Tweede voorbeeld CAT PDF

Title Tweede voorbeeld CAT
Author An VW
Course Onderwijsgroepen
Institution Hogeschool PXL
Pages 3
File Size 95.7 KB
File Type PDF
Total Downloads 71
Total Views 121

Summary

Tweede voorbeeld CAT...


Description

EBP: Moet je de opvangzak bij een blaaskatheter elke drie dagen vervangen? Veel protocollen schrijven voor de opvangzak bij een blaaskatheter elke twee tot drie dagen te vervangen. De zorgverzekeraar vergoedt er slechts één per week. Welke frequentie volstaat om urineweginfecties te voorkomen?

2. Zoekstrategie Eerst is gezocht naar de meest recente, relevante richtlijn. Dat blijkt de Richtlijn Blaaskatheters uit 2011 van Verenso1 te zijn. Omdat de richtlijn ouder is dan vijf jaar, werd aanvullend gezocht in Medline (via Pubmed) en Embase. De Engelstalige zoek- en mesh termen waren onder meer; urinary catheter, bladder catheter, indwelling catheter, frequency, change, exchange, collection bag, drainage system, drainage bag, collection system, cystitis, bladder infection, urinary tract infection en UTI. Deze zoekactie leverde een recente review2 en een relevante RCT3 op.

3. Beoordeling resultaten De richtlijn is beoordeeld aan de hand van het AGREE-II instrument; de RCT en de review met de beoordelingsformulieren van het Joanna Briggs Institute (zie kader). De beoordelingen werden door elk van de drie auteurs onafhankelijk van elkaar uitgevoerd en daarna vergeleken. De richtlijn kreeg een kwaliteitsscore van 75% en een positieve aanbeveling voor gebruik. De review was van een matige kwaliteit, met op vijf van de elf onderdelen een positieve beoordeling. Dit werd onder meer veroorzaakt door het ontbreken van details over de zoekstrategie en informatie over de beoordeling van de geïncludeerde studies. De RCT werd op zeven van de dertien onderdelen positief beoordeeld, de andere kregen de beoordeling ‘onduidelijk’. Toch wordt het risico op vertekening in deze RCT niet heel groot geacht,

omdat voor het vaststellen van een urineweginfectie een objectieve laboratoriumtest is gebruikt. Op basis van dezelfde RCT die we voor ons artikel gebruikten3, stelt de richtlijn dat de urineopvangzak langer dan drie dagen gebruikt kan worden.2 In de RCT werd het beleid van elke drie dagen wisselen vergeleken met een niet-wisselenbeleid.3 De onderzoekers namen en beoordeelden een urinemonster, niet alleen bij het inbrengen maar ook na elke zeven dagen, bij het verwijderen van de katheter en bij een vermoeden van een UWI. Er werden geen statistische verschillen gevonden in prevalentie van UWI’s tussen beide groepen cliënten.3 Hoeveel langer dan drie dagen de urineopvangzak gebruikt kan worden is op basis van deze RCT niet vast te stellen. De onderzoekers bevelen wel aan om een urineopvangzak met een aftapkraantje te kiezen, en deze eens per week te vervangen. Ook stelt men dat het niet nodig is om te wisselen als de urineopvangzak korter dan tien dagen gebruikt gaat worden, tenzij sprake is van een zichtbare verontreiniging van de zak.3 In de review concludeert men op basis van andere onderzoeken eveneens dat het verwisselen van een herbruikbaar systeem eens per week kan gebeuren.2 Wel wordt hierbij aangetekend dat goed uitgevoerde RCT’s die dit onderbouwen maar in beperkte mate gevonden zijn. De onderzoekers raden aan om ook de voorschriften van de fabrikant van het materiaal op te volgen.

4. Conclusie en toepassing De frequentie voor het verwisselen van een urineopvangzak (met aftapkraantje) die niet afgekoppeld wordt, kan wekelijks of elke tien dagen zijn. Wanneer een opvangzak korter dan tien dagen gebruikt wordt, is verwisselen niet nodig. Indicaties om toch (eerder) de opvangzak te verwisselen zijn een zichtbare verontreiniging van de zak, defecten, of het voorschrift van de fabrikant.

5. Evaluatie De uitkomst van dit literatuuronderzoek wordt na bespreking met collega-wijkverpleegkundigen in de EBP-werkgroep voorgelegd aan het managementteam, dat na instemming opdracht kan geven voor het aanpassen van de protocollen. We bevelen aan de grote urineopvangzak bij cliënten met een blaaskatheter eens in de tien dagen te verwisselen, tenzij er sprake is van een kapotte

of zichtbaar verontreinigde opvangzak of een kortere termijn op voorschrift van de fabrikant. Een volgende PICO-vraag moet ingaan op het reinigen en tussentijds bewaren van de afgekoppelde urineopvangzak.

Nee, vervangen van een urineopvangzak elke week of tien dagen is voldoende Geraadpleegde literatuur 1 Verenso. (2011). Richtlijn blaaskatheters, langdurige blaaskatheterisatie bij patiënten met complexe multimorbiditeit. Utrecht: Verenso. 2 Bradley SM, Schweon SJ, Mody L, et al. (2018). Identifying safe practices for use of the urinary leg bag drainage system in the postacute and long-term care setting: An integrative review. Am J Infect Control, 46(9), 973-979. doi:10.1016/j.ajic.2018.03.029. 3 Keerasuntonpong A, Thearawiboon W, Panthawanan A, et al. (2003). Incidence of urinary tract infections in patients with short-term indwelling urethral catheters: a comparison between a 3-day urinary drainage bag change and no change regimens. Am J Infect Control, 31(1), 9-12....


Similar Free PDFs