Øvingsoppgaver til ORG3500 PDF

Title Øvingsoppgaver til ORG3500
Author Anonym Anonym
Course gruppepsykologi
Institution Handelshøyskolen BI
Pages 4
File Size 60.5 KB
File Type PDF
Total Downloads 256
Total Views 589

Summary

Øvingsoppgaver til «Gruppepsykologi»Tema: Samhold og utvikling i grupper: Gi to eksempler på situasjoner hvor mennesker er samlet i en gruppe. Gi to eksempler på situasjoner hvor mennesker er samlet, men ikke i en gruppe. Beskriv tre ulike kilder til gruppesamhold og gi eksempler, bruk gjerne gruppe...


Description

Øvingsoppgaver til «Gruppepsykologi»

Tema: Samhold og utvikling i grupper: 1. Gi to eksempler på situasjoner hvor mennesker er samlet i en gruppe. 2. Gi to eksempler på situasjoner hvor mennesker er samlet, men ikke i en gruppe. 3. Beskriv tre ulike kilder til gruppesamhold og gi eksempler, bruk gjerne grupper du selv er medlem av. 4. Gjør rede for Tuckmans fem stadier for gruppeutvikling. 5. Hvorfor søker mennesker å være i grupper og hva er fordelene med å være i en gruppe? 6. Hvilke negative konsekvenser kan komme av sterkt gruppesamhold? Har du opplevd noen av dem?

Tema: Makt, innflytelse, hurtig tillit og ulike typer grupper i organisasjoner (digitale og tverrfaglige team): 1. Hva bygger tilliten på i det legitime maktforhold? 2. Forklar hva vi mener med ulike «maktbaser», og gi eksempler på slike maktbaser. 3. Forklar begrepet konspirasjonsmakt og gi eksempler på situasjoner hvor konspirasjonsmakt kan forekomme. 4. Beskriv hvordan makt kan misbrukes, og gi konkrete eksempler på dette. 5. Hva er sosial innflytelse? 6. Hva kan være kilder til sosial innflytelse i grupper? 7. Gi eksempler på og beskriv ulike gruppepsykologiske faktorer (for eksempel sosial identitet) som kan påvirke tverrfaglige team sin samhandling og dynamikk.

8. Hva må team som i stor grad samhandler digitalt være ekstra oppmerksomme på for å sikre god samhandling?

Tema: Mellomgrupperelasjoner: 1. På hvilke måter kan konkurranse mellom grupper bidra til å skape konflikt? 2. Hva legger vi i begrepet «sosial dominansteori», og hvilke følger kan dette ha? 3. Gi en beskrivelse av en reell samfunnshendelse ved bruk av «syndebukkteori» (scapegoat). 4. Hva legger vi i begrepene «ingroup og outgroup bias»? Kan du gi noen konkrete eksempler på dette psykologiske fenomenet fra din egen hverdag? 5. Hva er stereotypier, og hvordan kan vi motvirke negative konsekvenser av stereotypier og fordommer mellom grupper? 6. Hva kan bidra til å løse konflikter mellom grupper?

Tema: Konflikt og konflikthåndtering: 1. Hvordan kan vi, ifølge pensum, definere begrepet «konflikt»? 2. Beskriv hvordan en konflikt er negativ. Hvilke typer handlinger eller kommunikasjon benytter man seg av da? 3. Kan konflikt være positiv? I så tilfelle: hvordan? Hvilke typer handlinger eller kommunikasjon benytter man seg da av? 4. Beskriv slutningsstigen og forklar hvordan det å ha kompetanse om den kan moderere atferd slik at vi unngår å havne i unødvendig harde konfliktsituasjoner. Hvordan kan den hjelpe oss i arbeidet med håndtering av konflikt? 5. Forklar kort hva de forskjellige typene konflikt er og hva de går ut på. 6. Forklar begrepet «attribusjon» og hvorfor det er viktig i konfliktforståelse 7. Hvordan kan stress være til hjelp i en konfliktsituasjon eller ved konflikthåndtering?

8. Hvordan kan stress være til hinder i en konfliktsituasjon eller i konflikthåndtering? 9. Mentalisering vs. empati - Hva er forskjellen på de to? Hvordan er mentalisering viktig i mestring av stress under en konflikt? 10. Nevn de viktigste kjennetegnene ved aktiv lytting og forklar hvorfor dette er viktig i en konfliktsituasjon. 11. Hvorfor er det viktig å kjenne seg selv i en konfliktsituasjon? 12. Definer ulike roller i konflikthåndtering og si litt om hva de innebærer.

Tema: Mobbing, ostrakisme og trakassering: 1. Hva er forskjellene og likhetene mellom mobbing og ostrakisme i arbeidslivet? 2. Hva menes med begrepene stridsmobbing og rovmobbing? 3. Hva kjennetegner et arbeidsmiljø med høy risiko for mobbing? 4. Hva er et handlingsprogram (policy) mot mobbing og trakassering? 5. Hvilke behov blir truet når en ansatt opplever ostrakisme fra sine kolleger? 6. Hvordan kan vi forklare at ostrakisme kan forårsake helt ulike responser fra dem som blir utsatt (sosial «flukt»; prososial atferd; aggressive responser)? 7. Hva kjennetegner seksuell trakassering, og hva er likheter og forskjeller mellom slik trakassering og mobbing i arbeidslivet? 8. Hva menes med «bystander effect», og hvordan kan denne brukes til å forklare manglende inngripen fra kolleger som er vitne til destruktive mellommenneskelige prosesser i arbeidslivet?

Tema: Resultater gjennom team (Sjøvold): 1. Gi en kort beskrivelse av hva en «gruppe» er. 2. Hvordan kan henholdsvis fenomenene sosial fasilitering, sosial loffing og gruppetenkning påvirke gruppens ytelse? 3. Hva legger vi i begrepet teambygging? Hva er forskjellen mellom teamtrening og teamutvikling?

4. Hva er de fire grunnleggende funksjonene som inngår i en effektiv gruppes dynamikk? Gi en kort beskrivelse av disse. 5. Sjøvold trekker fram 5 grunnleggende prosesser i team; psykologisk trygghet, innflytelse, polarisering/samhold, mentale modeller og gruppedynamikk. Redegjør for hvordan disse prosessene kan spille inn på et teams effektivitet og fungering. Gi eksempler. 6. Hva er kjernen i spinnteori for grupper? 7. Hva legger vi i begrepet «formålsnivå for grupper»? Gi eksempler på type grupper du tenker bør operere på de ulike formålsnivåene. Begrunn svaret....


Similar Free PDFs