Ciències Experimentals - apunts PDF

Title Ciències Experimentals - apunts
Author Alba massanella ruiz
Course Ciències Experimentals
Institution Universitat de Girona
Pages 19
File Size 850.8 KB
File Type PDF
Total Downloads 3
Total Views 98

Summary

CIÈNCIES EXPERIMENTALSÍNDEX ÍNDEX 1. Elements constitutius de la didàctica de les ciències: Què és la didàctica de les ciències? ϭ.Ϯ. Quğ haŶ d͛apƌeŶdƌe els aluŵŶes a ĐiğŶĐies? Com ensenyem ciències? Models Què ens cal saber per fer-ho? 2. MATÈRIA: Model corpuscular de la matèria, canvis físics i qu...


Description

CIÈNCIES EXPERIMENTALS ÍNDEX 1

1. Elements constitutius de la didàctica de les ciències:

2

1.1. Què és la didàctica de les ciències?

2

1.2. Què han d’aprendre els alumnes a ciències?

3

1.3. Com ensenyem ciències? Models 1.4. Què ens cal saber per fer-ho?

4 6

2. MATÈRIA: Model corpuscular de la matèria, canvis físics i químics 2.1. Propietats de les substàncies en estat gasós ACTIVITAT: Creació d’un model a partir d’aquestes propietats. Què és el gas? De què està fet? Com fuciona?

2.2. Un model de canvi químic

2.3. Canvi químic Perquè es conserva la massa? Exemples de canvi químic: 2.4. Un model de la matèria Canvis d’estat: 3. INTERACCIÓ: Moviment i forces

6 7 8 9 10 10 10 12

¡Error! Marcador no definido. 14

3.1. Moviment 14 Descripció → Quan una cosa es mou, vol dir que canvia del lloc on és a un altre lloc i que per fer-ho necessita un temps per arribar-hi. 14 Tipus de moviment: Si volem fer un bon model, hem de saber escriure els moviments. 14 3.2. Forces → per explicar els canvis de moviment Desenvolupament històric del concepte de força

15 15

1. Elements constitutius de la didàctica de les ciències:

1.1. Què és la didàctica de les ciències? L’àrea d’estudi que té la finalitat d’entendre millor l’objectiu d’ensenyar i aprendre ciències i té unes bones eines per a fer-ho. -

Tracta de millorar l’ensenyament i l’aprenentatge de les ciències.

-

Promou l’alfabetització científica. És súper important per prendre decisions i a la vegada entendre-les (evitar que t’enredin o t’imposin).També és fonamental per la cultura general.

-

Competències científiques (in english; scientific practices).

Com a futures mestres, hem de procurar que els nostres alumnes no siguin analfaets cièntífics perquè en el nostre dia a dia moltes de les coses que fem estan regides per la tecnologia i per les ciències que les sustenten. Així, no tots els alumnes cal que els agradi molt les ciències i en siguin molt experts però si tenirne uns coneixements mínims. L'alfabetització científica també és important perquè ens ajuda a prendre decisions com a ciutadà. La ciència també és cultura general, tot i que la societat doni més importància a les humanitats.

A partir del que ja hem fet fins ara, de què parlem quan parlem d’aprendre ciències? (idees prèvies) -

Ser capaços de comprendre conceptes

-

Ser capaços de representar un procés per fer-lo ells

-

Resolució de problemes

-

Experimentar i trobar-li un sentit i comunicar-ho amb els altres

-

Proposar reptes i problemes i que els solucionin

1.2. Què han d’aprendre els alumnes a ciències? -

Aprendre a sintetitzar i destacar la informació més rellevant.

-

Entendre les causes i les conseqüències de l’entorn més proper.

-

T’ajuda a resoldre problemes de la vida quotidiana.

-

Per coneixe't a tu mateix sobretot físicament.

-

Comprensió conceptual: El currículum surten conceptes sobre la comprensió conceptual però no apareix com ho hem d’avaluar i, per això, acaba sent un concepte abstracte i poc concret.

-

Resolució de problemes: A vegades hi ha problemes que no són reals però ens serveixen per veure si l’alumne és competencial. Va molt lligat amb les pràctiques científiques, per això, com a futures docents hem d’intentar relacionar les pràctiques científiques que fem a l’aula amb situacions que es poden trobar en el seu dia a dia (resolució de problemes). Hem de buscar la manera!!!

