Todos los apuntes. Prof. Enric Monfort, Albert Sagués y Gabriel Segura PDF

Title Todos los apuntes. Prof. Enric Monfort, Albert Sagués y Gabriel Segura
Author Adriana Picola
Course Règim Fiscal de l'Empresa
Institution Universitat Pompeu Fabra
Pages 84
File Size 5.5 MB
File Type PDF
Total Downloads 72
Total Views 118

Summary

Download Todos los apuntes. Prof. Enric Monfort, Albert Sagués y Gabriel Segura PDF


Description

RÈGIM FISCAL

Adriana Picola Vives Curs 2013-2014

PART I: INTRODUCCIÓ

Llei General Tributària: per sobre només hi ha la Constitució, per sota només els impostos. 3 estaments que poden posar impostos: Estat Autonomies Ajuntaments Generalitat no pot posar un impost que l'Estat ja tenia posat (és més antic), hauria de fer una sobreimposició o inventar-se'n un de nou. Impost indirecte: qui està ingressant l'impost no és el mateix subjecte passiu que el que paga. Hi ha un intermediari. Tu pagues l'entrada al cine i l'IVA l'ingressa a Hisenda el cine no tu, però realment el pagues tu. Impost directe: qui el paga és el mateix que qui l'ingressa a Hisenda. Mateix qui el suporta que qui el paga. IRPF: salaris, capital mobiliari (interès que em paga el banc amb els interessos dels meus estalvis), dividends, guanys patrimonials (venda d'una casa). El que jo guanyo = renda = IRPF.

El que jo posseeixo = patrimoni = IP. El que jo consumeixo = IVA. 2

Impost sobre la renda es merita cada minut de la teva vida i a final d'any es fa l'ajust. Impost de patrimoni: només es devenga a 31 de Desembre, si el 30 guanyes la loteria i te'ls gastes, a 31 no tens res i per tant no fas impost de patrimoni. Fas una foto a 31/12 i sobre el que surt a la foto pagues. Bons assesors fiscals: miren el canvi de patrimoni d'un any a un altre i si augmenta vol dir que has tingut guanys, augmenta la renda. Patrimoni sempre és individual, en canvi, la renda un matrimoni la pot fer junta. Si tens un pis llogat pagues per tenir el pis en propietat i pels guanys del lloguer. IS: 30% de mitja. IRNR: No resident, persona que no té la residència aquí a Espanya. Puc demostrar que més de 6 mesos i 1 dia estic vivint fora, ja sóc no resident. Ante la duda ets resident a on tens el passaport, has de poder demostrar que no ets resident. El resident tributa per la renda mundial, la que obtenim aquí i a qualsevol lloc del món. El no resident només tributa per la renda que genera aquí. Enrique Iglesias: tributa a Miami pel que genera allà i quan ve aquí per un concert, un cop allà es dedueix el que ja s'ha generat i ja l'hi hem retingut aquí. Pel que li pagues per un concert aquí li retens un % de l'impost per ser no resident. Impost de les herències = ISD = Impost de successions (per mort) i donacions (en vida). Les herències per mort, tenen unes deduccions en l'impost per parentiu i en funció del teu patrimoni. Donacions o deduccions. IS : persones jurídiques: 2 condicions: té forma jurídica, escriptura de constitució i estar inscrit al Registre Mercantil (a un registre públic).

3

Aquí a Espanya o és IVA o és ITP, el que no cobreix l'IVA ho l'ITP. IVA grava el consum de les societats i persones físiques i el ITP les transmissions patrimonials entre persones físiques.

ITP: ITP OS (operacions societàries) AJD (actes jurídics documentats)

Transmissió entre particulars no paguem IVA = ITP. Si una de les dos persones o és empresari o és persona jurídica llavors apareix l'IVA. IRPF = cedit una part a les autonomies IS = tot va a l'Estat IP = totalment cedit (el que es recapte es queda a les autonomies), també ISD. IRNR = tot va a l'Estat. Operacions societàries: grava cada vegada que una societat amb personalitat jurídica canvia la xifra de capital social (ampliacions, reduccions, fusions...). És un impost cedit a la Generalitat. AJD: escriptura, una hipoteca, es paga el 0,5% de la hipoteca o del préstec.

