Samenvatting Toedienen VAN EEN Bedbad PDF

Title Samenvatting Toedienen VAN EEN Bedbad
Author Sophie Van hoof
Course Normale postpartum
Institution Thomas More
Pages 7
File Size 183.4 KB
File Type PDF
Total Downloads 46
Total Views 141

Summary

Download Samenvatting Toedienen VAN EEN Bedbad PDF


Description

Toedienen van een bedbad Voorbereiding : zorgverlener en materiaal 1. Adequaat voorkomen Indien contact met bloed of lichaamsvochten van de zorgvrager te voorzien is en/of bij besmette zorgvragers, moet men op de kamer, vlak voor de verzorging, bijkomende barrièremaatregelen toepassen. Doe- zo nodig- eerst een overschort aan en dan handschoenen. Zorg dat de handschoenen de uiteinden van de mouwen bedekken. Doe zo nodig ook een mondmasker aan.

2. Handen ontsmetten Was vooraf je handen indien ze zichtbaar bevuild zijn.

3. Gegevens verzamelen -

Algemene gegevens over de zorgvrager Eerdere ervaringen van de zorgvrager met betrekking tot de zorg Gegevens over de zorgvrager met betrekking tot de zorg

-

Gegevens over de zorg

Om goed en voldoende uitgebreid (niet enkel de huid) te kunnen observeren in functie van de specifieke situatie van de zorgvrager. De planning van de zorg is afhankelijk van: het medische voorschrift, de toestand van de zorgvrager en de dagplanning.

4. Indien je met 2 werkt, overleg de werkwijze

1. Mobiel werkblad nemen & dit zuiveren/desinfecteren Geen handalcohol gebruiken voor desinfectie! Niet nadrogen, anders veeg je het product er terug af.

2. Benodigdheden verzamelen: Neem volgende materialen mee naar de kamer: -

Een paar niet-steriele handschoenen (+/-) Zuiver linnen voor het bed Indien nodig nagelschaar met ronde punten en kartonnen vijl Handalcohol 2 nierbekkens (1 nierbekken: opbergen materiaal; 1 nierbekken: afvalrecipiënt) Desinfectans voor het werkblad/nachttafeltje Linnenzak & plastic zak (persoonlijk linnen) EVENTUEEL: o Materiaal voor parametercontrole o Materiaal om debieten af te sluiten o Materiaal voor mondzorg:  Dentaswab of droge swab + Biotène  Andere mogelijkheid: niet-steriele kompressen + niet-steriele handschoenen/kocher + mondspoelmiddel  Lippenbalsem + Oral balance gel, … o Incontinentiemateriaal (juiste maat/soort/bijhorend materiaal bv. netbroekje bij gebruik van een tweedelig verband) o Cellulose (reserve) o (Wegwerpwashandje) o Verpleegkundig dossier

Neem in de kamer volgende materialen klaar -

Waskom Zeep (bij voorkeur: geen of zeep met neutrale pH (wens zorgvrager)) Zuivere kledij Beker, tandenborstel en tandpasta Kam, haarborstel en toiletpapier Molton

-

2 handdoeken & 2 washandjes

Draai het washandje voor het onderlichaam eventueel binnenstebuiten om het onderscheid te vergemakkelijken. De keuze van het incontinentiemateriaal wordt bepaald door de graad en vorm van incontinentie, het lichaamsgewicht, de mobiliteitsgraad en voorkeur van de zorgvrager en het tijdstip van aanleggen van het verband. Overleg- indien mogelijk – met de zorgvrager over de keuze van het incontinentiemateriaal.

-

EVENTUEEL o Badolie i.p.v. zeep o Scheergerief o Bodylotion, deodorant, … o Toiletpapier o

Compressiekousen of -zwachtels

Voorbereiding: kamer en zorgvrager 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Linnenzak voor algemeen gebruik in gang laten Kloppen Aanwezigheidslichtje aan & bed- en raamgordijnen sluiten Kamertemperatuur controleren Zorg voor voldoende licht & ruimte Bed op de juiste hoogte plaatsen

1. Zorgvrager begroeten & jezelf voorstellen 2. Bezoek wegsturen Bevraag en respecteer- zoveel als mogelijk- de wens van de zorgvrager.

3. Informeer, overleg & stel de zorgvrager gerust/In grote lijnen de werkwijze vertellen Vraag aan de kraamvrouw welke kleding zij wenst te dragen. Afhankelijk van de fysieke mogelijkheden wordt in samenspraak met de kraamvrouw bepaald welke houding zij het liefst aanneemt tijdens de zorg. Overleg met de zorgvrager op welk moment hij/zij de tanden wil poetsen.