-

Naturalesa de les ciències: És una part que està en el currículum, és la psicologia, la història, la sociologia… Consisteix en anar més enllà de conceptes científics i problemes científics i comprendre temes com, per exemple, d’on ve la ciència, que fan els científics, tractar temes de ciències actuals per aconseguir entendre millor la ciència. Així, els alumnes estaran informats sobre temes que els permetran prendre decisions de forma crítica i coherent.

-

Modelització: (molt important aquest any) És com re-crear algun procés científic com, per exemple, representar algun model amb plastilina (p.e. la metamorfosi). El coneixement científic es fa preguntes

i usa el mètode científic per aconseguir dades, analitzar-los i arribar a conclusions i evidències que podem observar i comprovar. La ciència funciona a partir de crear models i comprovar si funcionen o no i, en cas negatiu, canviarlos fins que siguin els adequats. Normalment el concepte de models consisteix en un estàndard ideal d’una cosa, una aproximació del que creiem que pot ser. No és reproduir la realitat a una altra escala, sino que fas una proposta que s’adiu amb el que pensem sobre aquell fenomen. La millor explicació que tenim en ciència sempre és temporal. -

Pràctiques científiques: (mètode científic) No només consisteix amb el treball experimental sinó també raonar i argumentar. Posem en pràctica competencialment la comprensió conceptual.

a. Quina ciència volem ensenyar? primer de tot s’ha d’ensenyar amb ganes, motivació… -

Un model científic reuneix conceptes, experiències, analogies, llenguatge… I és útil per explicar un conjunt de fenòmens que tenen lloc al món físic. -

La ciència contesta el “COM” no el “PER QUÈ”

Transposició didàctica: és una idea que surt de les didàctiques de les matemàtiques als anys 70, ‘’jo com a mestre he d’explicar x agafant un llibre amb alt nivell’’ però no ho pots explicar i has de TRADUIR (de coneixement acadèmic a un coneixement adaptat als meus alumnes), simplement es pot fer canviant el llenguatge, de representacions... El currículum en espiral: un concepte apareix diverses vegades al llarg de diferents cursos. 1.3. Com ensenyem ciències? Models Un model científic reuneix conceptes, experiències, analogies, llenguatge.... I és útil per explicar un conjunt de fenòmens que tenen lloc al món físic. La feina de la ciència és avançar millorant les idees que tenim, i també per falsejar.

Dimensió tecnologia i vida quotidiana

Temes I i II (Continguts cicle inicial)

Temes I i II (Continguts cicle mitjà -1-)

Temes I i II (Continguts cicle mitjà -2-)

Temes I i II (Continguts cicle superior)

1.4. Què ens cal saber per fer-ho? Com a mestres no hem de fer ciències, literatura, història… el que hem de fer és que els alumnes aprenguin. Si volem explicar ciències les hem d’entendre.

2. MATÈRIA: Model corpuscular de la matèria, canvis físics i químics Dels canvis físics els alumnes ja tenen coneixements previs però normalment dels químics no perquè sovint no ho veuen com un canvi químic. Encara que hi ha coses que no veiem, podem parlar d’elles i les podem

conèixer (per exemple, el vent fa tremolar les fulles, fa vinclar els arbres, per tant el vent ha de ser capaç de ser prou fort per moure coses). A partir del que veig que passa em vaig fent una idea de com deu ser la matèria per tal d’explicar el model que jo faig. Amb els nostres alumnes partirem d’un fenomen i els hi direm que s’inventin una possible solució a aquest. Els model que han de fer els nens és aquell on s’explica tot el que han après sobre el fenomen en concret. Els científics “s’inventen” les definicions correctes. Fan experiments i a partir d’aquests donen una explicació provisional. Sempre hi pot haver un model més avançat perquè la ciència va evolucionant. El model avança perquè fem experiments, si amb aquests es troba nova informació que no concorda s’ha de canviar el model.

Per poder ensenyar ciències als alumnes hem d’entendre bé els models que ensenyem perquè si un nen s’equivoca sabrem a quina part ha fallat i el podrem guiar millor. Només la última definició no serveix.

Com ho faig com a mestre per planificar la classe on els que diuen les coses són els alumnes. -

llegint el que la majoria de nens diuen a aquesta a edat sobre aquells fenòmens

-

entenent molt bé el model per veure quina part que han dit els alumnes està bé i quina part no.

-

Hi ha 5 models que s’han de saber al final de la carrera

2.1. Propietats de les substàncies en estat gasós Aquest model costa que els infants l’entenguin, ja que els costa entendre que hi ha substàncies que existeixen però no es veuen (no començarem pels gasos si no per coses més senzilles)

Aquestes són algunes de les propietats per ajudar-nos a després crear un model (això és el que f...


Similar Free PDFs