4

Préstec de pares a fills: la filla compra un pis al seu nom, ja que si ho fa el pare al seu nom i després li traspassa pagaríem l'impost de successions, a nivell de renda no paguem res, hauríem d'anotar que la filla li deu diners al pare i per tant pagar impost de patrimoni, però simplement el pare li posa diners al compte de la filla i després la filla li torna els diners físicament, així no paguem res. Renda de duana: complement de l'IVA, si vens d'una zona no europea, no hi ha IVA, has de pagar la renda de duana, si compres un producte al Japó i te l'envien pagues IVA per entrar a Espanya i la renda de duanes perquè ve d'un país no europeu. Impostos especials: tabac, benzina, prima d'assegurances, ho paguen les empreses d'assegurances cada cop que algú en contracta una. IAE: impost d'activitat econòmica, qualsevol persona o empresa que vol fer una activitat econòmica. SI no factures més de 100 milions estàs exempt. IVI: tant si és propietat de persona o societat, principal font d'ingrés dels ajuntaments. ICIO: construccions, ho paguen les constructores per construir. IIVTNU: impost de plusvàlua, cada vegada que es transmet un immoble l'ajuntament en cobra una part. Quan més temps fa que no el transmets més pagues.

5

A Espanya hi ha dos tipus d'impostos: Fix Amb escala: comença amb un mínim i arriba a un màxim Base imposable: quantificació del que grava l'impost, l'IVA d'un cotxe, la base imposable seria el preu del cotxe. En el cas del IRPF, és la suma dels diferents rendiments que integren la renda (del treball, del capital mobiliari, capital immobiliari, activitats econòmiques i guanys patrimonials). Si tributes molt per evitar pagar molt (la renda quanta més tens més pagues), crees una societat al teu nom que com a molt pagaràs el 30% de l'impost de societats que és fix. PIME's = 20% Empresa gran = 25% Gran companyia = 30% Amb Europa tenim un tipus baix però tenim la Seguretat Social després. Impost de patrimoni: on t'has empadronat, la casa de propietat que tens allà queda exempt. Només tributes pel que tens al teu nom, si tens 1/4 d'un pis, només pagaràs impostos per aquesta 1/4, la base imposable serà 1/4 del preu del pis. Impost de patrimoni = la diferència entre béns - drets - deutes. Generalment es paga poc, és un exemple d'impost estatal que l'Estat cedeix voluntàriament a cada una de les comunitats autònomes. Comunitats on governa el PP no es paga. Es merita a 31/12. Impost de patrimoni grava el que té una persona física. Si és dentista com a persona física i té un negoci, no ha creat una societat, ha fet un balanç, a actiu tindrem màquines, ordinadors, cadires, clients que li deuen diners, bancs. Al passiu tindrem els deutes. I com quadrem el balanç? Per la diferència i la diferència és el patrimoni i sobre això haurà de pagar impostos. La diferència no és capital. Societat no impost de patrimoni. Quan no estem obligats a declarar el que val el meu negoci com a persona física en el IP? Excepción en el IP para empresario: 1. Que puguis demostrar que les teves fons de renda venen d'aquest negoci, vius d'aquest negoci, si la teva renda són més del 50% de les vendes del teu negoci. 2. Que siguis el titular del negoci (o el teu entorn familiar), tenim més del 20% del negoci.

