Offentlighet och sekretess (Offentlig rätt) PDF

Title Offentlighet och sekretess (Offentlig rätt)
Course Offentlig rätt
Institution Göteborgs Universitet
Pages 4
File Size 76.6 KB
File Type PDF
Total Downloads 2
Total Views 133

Summary

OSL, hur fungerar detta ihop med YGL och TF. När krockar meddelarfrihet och sekretess? ...


Description

När är en handling inkommen till en myndighet?! TF 2:6 - till handa Kärleksbrev, har inte med myndigheten att göra —> inte handling! Även upptagning (och inte handling) finns i TF 2:6. Tillgänglig för myndigheten! När är en handling upprättad hos en myndighet?! TF 2:7 1 st (allmänt)! 1. handlingar som har expedierats (skickats ut/offentliggjorts. Ex. ett beslut som meddelas)! 2. när ett ärende, som en handling hör till, har slutbehandlats (alltså om det inte expedieras)! 3. handlingar som inte tillhör ett visst ärende anses upprättade när de har justerats eller färdigställts på annat sätt (för att verifiera att det som står i protokollet är korrekt?)! När en handling är upprättad kan allmänheten begära ut den. Alltså är tidpunkten av stor betydelse. Varför det ska vara slutbehandlat eller expedierat först är för att myndigheterna ska kunna jobba ostört! TF 2:7 2 st (särskilda fall)! 1. Diarium, journaler och andra förteckningar som förs fortlöpande - när handlingen är färdigställd för ”införing”. (Är varken riktigt handling eller ärende och kan därför inte falla under 2:7 1 st 1-2p)! 2. Domar och andra beslut som ska avkunnas eller expedieras (med protokoll och ! 3. Andra myndighetsprotokoll! 4. Undantag! Undantag! 1. Minnesanteckningar TF 2:9 1 st# Får INTE tillföra något nytt! Minnesanteckningarna är inget problem för informationsfriheten då det som står i minnesanteckningarna redan ska stå i annan handling (/ärende?)! 2. Utkast eller koncept till beslut och skrivelser eller liknande TF 2:9 2 st# Samma som med minnesanteckning. Ska först expedieras/arkiveras. Skillnad är att detta inte har med ett ärende att göra! 3. TF 2:11 Innehåller punktlista med vad som inte räknas som allmän handling. Ex. om man lämnar ett brev till någon som är inlagd på ett sjukhus är det inte allmän handling. För att det kan inte anses inkommet till myndigheten? # Flera organ inom samma myndighetsorganisation! TF 2:8! Man skickar saker mellan olika organ (som kan vara myndigheter). Blir dessa då allmän handling iom ”inkommen till myndighet”?! Försök hålla de centrala rekvisiten!!! Utifrån pp bild ”När är en handling allmän?” ! ”Rekvisit”/flödesschema - förvaras (2), myndighet (1), inkommen (3), upprättad (3)!

Sekretess!

Alla allmänna handlingar är inte offentliga. Allmänna handlingar kan antingen vara offentliga eller sekretessbelagda. ! Begränsningar av handlingsoffentligheten TF 2:2! —> OSL ! 3:1 finns några olika definitioner! 7:1! Att bryta tystnadsplikten är ett brott! BrB 20:3! I förvaltningarna nekar man tillgång till mer än man borde, för man är rädd att begå brott mot tystnadsplikten. Men det är inte alltid så lätt att avgöra om en handling får ges ut eller inte! … vidare OSL! 2 kap ! 2:2 riksdag och kommunala ≈ myndighet! Mot vem gäller sekretessen?! OSL 8 kap! enskilda (finns även OSL 12 kap) och andra myndigheter, olika verksamhetsgrenar inom myndighet om de verkar självständiga gentemot varandra, utländska myndigheter, mellanfolkliga organisationer.! Olika sekretess för olika delar/slags myndighet. Skola, hälsa/sjukvård, etc ! Skadebedömning / menbedömning ska göras i varje enskilt fall!! Finns olika typer av sekretess:! Lindrig, sträng och absolut.! Vanligaste sättet att skilja åt de två första är med rakt respektive omvänt skaderekvisit alternativt offentlighet som huvudregel respektive sekretess som huvudregel ! Svag sekretess bl.a. OSL 23:3 2 st! Stark sekretess bl.a. OSL 23:1! I dessa två är det skillnad på skaderekvisitet! Se pp! Skada och men - definition! Menbedömning! - Andras missaktning (kommer från straffrätten, med förtal)! - Gängse värderingar i samhället! - Andra faktorer: uppgiftens natur, ålder, lever den berörda personen, är uppgiften känd sedan tidigare?! 21 kap OSL (titta efter?) Avser hälsa och sexualliv? ! 21 kap OSL enskild i utbildningsverksamhet! Verksamhetstyp är avgörande! Primär och sekundär sekretess!