4. Kijk na of er zuiver linnen/kledij nodig is 5. Laat de zorgvrager eerst urineren (bedpan: handschoenen dragen + cellulose aanleggen) Op dit moment kun je zuiver linnen halen. Let op: ontsmet eerst je handen.

Uitvoering Observeer de zorgvrager goed in zijn/haar totaliteit en dit tijdens de ganse zorg.

1. Bed op juiste werkhoogte plaatsen Verwittig de zorgvrager van de wijziging.

2. Parameters nemen Na het bedbad kan de zorgvrager vermoeid zijn, waardoor pols en bloeddruk verhogen. Na het bedbad kan de zorgvrager afgekoeld zijn, waardoor pols en bloeddruk verhogen.

3. Urinezak leegmaken (materiaal: cellulose, bedpan & handschoenen) 4. Linnenrek uittrekken of stoel achter bed plaatsen 5. Materiaal binnen handbereik brengen Gebruikte washandjes/handdoeken worden bij voorkeur dagelijks vervangen. Eventueel kan je de volgende dag washandje/handdoek 1 als 2 gebruiken of neem je voor de voorzijde en de achterzijde van de zorgvrager een ander washandje/andere handdoek en verwijder beide na de zorg.

6. Vraag naar temperatuur water 7. Veiligheidshekken omlaag 8. Molton aanleggen Laat de zorgvrager zijn gevoelens van schaamte en ongemak uiten.

9. Bovenlaag linnen afhalen 10. Hoofdkussen wegleggen (eentje overhouden) Houd altijd rekening met de wensen en de toestand van de zorgvrager.

11. Juwelen en horloge bij zorgvrager verwijderen 12. Neem de nodige maatregelen indien de zorgvrager incontinent is 1.

Vraag/kijk eerst of de zorgvrager stoelgang heeft gemaakt

Zo ja? Verwijder het bevuilde incontinentieverband en reinig de stuit (en eventueel de intieme zone) met bv. toiletpapier. Plaats nadien eventueel een cellulose. Indien een incontinentieverband nog droog is of enkel urine bevat, laat het bij voorkeur nog ter plaatse om eventueel urineverlies tijdens het bedbad op te vangen. Incontinentieverband verwijderen: mogelijke werkwijzen Verband verwijderen na defecatie 1. Handen ontsmetten 2. Niet-steriele handschoenen aantrekken 3. Verband losmaken & kleefstroken op kleeflaag dichtplooien 4. Stoelgang t.h.v. schaamstreek naar beneden wrijven met de voorzijde van het verband en plooi dit gedeelte dicht tot onder de schaamstreek. Verwijder overige stoelgangresten van de schaamstreek met toiletpapier en doe dit eventueel in het dicht geplooide deel. 5. Zorgvrager draaien 6. Stoelgang t.h.v. stuit met toiletpapier verwijderen. Leg dit op het verband of rechtstreeks in een afvalrecipiënt. Plooi na het reinigen dit deel van het verband dicht. 7. Zorgvrager op andere zijde laten draaien, over het dicht geplooide verband heen. 8. Stoelgang aan de andere zijde verwijderen 9. Verband verwijderen & deponeren in de juiste afvalrecipiënt 10. Zorgvrager bedekken en veiligheidshekkens (indien nodig) omhoog brengen Verband verwijderen na urinelozing 1. Handen ontsmetten 2. Niet-steriele handschoenen aantrekken 3. Verband losmaken & kleefstroken op kleeflaag dichtplooien 4. Verband verwijderen op dezelfde wijze als hierboven beschreven of- indien mogelijk- de zorgvrager de stuit laten oplichten om het verband weg te nemen 5. Verband deponeren in de juiste afvalrecipiënt Indien dit niet mogelijk is, leg het dan voorlopig: achteraan op het bed van de zorgvrager, in de afvalrecipiënt van de zorgvrager, in de afvalrecipiënt van een verzorgingskar, met de niet-bevuilde kant op het onderstel van het bed, met de niet-bevuilde kant op de vloer onder het bed, …