6

3 modalitats d'empresari individual per tributar: Modalitat normal: són els grans empresaris, sempre impost sobre la renda. Està en estimació directa sobre l'impost de la renda a part de seguir la normativa de l'impost de societats. Si passes el llindar de 300.000 euros facturats estàs en estimació de directa. Em quantificaran el que guanyo, és com una societat. Em tractaran igual que una societat, miraran les meves despeses i pagaré sobre el meu benefici. Si factures 1.000.000 d'euros, estàs en estimació directa, factures en base al benefici, però no pagues impost sobre aquests 1.000.000 sinó sobre el que es facturi. Impost de societats no és igual a facturació. Modalitat simplificada: 50.000€ a l'any, petites empreses, el seu benefici és la renda i pagaran només sobre la renda, que és més light i pots posar més despeses Règim de mòduls: taxistes, paletes, pintors, es va inventar perquè és difícil de saber les rendes d'un petit negoci, tu dius a Hisenda la teva activitat i si la té tipificada entres per mòduls. Hisenda prefixarà el teu benefici, em diu quant hauré de pagar cada any i s'oblida de mi (en base a m2, contracte de llum, empleats...). Si tu ets un taxista jubilat i fas poques carreres no et surt a compte estar en mòduls. És una tributació barata que s'ha creat per no anar darrera dels negocis per saber el seu benefici real, així s'estalvien inspeccions, es paga fixe i ale. Pots sortir del mòdul i passar a modalitat simplificada si renuncies als mòduls o si incompleixes les condicions per estar en mòduls. Un professional que està en un col·legi no pot estar en mòduls, per exemple, si ets un professional que estàs dins del col·legi d'arquitectes o col·legi de veterinaris, no pots estar en mòduls. Per ser un empresari individual, has d'actuar com a persona física, qui fa l'activitat factura amb el seu NIF. L' Impost de Societats no hauria d'existir, es va crear perquè a vegades és molt difícil trobar a la persona física que està darrera de la societat per cobrar-li a ell directament els impostos, si jo cobro i facturo molts diners em faig soci d'una empresa en un paradís fiscal i així aquí a Espanya no em troben com a persona física i no em fan pagar impostos, un cop em facin pagar en el paradís fiscal, ho torno a fer però a un altre país. L' Impost de Societats grava a cada empresa que apareix en els registres pel seu resultat, per doni el seu PiG al acabar l'any. L'IVA grava tot el que entra i surt d'una empresa i el ITP cada cop que es toca la xifra del capital.

7

Fiscalitat del soci d'una societat o accionista? Com tributa un soci o accionista d'una empresa? Si és persona física ho fa amb els següents impostos: Impost de patrimoni: per la titularitat de les accions, per cada acció que té Impost de successió: si rep o fa una donació o successió IRPF: perquè és assalariat (té una nòmina), per la renta de lloguer, pels dividends que cobra, per l'activitat econòmica que fa i pel traspàs de patrimoni, si per exemple, es ven un cotxe

Si és personalitat jurídica ja ho hem explicat anteriorment (pagues impostos com a societat). Traspàs de patrimoni: es paga l'impost per la diferència entre el preu de venda i el cost d'adquisició, tinc guanys o pèrdues. Si tens pèrdues aquell any no tributes, ho faràs l'any que ve si tens increment de patrimoni i compenses. Quan tens pèrdues, com que aquell any no tributaries, vens accions o no cobres indemnitzacions per evitar augmentar el teu patrimoni i així compensar aquelles pèrdues per la venda d'un cotxe o moto i realment haver de pagar impostos.

8

Liquidació de l'Impost de Societats: quan tinc el compte de PiG començo a fer preguntes sobre les factures. Resultat comptable (=compte de PiG, pot ser +/-) Ajustos extracomptables (+/-): per exemple, un creuer amb la família a nom de l'empresa, comptablement és una despesa però a efectes fiscals no es pot deduir, ho trec posant-ho en positiu

Base imposable prèvia BIN (base imposable negativa): sempre es resta. Mirar si l'any passat va tancar amb pèrdues i no va pagar res, ara es podria compensar, no té res a veure amb tenir pèrdues comptables, aquí és important haver tingut l'any passat una base imposable negativa.

Base Imposable (resultat fiscal) x Tipus de gravament

Quota a ingressar

3 grans capítols que justifiquen l'aparició dels ajustos extracomptables a la liquidació de l'Impost de Societats: 1. Criteris d'imputació temporal: busquem que cada exercici només imputem allò que correspon a aquell any (que tot sigui del mateix exercici) 2. Requisits perquè una despesa sigui fiscalment deduïble: per exemple, tinc una factura d'una compra d'un camió per l'empresa Que sigui necessari per l'activitat de l'empresa Que sigui del propi any Que la factura estigui ben comptabilitzada als llibres comptables Que existeixi el camió Que sigui una factura correcte (que estigui ben identificat el camió comprat a la factura) Que realment ho hagi pagat vostè i com ha estat pagat, que quedi clar si ha sigut per transferència, amb un xec... 9

