Oefenpakket Palliatieve zorg PDF

Title Oefenpakket Palliatieve zorg
Course Gerontologie
Institution Hogeschool Gent
Pages 3
File Size 137.6 KB
File Type PDF
Total Downloads 113
Total Views 136

Summary

praktische vragen en casussen over palliatieve zorg...


Description

Oefenpakket Palliatieve zorg Terminaal= ongeneeslijk ziek en je weet niet exact wanneer je gaat sterven (maanden, jaren). Palliatief= ongeneeslijk ziek en je weet niet exact wanneer je gaat sterven. Je bent palliatief in de laatste fase van je leven (dagen, weken).

Oefening 1 WAT ZIJN DE TAKEN VAN DE ERGOTHERAPEUT BINNEN EEN PALLIATIEVE SETTING? OP WELKE MANIER WORDEN DEZE TAKEN SPECIFIEK INGEVULD? 1. Zinvolle dagbesteding: a. Muziektherapie b. Creatieve therapie c. Huishoudelijke activiteiten zoals kooktherapie d. Levensboek opstellen  aandacht hebben voor de zaken die ze graag doen (hobby’s). Familieleden worden hierbij betrokken. 2. Comfortzorg (negatieve symptomen van pijn tegengaan) a. Decubitus vermijden b. Contracturen vermijden c. Flexiepatroon vermijden ! Continue re-evaluatie ! d. Ligcomfort e. Zitcomfort: Rolstoel? Relaxzetel? Geriatrische dagzetel? i. Optimaliseren van de bloedsomloop ii. Positionering bekijken f. Eten en drinken: i. Zo zelfstandig mogelijk d.m.v. hulpmiddelen (géén rietje omdat dit verslikking in de hand werkt) ii. Opletten op de manier waarop ze eten (positionering) iii. Juist ademhalingstechniek, helpt tegen verslikking iv. Maaltijden maken die de mensen willen v. Bescherming van de kledij tegen morsen g. Gewassen worden i. Zo zelfstandig mogelijk d.m.v. hulpmiddelen h. Aangekleed worden i. Niet de hele dag in de pyjama rondlopen, ze mogen zelf kiezen wat ze willen dragen ii. Pedicure, manicure, kapper iii. Kledij aanpassen (knoppen  velcro, rits) 3. Verplaatsingstechnieken a. Mantelzorgers moeten rug besparend werken (technieken aanleren, liften leren gebruiken) b. Stimuleren om zelf te stappen (met of zonder ondersteuning) 4. Adviseren van hulpmiddelen 5. Complementaire/alternatieve zorgvorm (algemene welbevinden optimaliseren)

a. Massages b. Snoezelen c. Aromatherapie d. Relaxatietherapie 6. Energiebehoud a. Ademhalingstechnieken b. Activiteitenweger (assessment): de cliënt laten nadenken over de activiteiten die ze opnemen en die laten opschrijven. Daarna kijken naar welke activiteiten meer doorwegen dan andere.

Oefening 2 COMMUNICATIE ALS ERGOTHERAPEUT BINNEN EEN PALLIATIEVE FASE IS ONTZETTEND BELANGRIJK. HOE ZOU JE ‘COMMUNICATIE’ ALS INSTRUMENT MOETEN INTEGREREN? Open, duidelijke en eerlijke communicatie. Niets verbloemen of dramatiseren. Woordkeuze: rekening houden met de impact van bepaalde woorden. Empathisch component in je communicatie, zowel verbaal als non-verbaal. Er mogen langdurige stiltes zijn. De negatieve gevoelens niet projecteren op jezelf. Cliënten hun verhaal laten doen, ook al hebben ze het al gezegd. Ze willen ‘met een schone lei’ kunnen sterven. Dieper ingaan op het verhaal als het nodig is. Als je op een bepaald moment niet meer weet hoe je kan helpen, ga je de cliënt doorverwijzen. Parafraseren! Bv. ‘begrijp ik het goed als jij zegt …’. Oogcontact, nabijheid. Rust uitstralen. Communicatie met de familie. Slechtnieuwsgesprekken.

