Examen 1 Januari, vragen PDF

Title Examen 1 Januari, vragen
Course Historische praktijk 2 - Heuristiek: Middeleeuwen
Institution Universiteit Gent
Pages 4
File Size 119.6 KB
File Type PDF
Total Downloads 51
Total Views 139

Summary

Download Examen 1 Januari, vragen PDF


Description

HP2 – HEURISTIEK: MODERNE EN HEDENDAAGSTE TIJD PROEFEXAMEN 7 december 2020 16u-17u20 Naam: Van Erdeghem Studentennr.: 01903338

Voornaam:

Laurens

-Antwoord zo precies, zo gestructureerd en zo volledig mogelijk. Het gebruik van afkortingen is toegelaten. -Dit examen is een “open boek”-examen. Worden enkel toegelaten: “groene bijbel” (GB), het lesmateriaal dat tijdens dit academiejaar via Ufora werd beschikbaar gesteld (presentaties, syllabi, artikelen e.d.), persoonlijke notities. -Timing: na 1u en 20 min worden de kopijen ingediend. Uw scriptieonderwerp luidt: “De

haven van Antwerpen in 1939”

Geef een gedetailleerd en volledig typologisch overzicht van relevante informatiebronnen en hun vindplaatsen. Geef kort aan wat je van deze bronnen concreet verwacht, m.a.w. welke relevante informatie je in deze bronnen denkt te zullen aantreffen. Verwijs zoveel als mogelijk naar de GB en structureer je antwoord!

Opmerking: Op dit formulier zijn kadertjes voorgedrukt. Alleen de tekst binnen de lijnen wordt gelezen. Wees dus bondig. Veel succes!

INFORMATIEBRONNEN EN VINDPLAATSEN (10 p.) 1. Algemene informatiebronnen (secundaire bronnen: werkinstrumenten, naslag- en -

referentiewerken) (1 p.). Ik raadpleeg het algemeen werk van Heylen S. De Nil B. ea. Geschiedenis van de provincie Antwerpen. Een politieke biografie (GB 113) Ik hoop hier meer algemene info te verkrijgen over de plaats van de haven van Antwerpen in de provincie. Het werk van De Keyzer E. ea. Essay over de geschiedenis van de douane en de accijnzen (GB470) kan interessant om meer info te krijgen over de toltarieven die werden opgelegd wanneer schepen de haven binnen varen.

2. Gedrukt materiaal (uitgegeven primaire bronnen) (2 p.) - circulaires van de bevoegde minister van economische zaken op dat moment, deze zijn terug te vinden algemeen rijksarchief van desbetreffende ministerie. Daar hoop ik diepgaande informatie te vinden over genomen maatregelen, onderhandelingen, gedaan door de minister. - Een tweede informatiebron kan de bestuurlijke memorial van de provincie zijn. Deze zal in het ARA te vinden zijn en kan meer inzicht verschaffen over hoe het bestuur de haven als een bron van inkomsten kon zien. - lokale persberichten kunnen interessant zijn om meer contextuele zaken te leren die op dat moment de moeite waard waren om als nieuwsverslag uit te brengen. Bv. Criminele activiteiten in de haven zoals diefstal of vechtpartijen. Maar het kan ook handig zijn om te weten wanneer er stakingen waren. De stadsbibliotheek van Antwerpen bezit een zeer uitgebreide collectie van kranten. 3. Archieven (publiekrechtelijk / privaatrechtelijk) (5 p.) - Het gemeentearchief van de stad Antwerpen, daar kunnen we belastingbronnen raadplegen om meer info te verkrijgen over de inkomsten die de haven voor de stad genereerde. - Er zullen ook archieven raadpleegbaar zijn van de vakbonden zoals die van de BVV (GB 1032) die de havenarbeiders hun belangen verdedigden. Hier hoop ik meer te ontdekken over de werkomstandigheden, de faciliteiten die de arbeiders genoten, hun loon, de gemiddelde uren op een week gewerkt, etc.. - Het privaatrechtelijk archief van de bevoegde minister die in het ARA terug te vinden is.

1

- De bevolkingsregisters van de Stad Antwerpen kan ook interessant zijn om te kijken hoeveel havenarbeiders van de stad zelf waren. Zo kunnen we een beeld krijgen van de samenstelling van de havenarbeiders, maar indien ook hoeveel arbeiders dagelijks moesten pendelen van en naar de stad. Deze zijn terug te vinden in het gemeentelijke archief van Antwerpen. - De notulen van de gemeenteraad die ook in het stadarchief te vinden zijn kunnen hopelijk ook meer vertellen over beslissingen die worden genomen met betrekking tot de haven. - bedrijfsarchieven van havenbedrijven, hier hoop ik meer info te vinden over de handelsbetrekkingen en partners van de Antwerpse haven. Deze zijn terug te vinden in het Felixmuseum, maar er zijn er ook te vinden in het scheepsvaartmuseum. (GB 929) 4. Andere (niet-geschreven bronnen, media, e.d.) (2 p.) - foto’s kunnen worden gebruikt om een inzicht te krijgen hoe de haven er toen uitzag. Deze zullen te vinden zijn in de fotobank van de stad Antwerpen. - kaarten en plannen die in de gemeentelijke (archief stad Antwerpen) of provinciale archieven (rijksarchief Antwerpen) te vinden zijn handig om een beter inzicht te krijgen over de infrastructuur van de haven.

2

3

4...


Similar Free PDFs