Compta 1 - Apunts 1 PDF

Title Compta 1 - Apunts 1
Course Comptabilitat
Institution Universitat de Barcelona
Pages 10
File Size 510.6 KB
File Type PDF
Total Downloads 52
Total Views 168

Summary

apuntes...


Description

1.1 L’entorn econòmic i la informació econòmica Podem dir que els humans sempre han tingut necessitats i aquestes poden ser bàsiques o secundàries. I per satisfer aquestes necessitats es necessiten béns. Podem parlar de béns naturals (són il·limitats, no ser susceptibles d’apropiació privada i no s’ha realitzar un esforç per obtenir-los) béns econòmics (són limitats, susceptibles d’apropiació i es requereix esforç per obtenir-los). L’activitat econòmica, és el conjunt de actes conscients realitzats per l’ésser humà per a la producció, distribució i consum dels béns econòmics amb la finalitat de satisfer les seves necessitats. En aquesta definició cal considerar: Producció: es la part de l’activitat econòmica on l’objectiu es l’obtenció de béns i serveis mitjançant l’ús racional organitzat dels factors.

Distribució: Activitat que apropa i col·loca els productes als consumidors. Consum: Activitat mitjançant la qual es satisfan les necessitats mitjançant els béns i serveis produïts i distribuïts. El conjunt d’intercanvis que es produeixen en el si de la activitat econòmica es denominen transaccions econòmiques. Podem dir, que l’economia, es una ciència social de caràcter empíric que té com objectiu l’estudi de l’activitat econòmica portada a terme per les diferents unitats econòmiques que intervenen en la mateixa. Les transaccions econòmiques són portades a terme per les unitats econòmiques. Hi poden ser elementals o individuals i superiors o col·lectives.

En el context que ens trobem i dins les unitats econòmiques de producció ens referim a l’empresa, com l’ens econòmic que combina i coordina els factors de producció per produir, amb l’ajuda de la tecnologia i de forma racional i organitzada, béns i serveis aptes pel consum en l’activitat econòmica. Els objectius d’una empresa en una economia de mercat són: • • • •

La producció de béns i serveis aptes pel consum. L’obtenció d’un benefici, amb el que remunera als propietaris(dividends). Restitució dels béns i serveis consumits en la seva activitat productiva perquè li sigui possible continuar amb la mateixa. De caràcter social, tenir en compte la responsabilitat social corporativa en el medi ambient i patrocini de fundacions o altres entitats sense ànim de lucre.

En l’obtenció d’aquests objectius resulta de vital importància la informació elaborada per la comptabilitat. Les empreses poden agrupar-se en diferents formes en funció dels objectius de la classificació: • Mida: grans, mitjanes i petites. • Activitat: industrials, comercials i de serveis. • Jurídicament: individuals, socials o col·lectives (S.A, S.L.) En el concepte d’activitat econòmica, troben 2 termes estudiats per les ciències econòmiques i de manera especial per la comptabilitat, que són els termes flux i estoc. Flux: la quantitat d’unitats d’un bé o servei econòmic en un determinat període de temps. Estoc: la quantitat d’unitats d’un bé o servei en un determinat moment del temps.

La riquesa es potencialment generadora de renda i aquesta virtualment acumulable a la riquesa que la ha produït.

Tant el flux com l’estoc contenen dos termes de signe contrari:

La societat actual es caracteritza per: • • • • • • • •

Globalització dels mercats. Informació. Entorn econòmic, que es desenvolupa actualment l’empresa respon a un model d’economia de mercat, que comporta: La propietat privada dels mitjans de producció. Existència d’ànim de lucre en les transaccions econòmiques. Pressa ràpida i constant de decisions econòmiques adequades a cada moment i situació. Incertesa respecte als resultats que s’obtindran de les decisions.

