Memòria d\'ampliació 2n semestre PDF

Title Memòria d\'ampliació 2n semestre
Author Joana Aina Arraez Caldentey
Course Psicologia del Desenvolupament en l'Edat Escolar
Institution Universitat de les Illes Balears
Pages 5
File Size 123.8 KB
File Type PDF
Total Downloads 45
Total Views 139

Summary

memòria d'ampliació del 2n semestres, psicologia del desenvolupament en edat escolar...


Description

Memòria d’ampliació Tema: Egocentrisme adolescent

Nom: Joana aina arraez caldentey Asignatura: Psicologia del desenvolupament en l’edat escolar

Segons el que es pot veure dia a dia els nins i nines en entrar a l‘adolescència, inicien una etapa egocèntrica en major o menor mesura. Per a poder explicar millor el que passa, m’agradaria començar definint el terme egocentrisme. L’egocentrisme és tenir el “jo”com a centre de l’univers, on tot el que passa ha de servir per a satisfer a aquest ”jo”. El segon terme que m’agradaria introduir és la personalitat egocèntrica, que es caracteritza per presentar característiques egocèntriques. Per una altra banda hem de diferenciar l’egocentrisme infantil, ja que els infant de entre 3-7 anys no entenen que les altres persones tenen un punt de vista propi, per aquesta raó, pensen que tothom veu, experimenta o sent el mateix que ells. D’aquesta manera, es pot veure com l’egocentrisme adolescent és diferent, ja qué, els adolescents que ja superen els anys, són capaços d’interpretar els sentiments i situacions de les altres persones. Segons David Elkind, aquest fet és deu a: ● Una audiència imaginària, pensen que els altres també els veuen com el centre de l’univers. ● Hipocresia: El que fan ells mateixos pot estar bé, mentre que si una altra persona fa el mateix, passa a estar malament. ● Pseudoestupidesa: aquesta pot explicar les situacions perilloses que duen a terme, ja que no tenen en compte les variables o conseqüències. ● Tenir la raó: a aquesta edat han adquirit unes habilitats verbals i de raonament, per tant dins la seva ment egocèntrica pensen que tenen la raó, per això tendeixen a discutir. ● Fabula personal: els seus problemes són únics i més greus que els d'altres persones ● Cerquen els erros en les figures d’autoritat, està relacionat amb un dels punts anteriors, cerquen la confrontació, ja que sempre duran la raó.

Estudi: A l’estudi “¿Egocentrismo o altruismo en la adolescencia? Un estudio empírico sobre los estudientes de colegios Wldorf, cristianos y públicos” fet per Alex Föller-Mancini, Peter Heusser i Arndt Büssing, s'ens explica com la dinàmica de l’individualisme en l’adolescència és promoguda per la societat, destacant l’independència i la responsabilitat pròpia, així quan aquestes dues qualitats es combinen els adolescents intenten desfer-se dels impediments que té la societat i de les seves arrels socials, amb uns interessos individuals. D’aquesta manera, l’estudi investiga aquest fenomen en tres contextos escolars diferents. ● El primer, és des de l’enfocament d’una escola cristiana. On es regeixen per la dignitat personal de l’estudiant creent que Deu va crear a l’home en la seva imatge, la capacitat d’interioritzar la creença, la cultura i la vida.En aquest tipus d’institució es retén que dels adolecentes es desenvolupin, de manera personal, i els valors que guien els ideals cristians. ● El segon tipus és l’escola Wldorf. On s’utilitzen mètodes centrats en aspectes físics, artística i emotius. Centrant-se en els joves com éssers individuals i espirituals ● Per acabar escoles estatals, que no es caracteritzen per un enfocament filosòfic o religiós. Aquest estudi es va dur a terme a Alemanya i a Suïssa, entre 521 estudiants amb un

qüestionari estandarditzat. L'edat mitjana és 16,6 anys, dels quals 53% són dones i el 47% homes. Tnguent un 53% de denominació cristiana, un 29% protestant, 6% d’altres denominacions i 12% ninguna. Per una altrs banda, el 63% vivia amb amb els seus dos progeitors, el 20% amb la mare, el 3% amb el pare, el 2% amb altres persones i l’11% no va especificar. Dels 521 enquestats, 139 eren d’escoles públiques, 196 de cristianes i e186 d’escoles Wldorf. Es varen fer les següents preguntes i es varen obtenir aquests resultats:

