TEMA 13 EL FRANQUISME (POSTGUERRA) PDF

Title TEMA 13 EL FRANQUISME (POSTGUERRA)
Author ivet viladecans
Course Història
Institution Batxillerat
Pages 16
File Size 237.7 KB
File Type PDF
Total Downloads 362
Total Views 727

Summary

EL FRANQUISME: LA POSTGUERRA1. EL CARÀCTER DEL RÈGIM FRANQUISTA UN RÈGIM DICTATORIAL: El 1929 Franco volia construir un nou ordre polític “regenerador d’Espanya”, que acabés amb la democràcia liberal. El nou estat presentava aquestes característiques.  Concentració de poders: Tot el poder el tenia...


Description

EL FRANQUISME: LA POSTGUERRA 1. EL CARÀCTER DEL RÈGIM FRANQUISTA UN RÈGIM DICTATORIAL:

 -

El 1929 Franco volia construir un nou ordre polític “regenerador d’Espanya”, que acabés amb la democràcia liberal. El nou estat presentava aquestes característiques.  Concentració de poders: Tot el poder el tenia Franco (també anomenat Caudillo). Era el cap d’Estat, president del govern, generalíssim dels 3 exèrcits i cap nacional del partit únic.  Totalitarisme (inspirat en Itàlia i Alemanya): Va suprimir la Constitució de 1931 (llibertats i drets democràtics i partits polítics i sindicals). *Només hi havia 1 partit i el seu sindicat oficial.  Caràcter unitari i centralista: Abolició dels Estatuts d’Autonomia.  Repressió a l’oposició  Control dels mitjans de comunicació

-

Els enemics d’Espanya eren el liberalisme, la democràcia, el judaisme, la maçoneria, el capitalisme, el marxisme i el separatisme. EL SUPORT DE L’EXÈRCIT, DEL PARTIT I DE L’ESGLÉSIA

 -

El suport més important del règim va ser l’exèrcit (va participar en la repressió polítics i activament en el poder).

-

El partit únic va ser la “ FET y de las JONS”. Va ser utilitzat per la difusió del discurs oficial del règim i pel control en els mitjans de comunicació.

-

Es van crear 4 organitzacions massives (per aconseguir suports socials):    

-

Frente de Juventudes: Adoctrinament als joves Sección Femenina: Orientació de la dona Sindicato Español Universitario: Universitaris Central Nacional Sindicalista

L’Església també va donar suport al règim (Estat confessional catòlic). A canvi va obtenir:  Beneficis econòmics  Influència en l’educació  Imposició catòlica a la societat espanyola

1

LES ACTITUDS SOCIALS

 -

Hi va haver 3 actituds socials:  Suport: De les classes altes (van recuperar la influència econòmica, social i política que havien perdut després de la 2a República) i dels petits i mitjans propietaris agrícoles.  Passivitat: Formada per les classes mitjanes (políticament desconcertades).  Rebuig: Sectors de més tradició democràtica.

-

Els sectors populars (perdedors de la Guerra Civil) estaven sotmesos a una vigilància i repressió extremes.  Una minoria va tenir una oposició activa al règim.  L’altre part (per la por i el control policial) estaven en una situació de passivitat. LES “FAMÍLIES DEL RÈGIM

 -

Dins del règim hi va havien diferents tendències ideològiques.

-

Els primers anys van predominar els grups que van participar en la guerra (en el bàndol franquista), que eren els falangistes, carlina i monàrquics.

-

També hi havia alguns sectors conservadors (membres de la CEDA, catalanistes de la Lliga i Republicans conservadors).

-

L’Església va crear diferents grups per la inspiració catòlica:  Asociación Catòlica Nacional de Propagandistas  Opus Dei

-

Va sorgir rivalitat entre falangistes i catòlics.

2. LA REPRESSIÓ SOBRE ELS VENÇUTS -

La creació del nou règim totalitari va posar fi als moviments i ideologies que havien defensat la República en la Guerra Civil. Hi va haver una repressió que va mantenir la divisió enter vencedors i vençuts.