Tot això significa que les necessitats d’informació rellevant, puntual i fiable són cada vegada majors, tant a nivell de quantitat com de qualitat. Una economia de mercat no afecta socialment en caràcter exclusiu a l’empresari, sinó al conjunt de la societat en diferents nivells. Les diferents unitats econòmiques: • Elementals (empreses, institucions financeres, etc.) • Superiors (administracions públiques, comunitats supranacionals)

nacionals

i

Han de subministrar i rebre un nivell d’informació que contingui un grau de fiabilitat i garantia suficients per la pressa de decisions dels diferents sectors o grups socials interessats en el desenvolupament econòmic. (treballadors, estalviadors, consumidors, administradors, etc.) No obstant, cada vegada més, és més amplia la informació econòmicfinancera que fan pública les empreses, ja sigui per imperatiu legal o bé per bona imatge corporativa davant la societat (empresa socialment responsable), però no tota la seva informació econòmica es objecte de difusió. No donen a conèixer dades econòmiques puntuals de caràcter intern, com pressupostos, rendiment de diferents línies de producció, rendibilitat dels diferents mercats etc. Aquest tipus d’informació, per seguretat davant la competència es reserva als diferents òrgans de direcció de l’empresa per la pressa de decisions racionals en aprovisionament, producció, vendes, finançament...

1.2. La comptabilitat com instrument d’informació econòmica. El propòsit de la comptabilitat es oferir informació que sigui útil per a la pressa de decisions empresarial (Montesinos, et. Al., 2009:26). La comptabilitat transforma dades en informació.

La comptabilitat capta dades, les valora i les registra als seus llibres amb una metodologia determinada. Es un sistema d’informació.

1.3. Característiques i requisits de la informació Comptable La informació comptable es bàsica per la pressa de decisions a l’empresa. I aquesta ha de complir determinats requisits, alguns d’ells recollits per la pròpia normativa comptable amb el seu Marc Conceptual i altres subsidiaris que han estat proposats per AECA (Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas) en els seus documents de treball. Com a requisits bàsics podem parlar de: • •

Rellevància. La informació elaborada ha de ser útil i complerta, per la pressa de decisions. Fiabilitat. La informació ha de reflectir fidelment els fets i situacions econòmiques. I això s’aconsegueix a la responsabilitat legalment establerta pels òrgans de govern de les empreses(consells administració, administradors, gerents...) o com a reforç l’auditoria.

Altres requisits subsidiaris: • • •

• •

• • •



Identificabilitat. Els estats comptables han de fer referència a subjectes econòmics i a moments o períodes de temps perfectament identificats. Objectivitat. Cal un fidel reflex de la informació econòmica-financera del patrimoni de l’empresa. Oportunitat. La informació comptable perquè sigui útil ha de ser puntual, és a dir, ha de transcorre el menor temps possible entre el moment al que es refereix i al que s’ha de donar a conèixer. Comparabilitat. La informació ha de ser equiparable amb el temps, amb exercicis anteriors de la pròpia empresa i en l’espai, amb altres empreses similars del sector. Verificabilitat. Per complir el requisit de la fiabilitat, ja sigui mitjançant l’auditoria o per la revisió de determinats aspectes concrets de la informació (actuacions pericials comptables) es necessari que aquesta s’hagi estructurat de tal forma i amb el suficient suport documental perquè pugui ser revisada. Claredat. S’ha d’intentar que la informació sigui perfectament comprensible pels seus usuaris. Exactitud. Que la informació reflecteixi raonablement la realitat econòmica, financera i patrimonial de l’empresa. Economicitat. S’ha de establir una relació entre el benefici o la necessitat d’informació i el cost de la seva realització. Aquí s’utilitzen els conceptes d’eficiència i eficàcia.(eficàcia al menor cost possible). Imparcialitat. Aquest requisit es pot trobar inclòs dins l’objectivitat i ambdós amb la fiabilitat, ja que, fa referència a la no distorsió de la informació en favor de determinats usuaris i en perjudici d’altres.

1.4. Els usuaris de la informació comptable La importància de la comptabilitat, està en funció de la informació que es capaç de generar i subministrat als diferents usuaris. Podem distingir 2 tipus d’usuaris: Usuaris externs: Són agents que sense participar de la gestió de l’empresa es veuen afectats per les decisions que s’hi prenen. Podem diferenciar en: •



Els stakeholders d’una empresa, és a dir, totes aquelles persones que estan interessades en la situació d’una empresa determinada perquè el seu funcionament els afecta en les seves decisions. Els stakeholders més importants d’una empresa són els accionistes i els potencials inversors, els creditors, els treballadors, els clients i proveïdors, l’administració pública, la pròpia competència de l’empresa, els sindicats i altres col·lectius. Qualsevol persona que pugui estar interessada en l’anàlisi de la informació comptable per conèixer la situació d’una empresa, com poden ser acadèmics, investigadors, estudiants.