6. Zorgvrager bedekken en veiligheidshekkens (indien nodig) omhoog brengen Incontinentieverband aanbrengen 1. Handen ontsmetten 2. Niet-steriele handschoenen aantrekken 3. Zorgvrager stuit laten oplichten of op zijn zij laten draaien 4. Verband tegen de stuit plaatsen 5. Zorgvrager- indien nodig- op andere zij laten draaien om het ruggedeelte volledig aan te brengen 6. Voorste gedeelte verband naar boven brengen 7. Verband met kleefstroken of met een netbroekje bevestigen Aandachtspunten bij een eendelig systeem:  Vorm met het voorste gedeelte een goot  Plooi de antilekkage boord bovenaan niet om  Laat de antilekkage boorden t.h.v. de benen goed aansluiten  Kleef de (onderste) kleefstroken niet te laag zodat ze niet insnijden t.h.v. de liezen

13. Nachtkledij uitdoen (compressiekousen of -zwachtels ook) 14. Observeren Observeer tijdens het hele bedbad de zorgvrager goed op bv. huidafwijkingen, pijn, kortademigheid, mobiliteitsproblemen … Observeer ook op de aanwezigheid van psychosociale problematiek.

15. Handdoek 1 onder het hoofd leggen 16. Was, spoel & droog: ogen, gezicht, hals, nek & oren Vraag of de zorgvrager zeep wenst voor het wassen van het gezicht. (zeep: 2 kanten inzepen en vóór hals, nek & oren washandje draaien) Indien je badolie toevoegde aan het water, gebruik je geen zeep.

Zeep neutraliseert het effect van olie. Was ook goed achter de oren. Zeepresten kunnen irritatie, jeuk en uitdroging van de huid veroorzaken.

17. 18. 19. 20. 21.

Molton naar beneden Handdoek 1 dwars op bovenlichaam Armen op handdoek leggen Washandje 1 aan beide zijden inzepen Verst verwijderde arm (van hand naar schouder), oksel & dichtstbijzijnde arm, oksel wassen Was goed de handpalm en tussen de vingers.

22. Dichtste arm, oksel, arm, oksel spoelen & drogen Bij uitvoering van de zorg met 2 zorgverleners is het handiger om eerst de verst verwijderde arm te spoelen, zodat de 2de persoon al kan beginnen met het afdrogen. Let op: voor oudere en verwarde zorgvragers combineer je het wassen best niet met het afdrogen. Droog de huid grondig om intertrigo te voorkomen. Droog vooral goed tussen de vingers en in de oksel. Bij minder alerte zorgvragers voel je het best zelf of je goed gedroogd hebt.

23. Borststreek & buik tot vlak onder de navel wassen, spoelen & drogen Plooi de molton verder om tot onder de navel en leg handdoek 1 over de borst. Til bij een vrouwelijke zorgvrager zo nodig de borsten op en was goed onder de borsten zodat je degelijk kan wassen en eventuele intertrigo kan opmerken. Voor het optillen van de borsten kan je eventueel de handdoek gebruiken. Ingedroogd vuil in de navel kun je op een zachte manier verwijderen met olie op een wattenstaafje. Indien irritatie/intertrigo aanwezig is, droog deppend en neem de nodige maatregelen.

24. Handdoek 1 en washandje 1 goed uitspoelen & apart leggen 25. Zorgvrager terug bedekken Als snel doorwerken aangewezen is, kun je de lichaamsdelen (bovenlichaam, borsten & buikstreek) in één beweging wassen. Was de oksel telkens het laatst.

26. 27. 28. 29. 30. 31. 32.

Molton omhoog tot boven de knieën Handdoek 2 in de lengte onder de benen leggen Washandje 2 aan beide zijden inzepen Verst verwijderde been, voet & dichtstbijzijnde been, voet wassen Dichtste been, voet, been, voet spoelen & drogen Onderzijde benen afdrogen Bovenkant benen afdrogen Controleer de hielen en enkels op tekenen van decubitus.

33. Molton aanbrengen 34. Washandje 2 goed uitspoelen en proper water nemen 35. Bed in horizontale stand brengen Deze houding niet toepassen bij medische contra-indicaties en ook niet wanneer de zorgvrager dit niet comfortabel vindt.

36. Molton omhoog 37. Handdoek over genitale gebied leggen Laat de zorgvrager zijn/haar gevoelens hierover uiten.

38. 39. 40. 41. 42.

Handen ontsmetten Handschoenen aantrekken Incontinentieverband/kraamverband omplooien/deponeren in afvalrecipiënt Washandje 2 langs beide zijden + zijkanten inzepen Hoefijzer verst verwijderd: bovenbeen, heup, buik wassen dan omgekeerde volgorde 1 kant van het ingezeepte washandje 2.