Si compleix tots aquests requisits no hauré d'ajustar aquesta factura. 3. Operacions vinculades: controla que si dins de la teva comptabilitat s'ha rebut una factura que té relació amb una empresa associada a la teva (per exemple, una filial), Hisenda ho mirarà molt i t'ho farà ajustar. Mai una despesa comptable pot ser deduïble fiscalment si prèviament no ha estat degudament comptabilitzada. L'Impost de Societats es paga com a últim dia el 25 de Juliol de l'any següent en una empresa que obre i tanca l'exercici econòmic al Gener i al Desembre de cada any. Al 25 de Juliol no pots deduir una despesa del 2 de Febrer d'aquest any, ho faràs al 25 de Juliol de l'any següent ja que és posterior al tancament de l'exercici d'aquell any. 2 excepcions a la norma de registre (que no exigeix que es comptabilitzi prèviament per poder ser deduible): el Leasing (quotes) i la llibertat d'amortització. Factors per decidir si fer una activitat econòmica com a societat o com a persona física, si vols tributar per l'impost de societats o per renda:  Progressivitat de l'IRPF: l'Impost de Societats és fixa, en canvi, el IRPF és una escala, si se't dispara molt la renda millor l'Impost de Societats.  La diferència de tipus entre el IRPF i l'Impost de Societats  La problemàtica relativa a les operacions vinculades: ens encanta liar la troca amb empreses vinculades, operacions vinculades (entre dos empreses del mateix grup, entre amics, entre tu i un client teu...), a Hisenda els hi preocupa molt, no es veu tan fàcil la vinculació. La màxima de l'Impost de Societats és que si es tracta d'una operació vinculada s'hauria de valorar a preu de mercat (preu com si no estiguessin vinculades) i no el que es pacta entre els dos.  Responsabilitat de l'empresari: empresari individual responc amb tot el meu patrimoni, en canvi, si tributo per l'Impost de Societats, si sóc una persona jurídica, responc com a màxim amb el capital aportat a la societat.  Obligacions formals: obligació de portar la comptabilitat  Mecanismes per evitar la doble imposició: les societats ho tenen solucionat però les persones físiques no. Si es cobren dividends, amb l'Impost de Societats no et tornen a cobrar (ho fan només sobre l'empresa, no t'ho tornen a cobrar com a persona individual), si ets empresari individual, això no està controlat i et cobren més. No és aconsellable cobrar dividends com a persona física, si cobres dividends millor tenir una societat i pagar l'Impost de Societats

10

Per què es creen tantes societats limitades a Espanya?  A les societats limitades el capital mínim a aportar són 3.000 i en les societats anònimes són 60.000  A les societats anònimes els quòrums per prendre decisions/acords són més complicats.  A les societats limitades es poden fer aportacions no monetàries, no tenim ni un duro però els dos tenim un acordeó històric cada un valorats en 1.500, puc anar al Registre amb ells i crear una empresa amb aquests 3.000 que valen els acordeons.  En les societats limitades per les aportacions no monetàries no calen revisions d'auditoria (informe d'experts independents per saber realment quant valen)  Tot i que realment els dos tipus d'empreses tributen igual. Diferents formes societàries (algunes):

Cooperativa: funciona igual que una societat anònima però tot i ser dels socis les 2, en una cooperativa 1 persona = 1 vot, en canvi, en una societat anònima 1 persona = un nombre il·limitat de vots. Si una cooperativa té un objectiu social pot demanar règim especial (tributar menys del 20%). Si no demanes règim especial tributen igual que la societat anònima o limitada (un 20%).

