Seminari Gestació PDF

Title Seminari Gestació
Course Ecologia Evolutiva
Institution Universitat de Barcelona
Pages 2
File Size 36.9 KB
File Type PDF
Total Downloads 4
Total Views 147

Summary

SEMINARI BIOQUIMICA METABOLICA
JAVIER CASADO...


Description

SEMINARI GESTACIÓ Al principi, el pes comença a augmentar molt, perquè està generant reserves per la fase final. Una fase intermèdia on el pes placentari comença a augmentar. Fins a una fase final on es dispara la creació del fetus i placenta. Per tant en conjunt continua pesant més però la mare perd pes, en reserves. En tots els animals passa el mateix esquema en terços. Això ens indica que en tots els mamífers en torn a la mare, estarà dos terços de la gestació en un estat totalment anabòlic i un terç en període catabòlic. Es a dir es passarà dos terços de la gestació generant reserves per després gastar-les en l’últim semestre. Tot això serà gestionat per les hormones. Que no serà exactament com podem veure en el gràfic ja que hi ha molts estímuls exteriors que els canvien. El que si que passa és que hi ha un gran augment d’insulina i en l’últim terç cauria una mica però no tot el que ens esperaríem. És a dir, en el tercer terç hi ha híperinsulinèmia però hauria d’estar en estat catabòlic, perquè passa això? També ens trobem un augment constant d’estrògens al llarg de tota la gestació, que són les principals hormones anabolitzants de l’anabolisme. Que tenen efectes, són fonamentals pel desenvolupament de la placenta, per la producció de la gonadotropina coriònica, pel desenvolupament fetal en les primeres fases. La progesterona, no és tant anabolitzant, és imprescindible en el moment de la formació de la placenta i el fetus i el manteniment de totes les etapes de tota la gestació. La gonadotropina coriònica es produeix al còrion (placenta), per tant si no hi ha embaràs no es detecta, perquè no hi ha còrion. És la hormona que es detecta als tests d’embaràs. Al final de la gestació, ens trobem en fase catabòlica amb uns nivells molt alts d’estrògens i la insulina que no arriba a caure mai. Què passa? El primer de tot és que la gestant no s’aïlla de l’entorn i per tant al menjar té períodes d’alta insulina i el metabolisme segueix com no si estigues embarassada. Al final de l’embaràs la mare menja molt més del normal, i per tant serà on es dispara el creixement fetal. Com podem induir una situació catabòlica amb una concentració d’insulina tant elevada? La somatroponina coriònica i la prolactina generen un estat de resistència a la insulina i es crearà una pseudodiabetis de tipus II. El pàncrees fabrica insulina però els teixits no responen. Les dos hormones cauran molt després del part. Aquest fet ens pot portar a la diabetis gestacional, si les hormones no es compensen com ha de passar.

Aquesta hiperglucèmia també afecta indirectament al fetus, augmentaria molt el creixement del fetus i a més a més el seu pàncrees també esta essent sobreestimulat i es provoca una predisposició molt alta de tenir diabetis de tipus II després de l’adolescència.

VIES METABÒLIQUES DE LA MARE DURANT LA GESTACIÓ Podem veure que hi ha un altre òrgan que seria la unitat fetus i placenta. En la gestació el dejuni es fa més curt ja que l’intestí creix i absorbeix molt més per tant s’escurça la fase post-absortiva. En la gestació si es passa la mare moltes hores sense menjar al últim trimestre entrarà en dejuni a curt termini. Això afecta en que entrarà la glucosa o no. Si no s’entra en aquest dejuni a curt termini no haurà d’entrar en la via de la glucogènesi hepàtica. Com es possible que la mare no sigui hiperglucèmia ? això és perquè té el fetus al seu interior que consumeix moltíssima glucosa en unes condicions relativament anaeròbiques. Fins al punt que es troba l’intestí en un permanent glucogènesis encara que la mare mengi, perquè sobretot a la part final del part consumeix molta quantitat de glucosa. A l’intestí també trobem que es menjarà molt de dolç i greix i es produiran molts de quilomicrons. També ens podem trobar una hipertriglicèmia, s’ha de controlar el nivell de nutrients per fetus. Les àcids grassos no poden entrar a la placenta sinó que molt pocs i per tant la mare tot i produir quilomicrons manté constantment un nivell d’àcids grassos elevats ja que constantment sacrifica la glucosa per donar-la al fetus directament i per tant serà la seva via d’obtenció de glucosa. Desprès del part encara el metabolisme es queda irregular i amés a més també és una preparació per la lactància. Moltes vegades passa que després de l’alletament les mares queden molt més primes que abans de l’embaràs. Quan ens acostem més al període de cria augmenta la concentració de tiroidees....


Similar Free PDFs