Persoonlijk ontwikkelingsplan Bjorn De Vrieze-schriftelijke communicatievaardigheden PDF

Title Persoonlijk ontwikkelingsplan Bjorn De Vrieze-schriftelijke communicatievaardigheden
Author Bjorn De Vrieze
Course Communicatieve vaardigheden 3
Institution Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Pages 2
File Size 87.5 KB
File Type PDF
Total Downloads 97
Total Views 124

Summary

dit is een persoonlijk ontwikkelingsplan met nuttige tips voor schriftelijke vaardigheden...


Description

De Vrieze Bjorn

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)  Sessie 1:  Ik moet bij elke brief altijd een aanhef gebruiken. Onderstaand: Beste meneer Fierens,( enkel achternaam )

      

     

    

Beste mevrouw, meneer( als je de naam niet kent ) De volgende zin mag je met een hoofdletter beginnen. Ik moet steeds voor verzending altijd een spellingscontrole doen. Getallen van nul tot en met twintig volledig spellen, vanaf 21 cijfermatig. Nooit in een tekst bulletpoints gebruiken. Probeer geen afkortingen te gebruiken, zelfs niet vb. Afkortingen zijn het begin van het misverstand. Witregels of paragrafen gebruik je om tekst te structureren, om te groeperen wat samenhoort. Nooit een zin starten met het woord” ik “. Paragraafteken aanzetten, paragraaf is hard return( enter ). Niet zomaar enter drukken na punt, tekst laten doorlopen. Reden: op andere schermen is dit helemaal anders tegenover uw eigen scherm. Een paragraaf bestaat uit minstens 2 regels. Altijd een onderwerp gebruiken, in een mail in het voorziene vak, bij een brief in een aparte paragraaf. Eén hard-return is genoeg tussen tekst en afsluitregel. Meerdere komma’s mogen in een zin maar probeer ze te vermijden, wel verplicht bij botsende werkwoorden. Zin niet te lang maken. Deze is vanaf vier regels in een normaal lettertype te lang. Zin begint met hoofdletter en eindigt steeds met een leesteken( aangepast aan gewone, vraagzin of roepzin ). Bij spellingscontrole kun je woorden in vreemde talen toevoegen aan je woordenlijst. Computer controleerd of je woorden in zijn lijst staan, rechtermuisklik geef suggesties of bied mogelijkheid om te negeren. Spellingscontrole steeds in juiste taal zetten. Woorden dit niet gekend zijn bij spellingcontrole of waaraan je twijfelt moet je opzoeken in het groene boekje https://woordenlijst.org/ - /en niet op Google. Alle vervoegingen staan hier ook bij. Alle regels van de Nederlandse taal staan ook op https://woordenlijst.org/ - /. Ook advies over brieven en e-mails opstellen. Ook informatie van alle talen en de bevolking van elk land, van elk continent. Nooit meer dan een hoofdletter gebruiken in een woord, in de marketing doen ze dit soms wel om bepaalde accenten te leggen. Onder het tabblad controleren de schuiftoets bijhouden op aan zetten en dan worden alle wijzigingen bijgehouden. Een citaat moet je tussen aanhalingstekens zetten. Hij zei ”stop het in de map van digitap”.

 Sessie 2:  Tip: tekst schrijven en dan even opzij leggen, nadien terug lezen.  Geen repetitieve woorden in één zin gebruiken.

De Vrieze Bjorn  Het leesteken moet tegen het woord plakken, daarna indien nodig pas een spatie.  Een paragraaf bestaat uit minstens twee zinnen.  Alle landen en inwoners van landen moeten met een hoofdletter geschreven worden.  Een bijvoegelijk naamwoord mag je niet vervoegen zoals een werkwoord.  Tekst selecteren en dan pas op spellingscontole drukken, ander bestaat het risico dat slechts één woord gecontroleerd wordt.  Een gratis nummert van ons maandblad wordt je…. is met dt omdat het onderwerp “een gratis nummer van ons maandblad is”. Regel van inversie gebruiken( werkwoord die je kent gebruiken )en omdraaien.  Bij IJsland moeten de I en de J met een hoordletter. Dit is een tweeklank, een geheel dat je niet kan opsplitsen.  Bij anderen moet een n achter als het verwijst naar mensen en zelfstandig gebruikt word( er komt geen woord meer achter ).  In het Nederlands worden woorden gewoon aan mekaar gekoppeld zonder -, om verwarring te voorkomen mag dit liggend streepje er wel tussen. Geen spatie na een koppelteken.  Een tussen s zoals bij kledingsstijl moet niet maar mag wel.  Die zangeres uit IJsland met haar excentrieke kledingstijl en haar aparte stemgeluid dat sommigen kippenvel en anderen schele hoofdpijn bezorgt. In dit geval is bezorgt geen voltooid deelwoord maar is het zij bezorgt, stam+t.  Maanden en dagen van de week zijn in het Nederlands met kleine letters.  Aardrijkskundige namen zoals Oost-Vlaanderen hebben hoofdletters.  Gedeletet is een rare schrijfwijze maar kan je in de woordenboek opzoeken als voltooid deelwoord.  Sessie 3:  In elke zin die je schrijft bouw je een dimensie in die ervoor zorgt dat je in een bepaalde tijdsvorm zit, door de werkwoorden op de juiste manier te plaatsen.  Een zin moet steeds compleet zijn( onderwerp en werkwoord ).  Een citaat van iemand anders moet tussen aanhalingstekens. Uit eigen tekst moet dit niet.  De spellingscontrole in Word op mijn Macbook werkt niet goed. Je kan een online Nederlandse spellingscontrole doen: https://www.spelling.nu/  Hoofdletters moeten bij een afkorting gebruikt worden in het woord en niet in de aparte letter. ‘s Avonds is een goed voorbeeld.  Steeds ervoor zorgen dat het woord geen dubieuze betekenis heeft.  Iets vertellen wat je al weet is overlappen, dit is overbodig. In de ochtend ontbijten is een voorbeeld.  Proberen om een concrete en correcte zin te maken.  Dit is het overkoepelend platform, de taaladviesbank. Advies over citaten en werkwoorden bijvoorbeeld.https://taaladvies.net/taal/advies/verantwoording/  Sessie 4:  Je kan zowel enkele als dubbele aanhalingstekens gebruiken voor een citaat. Dan wel in de tekst steeds dezelfde gebruiken....


Similar Free PDFs