Usuaris interns: Persones que formen part de l’empresa i que les seves decisions afecten a l’empresa, com òrgans de govern i consells d’administració, la direcció, els comandaments intermedis...

1.5. Definició i classificació de la comptabilitat Comptabilitat: Es la ciència de caràcter empíric que persegueix, mitjançant una metodologia específica i validada, el coneixement racional i objectiu del present, passat i futur d’una parcel·la de la realitat que es l’econòmica, en termes quantitatius i qualitatius, elaborant una informació útil per la pressa de decisions en l’ordre financer, previsional i de control dels ens econòmics que la utilitzen.

C. Gestió: coneguda també com a comptabilitat per a la direcció, ja que, es tracta d’un sistema comptable complert d’informació per a la pressa de decisions per part dels òrgans decisors de l’empresa. C. Financera: coneguda també com externa o general. Es aquella rama de la comptabilitat que té per objectiu la preparació dels estats comptables que informen respecte als resultats obtinguts durant un període de temps i respecte a la situació econòmica i financera del patrimoni empresarial en una data concreta. C. Costos: també anomenada comptabilitat interna o analítica, i es pot dir que el seu objectiu es l’elaboració d’una informació vàlida per a l’adopció de decisions respecte a l’explotació de l’empresa, com deixar de fabricar un producte no rentable o fabricar-ne un de nou. L’objectiu de la qual, es el del càlcul de costos dels productes fabricats per l’empresa. C. Previsional: Es el mètode comptable utilitzat per produir informació de futur, amb objectius a aconseguir i la seva incidència en els diferents centres organitzatius de la unitat econòmica: nivell de beneficis, volum de vendes, estructura organitzativa necessària.... Parlaríem dels pressupostos a l’empresa.

ACTIVITATS TEST 1- La comptabilitat podem dir que: a) Capta dades. b) les valora. c) les registra. d) Totes les anteriors són correctes. 2- Entenem per béns econòmics: a) Existència en quantitats il·limitades. b) No ser susceptibles d’apropiació. c) Esforç per la seva obtenció. d) Són correctes la a i b. 3- Podem dir que els fluxos són: a) Un concepte dinàmic i sinònim de renda. b) Un concepte estàtic i sinònim de riquesa. c) Un concepte dinàmic i sinònim de riquesa. d) Un concepte estàtic i sinònim de renda. 4- El model d’economia de mercat comporta: a) Propietat privada dels mitjans de producció. b) Pressa ràpida i constant de decisions econòmiques. c) Certesa respecte als resultats que s’obtindran de les decisions. d) Són correctes la a i b. 5- Segons el PGC la informació fer reflectir la imatge fidel ha de ser: a) Rellevant, fiable, comprensible, integra, comparable. b) Rellevant, fiable, no comprensible, integra, comparable. c) Rellevant, fiable, comprensible, integra, no comparable. d) Rellevant, fiable, comprensible, no integra, comparable. 6- Alguns dels usuaris externs de la informació comptable són: a) Entitats financeres, clients, directius empresa. b) Treballadors, clients, proveïdors, administració pública, sindicats. c) Clients, proveïdors, creditors, directius empresa. d) Administració Pública, sindicats, consumidors, director general.

7) La micro-comptabilitat inclou: a) Comptabilitat financera, de costos i previsional. b) Comptabilitat externa, interna i la renda nacional. c) Comptabilitat nacional i supranacional. d) Comptabilitat nacional, supranacional i previsional. 8- La comptabilitat financera s’anomena també: a) Comptabilitat interna. b) Comptabilitat externa. c) Comptabilitat analítica. d) Comptabilitat de costos. 9- Un flux financer seria: a) Entrada de béns i serveis. b) Sortida de béns i serveis. c) Pagament i cobrament d’un bé o serveis. d) Cap de les anteriors es correcta. 10- Un flux real seria: a) Entrada de béns i serveis. b) Sortida de diners. c) Entrada de diners. d) Un pagament....


Similar Free PDFs