Oefening 3 CASUSSEN: WAT IS DE AANPAK VAN DE ERGOTHERAPEUT? Mevrouw De Stecker is 70 jaar. Enkele maanden terug werd een hardnekkige longtumor vastgesteld met uitzaaiingen naar de andere organen. Zij woont samen met haar man van 73 jaar, maar staat desondanks nog sterk op haar zelfstandigheid. Ze gaat heel snel achteruit en kan ondertussen niet meer zelfstandig opstaan uit bed. De thuisverpleegkundige komt dagelijks langs in verband met wondzorg, want er is sprake van decubitus fase 1 op de stuit. Ze eet heel weinig, vooral omdat ze de lepel niet meer zelfstandig kan vasthouden. De partner zelf zit met de handen in het haar, de zorg wordt hem veel te zwaar. Voornamelijk de moeilijke nachten spelen hem parten. Welke interventies of adviezen ga je als ergotherapeut geven? Waar? Thuissituatie dus palliatieve thuiszorg  mantelzorger is essentieel. Palliatieve thuiszorg kan voor een groot deel enkel georganiseerd worden als er familie is die kan bijstaan in de zorg. Probleem ’s nachts: Thuis nachtopvang voorzien, maar dit draait op vrijwilligers en zo zijn er niet veel. Naar een dag- of nachtopvang brengen.

Eetprobleem: metacarpaalband waar een lepel kan worden ingeschoven, maaltijden laten komen Decubitusprobleem: alternerende/wisseldruk matras Probleem bij opstaan uit bed: passieve tillift, bedbeugel, looprek, kantelbare handgreep aan toilet Mr. Potter is 85 jaar. Hij werd overgeplaatst naar de palliatieve eenheid van het algemeen ziekenhuis te Gent. In 2008 werd een hersentumor vastgesteld, waarna een behandeling met chemotherapie werd opgestart. Dit alles verliep goed, tot sinds kort. Nieuwe onderzoeken wezen op uitzaaiingen. De prognose welke door de artsen gegeven werd is drie maanden. Zelf reageert Mr. heel emotioneel als er gesproken wordt over afscheid nemen. Op het moment van opname op de palliatieve eenheid kon hij zich met behulp van derden zelfstandig verfrissen aan de lavabo. Het stappen gaat wat moeilijker omdat hij sneller ten val kan komen. Eigenlijk wil Mr. De Potter zo snel als mogelijk naar huis. Welke interventies of adviezen ga je als ergotherapeut geven? Waar? Palliatieve eenheid van het algemeen ziekenhuis. Hij blijft in het ziekenhuis. Psychische ondersteuning adviseren. Levensboek opstellen met meneer om rust te brengen. Muziekof creatherapie. Praatgroep. Zelfstandig wassen m.b.v. hulpmiddelen, bv. een stoeltje bij de lavabo. Kledij aanpassen. Mobiliteitshulpmiddel: looprek. Georges is een man van 80 jaar. Hij werd in september 2016 van de SP-dienst overgebracht naar de palliatieve eenheid van het ziekenhuis. Palliatieve thuiszorg was niet mogelijk. Georges is gehuwd en heeft 2 dochters en 4 kleinkinderen. Er is een goede familieband. Op de leeftijd van 35 jaar werd Multiple Sclerose vastgesteld. Hij is hiervoor in behandeling in het UZ Gent. Later zijn er cardiovasculaire problemen ontstaan, waarvoor hij in het verleden ook werd geopereerd. Door de MS zijn de zenuwen van de blaas beschadigd, hiervoor heeft hij nu een suprapubische sonde. Tv-kijken was niet meer mogelijk, omwille van dalende visus. Begin 2016 deed hij een CVA met motorische en fatische stoornissen (rechts meer uitgesproken dan links). Psychisch is de situatie voor hem en zijn familie enorm zwaar. Welke interventies of adviezen ga je als ergotherapeut geven? Waar? Palliatieve eenheid van het ziekenhuis. Comfortzorg: pijnbestrijding, goede positionering. Psychische ondersteuning: rouwverwerking. Familie erbij betrekken en begeleiden! Zijn fatische stoornis is een barrière om met Georges in gesprek te gaan. Inzetten in de communicatie tussen de man en zijn familie. Zoeken naar een zinvolle dagbesteding. Energiebehoud (sterk gekoppeld aan MS). Cardiovasculaire problemen dus stress vermijden. Problemen met visus: Voorzetscherm om vóór de tv te zetten  vergrootglasachtig. Meer inzetten op gehoor. Daisyspeler + cd-rom met ingesproken dingen. Mobiliteitshulpmiddelen....


Similar Free PDFs