-

Durant tot el franquisme no hi va haver cap voluntat política de superar la Guerra o reconciliar-se.

-

Van planificar una política repressiva on només es castigava als que havien perdut la guerra (vençuts). A més a més, el càstig que volien que fos exemplar (empresonament, persecucions, tortures i executacions) perquè no hi hagués cap altra actuació de l’oposició.

-

Amb la finalitat de difondre la por entre la població, es denunciava a les persones sospitoses d’enemistat al règim.

2

-

Es va viure un “temps de por i de silenci”. Les persones amagaven el seu passat i no parlaven de política (això va afavorir per mantenir la dictadura).

-

L’exèrcit era el principal encarregat de la repressió. Durant els primers anys de la postguerra les causes es jutjaven per consells de guerra (on el processats estaven totalment indefensos).

-

Es va crear el Tribunal de Orden Público que jutjava els delictes polítics no violents.

3. EL FRANQUISME A CATALUNYA EL FRANQUISME I ELS FRANQUISTES CATALANS:

 -

A Catalunya hi havia un govern autonòmic i un fort sentiment identitari, i això va fer que el règim franquista hi establís unes característiques especials.

-

El 5 d’abril de 1938, quan van entrar les tropes franquistes a Catalunya, es va abolir l’Estatut d’Autonomia (es va posar fi a l’autogovern).

-

Aquest règim tenia un caràcter uniformista i centralista que volia acabar definitivament amb el catalanisme.

-

El suport que va tenir el franquisme a Catalunya d’una part de la població va ser pels industrials, propietaris agraris, grans comerciants i financers.

-

Hi havia molts pocs falangistes, alguns membres d’extrema dreta, carlins, i molt excombatents franquistes.

-

Els càrrecs de responsabilitat es designaven des del poder. Les màximes autoritats a Catalunya provenien majoritàriament de la resta d’Espanya (només una petita part eren catalans. Els càrrec menors (ajuntaments, diputacions...) eren ocupats per franquistes catalans (excombatents, falangistes i membres de la Lliga Catalana). Aquestes persones s’havien posicionat al franquisme per la seva ideologia o per interessos econòmics.

-

LA PERSECUCIÓ DELS VENÇUTS:

 -

La repressió contra els vençuts va ser molt gran. Van ser executats: Entre molts catalans hi havia el president de la Generalitat ( Lluís Companys) i el líder sindicalista (CNT).

-

Moltes persones també van ser sotmeses a tribunals militars, i una altra gran part es va haver d’exiliar.

-

Hi va haver una depuració de treballadors en les administracions públiques i entitats privades. Es van acomiadar funcionaris i empleats de la Generalitat, professors de la UB, de col·legis professionals, periodistes, treballadors de bancs, caixes i empreses...

-

També es van confiscar les propietats de les persones de l’oposició (teixit, cooperatives agrícoles...)

3

LA REPRESSIÓ DE LA IDENTITAT CATALANA:

 -

El franquisme va voler esborrar la identitat catalana:  Es va reprimir tots els signes de catalanitat.  Es va imposar la llengua castellana com a única oficial  Es va prohibir l’ús del català en la vida pública (es posaven sancions i multes).  Es va prohibir les revistes, diaris, llibres, espectacles públics, teatre, radio i cinema en català.  Hi va haver una persecució de les manifestacions culturals catalanes i es van prohibir els símbols de catalanitat (banderes, himnes...)  Prohibides, també, les institucions culturals catalanes (algunes ho feien clandestinament).  Es va canviar el nom de la biblioteca (Biblioteca Central).

-

Aquesta repressió va provocar una forta reacció catalanista (antifranquistes), per mantenir la llengua i cultura catalanes, tot i les dificultats polítiques.