11

Societat Civil Privada (SCP): no té personalitat jurídica pròpia, tributa per renda, sobre el % que haguem acordat que té cada soci, han de dir a Hisenda com reparteixen els resultats entre els socis i Hisenda els fa tributar en base a això. Tant la Societat Limitada, com la Societat Anònima, com les Cooperatives, tenen personalitat jurídica les 3 i per tant, tributen amb l'Impost de Societats. CICLE VITAL D'UNA SOCIETAT:

Qui pot crear una societat? Poden ser socis d'una societat tant una altra societat com persones físiques. S.A.U i S.L.U = al començament només tenen 1 soci, quan una empresa d'una sola persona fa negocis amb tercers ha de posar aquestes cicles, depenent de si és limitada o anònima. Per crear una empresa es poden aportar diners o un cotxe, terreny, immoble...I a canvi reben accions (tant les societats com les persones físiques). En una S.L quan fem una aportació no dinerària (hem de demostrar al notari que és nostre) i una aportació dinerària, construim la societat i hem de pagar ITP ja que hi ha hagut canvis en el capital de la societat (aportació). Si el notari veu que és una aportació adequada a canvi ens donaran accions. El balanç quedaria de la següent manera (es fa una aportació d'un immoble propietat del soci i valorat en 1.000.000 i diners per valor de 500.000): ACTIU Immoble Tresoreria

1000000 500000

Total

1500000

=

PASSIU Capital social

1500000

Total

1500000

Estem a una societat (persona jurídica) que obté un benefici fiscal i paga l'impost de societats.

12

Exemple: Una empresa treballa per la casa real, he venut l'últim vaixell al rei per 1.000.000€. Llegint la lletra petita veiem que la casa reial pagarà en terminis (quan vulguin), comptablement posem 1.000.000 però només hem cobrat un 25%, a la comptabilitat posaríem 1.000.000 a vendes i 250.000 a tresoreria. Fiscalment hauríem de fer el següent: si compleix uns requisits només tributarem per aquests 250.000 Resultat comptable 1000000 Ajustos extra comptables -750000 Base Imposable 250000 L'any que ve em paguen uns altres 250.000, a l'any 2 no emetrà una factura (la venda ja està comptabilitzada en la seva totalitat en una factura que es va emetre l'any 1), però cada any que cobrem cal fer un ajust de 250.000: Any 2 Resultat comptable 0 Ajustos extra comptables 250000

Any 3 Resultat comptable 0 Ajustos extra comptables 250000

Any 4 Resultat comptable 0 Ajustos extra comptables 250000

Base imposable

Base imposable

Base imposable

250000

250000

250000

Cada any tributarem pels 250.000 que realment cobrem. Difereixo la tributació, tributo pel que realment he cobrat. Sempre es tributa pel benefici fiscal i no pel benefici comptable. IVA no té aquesta opció, tributes per tot l 21% hagis cobrat la totalitat del preu del producte o no. Factures i pagues l'impost independentment de si cobres o no. DESTÍ DEL RESULTAT DE L'ACTIVITAT:

13

Una societat té un benefici i paga l'impost de societats, després de pagar l'impost pot decidir si pagar dividends o no repartir dividends (quedar-se el que queda com a reserves). Si reparteixo dividends, són un rendiment del capital mobiliari, per tant va a la declaració de la renda del soci (de qui tingui la condició de soci) i sobre aquest benefici que obté dels dividends haurà de pagar IRPF (un 21%). Per tant Hisenda està retenint dos vegades el benefici de la societat, primer amb el IS i després un cop repartits els dividends per l'augment de la renda del soci (IRPF). Per evitar aquesta doble imposició l'única solució és o no repartir dividends i quedar-t'ho tot com a reserves i així només pagues IS i no IRPF. Si més endavant aquestes reserves les reparteixes en forma de dividends, tornarem a estar en el cas anterior i estaràs tributant doble (aquestes reserves abans han tributat per IS i al repartir-les ara també tributaran en IRPF que farà el soci que cobri els dividends). Exemple numèric:

Si el soci cobra aquell dividend i és una persona física NO es pot evitar la doble imposició (IS que paga l'empresa i IRPF quan aquests dividends entren a la meva renda). Si qui cobra els dividends és una societat sí que hi ha mecanismes per evitar la doble imposició (ho veurem més endavant). Però poden només pagar el IS i no el IRPF. Els primers 1500 euros que es reparteixen no tributen. No és molt aconsellable cobrar molts dividends com a persona física, sí com a persona jurídica.

14

OPERACIONS SOCIETÀRIES BÀSIQUES:

Si un soci torna accions, dones un cotxe, un p...


Similar Free PDFs