İSTANBUL MEDİPOL HUKUK FAKÜLTESİ 3. SINIF (İKİNCİ DÖNEM) TÜM PRATİK ÇALIŞMALAR VE ÇÖZÜMLERİ I. PDF

Title İSTANBUL MEDİPOL HUKUK FAKÜLTESİ 3. SINIF (İKİNCİ DÖNEM) TÜM PRATİK ÇALIŞMALAR VE ÇÖZÜMLERİ I.
Author Emi̇rhan Donbay
Pages 38
File Size 1.4 MB
File Type PDF
Total Downloads 296
Total Views 354

Summary

HUKUK 3 2. DÖNEM TÜM PRATİK VE ÇÖZÜMLERİ EMİRHAN DONBAY ALEYNA ACAR BORÇLAR HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER PRATİK ÇALIŞMA IV (Kira Sözleşmesi -I) / 04.04.2019 Soru 4. (K)’nın kirayı ödeyememesi üzerine (A)’nın herhangi bir hapis hakkı var mıdır? Varsa bu hapis hakkı ne tür eşyaların üzerinde kullanılabilir aç...


Description

HUKUK 3 2. DÖNEM

TÜM PRATİK VE ÇÖZÜMLERİ EMİRHAN DONBAY ALEYNA ACAR

BORÇLAR HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER PRATİK ÇALIŞMA IV (Kira Sözleşmesi -I) / 04.04.2019

OLAY I Uzun yıllardır ev sahibi olma hayali kuran (A) bu hayaline kavuşmuştur. Aynı apartmanda dördüncü ve beşinci katları satın alan (A), beşinci katta ailesiyle kendisi oturmaya başlamış dördüncü katı da 15.04.2018 tarihinde 2.000 TL kira bedeli ile (K)’ya kiralamıştır. (A) yeni aldığı kendi oturduğu dairenin banyosunu tadil etmeye 20.07.2018 tarihinde başlamıştır. Devam eden tadilatlar sonucu (K)’nın banyosunun tavanın sıvası şişmiş ve (K)’nın evde olmadığı sırada (K)’nın evini su basmıştır. Soru 1. Kira sözleşmesinde kira bedelinin ne zaman ödeneceği kararlaştırılmamışsa (K)’nın kira bedelini ödeme borcu ne zaman muaccel olur? 1)İfa zamanı MADDE 314- Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.

Soru 2. Kira bedelini kira ödeme gününde ödemeyen (K)’ya karşı (A)’nın tahliye ettirebilme hakkı var mıdır? Açıklayınız. 2) 3. Kiracının temerrüdü MADDE 315- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar. MADDE 352/2 Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.(İcraen evden çıkartma) Soru 3. -“Bir ayın kira bedeli vadesinde ödenmemesi durumunda, o yılın geri kalan bütün kira bedeli istenebilir” Hükmünün kira sözleşmesinde olmasının kira sözleşmesine etkisi nasıldır? 3)IV. Kiracı aleyhine düzenleme yasağı MADDE 346- Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemez. Özellikle, kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersizdir Ek bilgi:Uygulamada daha çok senetler üzerinde yapılır.Sıralı senet denilen bir şey var bonolarda üzerinde no yazar bunlar sıralanır. 1 nolu 1. ay 3. nolu 5. ayda ödenicek 4. ödenmezse o muaccel olmuştur.Hangi senetlerin muaccel olduğunu kararlaştırdıklarını kararlaştırdıkları sözleşme geçerli olur ama kira sözleşmesinde kiracı aleyhine böyle bir şey yapılamaz.

Soru 4. (K)’nın kirayı ödeyememesi üzerine (A)’nın herhangi bir hapis hakkı var mıdır? Varsa bu hapis hakkı ne tür eşyaların üzerinde kullanılabilir açıklayınız? 4) H. Kiraya verenin hapis hakkı I. Konusu MADDE 336- Taşınmaz kiralarında kiraya veren, işlemiş bir yıllık ve işlemekte olan altı aylık kira bedelinin güvencesi olmak üzere, kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkına sahiptir. Kiraya verenin hapis hakkı, alt kiracının asıl kiracıya olan kira borcunu aşmamak üzere, alt kiracının kiralanana getirdiği aynı nitelikteki taşınırları da kapsar. Hapis hakkı, kiracının haczedilemeyen malları üzerinde kullanılamaz. II. Üçüncü kişilere ait olan eşya MADDE 337- Üçüncü kişilerin, kiraya verenin kiracıya ait olmadığını bildiği veya bilmesi gerektiği eşya ile çalınmış, kaybolmuş veya başka bir biçimde malikinin elinden iradesi dışında çıkmış eşya üzerindeki hakları, kiraya verenin hapis hakkından önce gelir. Kiraya veren, kiracı tarafından kiralanana getirilmiş olan taşınırların kiracının mülkiyetinde olmadığını kira sözleşmesi devam ederken öğrendiği hâlde, sözleşmeyi en yakın fesih döneminin sonu için feshetmezse, bu eşya üzerindeki hapis hakkını kaybeder