4. PER QUÈ ESPANYA NO VA INTERVENIR EN LA SEGONA GUERRA MUNDIAL? -

El setembre del 1939 comença la Segona Guerra Mundial. El govern franquista es va declarar neutre (tot i que va mostrat simpatia als que l’havien ajudat en la Guerra Civil = les Potències de l’Eix).

-

Espanya declara la no bel·ligerància (no atacaria) després de la victòria d’Alemanya sobre França.

-

Alemanya i Itàlia van intentar integrar a Espanya al conflicte (Franco es va entrevistar amb Hitler i Mussolini):  Els falangistes eren partidaris d’entrar a al guerra.  L’Església, els monàrquics i altres sectors eren contraris a entrar-hi.

-

Es va proposar que voluntaris espanyols (División Azul) donessin suport a les tropes alemanyes a Rússia.

-

Espanya exportava un mineral a Alemanya (clandestinament) que era vital per la indústria de guerra. Això va fer que Estats Units deixés d’enviar petroli a Espanya (van haver-hi dificultats greus en l’economia espanyola, ja que no tenia fonts energètiques per fer funcionar les indústries).

-

Quan la guerra va començar a ser desfavorable per a les potències feixistes, el govern britànic i americà va pressionar a Espanya perquè es distanciés de l’Eix.

-

Es va dissoldre la División Azul i la neutralitat d’Espanya (nova relació internacional).

-

L’Eix és derrotat i Franco té por perquè s’acaben les dictadures amb les que hi tenia afinitats (vençudes).

4

5. LA CONSOLIDACIÓ DEL FRANQUISME: LA NECESSITAT D’UN CANVI D’IMATGE

 -

Després de la derrota alemanya, Espanya es va veure obligada a distanciar-se del feixisme per sobreviure.

-

Es presentava com un règim catòlic, conservador i anticomunista (volia evolucionar).

-

Hi va haver una marginació del falangisme als llocs més rellevants del règim (es van abandonar rituals feixistes).

-

Tot i l’activa oposició antifranquista, el règim continuava sent totalitari. ELS ANYS DE BOICOT INTERNACIONAL

 -

La postguerra mundial va suposar per al franquisme una etapa d'aïllament i de rebuig internacionals.

-

La persistència del franquisme va tenir un cost econòmic i polític molt gran. Espanya gairebé no va rebre ajudes econòmiques: No es va poder beneficiar del programa d'ajuda nord-americana a Europa (Pla Marshall), iniciat el juny del 1940, i va ser exclosa de la nova aliança defensiva occidental (l'OTAN). LA GUERRA FREDA SALVA EL FRANQUISME

 -

A partir del 1947, la configuració de dos blocs antagònics (l’URSS i els EUA) i el començament de la Guerra Freda van alterar de manera significativa la situació internacional.

-

En aquest nou context era més important per als Estats Units i per als països occidentals comptar amb un bon aliat en la lluita contra el comunisme (el gran enemic) que va pressionar el règim franquista per tal de forçar-ne la democratització del sistema polític.

-

Poc a poc es va donar pas a l’acceptació internacional del règim.

LA INSTITUCIONALITZACIÓ DEL RÈGIM

 -

El règim va elaborar les Leyes Fundamentales, que no tenien res a veure amb una constitució democràtica. Les cinc primeres van ser:

    

El Fuero del trabajo (1938) La Ley Constitutiva de las Cortes (1942) El Fuero de los españoles (1945) La Ley del Referéndum Nacional (1945) La Ley de Sucesión (1947): Establia Espanya com a regne i preveia la monarquia com a successora del franquisme. Franco com a cap de l'Estat.

5

-

Les Corts espanyoles no tenien cap representació democràtica, i els seus membres (procuradors) es designaven des del poder. Hi havia una representació corporativa per terços:  Sindical  Entitats  Administració local (ajuntaments i diputacions).

-

El sistema s’anomenava democràcia orgànica. A cada província hi havia un governador militar, per la dualitat de poder.

