Tema 11 - Endosomes, Lisosomes i vacuols PDF

Title Tema 11 - Endosomes, Lisosomes i vacuols
Course Biologia Cel·Lular
Institution Universitat Autònoma de Barcelona
Pages 6
File Size 462.7 KB
File Type PDF
Total Downloads 21
Total Views 116

Summary

Apuntes tema 11 biologia celular...


Description

Endosomes, Lisosomes i Vacúols El que s’endociti -> per ser degradat La ruta que ve del golgi -> no van per ser degradades, són proteïnes funcionals per degradar el que s’acaba de endocitar. ENDOSOMES: fase més inicial, encara pot haver reciclatge LISOSOMES: final de la ruta, no s’escapa res

1. ENDOSOMES ( 1% del volum cel. 200 per cel. )

1.1 CLASSIFICACIÓ ( diferenciats per posició i pH ) PERIFÈRICS: ( els més propers a la membrana ) Són els primers que reben el material endocitat. pH = 6. Aquests endosomes es transformen en tardans o perinuclears. PERINUCLEARS: ( molt més a prop del nucli ) pH = 5’5. Casi lisosomes pH = 5 *COSOS MULTIVESICULARS*: En el procés maduratiu, també es formen cossos multivesiculars ( amb membranes a dins ) Es formen quan els endosomes pasan de perifèrics a tardans. Es forma amb invaginacions de la membrana. Això serveix per renovar la membrana i degradar la membrana plasmàtica, ja que tot l’interior del lisosoma es degrada, i la membrana d’aquest no.

1.2 FUNCIÓ DELS ENDOSOMES ( endocitosi ) Aportar nutrients: Moltes cèl·lules endociten perquè les substàncies de l’exterior de la cel. són útils. Renovar la MP: Per culpa de l’exocitosi, la MP augmenta de volum. Per evitar que la cel. augmenti-> endocitosi. Donar resposta a senyals extracel. : (defensa, eliminació cèl. velles...)

1.2.1

FAGOCITOSI ( quan introduïm una altre cel. )

Pluricel. (macròfags i neutròfils ): Cel. del sistema Immune ( funció defensa ) Unicel. ( protozous ): Incorporació nutrients ( alimentació ) Procés no constitutiu -> ni totes les cel. ho fan ni a tot moment. Depenent del senyal tenim: -oligosacàrids de superfície (determinants antigènics: AB0, HLA) -fosfatidilserina (cèl. apoptòtiques) -anticossos units a superfície (microorganismes...)

Endosomes, Lisosomes i Vacúols Mecanisme: Zipper Up La membrana del macròfag rodeja l’altre cel. de manera super estreta ( casi no hi ha espai ) Les prolongacions s’anomenen pseudòpodes. El citoesquelet que provoca la formació dels pseudopodes -> actina. ( Empeny la membrana ) Fagosoma : endosoma que es forma al transportar cel.

1.2.2

MACROPINOCITOSI

Igual que fagocitosi -> Mida = Fagosoma. La formació també depèn de l’actina. Diferent a fagocitosi -> No tenim mecanisme de reconeixement super estret. Ara tenim el MECANISME COL·LAPSE Agafa tot el que troba a dins. Molt més inespecífic. Ho fan molts tipus cel.

1.2.3

ENDOCITOSI MEDIADA PER CLATRINA

Necessitem un recobriment proteic. És un procés selectiu i combinable ( més d’un receptor ). Molt eficaç. Receptors LDL: Partícules que viatjen per la sang transportan colesterol. El domini N-terminal reconeix aquella proteïna. Totes les cel. el tenen expressat. Tots els receptors duren 20h. -Tyr-X-X-Φ(receptors M6P) -Asn-Pro-X-Tyr (Receptor LDL)

Endosomes, Lisosomes i Vacúols

123456-

Receptor s’uneix al LDL AP2 reconeix els receptors LDL ( tant si tenen colesterol com si no. ) La vesícula es fusiona amb els endosomes Degut al pH dels endosomes ( 6 ) el LDL es desenganxa El receptor LDL torna a la membrana passant pels endosomes de reciclatge Arriben vesícules amb hidrolases àcides -> els endosomes primerencs es transformen en tardans i aquests en lisosomes pH passa de 6 a 5. 7- Els productes surten via permeases -> a favor de gradient cap el citosol. Aquest exemple és quan el receptor i el lligam segueixen vies diferents. Quan es separen poden seguir 3 rutes. 1. Tots 2 siguin retornats a la MP: En aquest cas, com el ferro és un ió, necessita una proteïna que el transfereixi a dins del citosol. Aquesta proteïna és la apotransferrina que quan se li uneix el ferro es transforma en ferrotransferrina. Aquest ferrotransferrina té un receptor al qual es manté unit fins que arriben a l’endosoma. Quan el pH és 6, el ferro es desenganxa de la apotransferrina, però aquesta no és desenganxa del seu receptor. Aquests dos marxen per endosomes de reciclatge.