43. Liesplooien: buikstreek  beneden! 2 zijkanten van het ingezeepte washandje 2. Laat de zorgvrager de benen spreiden en eventueel de knieën licht optrekken zodat je de huidplooien degelijk kunt wassen.

44. Blaaskatheter wassen Was deze met de andere kant van het ingezeepte washandje 2. Was de blaaskatheter beginnend aan de meatus.

45. Schaamstreek wassen Maak geen heen- en weergaande wasbeweging. Hierdoor kunnen opstijgende urineweginfecties ontstaan. Indien nodig, spoel het washandje en was opnieuw.

Gebruik eventueel een extra wegwerpwashandje bij: stoelgangresten, menstruatie of andere vaginale afscheiding. Was goed tussen de schaamlippen maar spoel goed na! Zeep kan het zure milieu van de vagina en de urineweg aantasten. Was daarom bij zorgvragers die hiervoor gevoelig zijn de schaamstreek zonder zeep.

46. 47. 48. 49.

Hoefijzer dichtstbijzijnd: bovenbeen, heup, buik en dan omgekeerde volgorde spoelen Liesplooien: buikstreek  beneden spoelen Blaaskatheter spoelen Schaamstreek spoelen Het geheel goed afdrogen! Indien je handschoenen draagt, vraag aan de zorgvrager of het voldoende droog is.

50. Molton opnieuw aanbrengen 51. Proper water nemen 52. Hoofdkussen naar zijkant verplaatsen & zorgvrager op zij draaien Vraag de zorgvrager op welke zijde hij/zij het meest comfortabel ligt en draai hem/haar op die zijde. Indien het incontinentieverband/kraamverband nog niet volledig werd verwijderd, doe dat dan nu.

53. Handdoek 1 in bed tot tegen de rug van de zorgvrager leggen Sectio: rug wordt gewassen nét voordat we de stuit gaan wassen. Vaginale bevalling: rug wordt gewassen voordat we het onderlichaam gaan wassen.

54. Handdoek 2 over de stuit leggen 55. Washandje 1: nek, rug wassen, spoelen & drogen Washandje 1 aan 1 kant inzepen. Wrijf de rug eventueel in met bodylotion indien de zorgvrager dit wenst. Vermijd gebruik van producten op basis van alcohol wegens uitdroging.

56. Handdoek 2 op bed achter en tegen de stuit en dijen leggen 57. Achterzijde dijbenen & stuit (richting rug!) met washandje 2 wassen & spoelen en met handdoek 2 drogen Washandje 2 langs voorzijde en zijkant inzepen.

58. Handdoeken op werkblad leggen 59. Indien de zorgvrager uit het bed komt na het bedbad, plooi zo nodig het droge deel van het steeklaken tot tegen de rug. Indien de zorgvrager in bed blijft na het bedbad, plooi zo nodig het volledige vuile linnen tot vlak tegen de rug van de zorgvrager en plaats dadelijk een proper onderlaken en steeklaken. 60. Incontinentieverband/kraamverband aanleggen 61. Hoofdkussen naar midden bed verplaatsen & zorgvrager op andere zijde draaien 62. Vuil steeklaken (en onderlaken) verwijderen & zuiver steeklaken (en onderlaken) aanbrengen & glad trekken. Werk ook het incontinentieverband/kraamverband af.

63. Zorgvrager terug in rugligging brengen, voorkant incontinentieverband/kraamverband aanbrengen & vastkleven of vastmaken door middel van een netbroekje 64. Molton opnieuw aanbrengen 65. Waskom ledigen & handschoenen en gebruikte handdoeken op juiste plaats in wasruimte zorgvrager leggen Leg ze niet op een radiator om te drogen. Doe ze zo nodig bij het vuile linnen zodra ze droog zijn. Houd rekening met de toestand van de zorgvrager en stel deze handeling zo nodig uit tot na de volledige verzorging.

66. 67. 68. 69.

Handschoenen uittrekken & deponeren in een nierbekken/afvalrecipiënt Handen ontsmetten Deodorant aanbrengen Aankleden (+ compressiekousen/zwachtels) Vaginale bevalling: eventueel zuivere bovenkledij aantrekken na het wassen van het bovenlichaam en de rug.

70. Hoofdkussens opschudden & terugplaatsen 71. Zorgvrager comfortabel installeren 72. Bovenlaag terugleggen Indien de zorgvrager niet in bed blijft, plooi je de bovenlaag na het aanbrengen eventueel naar achteren.