-

La Ley de Unidad Sindical va organitzar els sindicats verticals. LA POLÍTICA ECONÒMICA DE L’AUTARQUIA

 -

El franquisme tenia l’objectiu d’aconseguir l’autarquia (autosuficiència econòmica). Per fer-ho hi va haver un aïllament de l’exterior i una substitució del mercat lliure (intervenció de l’Estat en l’economia). L’autarquia tenia 3 grans característiques:  Reglamentació del comerç exterior (regulat per l’Estat):  Reducció de les importacions (va provocar l’encariment dels productes que s’importaven i una escassetat de béns de consum).  La producció industrial es va veure afectada per els problemes amb les matèries primeres i el subministrament elèctric.  Foment de la indústria: Per assegurar la independència militar i política de l’Estat.  Instituto Nacional de Industria: Volia promoure la nova política industrial i lleis per afavorir la creació d’empreses públiques (en va crear moltes i va prioritzar les inversions en els sectors de la defensa militar, com hidrocarburs).  Es va crear la hidroelèctrica Enher, es va nacionalitzar la Hispano - Suiza (es va convertir en el Pegaso) i es va crear la SEAT.  Regulació estatal de la comercialització i dels preus: Afecta sobretot al sector agrari.  Els preus baixos dels productes de primera necessitat van provocar una caiguda de la producció.

-

El resultat d’aquesta política va ser un estancament econòmic (col·lapse del comerç exterior, descens de la producció i el consum i disminució del nivell de vida de la població).

-

El nivell de vida de la població es va diferenciar dels països de l’Europa occidental (aquests van recuperar molt més ràpidament els nivells econòmics després de la Segona Guerra Mundial).

6

RACIONAMENT, MERCAT NEGRE I ESTRAPERLO

 -

El control del mercat que feia l’Estat obligava als agricultors a lliurar tota la producció a un preu regulat. Això va provocar un desabastiment dels aliments i el racionament de productes de primera necessitat.

-

Va aparèixer el mercat negre, perquè taxaven els preus per sota del cost i molts productors van preferir el mercat on el preu era entre 3 o 4 vegades superior (estraperlo). D’aquesta manera obtenien més guanys.

-

Va poder funcionar per la corrupció de moltes autoritats, tot i que va afectar als aliments, matèries primeres i productes industrials. UNES CONDICIONS DE VIDA I DE TREBALL MOLT DURES

 -

En els anys de misèria i de fam els salaris eren baixos, hi havia escassetat de productes i preus alts.

-

Va incrementar el cost de la vida de la població i dels aliments bàsics.

-

Va disminuir el nivell de vida (salaris baixos), que va anar creixent lentament. Alguns treballadors es van veure obligats a treballar més de 12 hores diàries o fins a més d’una professió alhora.

-

Una gran part de la població es va veure afectada per la fam i malalties (tuberculosi). Va incrementar la mortalitat, i l’esperança de vida va disminuir.

-

Hi havia falta d’habitatges dignes, augment de barraquisme i utilització de coves com a habitatges.

6. ELS ANYS DEL RECONEIXEMENT INTERNACIONAL: DEL FALANGISME AL NACIONALCATOLICISME

 -

El malestar creat per les dures condicions de vida i de treball i l'opressió política, va provocar protestes. N'hi va haver de massives com la vaga general de Bilbao i el moviment popular de Barcelona, a causa de l'augment del bitllet del tramvia.

-

Les dificultats polítiques i econòmiques i la necessitat de suavitzar els trets del franquisme més coincidents amb el feixisme, van portar a Franco a remodelar el govern al 1951, amb la intenció de facilitar l'apropament a les potències occidentals.