Soru 5. (A)’nın hapis hakkı hangi miktar kira alacağı için kullanılabilir? 5)Kiralananın hapis hakkı için yapılan masraflarla birlikte yargılama ve takip giderleriyle ilgili de temerrüd faizi de hapis hakkına eklenebilir.Yani işlemiş 1 yıllık işleyecek 6 aylık kira bedeli ve bunun yanında yargılama giderleri takip masrafları ve işlemiş olan temerrüd faizi talep edilebilir. Soru6. (K)’nın banyosundaki tavanın sıvasının şişmesi ve evi su bozması sonucu (K)’nın sahip olduğu hukuki imkânlar nelerdir? 6)b. Ayıbın giderilmesini isteme ve fesih MADDE 306Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir. Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi hâlinde kiracı, sözleşmeyi feshedebilir. Kiraya veren, kiralanandaki ayıbı gidermek yerine, uygun bir süre içinde ayıpsız benzeriyle değiştirebilir. Kiraya veren, kiracıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek, onun seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir. Burda teslimden sonra çıkan önemli ayıp söz konusudur. 2. Kiralananın sonradan ayıplı hâle gelmesinden sorumluluk a. Genel olarak MADDE 305Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir. Ancak, zararın giderilmesi istemi diğer seçimlik hakların kullanılmasını önlemez. Önemli ayıp durumunda kiracının sözleşmeyi fesih hakkı saklıdır. Kiracı bu ayıbı giderirse kira bedelinden indirebilecek.

Soru 7. Kira sözleşmesinde (A)’nın kiralanandaki ayıplardan sorumlu olmayacağı yolunda bir kayıt olsaydı bir önceki soruya vereceğiniz cevapta bir değişiklik olur mu? Açıklayınız.

7)C. Kiraya verenin borçları I. Teslim borcu MADDE 301- Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz Olayda konut kirası olduğu için kiracı aleyhine sorumsuzluk anlaşması yapılamayacaktır.Kiracı yine burda ayıptan doğan haklarını kullanabilecek 301 deki gibi kiralanın uygun bir şekilde kendisine teslim edilmesini talep edebilecektir.

Soru 8. (K), evi tutmasından henüz 6 ay geçmesine rağmen dairesinin kapı kilidindeki tutukluk sebebiyle kapı kilidini ve duylardaki eskime sebebiyle de duyları değiştirmiştir. (K)’nın hukuk fakültesine yeni başlamış oğlu (O) babasının yaptığı bu masrafları talep edip edemeyeceğini 3. sınıf öğrencisi size sormuştur. Cevabınızı açıklayınız. 8)III. Temizlik ve bakım giderlerini ödeme borcu MADDE 317- Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır. Burdaki duyların değişimi vs basit kullanıma bağlı şeylerdir.Bunu kiraya verene yükletemeyiz.Bunlar olağan temizlik giderleridir. Soru 9. (K) yaşadığı sıkıntılar sonrası psikolojik destek alan oğlu (O)’ye psikoloğunun tavsiyesi üzerine evde özel ders veren bir neyzen ile anlaşmıştır. Haftada üç gün devan eden ney dersleri sonucu apartmandaki rahatsız olan 3.katta oturan komşular durumu (A)’ya bildirmiştir. (A)’nın hukuki olarak başvurabileceği herhangi bir yol var mıdır? 9)II. Özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu MADDE 316- Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür. Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir. Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.

OLAY II Uzun zamandır ticarete atılmayı planlayan (A), Çekmeköy’de hızla artan nüfusu görüp Çekmeköy’de paintball oynanabilecek bir mekan açmak niyetindedir. Kısa bir süre içinde (B)’nin boş arazisini 20.01. 2014 tarihinde 4 yıllığına kiralar. Kira bedeli sözleşme gereği yıllık ödenip kira bedelinin en geç ocak ayı sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. Soru 10. 15.02.2015 tarihinde ofisinize gelip söz konusu arsanın kirasını alamadığını ifade eden (B)’ye nasıl bir hukuki tavsiye verirsiniz? 10)Kiracı muaccel olan kira bedelini ve yan giderleri ödeme borcu altında.Eğer bunu yerine getirmezse kiraya veren yazılı olarak bir süre verir.İhtar yollar. Adi kira olduğu için 10 gün süre vericek 11. günde tahliye edebilecek. Soru 11. Söz konusu araziye 15.03.2016 tarihinde gelen (C), (A)’ya arazinin yeni maliki olduğunu söylemiştir? (C), (A)’nın araziyi tahliye etmesi ile ilgili en ufacık bir şey söylememesine rağmen uykuları kaçan (A)’ya oluşan hukuki durumu izah ediniz. 11)a. Kiralananın el değiştirmesi MADDE 310- Sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur. Kamulaştırmaya ilişkin hükümler saklıdır. Eski malikin taleplerine yeni malik devam edebilir.