Vissa uppgifter omfattas av sekretess oavsett var de förekommer. Många gånger gäller sekretessen enbart i vissa uppgifter i vissa ärenden, verksamhetsrenar eller hos vissa myndigheter. Sådan sekretess gäller enbart för myndigheter där uppgifterna normalt förekommer (primär sekretess). Om man överlämnar något till en annan myndighet är det alltså inte säkert att sekretessen gäller vid den senare myndigheten? Sekundär sekretess innebär att sekretessen överförd från en myndighet till en annan (Anna tror det finns särskilda bestämmelser för detta i vardera kapitel). ! Förbehåll om sekretess (OSL 10:13-14 och 12:2)! Sekretess kan ibland sträcka sig även till enskilda personer som är mottagare av sekretessbelagda uppgifter.! Sekretessbrytande bestämmelser! Även om det finns sekretess kan det i vissa fall vara okej att lämna ut uppgiften. Finns bl.a. i 10 kap. 1 § samtycke, 2 § nödvändigt utlämnande, 3 § partsinsyn, 28 § anmälnings- och uppgiftsskyldighet, 27 § generalklausulen. ! * Nödvändigt utlämnande - Lite speciellt? Handlar om att den utlämnande myndigheten måste lämna ut för att kunna bedriva vidare sin egen verksamhet. Ex. vårdhem med drogmissbruk. Får då bryta sekretess genom att göra polisanmälan. ! * Anmälnings […] - ex. om lärare misstänker barn som far illa ut så prioriteras barnets hälsa och man kan även då tvingas lämna sekretessbelagda uppgifter till socialen för anmälan! OBS! Inte endast i 10 kap utan finns väldigt utspritt! Gå systematiskt igenom OSL för att få en bild av ungefär vad som finns och var det finns ! Sekretess och meddelarfrihet! I vissa fall konflikt mellan tystnadsplikt och meddelarfrihet. TF och YGL är exklusiva, det är de som bestämmer bl.a. tryckfrihetsbrott. Bl.a. att lämna ut handling som är sekretessbelagd. Står inget om att man inte får säga någonting dock. OSL anger däremot vissa fall där tystnadsplikten har företräde framför meddelarfriheten (23:8). Dessa regler finns oftast i slutet av varje kapitel men ibland även i enskilda paragrafer, samt kap 44.! > Enligt TF är det ett tryckfrihetsbrott att lämna ut sekretessbelagt för publiceringssyfte, men om inget annat angetts i OSL (vilket är just då tystnadsplikt har företräde framför meddelarfriheten) får man läsa upp vad som står i det sekretessbelagda. !

Hantering och utlämnande av handlingar! Utlämnande i myndighetens lokaler! TF 2:12! ”genast eller så snart det är möjligt på stället”. Inte alltid papperna förvaras i just den lokalen, utan kan behöva skickas efter! FL 5 § om myndigheters skyldighet med öppettider ! TF 2:13! Om man vill ha något skickat, och inte själv hämta ut den. !

Skyndsamhetsrekvisitet - att myndigheterna tvingas hålla ordning bland sina papper för att ha möjlighet att sköta det hela snabbt och smidigt! SPAR - statligt personadressregister! Får användas av alla! Avgifter! Avgiftsförordningen för statliga myndigheter, kommuner bestämmer själva! Anonymitet! TF 2:14! Efterforskningsförbud om det inte är nödvändigt att undersöka för att pröva om det föreligger något hinder att just den personen ska få ut handlingen. ! Överklagande! TF 2:15 och OSL 6:7! Endast den sökande kan överklaga (inte ex. jag som uppgifterna handlar om) ! Instansrdning i OSL 6:8! OSL 6:3 om myndighetens prövning och skriftligt beslut! Registrering av allmänna handlingar! Huvudregel: Allmänna handlingar ska registreras så snart de har inkommit till eller upprättats hos myndigheten.! Finns dock undantag om det är ex. av ”ringa betydelse för verksamheten”, ex. reklam. Även handlingar som inte omfattas av sekretess (men de måste fortfarande hållas i ordning) ! Hantering av allmänna handlingar! OSL 4 kap ! Arkivering! Arkivering är inte bara viktigt för offentlighetsprincipen utan det är också en del av vårat kulturarv....


Similar Free PDFs