-

El nou govern va obrir una nova etapa política caracteritzada pel predomini del nacionalcatolicisme (pes més gran als catòlics, i menys dels falangistes) L’ENTRADA EN EL CONTEXT INTERNACIONAL

 -

La Guerra Freda va facilitar que les relacions internacionals d'Espanya entressin en una fase de normalització, i que a partir del 1950 fos admesa en diferents organismes

7

internacionals. El reconeixement internacional definitiu va ser l'any 1953 per mitjà de la signatura dels acords amb els Estats Units i del concordat amb la Santa Seu. -

Els acords amb Estats Units van contemplar aspectes de caràcter defensiu i econòmic. Els americans van obtenir d'Espanya el dret d'utilitzar instal·lacions militars en territori espanyol (bases de Torrejón, Saragossa...) a canvi de material bèl·lic per modernitzar les forces armades i ajuda econòmica i tècnica.

-

Franco va aconseguir el suport polític de la gran potència, que va assegurar el règim i una acceptació internacional progressiva.

LA NECESSITAT DE REORIENTACIÓ ECONÒMICA

 -

Després de l’acceptació d’Espanya en el context internacional, hi seguien havent problemes interns (situació econòmica).

-

Entre l'any 1956 i 1958 hi va haver protestes als nuclis industrials principals. Les reclamacions salarials van portar a un moviment de vagues important (sobretot en empreses metal·lúrgiques i químiques).

-

L'any 1957, Franco va fer una altra remodelació del govern, amb la qual va promocionar encara més els sectors catòlics. Hi van entrar com a ministres, els anomenats tecnòcrates (molts procedien de l'Opus Dei) que van ocupar llocs decisius en la direcció econòmica del país amb la intenció de procedir a una liberalització econòmica i a l'obertura comercial a l'exterior per tal de salvar l'Estat, a punt de fer fallida. LA LEY DE PRINCIPIOS DEL MOVIMIENTO NACIONAL

 -

Una de les primeres actuacions del nou govern de Franco va ser la Ley de Principios del Movimiento Nacional (1958): Actualitzava els principis rectors del règim sense alterar-ne el caràcter dictatorial. Tots els funcionaris públics estaven obligats a jurar aquests principis abans de prendre possessió del càrrec.

-

Els dirigents de FET i JONS volien que aquesta llei els donés grans poders al partit per poder controlar el govern.

-

L’Església, els militars i sectors empresarials es van oposar, i va acabar sent només una agrupació de les famílies franquistes.

7. L’ADOCTRINAMENT DE LA SOCIETAT: LES NORMES DE COMPORTAMENT SOCIAL

 -

El franquisme va imposar canvis en la vida quotidiana, en els comportaments

8

culturals i religiosos i la polític de tota la societat espanyola. Va ser especialment rigorós amb els joves i dones, als quals va voler imposar els seus valors ideològics i morals:  Es va imposar un culte a Franco mitjançant les publicacions i mitjans de propaganda oficial.  Es van difondre unes formes de comportament basades en la moral cristiana tradicional. El fet d'assistir a missa era gairebé una obligació. Es van prohibir el matrimoni civil i el divorci i es van penalitzar l'avortament, l'amistançament la homosexualitat.  Els vestits no havien d'anar cenyits al cos ni marcar-ne les formes, els escots no podien ser molt oberts, les noies estaven obligades a dur mitges des dels dotze anys i nois i noies no podien coincidir en llocs públics, com platges. -

Per tal d'enquadrar la societat i adoctrinar-la, es van crear diferents organitzacions.  Frente de Juventudes: L’organització juvenil.  Sección Femenina de la FET y de las JONS: Organització d’un servei social que les dones havien de fer. EL SOTMETIMENT DE LA DONA

 -

Per a les dones el franquisme va significar la pèrdua de tots els drets aconseguits durant la Segona República i la consolidació d'un sistema de valors masclista que les tornava a la llar i les considerava inferiors.

-

S'afirmava que les capacitats físiques i intel·lectuals de l'home eren superiors, i que la funció social de la dona era complementària: Mentre que l'home s'ocupava dels afers públics, la dona havia d'ocupar-se de l'àmbit domèstic.

-

El Codi Civil va retirar a les dones la capacitat legal i el marit va esdeven...


Similar Free PDFs