Soru 12. 11 aydır işletmenin beklediği gibi ciro etmemesi üzerine zararın neresinden dönülürse kardır düşüncesiyle kira sözleşmesine (A) son vermek istemektedir. (B) ise buna yanaşmamaktadır. Oluşan problemi bir hukukçu olarak nasıl çözersiniz? 12) 2. Kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi MADDE 325- Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer. Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür. Şu da uygulanabilir: m323 e göre kiraya veren eğer kiracı başka bir kiracı bulursa kira ilişkisini ona devredebilir.Eğer devrederse kiraya verenin haklı sebep göstermezse bu kira sözleşmesine rıza göstermesi gerekir.m325’teki tazminattan kurtulabilir.

Soru 13. Kira sözleşmesi imzalandıktan 10 gün sonra arazinin yarısı üzerinde (Ü)’nün üst hakkı olduğunu öğrenen (A)’nın hangi hukuki yollara başvurma imkânı vardır? 13)Üst hakkı kiracının kullanımına engel ise kiraya verenin asli edim olan uygun teslim etmediğinden hareketle hem temerrüd hükümleri hemde kira sözleşmesinin feshi söz konusu olabilir BORÇLAR HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER PRATİK ÇALIŞMA V( Kira Sözleşmesi-II)/18.04.2019 Olay I

Ankara’da ikamet eden(M), Konya’daki evini (A)’ya kiralamış ve (M) ile (A) arasında 10.05.2018 tarihinde belirli bir süre belirtilmeksizin bir kira sözleşmesi imzalanmıştır. 23.06.2018 tarihinden itibaren evde iki adet Golden cinsi köpek beslemeye başlayan (A)’nın komşularının bir kısmı uykuya hasret kalmaya başlamıştır. Soru 1) Olaydaki kira sözleşmesi geçerli midir? Kira sözleşmeleri için sürenin belirli olması şart değildir belirsiz sürede de yapılabilir.Kira sözleşmesinin 3 unsurunu da barındırır dolayısıyla bu kira sözleşmesi geçerlidir Soru 2) Konya’ya tayini çıkan (M), (A) aleyhine tahliye davası açabilir mi? II. Dava yoluyla 1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar MADDE 350Kiraya veren, kira sözleşmesini; 1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, 2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir. Olayımızda kiraya verenden kaynaklanan bir sebep var kiralananın konut olarak kullanılmasının gerekiyordu.Belirsiz süre dediği için genel hükümlerdeki fesih bildirim süresine uyarak bildirim yapması gerekir.Bu süre 6 aylık kira döneminin sonu için 3 aydır. 2. Taşınmaz ve taşınır yapı kiralarında MADDE 329- Taraflardan her biri, bir taşınmaza veya taşınır bir yapıya ilişkin kira sözleşmesini yerel âdette belirlenen kira döneminin sonu için veya böyle bir âdetin bulunmaması durumunda, altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebilir. Örn: Sözleşme Ocakta kuruldu Haziran 6. ayıdır. Bu 3 aylık süre nisanda başlar.(6. ayı da sayarak başla) Soru 3) Köpeklerin komşularını rahatsız etmesi üzerine (M), (A)’ya tahliye davası açabilir mi? II. Özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu MADDE 316- Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür. Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir. Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir Olayımızda kiracı kiralananı özenli kullanmalı ve komşuları saygı göstermekle yükümlüdür. Konut ve çatılı iş yeri ise yazılı ihtarla 30 gün süre veririz.Konut ve çatılı değilse yazılı ihtarda bulunulur süre verilmesine gerek yoktur.Eğer bir kasıt varsa veya süre vermenin bir fayda getirmeyeceği aşikarsa,ihtarla hemen boşatılabilir.