Endosomes, Lisosomes i Vacúols 2. Transcitosi: acaben en un altre nivell de la membrana ( cel. polaritzades ) Quan els nadons neixen, tenen un S. Immunitari insuficient -> anticossos de la llet materna. En l’epiteli intestinal hi ha un pH de 6 -> anticossos i receptor tenen afinitat. Aquests van al endosoma on el pH és el mateix, però un cop arriben als dominis vasolaterals el pH és de 7, i això fa que els anticossos s’alliberin. En aquest moment el receptor ha de tornar a la MP ja que no reconeixerà cap anticòs degut al pH. Tot el que no està retingut al citoesquelet -> via indirecte cap a la membrana.

3. Degradació Sempre que es vol aturar un procés raro, s’ha de degradar el receptor. Per fer-ho primer es multiubiquinitza el receptor. Aquest receptor serà incorporat en un endosoma. AL estar unit a la membrana, necessitarem formar cossos vesiculars, això ho fa el complex ESCRT que reconeix la regió de la membrana definida per les fosfoinositides i fan el cos vesicular.

1.2.4

ENDOCITOSI MEDIADA PER CAVEOLINA

Totes les cel tenen l’opció de fer aquest tipus d’endocitosi. Les vesícules de caveolina tenen una forma més allargada i una estructura més amòrfica.

JOAN DEL FUTUR QUE ESTIGUI SUPER APURAT INTENTANT APROBAR TOTS ELS EXAMENS I NO ANAR A RECU, AQUI FALTA MOLT, ESPERAT A L’AINA I HO FAS O LI PREGUNTES AL MONONEURONAL DEL DELEGAT.

Endosomes, Lisosomes i Vacúols 2. LISOSOMES -cèl. Animals ( en cel. vegetals -> vacúols ) -nº variable segons tipus cel. i estat metabòlic -especialitzats en digestió de molècules EXTERIORS -↑diversitat de formes i mides És com un endosoma però amb pH 5. Amb aquest pH -> hidrolases àcides MAX POWER. Aquestes hidrolases només funcionen amb aquest pH -> sistema de protecció per la cel. Tenen aquest pH perquè en aquesta ruta a part de les hidrolases se li han afegit bombes tipus V ( H+) En la membrana dels lisosomes a part de formar-se un gradient químic es forma també un elèctric. Això generarà un potencial de membrana. SI aquest potencial es manté, no hi hauran prous H+ a fora lo suficientment a prop com perquè vagin a la bomba. SOLUCIÓ -> portar càrregues negatives a l’interior. Es porten clors. Per cada H+ que entra, entren dos Cl-. Característiques de la Membrana dels Lisosomes: Totes les proteïnes que es troben a la llum de la membrana estan moolt glucosilades. Els productes resultants surten per permeases.

2.1 OBTENCIÓ DEL MATERIAL DE DIGESTIÓ HETEROFÀGIA ( fagocitosi i pinocitosi ) font principal del material a degradar. Defensa (microorganismes...) Eliminació cèl. velles, apoptòtiques... Reabsorció i degradació prot. extracel... AUTOFÀGIA ( se come a si misma ) Renovació components cel. (ex: membranes RE en intoxicació, orgànuls no funcionals...) Privació de nutrients (llargs períodes) Regulació productes secreció (digestió de vesícules secretores = crinofàgia) Especialització cel. (ex: eritròcits eliminen orgànuls intracel.) JOAN AQUI FALTA MOLT, NO HO ENTENC BUSCA AJUDA

Endosomes, Lisosomes i Vacúols 2.2 SECRECIÓ LISOSOMAL ( no convencial ) Melanosomes ( melanòcits ): la seva funció és sintetitzar la melanina, que es troba en els LISOSOMES. Aquests es converteixen en lisosomes secretors. Aquesta melanina l’agafa un altre cel. -> tots més morenitos. Aquests lisosomes no te bombes i el seu pH és casi normal Espermatozoides: Al cap te el nucli + l’ACROSOMA. Te enzims hidrolítics per degradar el GLUCOCÀLIX Secretory lisosomes: -Neurones: quan han de créixer les dentrites, necessiten mooolta membrana -> lisosomes s’uneixen a la MP. -Múscul esquelètic -> reparar MP -Secreció histamina, presentació antígens… (cèl. sistema immune) 3. ELS VACÚOLS DE LES CEL. VEGETALS Present en cèl. vegetals, fongs i llevats (30-90% volum cel.) pH àcid (Bombes H+) El seu pH és més àcid que el del citosol. Mida i nº variable segons tipus cel. i estadi de desenvolupament, cadascun amb diverses funcions: -digestió de molècules (enzims hidrolítics) -magatzem de nutrients (llavors), pigments hidrosolubles (antocianines) diferents als dels cromoplasts, ions,... -pressió de turgència (creixement)...


Similar Free PDFs