Pregunta “La consideració cap els altres età molt bé, però el que importa en la darrera instància és que surti endevant a l’escola i en la meva carrera” (egocentrime)

Resultat va ser menor en el gurp femení amb un 49%. El contex escolar no và afectar, però sí el context familiar, resultat més baix alumnes que viuen amb els dos pares. I també reeligiós, resultats més altes en estudiants de denominació cristiana. “Me sent responsable per el desenvolpament 29%afirmatiu, 33%negatiu i 38% no va de la societat”(imperativu modal cognitiu de contestar.Els estudiants de les escoles Wladorf presentaren els resultats més traball per el desenvolupametn de la elevats, mentre que els altres aspectes no societat) afectaren. “Encara a altres no els hi pareix, m'aferre a l’idea d’ajudar quan sigui possible” 43%comproés, 42%no compromés, i un (Altruisme) 15% indecís. Resultats més baixos en el grup masculí i en els estuduants sense “M’oferesc a ajudar a altres” (compromis denominació religiosa. per ajudar a altres) “Tot en la vida es redueix al benestar d’un 51% respongueren afirmativament, mateix” (eudemonisme) 17%negativament i un 32% no respongé. El grup femení va tenir un resultat afirmaiu “Les idees de llàstima i compassió no més alt. No afectaren la condició familiar, el encaixen en la socetat moderna” (llàstima i context escolar o religiós. compassió)

La conclusió d’aquest estudi, és que l’escola pot influir en el compromís ètic dels estudiants i en el seu desenvolupament com éssers socials i morals. Els posicionament egocèntrics i la idea d’ajudar als altres, varen ser superiors en el grup femení. Es va poder identificar l’actitud egocentrista a través de l’eudemonisme i que la compassió pels altres preveneix prendre iniciatives pròpies, els posicionaments egocèntrics es poden predir a través d’una actitud eudemonista, que es modula negativament per la satisfacció amb la situació a l’escola.

Personalment perque l’egocentrisme adolescent es deu a la gran quantitat de canvis que succeeixen tant dins com fora d’ells, ja que en entrar a la pubertat, es duen a terme canvis físics i desperta l’interès sexual entre altres coses. També, canvia el seu estil de vida, se'ls exigeix més responsabilitat, mentre al mateix temps se desconfia d’ells pel que siguin o no capaços de fer, i també han d'escollir el seu futur, ja que triaran uns estudis que marcaran el seu estil de vida i vida laboral fins que es jubilin. A tot això li hem de sumar les pressions socials, cànons de bellesa, relacions escolars, etc.

Pens que totes aquestes circumstàncies fan que els adolescents només veguin les coses des del seu punt de vista, estàn exposats a tants estímuls i canvis que no tenen temps a pensar el que entenen els altres.

Webgrafia Rodríguez, A. (2019, abril 9). El egocentrismo en la adolescencia. Recuperado el 29 de mayo de 2021, de Lamenteesmaravillosa.com website: https://lamenteesmaravillosa.com/egocentrismo-en-la-adolescencia/ El egocentrismo en los adolescentes. (2015). Recuperado de https://www.hacerfamilia.com/adolescentes/noticia-egocentrismo-adolescentes20151111132050.html Egocentrismo y Adolescencia: La pseudoestupidez. (2016, diciembre 11). Recuperado el 29 de mayo de 2021, de Aypsicologia.com website: https://www.aypsicologia.com/post/2016/12/11/egocentrismo-y-adolescencia-lapseudoestupidez Föller-Mancini, A., Heusser, P., & Büssing, A. (2015). ¿Egocentrismo o altruismo en la adolescencia? Un estudio empírico sobre los estudiantes de colegios Waldorf, cristianos y públicos. Educar em Revista, (56), 115–129. https://www.scielo.br/pdf/er/n56/0101-4358-er-56-00115.pdf Personalidad egocéntrica: 15 rasgos característicos. (2015, marzo 6). Recuperado el 29 de mayo de 2021, de Psicologiaymente.com website: https://psicologiaymente.com/personalidad/personalidad-egocentrica...


Similar Free PDFs