73. Molton verwijderen Trek de molton ervanonder langs het voeteneinde.

74. Aanvullende hygiënische zorgen uitvoeren Gebruik indien mogelijk handdoek 1 als beschutting.

1.

Mondzorg Mondtoilet minimum 1 keer per dag is belangrijk om mondproblemen en daarmee samenhangende voedingsproblemen te voorkomen.

2.

Haren kammen

3.

Nagels

Indien de zorgvrager lange haren heeft, begin dan onderaan met het kammen. Gebruik altijd een gedesinfecteerde nagelschaar. Knip de nagels van de vingers rond, die van de tenen recht. De teennagels worden recht geknipt om ingroeien te voorkomen. Vijl de scherpe hoeken bij. Indien ongewild wondjes veroorzaakt worden, ontsmet deze met een waterig ontsmettingsmiddel. Wees uiterst voorzichtig bij zorgvragers met diabetes. Hun bloedvaatjes en zenuwen in de voet geraken beschadigd waardoor de bloeddoorstroming in de voet in het gedrang komt en de voet meer gevoelloos is. Let daarnaast ook op afwijkingen aan de nagels. Overtuig deze zorgvragers regelmatig een medische pedicure of podoloog te raadplegen. 4.

Vraag/kijk na of er nog andere aanvullende zorgen uit te voeren zijn bv. het aanbrengen van een hoorapparaat/bril, parfum, make-up, uurwerk of andere juwelen…

Nazorg: zorgvrager en kamer 1. Zorgvrager comfortabel installeren Houd rekening met de wensen van de zorgvrager, met zijn/haar toestand en eventuele medische voorschrift(en).

2. Veiligheidshekkens omhoog Leg uit aan de zorgvrager waarom dit nodig is in zijn/haar situatie.

3. Zorgvrager bevragen over zijn/haar ervaringen m.b.t. de verrichte handelingen 4. Nagaan of de zorgvrager nog vragen en/of nog iets nodig heeft 1. Indien nog niet gebeurd: waskom leegmaken, gebruikte handdoeken & washandjes op zijn plaats in de wasruimte van de zorgvrager leggen 2. Vuile kledij op voorziene plaats leggen Gebruik bij voorkeur een plastic zak om het persoonlijke linnen in op te bergen.

3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Persoonlijk toiletmateriaal terug op zijn plaats leggen Nachttafeltje reinigen & drogen Nachttafeltje binnen handbereik plaatsen Een glas met water vullen Het oproepsysteem, bedieningspaneel bed en persoonlijke voorwerpen binnen handbereik plaatsen Ruim (in overleg met de zorgvrager!) de kamer op Bed- en raamgordijnen openen Kamer (zo nodig) ventileren Aanwezigheidslichtje uitdoen

Nazorg: materiaal en zorgverlener 1.

Onderscheid tussen zuiver (reserve-) en gebruikt materiaal maken Hanteer zuiver materiaal met ontsmette handen.

2. 3. 4.

Wegwerpmaterialen in de juiste afvalrecipiënt deponeren (niet in de kamer van de zorgvrager) Indien nog niet gebeurd: waskom leegmaken en reinigen Werkblad desinfecteren Reinig eerst het werkblad indien dat zichtbaar bevuild is.

5. 6.

Vuil bedlinnen in linnenzak deponeren Metalen kocher in desinfectans leggen of plaatselijke richtlijnen opvolgen

1. PBM’s op hygiënische wijze vóór verlaten kamer uittrekken Trek je handschoenen uit zonder de buitenkant te raken. Verwijder je masker zonder aan je gezicht en mond te komen. Maak de schort achteraan los. Trek je handen terug in de mouwen zonder de buitenkant van de schort te raken. Neem met je rechterhand je linkermouw en trek je arm eruit. Neem met je linkerhand de schort aan de binnenzijde om hem verder uit te trekken. Breng hem in de juiste recipiënt of hang hem aan de kapstok op met de buitenzijde naar buiten gekeerd (tenzij omgekeerde isolatie). Ontsmet nadien steeds je handen.

2. 3. 4. 5.

Handen ontsmetten bij het verlaten van de kamer Materiaal opruimen Handen wassen en/of ontsmetten na het opruimen van het materiaal In verpleegkundig dossier rapporteren en eventueel ook mondeling -

Subjectieve gegevens Objectieve gegevens Actie Evaluatie Planning...


Similar Free PDFs