Samenvatting economie europa PDF

Title Samenvatting economie europa
Author Rosalie Beyens
Course Economie
Institution Hogeschool Vives
Pages 2
File Size 96.8 KB
File Type PDF
Total Downloads 79
Total Views 138

Summary

Economie Deel 2...


Description

Samenvatting economie Monetair beleid in de Europese Monetaire Unie Ontstaan Europese Unie Ontstaan in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Eerste doel: economische samenwerking  landen die handel drijven met elkaar worden van elkaar afhankelijk en raken niet snel in conflict met elkaar. Uitgegroeid tot een organisatie die zich bezig houdt met bv. ontwikkelingshulp en milieu. Tussen de landen van de EU geldt een vrij verkeer van goederen, diensten, geld en personen. Alles wat de EU doet is gebaseerd op verdragen die vrijwillig en op democratische wijze door alle lidstaten zijn aanvaard. Momenteel 28 landen in de EU. Laatste toetreding: Kroatië 2013

Europese Monetaire Unie binnen de EU Ook op monetair vlak willen ze een eenheid vormen (behalve Groot-Brittannië en Denemarken). Omdat nog niet alle landen voldoen aan de voorwaarden om te kunnen toetreden tot de EMU behoren er momenteel nog maar 19 landen (waaronder België) tot de EMU. Laatste toetreding: Litouwen 2015 De landen die tot de EMU behoren hebben een gemeenschappelijke munt, en kennen een gemeenschappelijk monetair beleid. Dit beleid wordt bepaald door een onafhankelijke instelling: de Europese Centrale Bank gelegen in Frankfurt.

1

Beleid Europese Centrale Bank De Raad van Bestuur van de ECB neemt de beslissingen. Deze bestaat uit gouverneurs van landen van de eurozone en directieleden. Het directiecomité voert de genomen beslissingen uit.

Pierre Wunsch, gouverneur NBB

Mario Draghi, voorzitter ECB

Jerome Powell, voorzitter FED Het beleid van de ECB is gericht op prijsstabiliteit. De ECB streeft een inflatie van max 2% na. Stabiele prijzen stimuleren de economische groei en werkgelegenheid. Hoe prijsstabiliteit garanderen:  Hoge inflatie en economische groei Bij hoge inflatie verhoogt de ECB de rentevoet. Hoge rentevoeten stimuleren het sparen, waardoor minder geld richting consumptie gaat.  Lage inflatie en economische groei Bij lage inflatie verlaagt de ECB de rentevoet. Zo wordt lenen goedkoper en gaan mensen minder sparen. Dit stimuleert de consumptie.

Instrumenten ECB   

Refirente  0,00% Rente op gewone lening Depositorente  -0,40% Bv. parkeerboete: geld moet rollen Marginale kredietfaciliteit  0,25% Wanneer de bank te weinig geld heeft moet ze bij de ECB om geld vragen

2...


Similar Free PDFs