un cos concordant amb la base força plana i forma de dom a la part superior. c) Batòlit: és una discordant de granitoides que s'estén durant centenars de km i cobreix més de 100 km2. Pot estar compost de múltiples plutons. d) Stock: és una massa discordant d’una mida inferior a 100 km2 e) Dic és una intrusi discordant de gruix menor que les altres dimensions. Sol presentar-se vertical o força inclinat.

Ascens i diferenciaci de magmes Durant la consolidaci d’un magma intervenen altres processos magmàtics que controlen la seva evoluci físico-química i determinen les roques que se’n deriven. En conjunt, constitueixen la diferenciaci magmàtica. Diferenciació magmàtica: és el conjunt de processos pels quals un magma primari es transforma en magmes químicament i mineralògicament diferents (magmes secundaris).

Mecanismes de diferenciaci magmàtica: ●

Cristal·litzaci fraccionada Dins el magma es formen noves fases minerals seguint un ordre determinat, que és funci del seu punt de fusi (cristal·litzaci). Com a conseqüència d’això, la composici del fos residual canvia constantment. *Bowen (1887-1956) va observar que la cristal·litzaci dels minerals durant el refredament d'un magma segueix, en termes generals, una seqüència determinada, que es pot subdividir en dues grans branques: la denominada «branca discontínua» (minerals ferro-magnèsics), i la «branca contínua» (plagiòclasis), que convergeixen en un tronc comú, que correspon a la cristal·litzaci de feldspat potàssic i finalment quars, sempre és l’últim en cristal·litzar. És el que es coneix amb el nom de Sèrie s de reacci de Bowen.



Segregaci magmàtica Procés pel qual unes fases minerals es desplacen i es concentren durant la consolidaci magmàtica (fonamentalment, se separen per densitat).



Assimilaci o hibridaci magmàtica Consisteix en la incorporaci de substàncies químiques procedents de la fusi parcial de les roques encaixants. Hibridaci magmàtica: barreja de magmes. Magma A + components roca encaixant La hibridaci és el procés de barreja de dos magmes primaris per produir un magma secundari els productes de la qual seran roques de composici diferent a la dels magmes originals. La barreja de magmes és un procés freqüent perquè les cambres magmàtiques sn sistemes oberts als intercanvis de matèria i energia.

Textura de les roques ígnies Textura: aspecte general de la roca, en funci de: -

Mida dels cristalls Forma dels cristalls Disposici (ordenament) dels cristalls

Factors que afecten la mida del cristall: -

Velocitat de refredament del magma Quantitat de sílice del magma Quantitat de gasos dissolts al magma Vidres volcànics (sense cristalls)

-

Textura Afanítica (Cristalls mida 1mm) Textura Pegmatítica (Cristalls molt grans >1cm) Textura Porfírica (Cristalls grans envoltats d’una matriu de minerals de mida més petita) Textura Vacuolar/vesiculada (Presència de moltes cavitats = bombolles de gas) Textura vítria (Els elements no aconsegueixen formar una estructura cristal·lina ates a la gran velocitat de refredament = roca llisa) Textura Piroclàstica (Formada per fragments de magma i de roques expulsats durant una erupci volcànica)

Minerals més comuns en roques magmàtiques

Classificaci de roques magmàtiques

Les roques plutòniques i volcàniques poden tenir la mateixa composici química i mineral però diferent “textura” per haver-se format en condicions contrastades de temperatura i pressi. Això fa que tinguin noms diferents. Roques volcàniques a) No cristal·lines: Vidres volcànics - Pumicita - Obsidiana b) Piroclàstiques - Piroclastos: sòlids i/o líquids projectats a l’espai durant l’erupci - Blocs: fragments de roca sòlida projectats a l’espai en el transcurs d’una erupci - Bombes volcàniques: fragments de lava no completament consolidada projectats a l’espai en el transcurs d’una erupci - Lapil·li, greda - Cendres volcàniques c) Hipabissals - Pòrfirs ● Alpita ● Pegmatita ● Lampròfirs...


Similar Free PDFs