Olay II (M), Ankara Cebeci semtindeki iki katlı bir evini 01.01.2018 tarihinde bir yıl süreyle (K)’ya kiralar. Sözleşmeye göre, kira bedeli her ayın 5'ine kadar peşin olarak ödenecektir. (K) 2018’in Mayıs ve Haziran aylarına ait kira bedelini ödemez. Ayrıca (K) oturduğu evin giriş katını 01.04.2018 tarihinde (C)’ye kiralar. (C) kira paralarını düzenli olarak (K)'ya öder. Soru 4) (M), kira bedelini ödemeyen (K)’ya karşı tahliye davası açabilir mi? Açabilirse bunun için gerekli şartlar nelerdir? Tahliye davası ne zaman açılabilir? 4)İlk yol İcra yoluyla tebligat yollayabilir.Örnek 13 yollayabilir burda 30 gün içinde ödemezse icra mahkemesi yoluyla tahliyeyi talep edebilir 2. yol3. Kiracının temerrüdü MADDE 315- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar Olayımızda daha önceden ihtar yapılmadığı için 2 haklı ihtara gidemez.Örn:1 ocak 2018-1 ocak 2019 arasında 2 farklı aya ait 2 farklı ihtar yapılmalı ve bu ihtardan sonra ödeme yapılmış olsa bile kiraya veren 1 ocak 2019-1 şubat 2019 arası 2 haklı ihtar sebebiyle tahliye davası açabilir. 1 haziran 2018 de tuttuk 1 yıllık kiraladık kiracı bu sözleşmenin belirsiz süreli kira sözleşmesi olmaması için 1 haziran 2019 dan 15 gün önce evden çıkacağını yazılı bildirim yapması gerekir. 1.1.2014 te 3 yıllık kira söz yaptık 1.1.2017 de bitecek.10 yıllık uzama süresinden itibaren (1.1.2027) her yılın kira sözleşmesinin bitimi tarihinden 3 ay önce 09.01.2017 itibariyle bildirim yapmalı. doktrindeki görüş o 10 yıl 1.1.2024 te biter der. Soru 5) (K), kiraladığı evin giriş katını (C)’ye hangi şartlar gerçekleştiği takdirde kiralayabilir? 5) II. Alt kira ve kullanım hakkının devri MADDE 322- Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir. Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez. Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur. Bu durumda kiraya veren, kiracısına karşı sahip olduğu hakları alt kiracıya veya kullanım hakkını devralana karşı da kullanabilir İntifa ve sükna hakkını mirasçıya geçemez.Kullanımı mümkün değil.İntifanın kullanımı mümkün. Konut ve çatılı iş yeri kirasıdır.Kiraya verenin yazılı rızası olması gerekir.Olayımızda rıza şartı yoktur. Soru 6) (M), alt kira ilişkisi dolayısıyla (K) veya (C)’ye karşı herhangi bir hukukî yola başvurabilir mi?

6)Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur. Bu durumda kiraya veren, kiracısına karşı sahip olduğu hakları alt kiracıya veya kullanım hakkını devralana karşı da kullanabilir Soru 7) (K)’nın kira bedelini düzenli olarak ödediğini, fakat 01.10.2019 tarihinde iflâs ettiğini varsayarsak (M), kira sözleşmesini feshedebilir mi? 7) 2. Kiracının iflası MADDE 332- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir. Kiraya veren, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir. Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebilir.

OLAY III (M), boş olarak teslim ettiği bir daireyi (K)’ya 10.01. 2018 de yapılan sözleşmeyle kiralar. Sözleşmede kira süresi gösterilmemiştir. (K) Nisan 2018’in ilk günlerinde kendisine bir kat satın aldığından, (M)’den kiraladığı daireyi tahliye etmesine izin vermesini istemektedir. Soru 8) (M). (K)’nın hemen çıkmasına razı olmazsa (K) en erken ne zaman sözleşmeden kurtulabilir? 8)10 nisan 2018 (10 haziran -3 ay) e kadar bildirimde bulunması gerekir. m329 Soru 9) (K), 15 Nisan da (M) nin daireden çıkmaya karar verse, hangi tarih için feshi ihbarda bulunabilir? 9)10 nisanı kaçırdığı için 3 ay ekle 10 temmuz 3 ay daha ekle 10.10.2018 e kadar bildirimde bulunması gerekicek.

OLAY IV (M), evini 01.05 2018’de bir yıl için, aylıklar peşin verilmek üzere kiralar. (K) Temmuz kirasını 3 Temmuz akşamına kadar ödemez. Soru 10) (M), (K)’yı evden çıkartabilir mi? 10)3 gün olduğu için biraz beklemeli 5 gün olsa bile çıkmaz. m352 ye göre 2 haklı ihtarla çıkartabilir.Kira döneminin bitmesinden sonrasındaki 1 ay içinde tahliye davası açmak zorundayız.2 haklı ihtar doğrudan tahliye hakkı oluşturmaz.Kira döneminin bitmesindeki 1 ay içinde dava açmalıdır.Bu ihtarlar yazılı olmalı.

Soru 11) (K), (M)’nin ihtarı üzerine kirayı 15 Temmuz’da öderse Ocak kirasını da aynı şekilde ihtar üzerine 15 Ocak’ta öderse, (M), (K)’yı evden çıkarmak için dava açabilir mı? Açabilirse ne zaman? 11)1 kira yılı kiranın başladığı ayla ma...


Similar Free PDFs